Драгомир Анђелковић: Окончање окупације Србије?

Поделите:

 

За Србију је много опаснији НАТО отров у њој него НАТО обруч око ње

Пошто је окончано увлачење Црне Горе у НАТО, интензивирана је евроатлантска кампања у вези са Србијом. За сада је акценат на начелном распростирању лажне слике у јавности да хтели ми то или не, без чланства у НАТО не можемо, односно да нас Русија злоупотребљава ради својих интереса. Следећи корак ће бити помахнитали притисак да прихвати улазак у Северноатлантски пакт.

ОПСКУРНА ПРОПАГАНДА

Наши“ медији су препуни вести да су ЕУ и НАТО донели одлуку да до краја 2018. Македонија буде укључена у НАТО. Ради стварања предуслова за то – нормализације спољних односа са Грчком и унутрашњих са алабанским фактором – Зајев је и доведен на власт. Македонији је досуђено да постане словенско-албанска (кон)федерална цигла у атлантском бедему. Нема везе да ли је то или није интерес македонског народа. Ко од моћних странаца њега пита? Тежиште им је на инсталирању, ту и у другим „периферним“ државама, политичара који ће се у складу са добијеним смерницама доследно понашати.

Упоредо са македонском, пласира нам се прича о томе да је НАТО озбиљно закорачио у српски етнички простор и, свиђало нам се то или не, наставиће да гази преко њега. Срби из Црне Горе су утерани у његове редове. Само је питање, како се тврди, када ће се то десити са Босном и Херцеговином, односно Републиком Српском. И тада ће Србија херметички бити затворена НАТО обручем а српски национално-државни простор располућен.

Одмах да признам: донекле јесте тако, али се манипулативно занемарује кључна чињеница. То је да НАТО настоји да затре делове нашег простор под његовом контролом или утицајем. У Црној Гори, упркос тзв. европским вредностима које горљиво проповеда, допушта гажење националних права српског народа са циљем да буде у потпуности асимилиран. Не само да се негирају ЕУ норме о пропорцијалној националној заступљености у државним институцијама већ се директно дува ветар у леђа опскурном режиму који над Србима спроводи идентитетски геноцид.

ИСКРИВЉЕН РАЧУН

Када се ради о БиХ, ту ЕУ и НАТО деценијама већ подржавају хегемонистичку политику Сарајева која има за циљ централизацију те државне заједнице. Без РС или са њом сведеном на пуку форму, српски народ у БиХ би био маргинализован и суштински (иако не и формално) доведен до статуса националне мањине. Они који су толико забринути због поделе Срба која проистиче из неспремности грађана Србије да „схвате“ тзв. „НАТО реалност“, ни реч да проговоре о злу коју нам НАТО са својим овдашњим пуленима чини. Разумео бих да нам НАТО нуди нови приступ српском питању као компензацију за чланство Србије у њему. Не! Нуде нам само да и Србија савије главу и кротко дође под његов нож. Да ли ће онда тако уједињеним Србима бити боље?

Не добијамо било какву понуду од НАТО представника али, с друге стране, Русија се хистерично сатанизује у низу медија. Оптужује ју је да, настојећи да појача свој утицај, дестабилише Балкан. Чак се иде толико далеко да се износе малоумности типа оне да је Русија 90-их година била снажна као данас, она би се, штитећи своје интересе, умешала у ратове за југословенско наслеђе на страни Срба. То је круцијална илустрација њене, наводно, актуелно и потенцијално мрачне улоге. Неверовано!

Некима није проблем што је Запад извршио серију агресија против Срба крајем прошлог века. Не смета им то што је над нашим народом у Српској Крајни извршен геноцид, што нам је отет западни део РС (где је био већи удео Срба у становништву него било где у Србији), што је окупирано Косово. Проблем би им  био да смо имали Русију уз себе и уз њену помоћ све то спречили! И не ради се ту о избору између рата и мира. Рат смо и овако имали, али рат по НАТО стандардима. Атлантисти су нас сатирали а ми без ичије подршке патили!

Ваљда је овдашњим НАТО лобистима то нормалан модел српско-атлантских односа. ОК је што је Мило Ђукановић, противно вољи народа увукао Црну Гору у НАТО и уз то ради на затирању Српства. Лоше је што има оних који мисле да није добро да и Србија у потпуности доспе у сферу НАТО „милости“, што би подразумевало да се као Македонија одрекне свог унитарног карактера, односно и пре тога КиМ и РС.

НАТО ШЕГРТИ

Можда ће некоме деловати фрапантно, али мислим да је природно што НАТО лобисти у Србији и њихове спољне централе тако раде. То им је посао. Проблем је што се официјелни Београд томе адекватно не супротставља. Као да пасивно чека да у одговарајућем тренутку, негде нпр. 2019. године, када буде окончан посао са Македонијом и макар одмакне (ако не и више од тога) са БиХ, испадне да Србија нема више куда него да као зрела крушка упадне у НАТО корпу.

Да којим случајем НАТО више не ради против наших виталних националних интереса, чак и уз све зло које нам је учинио у недавној прошлости – да поновим – разумео бих то. Геополитичка сцена је нека врста тржишта. Вага се са које стране се више добија и како да се избегава већа штета. Међутим, НАТО нам ништа не даје. Напротив, упорно ради против наших виталних националних интереса. Избор између НАТО и Русије је сличан дилеми да ли се определити за сигурну смрт у бродолому или се уз ризик спашавати пливајући ка најближем острву.

Неко ће рећи то је упрошћена слика. Истина је да нам НАТО ништа не даје а прави нам штету, али може да буде и горе. У питању је својеврсни геополитички мафијаш који контролише наш кварт па морамо да му плаћамо рекет. Ако то не будемо радили запалиће нам кућу. Све је то тачно, ако постоји могућност плаћања рекете. То и сада већ радимо. Сетимо се свега што смо дали том пакту. Од формалних аранжмана које смо закључили, до неформалног снисходљивог односа и понижавајућег претварања да нам је пријатељ онај ко нам је непријатељ.

