ДУШАН ОПАЧИЋ: ЈЕСЕЊИН ЈЕ УБИЈЕН ПО НАЛОГУ ЛАВА ТРОЦКОГ

Поделите:

На данашњи дан, 1925.године, убијен је један од највећих руских песника Сергеј Александрович Јесењин. Тог кобног 28. децембра, Јесењин је пронађен мртав у лењинградском хотелу „Англетер“. Према званичној верзији до данашњих дана и према званичним документима, узрок смрти песника се води као самоубиство.

Скоро један век у руској али и светској јавности се “спаја” неспојиво, самоубиство Мајаковског и смрт Сергеја Јесењина. За разлику од Мајаковског, Јесењин није извршио самоубиство већ је убијен по директном налогу Лава Троцког, због поеме “Земља ниткова” и поседовања докумената који би компромитовали на предстојећем Конгресу СКП (б) фракцију коју је предводио исти Троцки. За извршиоца ликвидације је одређен Јесењинов пријатељ, иначе професионални убица,терориста, агент (ЧеКа) и авантуриста Јаков Блумкин. Блумким се годинама дружио и “штитио” Јесењина од бољшевичке власти а био је и финансијер круга песника који су припадали књижевном правцу “имажиниста”које је Јесењин незванично предводио. Покровитељ Блумкин је организовао почетком двадесетих година прошлог века чувене оргије и баханалије за своје “пријатеље” по екслузивним хотелима Москве док је у том периоду (постоктобарском) на улицама градова и села владала беда и глад. Као човек од поверења Лава Троцког држао је песнике под присмотром, контролисао да не говоре и не делују против револуционарних власти. Са друге стране опште је познато, да је Јесењин био склон скандалима, тучама и пијанствима,и као такав представљао је озбиљну опасност за власти, јер је био на врхунцу своје полуларности. У почетку је подржао Октобарску револуцију (1917), међутим како је време пролазио био је разочаран због односа и репресијама бољшевичке власти према селу и руским сељацима. Јесењин је све време са поносом говорио да је сеоски песник и није крио своје порекло, што се лако може и препознати у његовој поезији.
Некако је као по инерцији смрт Јесењина приписана Стаљину. Међутим, приписивање Стаљиновом апарату одговорност за смрт Јесењина није реално. Јесењин је ликвидиран у години (1925) када се Стаљин борио за превласт у оквиру Партије. У том периоду, највише је путовао по терену широм СССР-а, по партијским базама лобирао за подршку на Конгресу партије (СКПб) на којем ће убедљиво Троцког. Најмање је времена имао да се бави “непослушним” песницима, док је, према многим изворима, управо Лав Троцки био “оптерећен” савременом руском књижевношћу и дисциплиновањем њених делатника. За Стаљина је та година била година успона и његова моћ је била огромна али у Партији , док је Троцки још увек држао полуге моћи у државним институцијама, па и у структурама безбедносних служби.

У сумраку епохе СССР, осамдесетих година прошлог века појавиле су се сумње о убиству песника са исценираним самоубиством. Поновну незваничну истрагу ван институција покренуо пуковник полиције Едуард Хлисталов. Његова истраживања и белешке као исправне и аутентичне након распада СССР-а, потврдиће криминалистички експерти и закључити да се у случају Јесењин ради о исценираном самоубиству. Такође по истаживању пуковника Хлисталова снимљена је и ТВ серија “Јесењин” (2005), која је постигла огроман успех и одјек диљем Руске Федерације.

Душан Опачић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here