Драгомир Анђелковић: Паклена или спасоносна вага?

Поделите:

О балансирању, колаборацији и одбрани националних интереса

Већ годинама причамо о избалансираности наше спољне политике као стратешком опредељењу. Отуда је за велики део нације шокантно деловала вест да је новоустоличена премијерка изјавила да ако буде морала да бира између Европске уније и Русије, Србија ће се недвосмислено определити за ЕУ. Већина Србија је због таквог става, по мом мишљењу оправдано, активно или пасивно исказао озбиљно незадовољство. Многи су помислили да се ради о уводу у скори геополитички заокрет ка Западу, а гро грађана Србије дистанцирање од Русије с правом доживљава као изневеравање српских интереса. Свесна тога власт се, после кратке конфузије, потрудила да пред нацијом и Москвом, обесмисли причу која се у контексту интервјуа Ане Брнабић појавила у медијима. У вези са тим су руском амбасадору у Србији дати на увид стенограми њеног разговора са америчким новинарима. То је изазвала такође спонтан бес, али и систематску реакцију наглашено прозападно настројених наших друштвено-политичких кругова, какве, са друге – проруске и националне стране – у претходном случају из неког разлога није било (поготово када се ради о национално опредељеним елементима у структурама власти). Наведено је погодан основ да се осврнемо на већ скоро излизану причу о нашем балансирању.

(НЕ)СРЕЋНА МЕШАВИНА

Избалансираност значи уравнотеженост. Последњих година често коришћена реч у нашем политичком језику вуче корен од латинског израза bilanx libra – вага са два таса. А у геополитици се као и на пијаци мери шта се добија а шта губи, која опција шта доноси а шта односи, каква комбинација фактора је најпродуктивнија. Отуда, потка наше спољнополитичке избалансираности је настојање да одбранимо што више националних интереса схваћених на класичан начин – као заштита територијалног интегритета Србије али и српског простора ван ње, али и темеља нашег националног идентитета – али и да избегнемо исцрпљујуће ратне сукобе и регионалне тензије те обезбедимо услове за економски и демографски опоравак.

У тој формули имамо оне спољне чиниоце који нам већ загорчавају живот када се ради о одбрани националних интереса, а могу то да раде и још горе. Али и оне који нам помажу да их колико-толико заштитимо. И, коначно, оне од којих умногоме зависи наша економска садашњост и будућност, а несумњиво се ради о нечему што је – ту марксисти нису претеривали – база за скоро све остало. Када из зоне апстраховања пређемо у воде конкретности, и када укрстимо набројане факторе, можемо да кажемо да се наше балансирање своди на кретање између САД и водећих држава ЕУ, у домету чијег доминантног војно-политичког утицаја се налазимо и на које смо привредно превасходно упућени, и Русије која нам је кључни ослонац када се ради о одбрани оно мало још преосталих позиција на Косову и Метохији и у вези са тим нашим областима у свету, односно када је у питању опстанак Републике Српске у формату који има многе државне елементе а потврђен је у Дејтону.

Преовлађујући део нашег извоза иде у ЕУ а одатле су дошле и највеће инвестиције. НАТО је око нас па и код нас, узимајући у обзир да је под своју контролу ставио КиМ где опстанак Срба јужно од Ибра зависи готово искључиво од њега маскираног у КФОР. У БиХ НАТО/ЕУФОР је такође присутан а та сложена државна заједница је под међународним протекторатом (ОХР) где запад има кључну улогу. Ипак, макар дефанзивно, Косово и БиХ су и у домашају Русије. Она преко Савета безбедности може да спречи улазак Приштине у УН и да на друге начине интервенише, односно уз деловања путем кровне међународне организације у којој има право вета, у БиХ је присутна и преко утицајног Већа за имплементацију мира.

КОЛАБОРАЦИОНИЗАМ И БАЛАНСИРАЊЕ

Запад нам је много тога разорио и даље може да нас урушава. Како стежући обруч око нас, подржавајући наше регионалне опоненте, тако и изазивањем обојених таласања у Србији и Републици Српској. Русија ограничено, али довољно да блокира целовито и дефинитивно наметање антисрпског поретка на Балкану, може да нам помогне и то несумњиво чини. У привредној сфери Москва је у стању да нам понуди извесне перспективе, али да би оне постале чак и потенцијално алтернатива западним, потребно је време и изостанак контрирања са друге стране. Опет, готово је илузорно очекивати да се то деси, као и да војно-политички Русија од које смо одсечени може да нам помогне на начин да нас уистину заштити и преокрене ствари нама у корист. С друге стране сваки неодмерени наш искорак ка Истоку за очекивати је да ће бити пропраћен ударцима испод појаса са Запада. Њему је циљ да нас учини што зависнијим, а не да нам допусти да градимо по нас плодотворну мрежу или се чак и ишчупамо из његових канџи.

Када се све то схвати, јасно је да ми морамо да балансирамо. Хтели то или не. Русија нам је ослонац, али због сплета геополитичких и економских околности недовољан. Запад је опасни рекеташ, коме још нисмо у стању да умакнемо, а да ствар буде горе много тога што желимо зависи од њега. Алтернатива балансирању нам је море проблема са којим – када смо већ 5. октобра спалили брод у коме смо се како тако одржавали на површини – тешко можемо да изађемо на крај са нејаким чамцем који нам је преостао. Он је тек довољна да се копрцамо у реци тешкоћа која нам је и сада суђена. У таквим околностима балансирање је, да поновим, нешто без чега се не може али је за њега можда најсврсисходније користити термин колаборација, иако ни моћни странци, ни наши политичари ту реч не воле. Једнима делује да имплицира истину тј. да су насилници и окупатори; другима изгледа понижавајуће када се скине застор па је јасно да су неретко батлери а не прихваћени пријатељи оних који нам са запада кроје судбину.

Реч колаборација изведена је из латинског термина collaborare – радити заједно. У већини језика реч којом се бавимо и даље има буквално то значење, а примењује се на разне области, од бизниса до спорта. Но, у мањем броју језика где спада и српски, попримила је као примарно значење оно пренесено, које се односи на сарадњу са непријатељем сопствене нације и државе. Бенигни колаборациониста, код нас су то на пример били припадници Недићеве администрације у окупираној Србији, сарађују са страним силницима јер процењују да је то начин да се ублаже патње сопственог народа, док малигни колаборационисти, назовимо их квислинзима, сарађују са класичним или постмодерним окупаторима из идеолошких мотива или саможивости, на начин који подразумева пружање помоћ истима у гажењу интереса народа коме се припада. То су, примера ради, данас и у добра НАТО агресије на српске земље, бојовници анти-Србије.

МРАЧНА СТРАНА СТВАРИ

Гледано из тог угла, српске власти данас колаборирају за западним центрима моћи да би умањиле несрећу којом евроалтантски „хуманисти“ могу да нам приреде. Опет, свестан да без тога нема одржања ни минимума наших националних интереса, Београд настоји да гради партнерске, обострано корисне односе са Русијом, до границе чији прелазак би значио привлачење озбиљних громова са Запада. Све у свему игра некакав магијски плес на ивици понора, покушавајући да умилостивимо демоне да нам не учине баш много зла али и да са истока призове боље године.

Када се то схвати, онда је разумљиво колико год да је револтирајуће, и што се наши званичници праве „наивни“ па непријатеље називају пријатељима или се труде да са правим пријатељима одрже добре односе али да се то што мање види. Међутим, у свему томе постоје неке црвене линије које не смеју да се пређу. И егзистенцијално мотивисано понижавање себе и нације која се предводи, има границе. Ако се догоди да оне буду занемарене, онда колаборација мења карактер и од изнуђене и можда спасоносне постаје канцерогена. Те међе између пакла и раја се односе на одбрану севера Косова, Републике Српске, добрих односа са Москвом и опстанак Срба у земљама региона (поготово оних где су аутохтоно становништво).

Када речено саберемо и одузмемо, видимо да је наша колаборација која се теоријски да и позитивно оценити, већ озбиљно угрожена и без промене односа према Русији, и самим тим према себи. Јер, не заборавимо, одрицање од Русије је више нешто антисрепско него антируско. Русија без нас лако може али ми без ње не можемо да бранимо Косово и РС. Но, оставимо то на страну. Што се поменуте калкулације тиче, официјелна Србија је већ страшно подбацила када се ради о положају Срба у Црној Гори, где су угрожени од стране тамошњег режима који их плански гура у тежак материјални положај, ограничава декларисаним Србима могућност да равноправно граде каријере и разним методама спроводи идентитетски геноцид.

ДОДВОРИЧКА УРАВНОТЕЖЕНОСТ

Све то има за циљ да се затре српско име, наслеђе и биолошка супстанца у Црној Гори, земљи неспорно српских корена. Док се то догађа официјелни Београд ћути! А не би смео какви год да постоје лично-партијски интереси или притисци западних сила, као што је био и остао дужан да много гласније и јасније демантује манипулације до којих је дошло у америчким медијима у вези са нашим односом, садашњим или будућим, према Русији и самим тиме сопственим националним интересима. Уместо експлицитног истеривања ствари на чистину, као што је на почетку текста речено, наше власти су то пробале да ураде посредно, тихо и немушто. У тој игри су дале на увид и стенограме Русима.