Сада причао о нечему другом. О томе да нам неки са осмехом нуде да за рачун атлантских мафијаша сами спалимо своју кућу. Дистанцирање од Русије или даље приближавање НАТО – било би баш то! Значило би да тражимо од Москве нас не подржава по питању КиМ и РС, што би водило попуном урушавању наших позиција. Онда би уследило „решавање“ тзв. војвођанског, санџачког и прешевског питања. Српство би се свело на НАТО србијанство по македонском моделу (кон)федерализовано и са државно-идентитетског становишта трансформисано у мултиетничком смислу. Горе од тога не бисмо прошли ни да је Немачка тријумфовала у Другом светском рату. То нама нуде овдашњи НАТО пријатељи, русофоби и србомрсци!

(НЕ)КОНСТРУКТИВНЕ ИГРЕ

Шта ради власт? Купује време! Што није лоше када се ради у интересу државе али јесте ако се све сведе на лично-партијске интересе. Јасно је да Београд схвата тежину ситуације и да је покушао да очува слободан македонски коридор. За сада стоји и уз РС, иако је због неких старих дугова владајућих подбацио када се ради о Црној Гори. Но, све то није довољно. У питању је игра на поене, у којој се после сваке партије полако повлачимо, да би нас коначни негативни исход довео пред капије НАТО. Чак и да то номинално одбијамо. Једног дана се пробудимо и делује нам да немамо куд.

Замислите сценарио: подивљали албански шовинисти се спремају да крену на Север Косова и, слично као у марту 2004, спроведу погром над Србима на југу. Претња тоталним разарањем наших манастира се ту подразумева. Једина „брана“ да се то деси је НАТО, а да би истрајао у пацификовању оних које, уистину, он по потреби хушка – потребно је испунити један услов! Јасно вам је: да Србија уђе у НАТО. Наши забринути политичари, готово са сузама у очима, то нам кажу а ми, збуњени, ћутимо. Зар да допустимо да нам неко уништи Високе Дечане? Боље је да прихватимо и НАТО окове. Многима ће се учинити да је то мање зло!

Уверен сам да нас у том правцу води НАТО стратегија кувања српске жабе. Официјелни Београд нема право да саучествује у томе. НАТО му толерише политику пасивног балансирања и реактивног деловања у циљу очувања „неутралности“. Али би га много више забринула проактивна стратегија. Можда би га навела и да преко својих медијских, НВО и партијских структура у Србији, озбиљније удари по владајућим политичарима. Сада то тек повремено чини да би их подсетио ко је главни. На стадијуму о коме причамо, притисак би можда постао налик ономе који је Груевски имао у Македонији. Ако нема друге могућности, Србија се мора и са тиме суочити.

Не постоји држава да би неко имао фотељу, већ су владајући кругови ту да штите националне интересе. Наравно, ако су одговорни. Ако нису онда нам је свеједно да ли стерилно бију националне битке како се не би замерили Западу а „сачували“ част или су пак отворено, као што је раније био случај, сорошевски експоненти. Пре или касније се ствари сведу на исти резултат. Мачку о реп то што неко у души није издајник већ се довија како да опстане на власти ако је то по цену националних интереса!

ГЕОПОЛИТИЧКА РАВНОТЕЖА

Да не би било како је претходно речено, време је да Београд мирно али недвосмислено разбије НАТО илузије. И код куће, и у централи тог пакта! Можда ће то изазвати један период напетости, али сам уверен да ће ствари лећи. Ни НАТО не жели да отвори нови фронт на Балкану. Само мисли да јефтино може да прође тј. да притисцима, без већег ангажовања, полако добије све што хоће. Када би увидео да није тако, пристао би на компромис.

Колебљивим ставом, опет, Београд само привлачи невоље. Охрабрује НАТО да нас све јаче гази. Када би поступили другачије, и енергично окренули други лист – на начин који није агресиван и не подразумева радикално окретање Србије Русији већ само заштиту сопствених интереса – уверен сам да би брзо успоставили истинску (гео)политичку равнотежу која је за нас од суштинског значаја.

Прилика за то је најављена промена Устава Србије. Процес који томе води може да буде – а сада је то случај – и од стране НАТО и ЕУ наметнут позив за даље одрицање Срба од себе али и, ако будемо паметни и храбри, основ за стабилизацију наших одбрамбених позиција и стварање основа за офанзивно деловање у будућности!

УСТАВНА ЗАМКА

Да се не лажемо: ЕУ од нас тражи да променимо Устав. Вероватно у светлу таквих захтева, прeдсeдник Вучић, на самом почетку свог мандата, изjaвиo je дa жeли дa oтвoри друштвeни диjaлoг o Устaву, oднoсу прeмa КиM и oднoсу прeмa рeгиoну. Ускоро је додатно појаснио део изјаве који се односи на Косово. Сматра да је унутрашњи дијалог o КиM потребан како бисмо се, с једне стране, oслoбoдити митскoг приступa, а с друге стране, oлaкoг дaвaњa oнoгa нa штa имaмo прaвo. Како је Александар Вучић рeкao стaв Србиje трeбa дa будe усaглaшeн сa живoтним прoблeмимa нaшег нaрoда нa КиМ али и сa oним штo су прaвa нaшe држaвe.

Дешифровањем реченог, слутим, да је план државног врха да коригује уставни статус Косова и Метохије у складу са тзв. Бриселским дијалогом. Косово ће остати дефинисано као јужна српска покрајина али на „компромисни начин“. То је јако лоше. Представља корак даље ка капитулацији, а за нас је то већ пуно нормализовање односа са Приштином на начин како су функционисале Западна и Источна Немачка. ЕУ од нас и не тражи више тј. да признамо Косово. Можемо да га интерно третирамо како год хоћемо али је битно да оперативно спустимо гард и омогућимо му да у вези са нама, регионом и светом – укључујући и релевантне међународне институције – свестрано делује као независна држава.

