Драгомир Анђелковић: Србија у челичној ЕУ арени

Поделите:

О нашем збуњеном кретању ка провалији између малициозних еуроферових лобиста, европским оквирима пословања неприлагођених кинеских менаџера и летаргичних српских бирократа и политичара

Ако Брисел уведе тзв. антидампинг мере против смедеревске железаре или на неки други начин отежа њено пословање, одговоран ће бити врх нашег Министарства привреде и овдашњи кинески менаџмент. У питању је судбина, директно или индиректно, десетина хиљада радника и читавог једног града са ширим окружењем. Лично сам против ЕУ пута Србије али ако већ прихватимо тзв. европске стандарде те нудећи европско тржиште привлачимо инвеститоре из Кине, морамо поменуте стандарде да поштујемо. Поготово када је улог опстанак једног од наших ретких преосталих индустријских гиганата. Брисел је крив што нам отима Косово и руши РС али ми смо криви када се у послу понашамо неодговорно и конкурентима (ваљда је нормално очекивати да буду недобронамерни према нама) омогућавамо да нам задају озбиљне ударце. Но, кренимо редом да би ствари биле јасне.

ЕУ И КИНА

Све више је вести да је успешно пословање Железаре Смедерево у власништву кинеског Хестила проблем за наставак наших ЕУ интеграција. Другим речима да долазак поменутог кинеског гиганта и најављене друге инвестиције из Кине у очима Брисела претварају Србију у кинеског „тројанског коња“, па је за очекивати да он најкасније у октобру драстично отежа продају нашег челика на свом тржишту. На то се код нас гледа скоро искључиво кроз геополитичке наочаре и у револту се све чешће износе оптужбе да је Унија ту непринципијелна, односно да је водећи битку против Кине спремна да противно свим договорима са нама нанесе огромну колатералну штету Србији.

Без обзира што сам ЕУ скептик те сам на водеће западне земље киван из националних разлога – отмице Косова, подривања Српске, игнорисања гажења људских и националних права Срба у Црној Гори и другим земљама региона – морам да кажем да речено у вези са антикинеским и антисрпским ставом ЕУ поводом смедеревске железаре начелно не стоји. ЕУ не доживљава Кину као геополитичку опасност. Пре у њој види економску и геополитичку шансу. О првом не треба ни говорити. Друго има смисла посматрати у контексту развоја глобалног полицентризма који одговара Берлину и Паризу; поготово када се ради о силама које у том процесу учествују а нису надомак ЕУ. Другачије ствари стоје са САД.

Вашингтон се мршти на било какав кинески нови продор, од Европе до Јужне Америке. Срећом по нас не може да угрози пословање српско-кинеске железаре у Смедереву. За њега оно није толико битна да би се озбиљно упињао – као што чини у случају Северног тога 2 – да изврши притисак на ЕУ да заједно руше тај поодмакли пројекат. Укратко, у вези са даљим успешним пословањем Хестила у Србији немамо геополитички проблем. Међутим, то не значи да немамо  озбиљан проблем. Имамо га! Али не директно са Бриселом већ са Еурофером – моћним удружењем европских произвођача челика. Они који стоје иза њега су сами по себи богати и утицајни, а и тесно повезани са војно-индустријским комплексом и кључним политичким играчима.

МОЋНИ ЕУ ЧЕЛИЧНИ ЛОБИ

Еурофер озбиљно лобира како би ЕУ тржите било затворено за наш огранак Хестила. Док је Железара у српском власништву нешто мало тамо извозила, то му није представљало изазов. Међутим, од када су Кинези преко Србије отпочели велики продор, у врховима ЕУ челичног лобија упалио се аларм. С обзиром да се ради о мрежи моћи која непосредно или посредно обухвата милионе радника, има десетине милијарди евра капитала, утиче на низ медија – јасно је какву тежину то има за политичаре у ЕУ државама. А не заборавимо наступају немачки избори.