Нису имале храбрости Белој кући да се замере јасним исказивањем става, а хтеле су некако да се оправдају пред Кремљом. Тако су се заплеле као пиле у кучину. И то са обе стране. Лично, без обзира на наглашено проруски став, ја ни руској страни не би као уплашено дете учитељици, понудио на увид стенограме. Требало је тај материјал предочити јавности или без понижавајућег сакривања иза папирића одлучно демантовати америчке лажи. А не покушати да се тихо изађе из проблема, не реметећи снисходљив однос на једној страни а градећи исти такав на другој. Србија мора да се довија и савија, али не и да се прекомерно понижава. Нажалост, ми смо изгледа избалансираност почели да схватамо на тај начин. Свима се додворавамо и у томе стално дижемо улоге те на тај начин покушавамо да одржимо уравнотеженост.

Иако је пут одржавања баланса, макар и уз снажну дозу колаборације, сам по себи нужан с обзиром на геополитичке и друге околности у којима се налазимо, начин којим се тим путем крећемо често је поражавајући и у добро нас дугорочно не води. Циљ колаборације је да се купи време у нади да ће се појавити спасоносни излаз, а не да се олакша непријатељима да нас по себе безболније сломе по принципу кувања жабе или да без икаквог концепта јуримо у круг док се изнемогло не стропошамо. Колаборира се због нације а не само ради стицања и очувања власти, иначе се више не ради о колаборацији већ о нечему именованом а много горем. Тако је начелно, а када се ради о конкретном ексцесу који је повод за овај текст (који се односи на много шири проблем), надам се да се ради само о политичком неискуству предводнице наше владе, а не намери да она буде искоришћена да се покрене питање преиспитивања и овако многим недостацима оптерећене наше политике „избалансираности“.

Аутор Драгомир Анђелковић, Печат

Поделите:

45 Коментари

 1. Е наш балансеро Анџековичу , лагано разводњаваш, релативизујеш по кувано-жабском рецепту, ….
  Шта велиш, цитат:
  “Иако је пут одржавања баланса, макар и уз снажну дозу колаборације,…”
  -велиш СНАЖНУ колаборацију…. балансеро..

  “Бенигни и малигни колаборационисти”….
  … Е , стигосмо и до варијација “Квислинга” ; – нешто као, мало ,мало више, али не скроз до даске Квислинг…. …нема на кашичицу печатлијо…они не желе…

  Добро су вас платили да народ месецима кувате по РТС-у и ПИНКу…дооооброо ,балансеро…

  Све ово си требао Аналитичару, да нам кажеш пре 4-5 година вадања, а не да нам Балансеро патриЈотишеш три године! , па да задњих годину дана … кувате жабе, ко Џинџич….

  Него ,кад нам стижу нови Ф-16, инфформиши нас … 🙂

 2. Ne zna se da li je autor veći teoretičar ili praktičar po pitanju kolaboracije. Po njemu postoji granica izmedju kolaboracije, kao nevoljne i kvislinštva kao voljne saradnje sa okupatorima,
  a koja je omedjena crvenim linijama.
  Ovo preneseno na srpsku okupaciju, znači da je narcisoidni glupak Tadić postavio okupatorima crvene linije, vezane uz Kosmet, te zbog toga dobio šupirung sa funkcije predsjednika države i kasnije vlastite partije, a nakon što je vojvoda Tomo dao ovima na Stiropor mitingu “ponudu koja se ne može odbiti” (on i SNS će učiniti sve više, bolje i brže od Tadića i DOS-a).
  Ovo konkretno znači da je obećao, pored ostalog potpunu provedbu Briselskog sporazuma (koji je za Tadića samo parafiran), a njegov serdar, kasniji srpski Mesija Vučić doslovno ga sproveo, uz hvalospeve autora i drugih srpskih realpatriota. Ovo se uklapa potpuno u autorovu tezu o distinkciji izmedju kolaboracije i kvislinštva, tj. vojvoda Tomo i njegov serdar Aleksandar su bez skanjivanja pregazili Tadićeve kolaborantske “crvene linije” i postali kvislinzi bez greške i mane.
  Junački Serblji su prepoznali u ovom činu vrhunsku državničku mudrost. To što su njihovi kosmetski sunarodnici ostavljeni na milost i nemilost šiptarskim zločincima, državotvornu vlast i realpatriote u ostatku Srbije nije bolila glava, već kako da se opravda veleizdaja.
  Izreku o tome da je: “Bog visoko, a Rusija daleko”, državotvorne vlasti i njihovi trbuhozborci autor i ostali srpski realpatrioti su stalno perpetuirali (kao i u ovom tekstu), tako da su retardne Serblje uverili kako je isto bilo jedino “rešenje za osveženje”.
  Prisege iliti zakletve o nepriznavanju Republike Kosova, su samo dalje zamajavanje Srbovlaha.
  Istorija pozna mnogobrojne devijantne narode, koje je majčica priroda obradila primenom svojeg zakona o selekciji vrsta, što neće mimoići ni Nebeski narod, pored stamene obrane državotvornog rukovodstva i realpatriotske elite.

 3. Povod za angazvanje strateskog medijskog bombardera iz sastava vazdusno-kosmickih snaga CUVARA BRISELSKOG PAKTA,Dr. Andjelkovica,je minijatura Ane Brnabic,koja je,navodno rekla,da ako budemo birali izmedju EU I Rusije,izabracemo EU.
  I autor kaze da je to “sokiralo” javnost?
  A zasto bi,pa mi idemo u EU,otvaramo “poglavlja”,to ce mo raditi jos 30 godina,DO POSLEDNJEG SRBINA…pa nije ona prva to rekla,nema tu nista SOKANTNO.
  Ali,to je povod…
  Ono sto jeste SOKANTNO,je PROMENA ISTORIJE,kojoj “Milosrdni Andjelkovic” poseze,
  (mnogo ranije su mi ovde,izbrisali ovo njegovo naimenovanje,a skoro je to Jaksic naveo u Politici…)
  Andjelkovic kaze:
  “Бенигни колаборациониста, код нас су то на пример били припадници Недићеве администрације у окупираној Србији, сарађују са страним силницима јер процењују да је то начин да се ублаже патње сопственог народа, док малигни колаборационисти, назовимо их квислинзима, сарађују са класичним или постмодерним окупаторима “…
  A OFICIJELNA ISTORIJA KAZE.
  “Милан Недић је био председник квислиншке марионетске владе у Србији за време окупације од стране нацистичке Немачке у Другом светском рату”…

  Andjelkovic menja istoriju,menja cinjenice,po njemi NEMACKA NIJE KLASICAN OKUPATOR,VEC STRANI SILNIK…a NEDIC NIJE KVISLING,VEC KOLABORANT “SILNICIMA”.
  BENIGNI,BEZOPASNI.
  A neko drugi je KLASICAN OKUPATOR…I neko drugi je KVISLING ?
  A KO JE TO?
  Fenomen KOLABORACIONIZMA je nesto sto godinama kopka Andjelkovica,i on hoce da OPRAVDA KOLABORACIONIZAM,PO ZVAKU CENU.
  I posto je to nemoguce,odlucio je da obrne sve naopacke,da kaze da OKUPATOR NIJE OKUPATOR,cime sluzba njemu,nije posao KVISLINGA.
  Fenomenalno!

 4. Ma ljudi da li je to moguće da Srbenda Majk ima ponekada i lucida intervalla?
  Izgleda da on u ovakvim situacijama prikuplja snagu, pa potom eksplodira nadljudskom silom.
  Moram tražiti za njega specijalnu košu, kako bi ova mogla izdržati njegove delirične eskapade.

 5. Dame i gospodje komentatori
  pitanje je sta ciniti a ne samo kukati na kolaboraciju
  koji je izlaz iz ove situacije
  Vidim Majk i Turajlic samo mrache i nemaju nikakvu ideju
  Zalosni patriotizam se izjednacio sa lamentiranjem i kukanjem
  Kukavni patrijotizam nikog ne moze privuci a ni pokrenuti

  • Draga Sofia, to pitanje prvo da postavite Andjelkoviću, pošto je dobro plaćen…

   Kako okrenete ,iz sveže istorije…kolaboracionistu,meko-tvrdi kvislinzi nisu rešenje,…dokaz su i Jajinci,Banjica,Sajmište…
   Kuvane žabe i žabe krastače gutamo 17 godina,…nadimamo se od truleži,gluposti,samoponiženja i pakosti…propadosmo

   Samo u se i u svoje kljuse, ………svoju domaću proizvodnju,čuvati svoj interes ne potpisujući štetne ugovore…i NISMO jedini ni u regionu ni u svetu,…da bi nam jednostrani samozvani analitičari opet nudili BEZALTERNATIVNA rešenje,baš u smeru kollaborare-kvislingare…

   Jedinstvom ,upornošću, ne arogancijom kako to čine baš ovi poslednjih 10-ak godina…

   Tim,domaći razvoj,partnerstvo sa svim korektnim partnerima…..struka,plan,program…i BAR srednjoročno razmišljanje i projekcije…

   Mudri kao vukovi i orlovi , bezazleni kao golubovi, ali probitačni i jedinstveni u akciji ekonmskoj i svakoj drugoj…
   ………………………
   Ali Novi Analitičari kooji su plaćeni da razvodnjavaju baš kao u vreme Džindžiča , nam opet nude BEZALTERNATIVNOST, baš sad kad UK izlazi iz EU, kad drma Amerika, Rusija , pa tek Kina…kad se nešto menja?( a mi da baš SNAŽNO koaboriramo sa samo jednima ,i to onima kojinam ne žele baš dobro)

   • Djuka KCN koji radi u državnoj službi, NATO parlamentarac, nam soli pamet o privatlluku…i patrijotizmu?
    Kuka na samoupravljanje ,…a ne zna da državni intervencionizam, stručan,probitačan, poslovan, postoji najviše baš u Nemačkoj, Norveškoj, Švedskoj, Francuskoj, Kini,Sad,Rusiji,Turskoj,…jedan plašimir, crne misli servira preko KCN televizije ,zaludjuje….veseli narod na …. način…
    Ne sme da kaže ništa o destruktoru Dinkiću ,jer je i u ovoj vlasti savetnik ….