Тиме би Србија, можда и не увиђајући стратешко-кумулативне импликације онога зашта неки мисле да је само још једно тактичко повлачења, не само себи паралисала једну руку, већ би упутила позив – вратимо се њима – и да нас НАТО „пријатељи“ даље мрцваре. Уставне промене у поменутом смислу биле би схваћене као зелено светло за улазак у НАТО, коначно наметање антисрпских регионалних односа и слично. Отуда, Србија мора да поступа сасвим другачије. ОК је отворити дијалог о поменутим питањима али он мора бити аутентичан, што значи да би и његов исход био другачији од онога што Брисел тражи (то се може добити само намештеним дијалогом).

ПИТАЊА И ПРАВИ ОДГОВОРИ

Хајде да причамо о регионалним односима. Онда прво морамо да кренемо од тога да је Србија гарант Дејтонског споразума а да је он дивљачким притисцима Запада озбиљно нарушен. Што се Устава тиче, у њега треба уградити приврженост Србије Дејтонском аранжману, односно и ту потврђеној државности Републике Српске. Што да не? Ваљда нам је то битније од заклињања у права Геј популације? А њима ћемо изгледа посветити додатну пажњу у новом Уставу!

Даље, када се ради о Косову и Метохији, ту или не треба ништа мењати или још снажније истаћи да се ради о неотуђивом делу Србије. Наравно, осим ако се ускоро не отвори процес целовите реконструкције Балкана, уз свестрано решавање српског питања и у том оквиру могућу корекцију граница и на КиМ, што ми све мање делује вероватно. Изгледа, још није дошло време за тако нешто, па нам једино остаје да задржимо жетоне које имамо за неку будућу велику партију геополитичког рулета.

Стигли смо и до НАТО. Србија је тек половично неутрална. Наша неутралност се заснива на обичној скупштинској резолуцији. Ако се већ приступа промени Устава, нужно је да се започет процес заокружи. То значи да неутралност мора бити уграђена у Устав а потом, на тим основама, Србија по узору на Туркменистан (пре двадесетак година), у наредном кораку треба да се обрати УН са захтевом да неутралност добије међународно признање. Ако се српска жаба не кува ради уласка у НАТО – што би цементирање неутралности икоме представљало проблем?

ПАТРИОТСКИ РУБИКОН

Да се не правимо наивни: јасно је шта НАТО хоће и у ком правцу ради. Наша власт то вероватно не би радо – и због убеђења и због ризика које може да има (никад се не зна) контрирање већинској јавности – али избегава да се замера светским моћницима и не повлачи потребне потезе. А морала би. Избегавањем да уради праве ствари, од питања статуса Срба у Црној Гори преко „Бриселских преговора“ до НАТО проблематике, имплицитно доприноси подривању наших позиција.

Разумем да је тешко кренути тежим и опаснијим путем, али ако се власт не доживљава неофеудално већ национално одговорно – нема другог смера. А кривица за изостанак кретања том линијом у великој мери је и на патриотској јавности. Није само државни врх крив. Док малобројне анти-Србија и НАТО лобистичка дружина, енергично кидишу и намећу своје, ми се свађамо, бавимо небитним стварима, живимо паралелне животе, гурамо главе у песак.

Сада када је најављен дијалог о КиМ, Уставу, регионалним односима а НАТО око нас стеже обруч – на то немамо право! Где су наглашено националне партије, невладине организације, медији да реагују? Да дају конструктивне предлоге, отварају важна питања, одбацију оно зашта мисле да је погубно! И све то, разуме се, на рационалан и аргументован начин. Ирационалним урлањем се, као и квислиншким клечањем или аутистичним игнорисањем реалности, постиже једнако негативан ефекат. Размислимо о свему томе пре него што онако узгред, за своју душу али без шансе да ишта постигнемо, бацимо камен на друге.

Драгомир Анђелковић, Печат

Поделите:

27 Коментари

 1. OVO IZGOVARA DRAGOMIR ANDJELKOVIC:
  “Замислите сценарио: подивљали албански шовинисти се спремају да крену на Север Косова и, слично као у марту 2004, спроведу погром над Србима на југу. Претња тоталним разарањем наших манастира се ту подразумева. Једина „брана“ да се то деси је НАТО, а да би истрајао у пацификовању оних које, уистину, он по потреби хушка – потребно је испунити један услов! Јасно вам је: да Србија уђе у НАТО. Наши забринути политичари, готово са сузама у очима, то нам кажу а ми, збуњени, ћутимо. Зар да допустимо да нам неко уништи Високе Дечане? Боље је да прихватимо и НАТО окове. Многима ће се учинити да је то мање зло! ”
  NIJE TACNO DRAGOMIRE!
  Briselskim sporazum je odredjeno da NATO garantuje mir.
  ZASTO SADA TRAZIS “BRISELSKI SPORAZUM 2”?

 2. Ma ljudi da li je to moguće? Autor, poprednji srpski geopolitički analitičar i trbuhozborac srpskog Mesije KaliNera, kao i stražar mrtve straže na braniku Srpstva, diže svoj glas i poziva srpsko državotvorno rukovodstvo i sve realpatriotske snage u Srbiji u ljuti boj, za narid svoj, protiv NATO-a, koji guta Srbiju, kao zmija žabu.
  Autor proziva patriotske urlatore, ignorante i kvislinge zbog negatinvih efekta, dok panično poziva realpatriotske snage, da se postave na zadnje i stameno brane Srbiju.
  Verujem da sam identificirao urlatore i “nojeve”, ali u mojoj velikoj umnoj ograničenosti nisam u stanju pojmiti što mu ga to znači kvislinzi?
  Pojam kvislinga pretpostavlja domaću kvislinšku vlast, koja u ekstazi izvršava naloge okupatora, a takvo nešto nije bilo moguće u Srbiji, od izbora 2012 godine, jer na njenom čelu stoji državotvorna i nacionalno odgovorna vlast, koja suvereno odbija mnogobrojne atake protiv Srbije i Srpstva.
  Kroz moj paranoidni mozak je prošla strašna misao da je autor utvrdio da nova srpska vlada, na čelu sa premijerkom Madonom Anom, pro-NATO, LGBT i CRO orijentacije, će uvesti Srbiju u transatlansku organizaciju, dok će Mesija KaliNero to promatrati svezanih ruku (jer nema ustavnih ovlaštenja kao njegov prethodnik knjazovožd Tomo sa Briselskim sporazumom).
  Neverujući Toma bi pak rekao da je srpski Mesija KaliNero očito napisao scenario i režiju igrokaza: “Da se ne dosete SrboVlasi.”, tako što se izmestio na poziciju neodgovornog Predsednika, prethodno se udarajući kao besan u srbsko-ruske grudi, kao neki naši dalji srodnici primati.
  Inače neshvatljivo je da autor, poprednji (uz Raduna) srpski unutarpolitički realpatriotski analitičar kruži kao kiša oko Kragujevca oko teme izbora Madone Ane, nove srpske premijerke, kojim činom je srpski Mesijaa Kalinero postao ne samo balkanski, već i globalni lider.
  Izleda da su majčica priroda, kao i Svevišnji već istrošeni, protekom mnogih milijardi godina, pa više ne ureduju kako njihovi zakoni naredjuju, a što se posebno ukazuje na primeru Nebeskog naroda.