То што Брисел према  нама у овом случају нема зле геополитичке мотиве резултирало је препоруком да будемо скинути са листе земаља којима ће бити уведене тзв. антидампинг мере. То је изазвало незадовољство и нови притисак Еурофера. Овај пут са фокусом на питање тзв. државне помоћи. Не заваравајмо се да тај притисак после неког времена неће уродити плодом са свим негативним последицама које би то по нас имало. Кинези нису превасходно због пријатељства дошли у Србију већ са намером да преко нас послују у ЕУ!

Лоше је што због тога индиректно ипак имамо проблем са Бриселом. Бићемо у фокусу његове пажње и истраге у вези са челиком. Добро је што смо на пољу где се ствари решавају у духу закона, а не на геополитичком бојишту. Ако настрадамо то ће бити због наше и кинеске неспособности да се прилагодио. Но, ако Београд и менаџмент Хестила озбиљно схвате проблем, најцрњи сценарио може да се избегне.

БИРОКРАТСКА ИНЕРЦИЈА

Србија Кинезима није продала Железару Смедерево – као што се обично мисли – већ само највећи део њене имовине. Тако је рођен Хестил Србија. Упоредо са њим постоји и наша Железара Смедерево. Она такође у неком виду послује. Наведени модел приватизације је одабран због одређених ЕУ норми. То само по себи не представља тешкоћу јер је све реализовано по бриселским правилима. Но, наша Ахилова пета је, како тврде у ЕУ дипломатским круговима, разграничење имовине и дефинисање односа између Хестила Србија и старе Железаре. Ту се крије могућност да се сваки превид протумачи као државна помоћ.

Разграничење имовине на начин који онемогућава тумачења да се ради о државној помоћи не би било лако урадити ни у Белгији, а камоли у Србији где имамо наше политичаре и бирократе који полетно извикују ЕУ пароле али нису баш радно много посвећени ЕУ стандардима и, с друге стране, кинеску компанију, моћну али први пут присутну у европском пословном амбијенту и уз то зачуђену што не може да буде третирана као у Кини. А то значи као држава у држави за коју скоро да не важи оно што је обавезујуће за обичне смртнике и њихове фирме. Но, без обзира на те озбиљне субјективне и објективне препреке, заједнички морамо дати све од себе да избегнемо амбис тј. да све у пракси, од стања на терену до пословних књига, средимо у складу са свим елементима опсежног уговора.

Немамо право другачије да поступамо. У противном они који желе да одстреле наш челични сектор имаће за то изванредан основ. А клетве које ћемо потом упућивати на рачун Брисела, неће нам бити од користи. Зато наше Министарство привреде и друге институције немају право да гурају главу у песак већ су дужне да приону на посао. Ако се деси најгоре ту, као и међу овдашњим кинеским шефовима Хестила, треба да тражимо одговорне, а не да на неког другог олако пројектујемо кривицу. Свако се бори за себе. ЕУ није рајска долина!

Политика

Поделите:

3 Коментари

 1. Poprednji srpski univerzalni mislilac Andjelković analizira sve moguće probleme i ovaj put savetuje, ne samo Mesiju KaliNera, već i kineski menedžment Smederevske Željezare.
  Zašto je Srbija Balkanski lider, odgovor je nedvosmislen. Na njenom čelu je Mesija KaliNero, koji ima realpatriotske savetnike koji nepogrešivo dijagnosticiraju stanje i predlažu svom Mesiji mere, koje ne mogu promašiti cilj.

 2. Da je jesen 1941.g.,gde bi ti Dragomire odlucio da budes:
  1)otisao bi u Kanadu,Ameriku,ili bilo gde van Evrope,
  2)otisao bi u Partizane,
  3)otisao bi u Cetnike,
  4)radio bi kao analiticar i objasnjavao da Nedic treba da saradjuje sa nacistickim okupatorom?

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here