    Arogantno drami ,ili je ucenjen, jedan birokratski činovničić na državnom budžetu….bezalternativac radikalac… e sa takvima filosofom nam sve ide u tri p…

    • Ta Đuka koji dojadi na KCN-u napada narod da je sad kapitaističko vreme, da nema više SAMOUPRAVJANJA…
     A baš i On- i Djuka radi u državnoj službi, i to baš na pozicijama gde cveta samoupravjane , kome ti državni samoupravjači na svojim poslovima odovaraju?, samo se seljakaju sa pozicija na poziciju, državnu… godinama,bezalternativno…

     On sad drami ludio o privatnoj inicajitivi! Bezaternatinvo neka se baci u privatne vode, sa tom njeovom visprenom agilnošću…pravnik udarnik…
     Djuka bivši okoreli radikal ,ali okoreli do karlbaga.. napada druge za licemerje jbt.
     To su ti analitičari…nesnosno radikalni onda (kidisali ko god im se suprostavljao mišjenjem), sad promenljivi, i baš eu-bezalternativni …ludilo…

 6. Ovaj je sam sebe proglasio analiticaremToliko je analiticar koliko je i vlasnik lista za koji pise novinar.Ustvari,pogresio sam ,hteo sam reci :sportski menadzer.
  Sve je tuzno u “drzavi Srbiji”.

 7. Nisu ovde bitne varijacije na temu ovakvih- onakvih kolaboracionizama vec ono sto stoji iza tih varijacija. Prvo,bolesno stanje covjeka- vage, svedeno na ocuvanje sopstvenog dupeta; i drugo, a za ocuvanje prvog, cuvanje premilog Pecata da bi sr, do stvaranja slicnih smradnih analiticsrskih smradurija, ocuvalo ovo
  Smece od novina; nacija je tu nebitna.
  Svi ti postoktobarski kvazianalitiki stvorili su sebi t j e d n i c k u bazu od koje zderu i iz koje- zasluzeno!- srru po narodu. Pa vlasnici Pecata za svaki wc imaju odgovarajuce krvno zrnce.Koliko su obdareni misaonim bogatstvom, toliko i ljudskom hrabroscu; koliko su sa srpskim seljakom, toliko su i sa svojim asfaltiranim odseljacivanjem- duhovne bede sa jednom nogom na selu ,drugom u gradu, ugraduse, umislili, duhovnim biva, na selu se prodaje magla o stanju nacije- inteligenti, ne intelektualci, pi onome sa sela gnjide, po ovome iz grada fukare; za odsudne teme u odsudna vremena pamet dokazuju na latinski se pozivajuci, pigledaju vikipediju i – evo ga: radegradelabore…, ne zNaju koliko zaudaraju, a o prevodu na moj- ne njihov!- jezik ppokazuju ono sto jesu- ni u gradu, ni na selu, vec lhige i fukare- kako li je, samo, o toj duhovnoj gadosti stvorenoj i placenoj da lomi dusu narodu s mukom govorio Nikolaj Velimirovic! Rusija daleko… Amerika blizu… Rusi budale pa do sopstvenog ludila ga slusaju ovakve kretenluke; amerikanci pametni pa im se daje do znanja da smo ii mi pametni…. dajemo
  vam sve, vi nas- somnabulnici-! Razvijate, a Rusi ce cuvati ono sto vi razvijajuce unistavate . Ova somnabulija- bolest somatixma kao buljenje duha!- nigdje u bijelome svijetu zabiljezen, izuzev tamo gdje je kretenizam sve uzeo u svoj ruke

  Tamo- amo kretenski sam se ispraznio
  Fuj

  .

 8. Ovde svi ,g.Andjelkovic kao i komentatori ,dali namerno ili slucajno lupaju locice.Nije ovo ljudi nikakva kolaboracija u vidu izdaje ,vec je ovo nastavsk veleizdaje.Zar ste zaboravili kakvu su politiku Tito i njegovi komunisti vodili.E ovo je samo nastavak te iste politike,SOFERU UKLJUCUJ ZMIGAVAC NA ISTOK A SKRECI I KRECI SE NA ZAPAD.,Sta smo mi kao SFRJ imali zajednicko sa SSSR,nista,a sta sada kao RS imamo zajednicko sa RF,opet nista.Dali su komunisti iz SSSR a slali radnike u kapitalisticke zemlje da rese nezaposlenost,posalje roblje u najam da bi ostvarivao devizni priliv,dali su u SSSR u uzimali kredite da podizu lazni standar svome narodu,da li su dozvoljavali ubacivanje Zapadnjacki “kultova u kulturi,muzici,filmovima,casopisima, pornografije itd.”Sta je danas drugacije,.Zar nam se i dalje narod raseljava i u Africke zemlje,zasto gospodar AV sa ponosom izjavljuje da smo otvorena zemlja.kao da nas ima cela milijarda,.Dali se u RF odigravaju parade srama,dali se unizava muz i otac,dali je i tamo zabranjena zloupotreba dece koja pomazu roditeljima na njivi u kuci itd.,a na zapadu deca rade u restoranima brze hrane ,prodavnica,magacinima itd.u svako doba danju i noci,jer su placeni nize posto nisu punoletni.Dali su i u RF na vecini tv stanica,filmski,zabavni,obrazovani i drugi programi stilizovani zapadnjacki ili preuzeti sa zapada.Ovo je samo nastavak davno ustanovljene obmane.Eto sada toboz,Vucicu zapeo za oko S 300 raketni sistem,sto je ponajteze za transport, a jos ne stize i ono prethodno ,gde su tri roka isporuke prosla.,prosla je i polovina jula za migove 29.Kome da posalju,prevarantima,lazovima.Bolje da sve sto imaju poklone otvorenim neprijateljima nego ovima ljigavcima,kameleonima i izrodima.Sto g-dja-ca Sofija pita sta ciniti i da kukavni patriotizam,nikoga nemoze privuci ni pokrenuti.Dobro receno, a evo moga vidjenja problema.Komunisti i njihova deca,sada vladajuca,decenijama izvoze svoje gradjane ,roblje,kao najjeftiniju sirovinu od koje ce dobijati devizni priliv u vidu slanja novca i potrosnje pri boravku u otadzbini i to im je dovoljno sve dok rade a kada odu u penziju najpozeljnije bi bilo da dodju kuci i opet eto mesecnoga deviznoga priliva gde svu robu koju proizvedes prodajes po daleko visim cenama nego kod izvoza iste.Zasto ni pre 30-40 godina ondasnji ni ovdasnji komunisti nikada nisu zeleli da stvore uslove da se ti ljudi vrate sa decom svojom jos dok su radnom dobu.Sto ce im ,jer mogu politicki da im naude,posto su videli i druge nacine kako se vodi drzava,bar postenije,moralnije na unutrasmnjem planu,a medju iseljenima ima i onih sa kapitalom od vise srotina miliona stranoga novca i njima nemogu ondasnji i sadasnji politicki smradovi prodavati muda mesto bubrega,i onda nema da vladaju u zemlji Srbiji,mogu u nekoj nedodjiji.Zasto ova pogan sto stranim kompanijama daje besplatna zemljista,komunalne prikljucke itd.i plus 10000 evra po zaposlenom,to nebi dali i svakome onome ko zivi u Srbiji ili hoce da se vrati iz inostranstva i ulozi svoj kapital.To bi im bila sigurnost da nece biti izigrani od drzave kako to obicno biva.Ja poznajem neke sa vise desetina ili par stotina miliona u stranom novcu,uspesne u raznim poslovima.E nece oni nase,hocu i Turke ali nece nase,jer prvo kao sto rekoh mogu im jednoga dana preuzeti vlast,a i mnogi od nasih nece hteti da im daju deonice (reket)jer nisu nista ni ulozili,a stranci ce im uvek dati nekj sicu posto u drzavnu kasu u viduvidu poreza nista ne ostavljaju,i uvek ce ih podrzavati da ostanu na vlasti.Ni jedna partija ma kako se zvala nikada nije ni htela da omoguci povratak narodu iz rasejanja.,ma koliko bi to bio dobitak za njih rasejane,drzavu i narod drzave Srbije,ali nije dobitak za POLITICKU POGAN.