  • Ti si Turajlicu,strazar “mrtve straze”,ali,NA BRANIKU TVOGA SHVATANJA “MAJCICE PRIRODE”,KOJA TREBA,PO TEBI,DA POBIJE SRBE I “RESI” NJIHOVO PITANJE.
   Ti si Turajlicu MONSTRUM,koji sa dve fraze,seres po srpskom narodu,godinama.
   Rekao sam ti pre,POVUCI REC I IZVINI SE SRBIMA,jer si ovde nametao USTASKI RECNIK,kada si govorio da si POLAGAO “”PRISEGU”.
   Ti tacno znas sta govoris I zasto to govoris.
   TI SI ANTISRPSKI URLATOR.
   USTASKA “PRISEGA” ANTE PAVELICA JE ODVELA U GROB STOTINE HILJADA SRBA,a “TVOJA PRISEGA”,KOJOM SE DICIS, CE OSTALE,UZ POMOC “MAJCICE PRIRODE”,kako stalno ponavljas.
   NEMAS MUDA DA TI RUCNO POBIJES SRBE,JEL?
   SAMO DOLIVAS ULJE NA VATRU,IZ TE KATOLICKE KASABE,PUNE SIPTARA.
   A “majcica priroda jeste posustula”,kako nazivas MONSTRUOZNI PROCES MASOVNOG (USPORENOG) NESTANKA SRBA…dokaz je da postoje I opstaju takvi skotovi kao ti.
   Tacnije,Majka priroda je obicna kurva,cim je tebe iznedrila,bar sto se Srba tice.
   Ustase se raduju Majcic prirodi,sto postojis.
   IZVINI SE SRBIMA TURAJLICU,ILI SE VISE NE JAVLJAJ.

   • Molim te maloumni umobolniče da se vratiš u svoju sigurnu kuću zatvorenopg tipa, te tamo uživaš u lovu belih miševa i drugih avetinja, umesto što se pokušavaš boriti protiv nekoga koji ne spada u tvoju “krvnu grupu”, po bilo kojoj osnovi.
    Što se pak tiče Serbalja, ja sam prema vama više nego benevolentan, jer samo tražim od majčice prirode da ova prema zaslugama, pravično u skladu sa svojim zakonom o selekciji vrsta, razreši srpsko pitanje.
    Maloumni umobolniče majčica priroda ne provodi nikada genocid, već samo oslobadja zemlju od degenerisanih vrsta, a što ti medju takve svrstavaš sebe i ostale Serblje je tvoj, a ne moj problem.
    Dakle vrati se u Lazinu ustanovu i traži od svojih terapeuta da te više ne puštaju napolje, u neprijateljski svet, koji potencira tvoju šizofrenu psihozu.

    • Ti si monstrum,koji se ovde izivljava godinama,pa I sada.
     IZVINI SE STO SI SE POISTOVETIO SA ANTOM PAVELIC.
     Ti ne treba da ides u Lazu,tamo su za tebe gospoda.
     Ti treba da odes na drugo mesto,USTASO!

     • Majk, s dobrom namjerom: Gospodina uopste nisi razumio; postoji ironija, ali i g o r k a ironija- ova druga je iz duse, na konkretnu temu temeljno je srpska; Gospodin nije na p o v r s i n i- dublje ulazi u muku.
      CITAJ da bi, eventualno, pisao.
      S dobrom namjerom!

 3. Србију су окупираи кадрови из Монтенера, Кроације, Босне, има ту и шиптарсекподршке…ајмо анаитичари!?
  Чије је порекло неких наших поитичара, рецимо Дачић, Шешељ,Драшковић… и неких монтенерина, кроата шћиптара…?
  Цитат:

  – Buduća ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić, koja će na toj poziciji zameniti Davora Ivu Štira, koji je podneo ostavku, radila je kao državna sekretarka u tom ministrstvu od 2000. godine. Inače, Pejčinović Burić je od 2013. godine kao vođa projekta PLAC savetovala Kancelariju za evropske integracije Vlade Srbije u vreme kada je premijer Srbije bio Ivica Dačić.
  -Na izborima 2008. kao članica HDZ-a izborila je mandat u Saboru i vodi izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatska-EU, zatim saborsko izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, ali je i članica Odbora za evropske integracije, Spoljnopolitičkog odbora i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

  http://www.telegraf.rs/vesti/2828725-savetovala-je-dacicevu-vladu-a-sada-je-zamenila-unuka-ustase-ko-je-marija-pejcinovic-buric-nova-ministarka-spoljnih-poslova-hrvatske

  • Ima tu još domaćeg kadra i iz bivših jugo-republika koji rade protiv Srbije,…sabotiranjem i nečinjenjem, spinovanjem,…opasne rabote …svi su na pozicijama, sekretari ministarstava, službi, organizacija….godinama…preko reda …i nemogu da ih skinu sa pozicija i kad produže mandate…jer službe antisrbske rade prevejano-efikasno…

   A ti Narode se zamajavaj sa pederlukom i lezbejcima,travestitima, biseksualima…tj. lgbt populacijom,…doduše nisam znao za njih kažu da su dobro uvezani povezani od pozadi pa napred do vra…

   Samo vi lamentirajte, oni rade-razaraju.

 4. je dramaticna.Zapad je krenuo brutalnom silom krseci Ohridski sporazum u Makedoniji, uvlaceci C.Goru u NATO suprotno volji naroda, “duh Dejtona” je odavno pusten iz boce, Dusan Janjic najavljuje da je Dodik gotov, PZP glasa da bude kaznjivo negiranje genocida u Srebrenici, a onda sledi pritisak na Srbiju da ima “konstruktivnu” ulogu u stvaranju “funkcionalne” BiH, a do tada KiM ce vec biti reseno.Crkva i Rusija, posle Briselskog sporazuma i prakticnog priznanja nezavisnosti KiM, jos jedine dve stvari koje nas drze od potpune EU-NATO okupacije, prolaze kroz spalir, crkva prvo sa ni iz cega stvorenim problemom sa “darvinizmom”, a zatim sa gej premijerkom, cime se vec navikava na pasivnost, a Rusija preko gomila botova i prica o tome da nam nije nikada pomogla, da NIS pljacka Srbiju, da nas gura u sukobe iz svojih interesa iako Zapad krsi sporazume na kojima je sam radio.”Savamala” postaje predmet rezolucija Evropskog parlamenta, sve su glasniji zahtevi za “uskladjivanje spoljne politike sa EU”. Vucic, “genije” kakav jeste, uspeo je da ponisti programske razlike u opoziciji, “rehabilituje” porazenu DS, Tadica, Jeremica , Sutanovac i Zivkovic su bili iza Jankovica, Stefanovic je “Siriza”, a povratak najavljuje i Djilas kao kejnzijanac, dakle svi novi su stari i svi su iz sistema, cime i vlast i opoziciju cine u ogromnoj vecini EUrofilske licnosti i stranke, dok su antiEU stranke gurnute na marginu i naterane da se udruzuju sa EUnijatima (Dveri sa “opozicijom”, DSS sa “vlascu”, dok se SRS bavi zajednickim uniformama sa Rusiom) i prihvataju ostavljanje pitanja EUintegracija po strani, cime se produzava bezalternativnost politike EUintegracija.Institucije se dalje urusavaju, jer ni Vucicu ne treba Ustavni sud koji radi svoj posao, a posao mu je da stiti narod kao ustavotvorca od vlasti kao zakonodavca, pa Toma cak otvoreno “moli”, najgrublje narusavajuci Ustav, Ustavni sud da se ne izjasnjava o Briselskom sporazumu.Prisustvujemo “konacnom resenju” za “jugo-zapadni Balkan”, do kojeg smo dosli Milosevicevim okretanjem naroda protiv sebe i urusavanjrm institucija koje su se 5.oktobra raspale za pola sata kada su trebale da brane poredak, Kostunicinom “verom” u Solanin ustav i Ahtisarijeve pregovore “koji ne prejudiciraju resenje”, Tadicevim izmestanjem pitanja KiM iz UN (pri cemu je menjajuci rezoluciju Skupstine kao izvrsna vlast pretpostavio sebe zakonodavnoj i tako prekrsio ustav) i ponizavanjem Rusa tipa “mi cemo sada da pregovaramo sa EU”, a kada zagusti trk kod Rusa da blokiraju rezolucije u UN prijatelja iz EU i konacno Briselskim sporazumom i svaki je korak pravdan prethodnim i svaki je vodio samo gorem, tako da ova rasplet docekujemo slabiji, da nikada nismo bili tako slabi.I Kostunica i Vucic su mogli da ucine da ovaj trenutak docekamo mnogo jaci, ali im je nesto drugo bilo vaznije.

 5. Нас Роде на првом месту уби незнање, па онда неискреност. Прво ми не знамо ко смо, па како онда да знамо куда идемо? Време у коме битришемо сватамо као почетак о скончание, све би сада, сада, ако се не деси пропаст. То е дирекна рефлексия духовног колапса народа иза кога стоии комунизам и Интернациионала. Ми смо историски увек били окупљени око владара звао се он цар, краљ, кнез, Круна…а сада владамо сами собом. Од луче и светлости другим народина, укључуюћи Елински, Еврески, Арапски народ ми смо постали избезумљени, свима идемо себи не долазимо. У том бунилу ми би нешто да “уватимо на муфте”, да смувамо…Не може, нама Србима то ние дато одозго као другим. Наравучение: Поштено. Ели се нашао Срб да изађе пред ову Имерию чиих граница многи нису свесни и вели: “Хта хоћете од Срба?” Нико, зато што ми немамо владара да вагне шта може, шта не може, колика е сила кидисала на Србство, са чиме ћемо стати пред њу?
  Анђелковићу, пред Косовски бой ми смо тачно знали да е њихово људство, наша техника (окопна коњица) и стара стратегия “клином у главу”. Развалили смо их први дан битке, Лазар е погининуо и посветиио се тек други дан. Тек после шест месеци Азия гомила нове снаге, и Милица, србска удовица даде Оливеру. Зашто Драгомире? Изда нас кувањска “ришћанска” Европа. Ова њена драма са муслиманима данас само е ехо дубине векова и проклетства кое е србство у очаю бацило на ту Даму. И данас су жива писма Муратова Србљима да се склоне. Краљ србски Твртко, крунисан у Милешева,а не кнез Лазар е одлучиио “Stand up”

 6. Вуле ели се Твртко заебо у рачуну? Коритом логике људи коии не разуму мое коментаре на “Видовцдан” – да. Да их е пропустиио нас данас неби било, сви би били Кемал, Изет, Юсуф, Шеееемса. Ние исто исто име Шемса, и Шеееемса, као ни код Срба Саааава и Сава. Едно мушко, друго женско. Йооой Роде вољубљени што волим да га шукнем вуковцима коии нам се (је)баше акценте у србском язику и писму. Шта! Французи су луди? И данас, найпрецизнии язик на свету. Речю, ебо вас неписмени Вук, а ви њега, или га у вррррр голе з……Шта то збориш Вуле на нешего “Отца пимености”?