 9. Kapa dolje NIN-u zbog naslovne strane… http://www.nin.co.rs/view_image.php?id=37275
  Konačno da je neko na Balkanu pokazao ono što se dešava u svim novonastalim neoliberalnim državicama.
  Bh. i srbijanski malinari pregovaraju o zajedničkom nastupu na domaćem i inostranom tržištu, a svaki regijski štrajk i narodni bunt je dodatni šamar dokonim ljevičarima koji su najobičniji poltroni vladajućih.
  Nažalost da ubrzano dolazi do ekonomskog raslojavanja, ali će to pomoći da u budućnosti imamo prave radničke a ne poltronsko-sindikalne predstavnike.
  Do pobjede.
  Smrt fašizmu, sloboda narodu!
  🙂

 10. Gospodo komentatori, jedno pitanje za sve vas?Znate li razliku izmedju bitnog i nebitnog, pogledate li se ponekad u ogledalo , dali je neko od vas posadio makar jedno drvo, sagradio poljski klozet Nastavicu polemiku sa onim ko mi pozitivno odgovori i obrazlozi na sva postavljena pitanja. Do tada idem da polemisem sa Poljacima .

  • Veleumni Radoslave,
   Zahvaljujem dragom Bogu, što je na ovaj sajt konačno poslao komentatora, koji sve zna, razume i umije, te “baca rukavicu” onima koji su spremni za intelektualni duel.
   Da nisu baš svi komentatori stanari ili kandidati Lazine ustanove i da “ponešto znaju i malo logike imaju”, pokušat ću prezentovat kako vama veleumnjacima, tako i stanarima Lazine ustanove, sa savetom da izbegavate provokacije “oštrog psa”, sa svojim nesuvislim i uvredljivim lupetanjima, već da ga “nemilosrdno bijete, ali samo nepobitnim argumentima”, ako ih budete imali.
   Dakle počet ću sa curriculumom vitae (nadam se da ti je poznat sadržaj ovog izraza).
   Kao seljačko dete, bez oca sam proveo detinjstvo u selu na Baniji, a u vreme školovanja u srednjoj školi i na pravnom fakultetu pomagao sam majčinoj porodici u poljoprivrednim radovima. Ujak, razumni seljak je tada kod mene zasadio seljačku logiku, uključujući kritiku postojećeg sistema, na što sam nadogradio svoju kritički spoznajni “pogled”, oslobodjen iluzija, kako o sebi, tako i o bližem i daljem okruženju.
   Za vreme mojeg radnog veka u Lepoj našoj sam radio kao pravnik u upravi i privredi, te advokat i sudija, pa ću neskromno ustvrditi da sam, hodajući otvorenih očiju, u u potpunosti spoznao funkcionisanje komunističkog sistema, sa svim njegovim “pozitivama”, koje su dovele do njegovog urušavanja.
   Koncem osamdesetih sam predvideo katastrofu koja se sprema u Jugi (kada ste čak i vi velumnjaci) verovali u pobedu razuma, te početkom devedeset prve napustio sudački posao, kuću i sa porodicom iselio u Slovačku, gdje sam se bavio uglavnom veletrgovinom, dok nisam prodao firmu i otišao u penziju. Za dvadesetak godina spoznao sam i “pozitive” toliko hvaljenog kapitalizma i višestranačke demokracije.
   Kažu da besposlen pop i jariće krsti, pa sam tako počeo pisati tekstove za srpske IT portale, u kojima sam baljezgao o svojem “vidjenju” aktualne problematike u svetu i Srbijici, ali o tome u daljem komentaru.

 11. Radosave, sagradio sam , veruj , mukotrpn radom”
  -”—cetiri kuce- u njima vise kloseta
  —- zasadio neznam ni broja koliko cetinara , a koliko vocki; paprike. Paradajza, krastavaca, vinove loze, ribizle , aronije…cvijeca, cak u simsira.
  .A znam da ovaj Komnen Kolja Seratlic I njegov prijatelj Nikola Turajlic nisu nista svojim rukama.napravili – sve drzava mi mora! A ovaj Andjelkovic- pa on nezna ni kako krava izgleda, a jycer dosao od krava. Prema tome?, mozes samnom raxgobarati kao i sa bilo kojim Poljakom. Ako ne vrujes, dodjo. Kolja Seratlic mi ne treba jer on zivi od tudjega

  • Veleumni domaćine Spase,
   U našem narodu postoji izreka da je videla žaba kako se konji potkivaju, pa digla i ona nogu da se potkuje.
   Jedan od viceva iz Juge govori o Bosancu, koji je preterivao stoku iza nepregledne krivine, te da je cestom naišao Jugošvaba, pa udario svojim autom u njegovu kravu i razbio svoj auto.
   Na optužbu Jugošvabe kako nepravilno goni stoku preko ceste, Bosanac je odgovorio da on može isto činiti kako želi.
   Revoltirani Jugošvaba je na to Bosancu uzvratio da je ovaj zaostao, a on mu je s nokta na to ogovorio, da je na sreću zaostao, jer bi auto satrlo i njega kao kravu.
   Verujem da i ti imaš bosanske korene.
   Što se pak tiče tvojih neimarskih, šumarskih i poljoprivrednih aktivnosti, za iste ti skidam kapu uz duboki naklon, sa rezervom, ukoliko isto nisi radio uz pomoć muševeda, koje su svojstvene uspešnim pripadnicima Nebeskog naroda.
   Što se pak tiče Seratlića, ovog sam jednom sreo kao konzula u ambasadi u Bratislavi, gdje smo “izogovarali” Miloševića i zaključili da će njegovo vodstvo će katastrofalno završiti za Srpstvo, a ovaj mi je samo na temelju pasoša dao papire za srpsko državljanstvo i to bez ikakve “nagrade”.
   O njemu kao čoveku koji je čitav radni vek proveo u diplomatiji i sa najvišim kvalifikacijama dogurao samo do mesta konzula, sudim kao o časnom čoveku koji se nije uvlačio u rektum pretpostavljenih i nije bio komunistički taliban.
   Dakle veleumnjače drži se svoje bašte i zasada i ne upuštaj se u problematiku koja nije bila u tvojem poslovnom “delokrugu”. Možeš eventualno postavljati pitanja, ali ni u kojem slučaju davati sudove o stvarima koje ne poznaš, niti razumeš, jer ispadaš u najboljem slušaju smešan.

   • Kvrcnuh malo, javio se; ajd, slatki nikolica bratislavski, cujes me, ali kasnije- imam za tebe poslastice, a tek prijana ti Koljenceta SERATLI-ja…Za sada: pise li ono feljtonce ili ga feljtonce ispisalo?
    Jadni moj Kolja, da se ne probudi Nikolce, gdje bi se djenuo… Nego- zao mi Majka, svinjetine mi…

 12. Radoslave kneze ili brate ako si iz naroda,evo pokusacu da ti odgovorim,ali malo izokola,jer su svi ovi portali postali nekakva prazna filozofska prepucavanja sa piscima razlicitih tema,a i nas citaoca izmedju sebe ,ali neki ga jedni drugima zavlace onako sa visokoga nivoao po meni podlo i pogano,sto ne dolikuje Srpskomu nacinu suprostavljavanja,rekao bih posrbljenim nazivom nama Srpskim sajtarija,posetiocima razlicitih sajtova,portala,jebem li ga ne znam sta vec jesu.Moja malenkost,nije od visoke skole,niko mi nije kriv,ali eto pokusvam da iskoristim deo sive mase u glavi,da kazem na prost nacin,nije sve to tako kako govorim,mozda i nista nije tako ,ali eto tako moja siva masa rezonuje.Imao sam priliku da se naucim nekim narodnim izrekama kao dete rodjeno na selu,a u detinjstvu odveden u grad, vezan za selo gde sam provodio raspuste,.Imao sam jednoga ujaka ,Bog da mu dusu prosti,vrednoga,dobroga domacina,ali ljutog i prgavoga,pogotivo na nepravdu i laz.On je koristio narodne Srpske Vukove izreke i reci ponekad poput onih iz Crven bana.Kada bi ujna pricala neke gluposti ili lazi,dok bi svi zajedno na njivi radili,deca njihova i mi rodjaci ,on bi ljut planu i podviknuo :”Cuj kurce kako pica guce”,a ako bi muskarac palamudio,lagao podviknuo bi :”Cuj kurce kako muda zvece”.,sto bi znacilo ne seri,ne lazi.Ovde se parfemisano sere-tupi,sve se prica a nista ne kaze,mozes ga izpalamuditi kako hoces,bitno je da pojedinci namiruju neke svoje racune iz proslosti.Moje je mislje o gornjoj temi jasno i glasno da Spasonosna vaga za zemlju Srbiju je da se omoguci povratak svima onima koji su se iz zemlje Srbije ikad iselili ali pod uslovima kakvi se dsju stranim kompanijama.da bi ljudi bili sigurni,a ne po ko znaj put prejebani od svih sistema i vlasti.Ali gore u proslome mome tekstu rekoh zasto to ne biva.Sto se tice tvojih pitanja,reci cu ti,sadio sam drvece,i sekao isto,gradio sam poljski j kucni klozet.Bitno je da imas drvo u dvoristu,dali zbog roda,vocka,ili zbog hlada ,recimo lipa,samo voditi racuna da ti kasnije ne za smeta pa da ti bude zao kada ga budes sekao.Planiraj sadnju.Spoljni klozet podigni da kada nesto oko kuce radis da onako prljav imas gde nuzdu obaviti,nebitno dali ti je u tom momentu cucanje u spoljnom ili sedenje u kucnom klozetu,a i kucni moze biti zauzet,a nuzda je nema sale.Covek je obavio nuzdu, gde god da je.,A to sto ces otici da polemises sa Poljacima,o cemu bi,zasto mrze Ruse kada su ih kroz istoriju nemilosrdno ubijali,doduse ponesto su im Rusi vratili.Eto ti komsija Hrvoja pa sa njima polemisi,evo poceli su i na ovome sajtu da se pojavljuju,kao da su se sa svojima posvadjali.Ostaj mi s Bogom kneze,brate Radoslave.