 7. Papazjanija- OK!Sunjam se- OK! TAMO SAM- amo sam- OK! Jucerasnji nebih- danas JOS nisam- OK!… OK! ANALITICARI-OK! KOJE LI SKOLE NE ZAVRSISE, A DA BI BILI OK! MAJKA IH NAUCI OK-eu- OK! Kao djeca culi od majke za oku- lebac im pravila!-, a oni u skole, pa, uceni, skrate Majku za A: jedan suglasnik, a dva samoglasnika!- nije to po evropskim vrednostima, prezvucno je, a treba zivotinjski grleno
  Analiticki: ako se O naslanja na K, onda K jest osloncem za O; da bi K bilo osloncem za O, ono mora biti iza O; da bi K bilo iza O, O mora biti ispred, pamtiti!, ispred K… Analitkujem- zakljucujem: samo pravilnim polozajem O prema K O ima oslonac; samo pravilnim K spram O O ima oslonac; samo pravilno postavljeno K K jest osloncem… Sada je potreban pritisak- sila, kako bi se analiticki samooblikovao u sinteticki zakljucak.Da bi ovaj bio sto sintetickiji, samopostavlja se, po izricanju biti papazjanije, kondicionalno: ako sam j e d n o od d v oj e, onda misam d v o j e; ako nisam d v o j e , onda sam j e d n o; ako sam d v o j e, onda nisam j e d n o; ako nisam j e d n o, onda sam d v o j e… OK! Ako je OK, onda se okejise ( logika, kao prioremna radnja za okejisanje, apsolvirana je): ” nekima…”; ” rat po nato standardima”; ” atlantisti su nas satirali a mi bez icije podrske patili”; ” Srbija sa unitarnim karakterom”; ” mozda ce nekom delovati frapantno” ( slijedi smrzavajuca misao o p r i r o d n o s t i); ” i kako da se izbegava”; ” medjutim ( medjutim!), HATO nam nista ne daje”; ” sve je to tacno, ako postoji mogucnost placanja reketa”; ” nominalno odbijamo”; ” zamislite scenario: podivljali albanski sovinisti”; ” da se ne lazemo”; ” stratesko- kumulativne implikacije” ( Boze, otkloni!); “Srbija je polovicno neutralna”; ” iracionalno urlanje”; ” i sustinski ( iako ne i formalno)”; ” evo magle”( trenutno je jarko sunce!); ” pulenima”; ” da nam NATO nudi novi pristup srpskom pitanju kao kompenzaciju za clanstvo u njemu”; ” plasira nam se prica”; ” NATO nastoji da zatre”; ” ” NATO dopusta gazenjenacionalnih prava”; ” negiraju se evropske norme”; ” identitetski genocid”… OK! Pa, koje mora biti! , skole imaju!? OK! Pamet je najskuplja. Ovaj od pameti, a ja tegleci! Zdravije teglenje od ovakve pameti: teret je to golemi: sastaviti dvije ciste, a da jedna bude ispred, druga iza one sto je ispred, a ova sto je ispred da bude ispred one sto je druga… OK! PA kad vec pistoji ” identitetski genocid”, onda, valjda i duhovni.OK! Duhovni- siri je, bezmjeran!- u-sadrzava identitetski. OK!

 8. Волимо ми мало више философират, и данас се цео Бгд врти око Димиртия Туцовића. Не смета он Вулету, не треба га дирати. Не треба дирати ни Тита, нека га нек почива “тамо”. Нека и Вука. Све су то били ебиветри а ми им превелики значай даемо у историской науци. Ово е време великог Николе Тесле и ваздушне луке на Балкану, а и време Марка Миљанова. Каква е то људина и сила од човека била, прогонили га Петровићи, Запад му намигиво да поцепа Србство, нудиио виле и градове. Увек исти одговор: Не, не и не за мога виека, юунаштво е бранити себе од другога, а чойство другога од себе. Ти велики људи и умови и данас су на маргинама наше повести. Знате ли ко е поцепо Србство по дубоком шаву и створиио Монтенегрину? Не Роде, ниси ти психолохшки спремн за те истине. И Монтенегрина оде, одобада се…
  Какда и када е Вуле писао: Немо Новаче минирати србску куиину, пасуљ, леб насушни, адидаску сланину, вруће печење и ладну капљицу…то нам е едино остасло, све друго су нам отели и другом приписали. Немой Новаче, не иде на добро. Ние ме послушо.
  Али Роде, послушай глас своего Вулета, ние Вуле ничии лобиста, тако ми Бог помого, само волим свой народ. Шта предлажеш Вуле за почетак нашего обновљения?
  Не вади га соколе. Шта? Не вади га соооооколе, лепо са женама, буди мудар, попусти па притегни, лако се растати. Куда ће та деца? Ебала вас висика политика, ми смо као народ бииолошки наднели ноге над яму и сви се праве луди, Матица, САНУ, Црква…