  • Budali, moj Radoslave, nikad dovolhno budalisanja; ovome sto se usrboljubio dovoljno je ono sto on mlatara; pametan covjek poslusa sto pametni zbore budala misli da vece budale od njega nema, pa kako bi nesto smislenije neko napisao no sto to cini budala; budali koja ymisli Da.pise jer eto skraba na nekom sajtu dovoljne su i neke hrvojice za potvrdu da su pametniji od svake budale; he!, pa onaj Kolja je mozak za ovo novostasalo nepardonisano tele. Posalji budalu u vojsku, sjedi pa placi.. Srboljub pa- Hrvoje!, obicna slina Ajde, skrabaj , zakljucivanje i predlezno elementarno v e z a nj e bas ti lezi. Pravi Srboljub!

 13. Znam ja Gospodin Spase da ima vas koji vam je jedan Hrvoje miliji i drazi od hiljade Srboljuba iz Srbije,sto uzgred da znas je moje krstreno ime,kum Mladen mi ga dao Bog da mu dusu prosti,da je znao da ce nekima jugo-placipickama smetati,mozda bi mi dao ime Tomislav,pasovalo bi mnogima.Ni malo ne pretendujem na Noblesovu nagradu za pamet,ili mudrost,prost sam covek ,pa tako i pisem,a ti izvoli pa zaobidji moje budalasanje i mlataranje,ili naredi ovome portalu da blokira moja budalasanja,svejedo mi je,eto ti Kolja koga si se uhvatio ko za kitu,pa se sa njime kolji,nisam ja ravan tvojoj veleucenosti,.Sto se sputas na nivo mene polupismenoga,jos sricem reci.Samo mi nije jasno odakle ti tolika mrznja prema za mene neznatnog,izvesnog Kolje koji ti toliko smeta,.Ne znam sta je izmedju vas,ali ti je ogavno i ispodu i mog seljackoga nivoa da sernjas javno protivu nekoga sa kime mozda mizes u cetiri oka raspraviti ono sto imas.Ali ti si izgleda bezmudi,koji laje sa lanca,a kad bi te odvezali medju ljude,bio bi umiljato mace.Ostaj sBogom,ne gordi se i ne mrzi.

 14. Pa Tomislav je jedan od Apostola,Srboljube… A ja tebe onako jer ti od djuture druge, a ne valja od djuture, Srboljube, nije sr tako pametnijim…
  A Kolja? E, moj Srboljube, neznas ti o kakvoj se zvjercici radi! Ne branim ja sebe od njega, vec i sve srboljube, pogotovu rodoljube, a to se , moj Srbine, nemoze nego javno- tek ces cuti…
  Srbuj ti meni!, makar (i) ipi imenu…
  .

 15. Sto prekrsti apostola Tomu,crni Spase.pa nije ti isto ime Petar i Petronije,Ljubica i Ljubomirka,kao ni Srboljub i Srbislav.Valjda ti je za toliko poznato da je Tomislav Jugoslovensko ime,tj.ime koje je kralj Aleksandar posrbio daju ci ga svome sinu nebi li se kako Hrvatima dodvorio.Daleko je to od Srbovanja da nekoga covek razvlacis po portalima.,niti se stime Srpsrtvo brani i cuva.,a nije ni Hriscanski.,jer Gospod kaze otprilike ovako:”Ako imas nesto na brata svoga idi i opmeni ga nasamo,pa ako ne vredi uzmi prijatelja uzase pa ga opmeni i po drugi put.Ako i to ne vredi otidji pred Sinadrion i posle toga neka ti bude kao neznabozac”.Ako si Spase prosao sve faze,eto neka ti je na volju ,ali ne razvlaci ga po portalu nego muski iznesi sta znas,nije ti valjda kecao zenu pa da bi ga ovako sveteci se kecao.Nije to nacin da Srbujes,nece Srbima nikakve vajde od toga biti ma koliko da je zla naneo narodu Srpskom,a ja sam ti covece kako rece cika Jova Zmaj :”Ja sam srpce malo (neznatno),mene srpstvo ceka,srbovacu Boze celog svoga veka”,eto drugacije ne umijem.Samo se milom Bogu molim jedno SACUVAJ NAS BOZE OD SRBA NE SRBA”,a ima ih vazda i veci su nam neprijatelji od svih ostalih zajedno.Pretci su moji krv lili za Srpstvo od Cera pa do Ravne Gore,nije bilo komunistickih izroda u mome rodu i pokolenju.

  • Nikako, Srboljube, da uhvatis tananu nit onoga sto se pise, a ja po dobrome to dobro; mnogo potegnes:, no evo malo: otkud ti, Srbinu, hrvati, pa jos i imena da imaju, pa jezik, pa pismo…; pa otkuda ti i Tomi( slav) njihovo ime da je; ta, ovo ” slav” ti dodade svetoSavlje, a ne Karadjordevici, pa zamisli ljepote za ApOstola Tomu reci TomiSLAV; ko zna- u skracenoj verxiji mozda , kad zivjese, rvatom bi, samo samo samom sebi nevjeran skrati ime, ko bi znao iz kojih razloga… Dobro ti Koljeno, Srboljube, samo mal prostor
   “…od Cera, pa do Ravne Gore”; a moj pokojni djed Lazo je jos 1925. Kao Kraljev zandar po Kolasinu i Moraci ganjao razne komite, ponajvise one sto razne kolje nakotise- dusa nemirna unuku, Srboljube Srbine od Rajca…

   • Dobro naš Bogo, zašto mi to radiš i dušu mi vadiš.
    Od veleumnog serpskog patriota Radoslava sam očekivao da će me ovaj podučiti, kako bih mogao razlikovati bitno od nebitnog, te prosvećen napustiti ovaj zemaljski svet. Medjutim ovaj izgleda drži da ne treba bacati svoje bisere pred jednu svinju, već voditi rasprave sa Poljacima, tako da ću ja završiti u grobu, u najcrnoj tami neznanja.
    Počeo sam sumnjati i u svoju sposobnost da nabavim dovoljnu količinu koša koje se vežu odzadu, a da se financijski ne upropastim. Izgleda rukovodstvo Lazine ustanove je celo odeljenje zatvorenog tipa izmestilo na ovaj sajt, jer ne može snositi troškove čišćenja od fekalija i bljuvotina svojih genijalnih pacijenata.
    Što se pak tiče mojeg prijatelja Kolje, drugi i poslednji put ga upozoravam da se kloni kao djavo od krsta svojih fanova (Spase i sl.), koji ga prvo uzdižu do zvezda, a potom provlače kroz blato, tako što ga svrstavaju u džabalebaroše, komitske potomke, a za očekivati je i u komunističke zločince.

 16. Zar nismo postali svi zalosno smesni sto od ovoga i ostalih portala u zavisnosti ko gde stoluje,na jednom ili vise njih.,napravi smo tzv,.rijaliti papjazanije poput ,farmi,parova,velike brace-ne brace.Ja rekoh ko sam, po pismenosti neznatniji od mnogi vas,po godinama verovatno stariji od mnogih, a tuga mi je da ako se neko ili neki ljudi potrudili da na ovim portalima iznose teme o ljudima i dogadjajima,.Mesto da kao ljudi iznesemo svoje vidjenje o onome o cemu se pise,razumevanje datoga ili iskustveno dozivljeno doticnih ljudi ili dogadjanja,sto moze biti pogresno pa eto i budalastine koje eto ja ne bas tako mudar pisem,Mi se ovde premeo i seremo jedni po drugima kao oni u gore pomenutim papjazanijama,koje sam video ,ali nikada odgledao,ispod casti mi je.Dali su to vasi intelentktualni nivoi,moji nisu,neke stvari hocu namerno da kazem vulgarno prosto,sto nekima smetama ,a kada to cuju u pozoristu ili na filmu onda je to umetnost,.Ja samo pojedincima vratim milo za drago a ne zelim to ,nema potrebe,sto se vredjati.hocemo li stime doneti neki zakljucak iz svih ovih pisanija,hocemo li stime pomoci sebi,porodicama svojim,SRBIJI,.Kome ce mo doneti boljitak od svog ovoga prepiranja,pa neprijateljima nasim duhovnim i fizickim.”BUDIMO LJUDI”,poruci nam nas veliki blazenopocivsi patrijah Pavle,.Spas iz celokupne ove nesrece do koje smo dosli kao narod i drzava nije u trvenju vec u prastanju i ljubavi,suprostavljati misljenja a ne vredjati i svadjati se.Ako Vam je do toga javite se onome kameleonu Maricu,javite se u farme, medju veliku bracu. itd.mozda se i nesto ovajdite ima jela i pica ima opajdara,a mozda kane i neka parica,vajdica je sta kane da kane od svega ponudjenog.

  • E, vidi ti moj Srboljube: ako nadjes i jedan sajt na kome se vodi uopste diskusija, a kamoli ovakva diskusija, javi mi! Naprosto, nema, a cemu novine koje ne golicaju citaoca- nisu to novine; cemu knjiga, ako mastu ne drma, na pisanje goni; tekstovi koje Vidovdan objavi tek su n a s l o v o m
   za pravi sadrzaj koji slijedi; padnu tu i teske rijeci, pa to je p o l e m i k a, a ova nije tapsanje- ta i onaj grozomorno hladni svabo ponekad ucrveni- narocito u predahnucima izmedju dva ubijanja; nisam ti ja dygo ovdje, Srboljube, vican udaranju u ovu dugmad nisam, a sto se pisma tice- ista briga kao i tvoja, no, buduci ovo nije p i s a nj e- eto mi utjehe; olovka u ruke- to je p i s a nje!- nezna to ovaj Nesrecnik turajlic!- i , vjeruj, Srboljube latinica ne ide, her nikad latinicom ne pisah- cak i u Zagrebu dok sam zivio- to je vreme kada onaj Blazeni- po Tomi Akvinskom!- Kolja mislio da je
   Az Bu Ka neka diplomatska fotelja na koju se prvo stavi Crvena knjizica, a onda sjedne na Knjizicu, pa pamet struji odozdo na gore i uoblicuje se u zvucnu figuru zvanu, u teoriji muzike, t i t o. U ovome je Vidovdan, Srboljube, bitno razlicit u odnosu na druge sajtove, a ta razlicitost jest k v a l i t e t u najpozitivnijem smislu, kvalitet koji drugim sajtovima ne priljezi ( ovdje bi ti mogao pomoci onaj nj i h o v Hegel, no pretpostavljam da nemozes ” ulaziti” u njega, a spominjem ga samo da bih ti rekao da su fundamentalne stvari davno prezvakane, samo je pitanje moci
   p o i m a nj a istih) . Da budem konkretniji: Vidovdan u naslovu moze da objavi glupost, a da upravo glupost izazove pravu polemiku u kojoj sr progovori o bitnim stvarima na ozbiljniji nacin- sto jaca kritika ( kritika nije pljuvanje), to plodonosnija
   polemika i- vidjeniji sajt! Najbolji dokaz za ovo ti je tekst izvjesnog Kolje- njegov predak, mada je to nebitno, no on to podmetnu kao veoma bitno! bi SER ATLI, nadam se, Srboljube, da si za istog cuo-, dakle njegov tekst o UN: I ELEMENTARNO LOGICKI I PO NIKAKVU SADRZAJU glupost, ali usljedila je polemika, plodotvorna, koja polemika, a ne ona glupost, gotovo da postavi Ser Kolju na pijedestal naucnika; i mesto da Kolja bude zahvalan, on, nedorastao smislu polemike, sve zaista popljuje i srusi time onaj pijedestal na koji ga drugi, svojom misaonom mukom, privedose… To ti je , Srboljube, najbolji primer za gore receno.
   Da te dalje ne gnjavim, vec samo da ti najavim potencijalno problematizovanje izjave moga prijatelja Nikole Turajlica o nacinu kako od istoga Kolje dobi srpsko drzavljanstvo; ovdje samo napomena: u svakoj d r z a v i ove rabote su najteza krivicna djela i ona ne zastarjevaju- u SAD-u cak ne kartu preko Okeana, vec, najmanje, Gvantanao; ali treba, Srboljube, imati DRZAVU
   S postovanjem, Srboljube!

   • Za nepoverovati je da se konačno ostvarila najuzvišenija srpska težnja (Ne daj Bože, da se Serblji slože!) i to dva umnjaka, bez mane i straha, Spaso i Srbo.
    Umnjak Spase me proglasi prijateljem, iako je izvesno da sa njim nisam čuvao niti mogao čuvati ovce, jer ih moja porodica nije držala.
    Umni Spase se čak razume i u propise o sticanju državljanstva i kao primer navodi USA, gdje je strogo kažnjivo utaja podataka o članstvu napr. u vojsci Republike Srpske, dok je ranije bila preporuka za državljanstvo članstvo u GESTAPO-u, SS-u i s., kao i u kvislinškim vojnim formacijama (ustašama i sl.), a sada u terorističkim organizacijama.
    Zlikovac Kolja se prisetio svojih “komitskih” korena, dao papire na temelju pasoša za srpsko državljanstvo jednom od sunarodnika koji je pred terorom kod kuće izbegao u inostranstvo i time razumljivo počinio najteži zločin protiv Srbije i Nebeskog naroda (zbog kojeg treba biti kažnjen zatvorom u Gvantanamo kavezu).
    Mea culpa, mea maxima culpa je bila kada sam proglasio Srbendu Majka za korifeja stanara iz zatvorenog odelenja Lazine ustanove i tako strašno potcenio univerzalnog mislioca i znalca Spasa.

 17. Осврте читам након што поставим осврт у већини случајева, осим када ме неко у осврту спомене у првој реченици као познатог сератора и аутора сератологије, науке о понашању оних који су побјегли из Лазе или су на прагу, али унутра нема мјеста. Када прочитам текст овог аутора сваки пут буквално полудим, посебно што бих морао употријебити макар милион карактера више за реплику. Њму би морао неко једном за сва времена написати озбиљну реплику. Често сам писао да када читам његове текстове имама осјећај да не пише на компјутеру већ да пише лопатом. Узме човјек лопату и натрпа сввега и свачега (кад би било шта би били, кад ће бити шта ће бити, час топло час хладно) . Ако би се аутор дисциплинирао и сада у миру прочитао властити текст, морао био се свима нама читаоцима извинити. Дакле, покушао је да нам као ђацима првацима објашњава, како би рекла бивша браћа “туђице”, а онда то ради погрешно, а и тако ми Бога, увредљиво, као да су његови читаоци дебилчићи (признајем да сам дебил када читам те текстове), тако кажа: “Избалансираност значи уравнотеженост”, најприје хвала, ето под старе дане и два факултета неко ме научи да “избаланасираност” значи “уравнотееженост”, а онада морам и да га похвалим, браво Коломбо (или Колумбо), открио си Америку иако Коломбо није открио Америку већ Америго Веспући, а онда објашњава “латински термин” (није термин већ латинска ријеч, једно је термин а друго је ријеч) на италијанском или се спрда италијански па каже collaborare. Црни ауторе, на латинском се пише collaboratio. Затим аутор не зна шта је геополитика и ту ријеч употребљава на свим мјестима погрешно (геополитика није наука, геополитика је освајање територија и има пежоративан призвук, зна се ко је оснивач геополитике и које јој је значење дао) . А, онда перспектива пише у множини “перспективе”. Перспектива је наука о оптици, добро, добро, знам не дижите прашину, попримила је значење поглед у будућност у даљину. Аутор лопатом покушава да нешто избалансира (и ту ријеч нам објашњава, а ја сам је научио од пок. Павла Вијисића, када је пок. Драгана Николића звао Балансеро, знао сам и раније шта значи та француска ријеч balancer балансирати, ја сам звршио класичну гимназију и учио ТРИ године латински и осам година француски). Аутор покушава да балансира као несрећни Томо и још несрећнији и жалосни министар Дачић који су често изјављивали у дуету, као дуо Хани, да воде Титову политику и Исток и Запад (и о тим глупостима сам написао текст који је објављен) . Немa и Исток и Запад него само Запад и предједник Владе је у праву. Дигресија, колико год мрзимо Броза, господо, он је био велики играч. Док сам живио у Москви два пута сам подмићивао безбедњаке рубљама и улазио у хотел Лукс ( на почетку улице Максима Горког). Тамо су се познати страни комунисти самоубијали, али ниједан није скако са спрат на улицу већ у двориште, из тог хотла су вођени у Љубљанку гдје су премлаћивани и убијани. Једни човјек који је изашао жив и здарв из тог хотела био је Броз (сјео сам оба пута на столицу на којој је сједио за једним малим столом у приземљу и попио “малу” вотку). Зашто га спомињм у овом контексту. Зато да је жив не би му на памет пала лудорија у овим временима да каже и Истк и Запад. Дакле, Брнабићка је у праву. Нема Исток, само Запад. Уосталом, шта ће Србија Русији. Русија је пребољела и имала тешке економске и војне пошљедице, чоче, од једне државетине Црне Горе. Није Србија на том нивоу, Црна Гора је и пуноправна чланица НАТО-а. Немојте се играти и спрдати са том државетином. Доста више с тим глупостима, као да су Руси мутави. Доста са глупостима да нам је Русија потребна због Космета (научите макар Ви као велики патриота, Дражо, да се не каже Косово већ Космет). Е, ово нећу да коментаришем, ово је за Риплиа: “Тако је начелно, а када се ради о конкретном ексцесу који је повод за овај текст (који се односи на много шири проблем), надам се да се ради само о политичком неискуству предводнице наше владе, а не намери да она буде искоришћена да се покрене питање преиспитивања и овако многим недостацима оптерећене наше политике „избалансираности”.