 9. Spase Uzelac, Beograd, Srbija 21. јуна 2017. at 09:04

  Majk, s dobrom namjerom: Gospodina uopste nisi razumio; postoji ironija, ali i g o r k a ironija- ova druga je iz duse, na konkretnu temu temeljno je srpska; Gospodin nije na p o v r s i n i- dublje ulazi u muku.
  CITAJ da bi, eventualno, pisao.
  S dobrom namjerom!
  ………………..
  Dobro Spase…
  Ti me savetujes,sta da radim…da bih I ja “eventualno” pisao…
  Hvala Tebi .
  MOGU I JA TAKO…
  Kao sto ni ti, ni drugi nisu reagovali kada kazem, (recimo) da se formira srpski kanton,NA VASOJ PRA ZEMLJI…a vi navalite,KAO KRAJISNICI,KOJIH SE TO TICE…kako imam cudnu latinicu…ili ,da INJCI MILION GODINA ZIVE U NEKOM NISU…dakle,sve nebitno ,A NIKO SUSTINU NE VIDI …mogao sam reci,LJUDI,POBOGU,CITAJTE STA PISEM.
  I rekao sam nekima…
  ALI TI SPASE NISAM DAO “USLOVE” DA PISES DALJE.
  Taj covek,koga branis,je OVDE (Spase,hoces da ti posaljem njegov tekst gde kaze da je polozio”PRISEGU”,sto je odvratno vredjenje srpskog naroda),ovde izgovorio strasne stvari.
  A ta njegova MAJCICA PRIRODA…pusti bljuvotine…
  BRANIS GA ,MOZDA,JER JE KAO TVOJ SIN PISAO ZA VIDOVDAN,MOZDA SU PRIJATELJI (ZASTO DA NE…).A NE VERUJES MI DA GOVORI USTASKIM JEZIKOM,STO,EVO ,PONAVLJAM MILIONITI PPUT.
  DZABA SRBINU…TI IMAS DRUGI PLAN.
  I NECU DALJE,NE INTERESUJE ME TURAJLIC.Tacno sam rekao sta mislim.
  …………………..
  Reci su ti Spase jednu stvar.
  Posto si spomenuo da ti je sin u Vidovdanu…otuda tvoja komotna pozicija…OCINSKA…
  Znaj,tebi je sin u jednom mediju,makar I elektronskom…a moj otac je bio UVODNICAR jednog STAMPANOG medije ,pre vise decenija.
  I danas Spase,imam hrestomatiju,ukoricen odredjeni broj tih izdanja,sa njegovim uvodnicima,tekstovima,slikama…
  To sto ti pricam,moci ce SIN TVOGA SINA DA PRICA,ako me razumes…
  U Srbiji tradicija ne znaci nista,STO JE JOS JEDAN APSURD NASEG POIMANJA SVETA.
  A nije samo TRADICIJA,mozda ima I GENETIKE.Da ne kazem,NASLEDJENOG TALENTA…
  Ali, danas je vaznije da li je PARADAJZ SA GENETSKIM PREDISPOZICIJAMA,NEGO COVEK.
  Ja sam mozda imao na koga da “povucem”…a mnogima sam pomogao da napisu (cak)govor,izvestaj ili diplomski rad,seminarski I slicno…i sam imam fakultet I govorim spanski I engleski…mislim da imam, ne samo moralno ,vec i neko funkcionalno pravo,da napisem sta mislim.
  SRBINE SPASE…POZDRAVLJAM TE…SHVATIO SAM.
  KO CE KOGA ,AKO NE …SRBIN.
  KRAJISNIK…bio je to sjajan “material”…
  Pozdravljam Raduna I Dragomira,ne zamerite…zahvaljujem na strpljenju.
  Pozdravljam njegovu Ekselenciju Kolju Seratlica…NEKA NAM ANA SVIMA POMOGNE.
  Sada idem da “CITAM” ,kako Spase Uzelac rece…
  TO CE POTRAJATI…DO “EVENTUALNOG” MOGA KOMENTARISANJA…
  KAKO SPASE UZELAC RECE.
  TO CE VEOMA POTRAJATI.
  Neka nam Bog pomogne.
  ZBOGOM.

  • Ajde, molim te, posalji mi to o “prisegi”; i nije, vjeruj mi, moj sin U
   Vidovdanu; i nisam, vjeruj mi, nikad bio, jer sam drugaciji- stono bi rekli mazohista, u komotnoj poziciji, ne odgovara mi; evo na sta mislim kad kazem: ” Citaj”- mene su godinama proganjali onakvi za koje ti kazes da ih ja b r a n i m , razni, svih vela, a jedne boje i jednog imena- Crveni, a po p o t r e b i nacionalni, Srbi, bili oni kolje il’ nikolje: tu smo gdje smo zahvaljujuci njima, pohara su srpstva i jace: Boga i Zivota; a ja ih b r a n i m? Ma, ne! Govorim o k o n k r e t n o m ” tekstu” ; a treba li ih- treba!-, ali ne iz konteksta njihove t r e n u t n e pozicije, time ih se samo hrabri da jos j e s u i da ce im doci nj i h o v o danas; prema njima se ne upucuje bijes i psovka- oboje je za ljude, od krvi smo; jer oni,po biti im, jesu Bijes- fali im, trenutno, m o c … Kazem: Crveni, a govorim CRNI…
   SA NJIMA? PA, opisani su ga, kao balavca, hapsili, ko i mene sto su proganjali…
   Posalji p r i s e g u i- i koljevici su sa njima, Neba mi!

 10. Zaboravih ti reci: ni fakulteti ni citanje knjiga nisu c i t a nj e; citaniji je i i fakultetniji je onaj sa plugom i volovima, oranicu ucitava, one nadvisuje i – TU je- a da pozvan nije!- , vreme kad mu kaze…
  A za kanton? Odgovorio sam, nikad ne izbjegabavam
  Intimno: Otac, a taj posao? Ko zna- sta radih i sto mi cinise- mozda se znamo