  • Bas slatko! Ovi adom dani nosioci prangija za ” stanovnike”, kako kazu, Lazine Ustanove tolilko su vicni u osecanju onoga sto jest ” igra reci” da ih se i namanjom gluposcu moze uvesti u duhovni stadijum slamnato zvececeg im organa kojega narod zove m o z a.k; polazni osnov za m la c e nj e slame jest blazenougodno im osjecanje sopstvene im situiranosti u njima pripadnom duhovnom miljeu p r o n o s e nj a sadrzaja koji je predmetom nauke, danas najpraktikovanije!, kembridzskim univerxitetom imenovane kao
   t u p o l o g i j a- nauka o tuposti; jest da je moja namjera da, strogo se drzeci metode t u p o l o g i j e, iste dobijem za ozbiljni razgovor o tupologiji k a o tupologiji, kako bi se, zajedno!, priveli nauci zvanoj, po Sorboni, p a m e t o l o g i j a, ali ne
   Ide: slamomlacenje je nauka koja se ne dobija na ulici, a da bi je se moglo tek n a m j e r.o m ” obogatiti” sadrzajem koji, vec samim sobom, hoce preko iste; naravno, rezultat ove moje nemoci polucuje stanje uvjerenosti istih da se sa njima ozbiljno, na nivou metodskog postupka tupologije, ovdje prisutnom
   pisanijom, razgovara; u takvoj pripadnoj im moci poimanja, najbolji ” knjizevni” postupak jest i r o n i j a sa naglasenom mjerom praktikovanja nadanja o laganom privodjenju diplomama verifikovane tupologije ka, moguce, kakvoj- takvoj , pametologiji; inace, najblizi narodski izraz za ironiju jest s p r d nj a- Jelskim univetzitetom verifikovani pojam srpskog naroda o drustvenoj pojavi koja , kao surogat prirodnog, jest bitnim sadrzajem onoga sto se zove s v a k o d n e v i c a- naucni
   pojam, verifikovan od strane Univerxiteta u Beogradu, za opste prisutnu drustvenu pojavu zvanu
   c v e t a nj e t i k v i, inace vremenski dugolezece stanje izrazeno kroz ustuknuce pameti pameti pred tikvizmom- u ovoj analizi narecenih pojmova implicite se, kao vezna nit koja uspostavlja kakav-takav red u njihovu, na prvi pogled, nesuvislost, nalazi rad Uma zvani k o lj i z am-
   opsti pojam za sadrzaj zadobijen vremenom c v e t a nj a t i k v i- za mene neupucena lirski ” snimatelj” ovog c v e t a nj a odlezao je nekoliko godina u brozovoj cuzi , a po trazenju naucnih analiticara zbirno zvanih k o lj e; ovi- kolje- su se , u znak zahvalnosti sistema za njihovo naucno postignuce, vrnuli uglavnom u d i p l o m a t i j u, da bi, svojom pojavom u bijelome svijetu, a kao izrazajni primjerci!, pokazivali kakve li sve t i k v e t i n e cvjetaju na ovim prostorima. Bivajuci u kontaktu sa ducicima, andricima, rakicima…, obavesten sam o njihovu izrazenom zadovoljstvu u kvalitetnu odabiru kvalitetnih im nasljednika…

   Nach scriptum: koljizira o g e o p o l i c i i tresnu, na tragu gornjeg, za misljenje veoma upitnu glupost; a tek: ko je , uopste, tvorcem tog pojma?!, pa nezna jadni KOLJA

   NO, ajde, koljice, bar malo na nivou
   logicko-filozofijskog traktatusa, a ne samo , kao u m a n covjek, da vodenicaris glupost za glupostima

   I, Boze!, nista, a sam se prozove!, ne prozbori o svojim prijateljima m i r i c i m a; da ne spominjem ovo diplomatsko hvaljenje rezima u stranoj zemlji- u diplomatiji, izuzev kod nas, jadnika!, ne zabiljezeno, pa, jos!, kroz usaglaseno ” misljenje” sa strancem, izbacivanje drzavlhanstva
   Iz diplomatske torbe kao sundjera za prljavstinu; ne prozbori o tom- a izdade te!- ni tvoj prijatelj… No, kakve smo vas imali, dobro i prodjosmo

   A pojedinacno sve tvoje somnambulnosti analizirati, moc je pripadna samo onima koji k o lj i m a jesu
   Moj topli pozdrav -i mome dragom prijatelju Nikoli Turajlicu!; mozda mi se ushtjedne da ga upoznam sa divnim sadrzajem iz Zvolena

  • E moj Kolja, jesam li te upozorio da se kloniš od svojih fanova, kao djavo od krsta, a ti si ih svojatao, kao svoje velike prijatelje.
   Najopasniji su ti ovi neimari poljskih sernjaka, koji koriste Vidovdan sajt umesto svojih rukotvorina.
   Što se pak tiče mojeg “prijatelja Spase” i prijateljstva iz slovačkog Zvolena, neskromno ću ustvrditi da je moj kafić bio “sigurna kuća” za sve Jugoše, kojima sam bio drug, a svima činio usluge, ukolko je za to bilo potrebe.
   Medjutim nisam mogao pretpostaviti da bi neki od njih toliko uznapredovao, do tako visoke pozicije, kao što je lovac na glave za Gvantanamo.
   U svakom slučaju ti “prijatelju” imaš ozbiljne probleme i dobronamerno bih ti savetovao da potražiš odgovarajuću pomoć, dok ne bude prekasno (da se ne izlažem trošku sa slanjem koše).

 18. Srpski komunisti 100 godina se zaklinjase Istoku, Lenjinu a potom Staljinu,a zajedno sa svojim marsalom Titom Zapadu se poklanjase,kao zlatnome teletu ,sluzise i dalje sluze svome bogu,bez obzira na propasti i stete koje nacinise narodu iz koga su ponikli,Njemu ne priadase,niti pripadaju ,oni ceo svet vole,a svoje poreklo duboko preziru.Inace kako bi Svetu dokazali da ga vole,ako nebi poreklo prezirali,kao pokaloticeno-pohrvaceni Srbi sto su svoju pravovernost papi i Pavelicu dokazivali zescim i mosturoznijim zlocinima nad Srbima nego oni Hrvati od praiskona. Srpski komunisti od te ideologije su cvrsto zadrzali zestoko jednoumlje,da su mogli uveli bi i zabranu na drugacije razmisljanje,a i ogroman policijski i dousnicki aparat koji je pogotovu Srbe pratio po celom svetu,i da je se neki Srbin da u onim Apolo misijama odleti do Meseca i tamo bi nekoga udbasa ili dousnika za njim poslali.Davnih 80-ih dolazeci na odmor iz tudjine budem pozvan u policiju na saslusanje,da se raspitaju o mome kretanju u tudjem svetu,a vec su znali kuda ja ni pocemu vazan tamo izlazim.Pitaju me za ljude koji tamo druze se piju i cetuju,Ajde sto me pita za coveka iz naseg kraja Dragoljuba Pantelica ,potonjeg svestenika,ali od kuda njima u policiji u zapadnoj Srbiji saznanje o Zivku Uzelcu,zvanog Dugi,coveku iz Dalmatinskih krajeva,otisao iz Titoslavije legalno,normalno politika koja je “mudro”vodjena nije mogla da nahrani tada ni 20 milona naroda,kao i sadasnja ovih 7-8 milona.Ta komunisticka glupost o ekonomskoj emigraciji,kada su 60-ih dali pasose da ljudi odlaze u ropstvo po belome svetu,je u stvari bila njihova domacinska,politicka nesposobnost da uhlebe veliki deo naroda kao da nas je bilo kao Kineza.I njima smo mi predstavljali nekakvu pretnju koja im moze naskoditi.To je bilo Orleovsko vreme zapoceto u Rusiji 1918 a u Srbiji 1945,spomenulo se ne povratilo se,koje sada na liberalnome zapadu nastupa,i u Srbiji se na razlicite nacine oponasa,zakon o polnosti,parade,o porodici,sada o decijem radu itd.pa jos kada se i zvanjcno sa njima Zapadom u kolo uhvatimo,garantovano postavice nas za kolovodje jer ce mo dotle prevazici u svim vrstama poganluka i odpadnistva od BOGA i zdrave pameti.Onda ce komunisti pevati pesmu EVROPI:OD BEOGRADA PA DO BRISELA,EVROPO,EVROPO KADA SAMO DOCEKASMO.

 19. Хвала Никола.Ти си ме упознао као шефа Конзулата у Братислави. Свједок си шта сам све урадио за 4 године. Само да сам спасио 75 породица (мјешовити бракови), заједно са представником УНХЦР, који су били у логору у Гапчикову довољно би било. Све те породице смо упутили на сигурна мјеста и запослења у Канаду, Аустралију, Норвешку, Данску, дакле растурили логор. Њима у поаветалим земљама, проусташкој Хрватској и балијској Босни није било повратка (муж муслиман, жена Српкиња, муж Хват, жена Српкиња, или мулиманка, жена Хрватица, муж муслиман, све су то били мјешовити бракови са малом ђецом (ево Спаситељу, пиши рјечник, научи да се дјеца на црногорском кажу ђеца). А Шиптари су посебна прича. Словачка је била једина земља у вријеме бомбардовања да их Амери нијесу (научи Спаситељу и другу ријеч једног озбиљног језика – нијесу) могли натјерати да организују демонстрације. Никола, поново ја гријешим и придајем значај небулозама некаквог одузетог спаситеља. Можда и не постији Спасе Узелац (молим Те Никола јави ми да ли постоји и да ли га познајеш), можда се неко крије иза тог имена и презимана. Но било како било, овога што пише небулозе захватио је депресивни оптимизам. Послушај, одузети, Николу, спашавај се ако већ није касно. Попи чај од нане, смири се, наспавај се, тргне се болан не био, можеш ти то. Ја ти искрено желим оздрављење иако сам “јадни Коља”.

 20. E moj Kolja, okani se ćorava posla, počev od prosvećivanja Serbalja, koji su u principu podeljeni u tri kategorije (33% retarda-umišljenih budala, 33% šizofrenika i 33% fukara-koje bi prodale za sitniš rodjenu majku, a o otadžbini da se i ne govori), te rasprave sa stanarima iz Lazine ustanove, jer time ne možeš ništa postići, a samo možeš biti isprovociran.
  Statistička je greška 1% normalnih Srba, u svakom pogledu, koji su već izgubili svaku nadu i predali se zleduhoj sudbini.
  Ne znam da li si registrirao da sam prestao baljezgati tekstove na Vidovdan portalu, iako je bilo “krasnih” tema u kojima ja “plivam kao riba u vodi” (izbor Trampa, Drang nach Westen Sberbanke-odoše milje Eura pod vodu-ne samo u Agrokor, nastavak hibridnog rata Imperije haosa protiv Rusije i njene “pobede”, koje istu pretvaraju u novu Argentinu), a iz razloga, da si ne dozvoljavam biti u društvu realpatriotskih analitičara, koji se odlikuju skromnim znanjem i upitnim moralom, ali to kompenziraju obranom do posljednjeg daha lika i dela Mesije KaliNera, praveći čitaoce Vlasima.
  Kada imam slobodnog vremena sprdam se (podjebavam bez vijagre) na sajtu komentarima o tekstovima i odgovorima komentatorima, a Radun mi to tolerira jer drži kako je manja šteta ako to radim u njegovoj latrini, nego da izazove “oštrog psa” da grize realpatriote na tudjem portalu.
  Što se tiče komentatora retarda i stanara iz Lazine ustanove, ove ja, sprdajući se, dovodim do totalnog delirija i tako im “začepim gubicu”, zbog čega me se ovi na kraju klone kao djavo krsta.
  Kako ti nisi sadističkog karaktera, kloni se rasprave sa komentatorima i objavljivanja tekstova koji će izazvati negativnu reakciju ovih polupismenih primitivaca ili ludjaka.
  Što se tiče našeg “zajedničkog prijatelja” Spase, ne znam o kome se radi. Vjerovatno je to neki od švercera iz vremena sankcija, koji su se muvali oko mojeg kafića u Zvolenu, koji se (za razliku od mene i tebe lažno predstavlja pod nickom).
  Pozdravljam te i želim ugodno nedeljno poslepodne.

  • Ma da!, logican je ovaj a d v o k a t : njegov KAFIC u Zvolenu se” lazno
   predstavlja pod nickom”! U proseku pravnici doguraju maksimum do ovog nivoa logickog- no, bolje za mozak im. Ma, malo ga ovaj zvolen zvolnu! Ajd’, dragi Turajlicu, nek’ostane zajednicka nam tajna, ta nije dobro da i drugi krenu da se zvolenisu…
   A tek prorocke sposobnosti o propadanju usrane Juge- ta vecih titojugica nebi do celjadi sa Banije , utjeha im sto se a v e t dedinjizirala, pa im je tu, cemernima!, nadohvat.
   Obavesti nijesamuscega prijatelja Koljicu da se ne uplice u ovakve nesuvisle pisanije, Ser Atli pretka da ne sramoti; i da mu kazes da bijah, zahvaljujuci urodjenoj mi kafkijanstini- Nikola, kao p r a v ni k ovu Gospodju veoma dobro poznaje; ne negiraj, Nikola!, nemas ljudsko pravo da naseg, na istom zadatku!,
   Prijatelha Kolju, dovodis, mogucim negiranjem poznavanja iste Gospodje, u zabludu!- i Onaj sramni Milutin, kuca trospratnica; tu i tamo i u Kolju se preobrazih- mili Boze lakoce zivljenja; pri pokusaju uturajlicivanja- nikako!, zla sila me sacuva od ova cojstvovanja, a, hvala Milom!, on me cuvase od pravnickijeh mislenija…
   I, Kolja: poslusaj svoga Nikolu, nisi ti onaj koji vidi dalje od Nikole, uplices sr, pa njega golitis- eto!, Zvolen…
   Eh, Kolja: sta li , ono!, bjese geopolitika!? Ponovi, Kolja, smehu! ne pripalo; i daj, reci oca joj!, duznost ti je da poducis, nemoj samo u perspek t i v a m a, no sa horizonta( le) u vertikalu, labora duofakultetskoga ti radi

   I Tebi u pozdravu mi snimaj mi se, Kolja!

   • E moj neimaru Spase,
    Tvoji komentari postaju potpuno nesuvisli iliti drugim rečima ti si potpuno prolupao.
    Čuo si za narodnu izreku da onome tko je lud, nije dobro biti drug.

    • Jesam,Nidzo!, duhovnog mi lopovluka, bas kako zboris. No, Nidzo, istini otvoreni, niskoj ljudskoj vrlini- znatizelji, mojoj, a iz Laze!- ususret izlazeci: iz Mlinoge si mi, Gornje ili Donje , Komogovine, pak, ili Pastvuse, Josevice, mozda Tremusnjaka, na Jabukovac naslonjena? Znam da iz Hrastovice sigurno nisi!
     Culi, mozda, za onoga Iliju Ranica, Kraljeva oficira, a iz Josevice, koji, za novih dogadjanja, bi, uz Zezelja, prvim Brozovim bezbednosnim pratiocem, no, kao promucurni kraljevski oficir, navreme se, pre zlikovca Djilasa, izvuce ispod kape brozosmradne; e, da malo zadovoljim, u sitnoj gluposti, ono Koljino upitivanjeTebi ” servirano”: ja sam svadbeni kum Ranicevu starijemu sinu Kresi, a iz Ilijina drugoga braka, inace stanarima u Gundulicevoj ulici, a tik uz Ilicu; a mozda znas tvog banijskog- iz Graduse- komsiju Ti, takodjer Iliju Ranica, u Centralnom komitetu SKhrvatske sto se uhljebio- i njegov sam svadbeni kum; a mozda znas Slavka Malobabica…, znas one dvije spijunske afere- Ti kao advokat znas.., ali tu T i ne mogu vise…; buduci sa Banije nije da neznas divnog Peru Obrenovica- Bog da ga cuva!-, direktora Prosvjetnog savjeta Zagreba i pripadne mu regije- eto tvoj banijski- juzni predio- komsija bi mi divnim prijateljem; Eugen Pusic, otac od Tvoje premile bivse ministrice vanjskih poslova Lijepe- ovu spjeva srpce, jel’da?, Runjanin- ti hrvatske, Vesne Pusic bi voditeljem Katedre za upravno pravo Prav. fakulteta- ti pravnik, znas!- , a ja naucnim saradnikom na programu istrazivackom kod njega- uglavnom program- ovo je znacajno za Premilog Kolju!- Ujedinjenuh Navija I Beckog centra…
     Za sada em…

     • Dakle crni zemljače ja sam iz Svinice, a kasnije sam živio i radio u Kostajnici i manje ili više su mi poznati ljudi koje spominješ.
      Medjutim sa tobom se ne ponosim, jer bez ikakvog razloga utočiš na jednog poštenog i časnog Srbina, kao što je Seratlić, koji ti nije ništa skrivio niti na bilo koji način povredio, čak te je u jednom komentaru nazivao prijateljem.
      Očekujem od tebe da se lepo izviniš Seratliću da mi ne bismo postupali po onoj narodnoj da “Svoj svome uterava dva cola dublje”.
      Pozdrav i laku noć.

 21. Анђелковићу, ко је 1878 створиио Велику Бугарску на рачун Србије, а ко је вратио границу где е и данас? Ко е ставиио смутњу између Срба и Бугара а она трае и данас? Ко е поцепо Србство намигуюћи Монтенегринима да су узвишени “српска Спарта” Проста питања траже прост одговор, не шупљу философию. Ако не знаш колега, ние срамота питати, срамота е лупати у главу овай народ у времену када свако гледа свое интересе и найкраћи пут до њих.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here