 11. Ето, јавно изјављујем да сам глуп (нијесам, ово нијесам наводим да бих мало иритирао аутора текста) нисам схватио ни аутора текста, као ни неке освртаче, односно они се између себе нијесу схватили. Знам, знам, наљутиће се на мене и Турајлић и МАЈК. Но, да се вратим аутору. Овај текст је, прије свега, предугачак има милионе карактера. Аутор текста пише као када човјек узме лопату и трпа земљу или боље речено виле којима трпа сијено. Дакле, текст је једна натрпана гомила свега и свачега: Шта би било кад би било, шта ће бити кад ће бити, те НАТО је ово, те НАТО је оно, те Србија, те Македонија, те Црна Гора, те Балкан, те геополитика (не могу да одгонетенем шта му је то “геополитичка равнотежа”), те ” Зар да допустимо да нам неко уништи Високе Дечане? Боље је да прихватимо и НАТО окове. Многима ће се учинити да је то мање зло!”, те “србство би се свело на НАТО србијанство” (каква је ово теза, није теза, није хипотеза, није антитеза, ово је тврдања, а израз “србијанци”, “србијанство” је увео Старчевић да би дијелио Србе), те “опскурни режим Мила Ђукановића” ( човјече то је латинска ријеч, могао си написати да је Мило опскуран, или нека Јања, Мара, али не постоји синтагма да је “режим опскуран”, такође, реченицу почиње са “ОК”, невјероватно,чиста шатровштина, као и са “Хаде да причамо…”, просто невјероватно, али истинито да се слатко аутор напричао, без присутва нас који га читамо. Никада овај аутор, писао сам у освртима безброј пута, неће да одговори мени идиоту освртачу или освртачима које не смијем назвати идиотима. Овај текст је атак на обичну људску памет, одузима огромно вријеме да се прочита. Савко ко пише дугачке текстове (укључујући и моју малемнкост, дакако не увијек) уствари лоше пише. Када је шеф позвао потчињеног и рекао му да напише нешто о “Х” проблему, потчињени га је питао колико страна, односно додао је ако хоћете једну страницу треба ми 10 дана, али ако хоћете на 10 страна треба ми један дан. Просто не могу да одгонетнем ко је НА ТО и такво писиање навукао аутора. Ове моје опаске (ћуј мене бан опсаке) поткрепљујем цитатом: “Ирационалним урлањем се, као и квислиншким клечањем или аутистичним игнорисањем реалности, постиже једнако негативан ефекат” (ирационално, квислиншко, аутистично, ефекат, игнорисање , брзо узмите рјечник страних ријечи и умјесто ових туђица напишите значења на српском језику, па ћете видјети шта ћете добити).

 12. Молим уредника да умјесто Милосав напише Комнен Коља Сератлић. Није ми јасно како се појавио Милосав, ја не пишем под псеудонимома. ККС

 13. @ Spase Uzelac… Molim te da me ne braniš od umobolnog Majka, jer za to nema potrebe, kao i bilo kakvog efekta.
  Ako već spašavaš velikog Serblja Majka, predlažem ti da mu pošalješ na dar košulju koja se veže odzada, kako bi mu u Lazinoj ustanovi ovu obukli i spasili od šokova koje doživljava u komentarisanju.
  @ KKS… E moj Kolja nije mi jasno zbog čega bi sam se u paru sa umobolnim “Majkom”, trebao ljutiti na tebe. Ja ne trebam obranu, jer sam u stanju to činiti sam i ukolko to ima smisla. Svaka rasprava sa ludjakom, je bespredmetna.

  • Ja sam ti rekao da se izvines srpskom narodu I javnosti zbog ustaske retorike I perverznog obracanja,kojim omalovazavas svakog normalnog coveka.
   Jos jednom (budali ni samar ne pomaze…),Ante Pavelic je POLAGAO “PRISEGU”,prema ustaskom recniku.
   Ti si se Nikola Turajlicu,hvalio ovde da si,valjda kao ppravnik… POLAGAO “PRISEGU”?!
   TI SI NAPISAO TE RECI ZA SEBE.
   Bar dva puta sam te opominjao,proteklih meseci…
   Drugo,tvoje izivljavanje sa temom I VECNIM PONAVLJANJEM,mesta I uloge Majcice prirode u “resavanju” srpskog pitanja (SRPSKOG,NE NEKIH PERSONA…)…postaju biti odvratne.
   Ali,to je ocigledno nemoguce spreciti,jer imas neke refleksne reakcije,van kontrole…kada god osetis potrebu da izvrsis veliki nuzdu.ti se dohvatis tastature…
   Uvek malo KaliNero (I Kolja se pre neki dan,cudi dokle sa time,ko ti je taj,pita…A NISI VIDEO NI TO?)…te Majcica priroda…sada LGTB MADONA…I na kraju ALELUJA,tvoj pozdrav.
   DOSTA BRE VISE,IMAS LI TI ISTA U GLAVI DO TE 3 OGAVNE FRAZE?
   I da vredjas na brutalan nacin,kao sto mene vredjas?
   Ti samo vredjaj,ali ne mesaj druge…pusti druge.
   SAMO TI!
   Sram te bilo,bednice,fukaro!

 14. E, buduci sam ja so-ludnim uzrocnikom ovog rata- dotakoh se onog
  Biberlukanaliticara-, dozvoljavam sebi da kazem: MIR, makar privremeni; MIR u ime istorijski pruzene nam casti! Analiticko objasnjenje: posjeti me izvjesni Karadzic, veliki brkovi, stap…, tipicni balkanac- vidi se… nekupan; prica mi o nekoj babi i brabunjku; ide, kaze, u Evropu, nepran – nosi brabunjak kao vizu za muski pol. Balkanski me poduci, a ja, evo, u ime pruzene nam istorijske casti- trazeci m i r!-, prenosim: jos nekoliko kilometara i- u Briselu smo; zaustavimo volove- malo da predahnu, mi da se pljusnemo vodicom, brabunjak da navlazimo.
  Evo nas, eno njih- rat organima ( e , da nam je OVAJ- sagnuli bi se, al’ pod kandziju!); glava napred, brabunjak gdje treba- I sagnuti v e c i smo, nanu li vam!
  Organ analiticki ide ka organici- Lele,
  crvcic!, manji od brabunjka!
  Sinteticki posao obavismo, za cascenje brabunjak im ostavismo.
  Eto!- trazim Mir; a Vuk- onaj s Brkovima- u Paradnu Subotu iste Nemir!

 15. “ми се свађамо, бавимо небитним стварима, живимо паралелне животе, гурамо главе у песак. ” – ТО нам је од ТитЕ остануло. 70 година избеглиштва и злог чињења по Србији је најзад процвало. Сад још само и плодове да донесе. НАТО је ту само једна ситничица…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here