Две недеље које су све промениле: Ко је победио у сиријском рату?

Поделите:

У одређеном тренутку, ескалација тензија у Сирији достигла је своју границу. Турска упада на територију суседне републике, отворено занемарујући сарадњу са Русијом у решавању сукоба. Сједињене Државе повлаче трупе, остављајући Курде, са којима су донедавно блиско сарађивали. Изгледало је да ће Сирију растргати на комаде, али све се променило тако драматично и спектакуларно, као да је замишљено од самог почетка.

Врхунац овог сценарија био је споразум између Путина и Ердогана, који укључује увођење руске војне полиције и сиријске пограничне службе на сиријско-турску границу како би се олакшало повлачење курдских снага 30 километара дубоко у Сирију. Када је повлачење завршено, заједничка руско-турска патрола почиње патролирање на 10 км од границе. Патрола се не односи на град Камишли, где живи много Курда. У исто време, турска операција “Извор мира”, којом је све почело, је сузбијена.

Слажете се да је Путин, без обзира како се неко према њему односио, одиграо дивно у овој ситуацији. Откако је Анкара најавила почетак инвазије на Сирију, Москва је то коментарисала својеврсним дипломатским скептицизмом који се граничио с опрезом. И то је разумљиво, јер Ердоган није ништа мање Путинов партнер од Асада. Штавише, Турска активно купује руско оружје. Изгубити таквог савезника било би непромишљено. Али да ли је вредело кредибилитета, прилика да се пред међународном заједницом појави као миротворац? Путин је успео да одржи профитабилно партнерство и разреши ситуацију са турском инвазијом.

Овај исход потпуно мења равнотежу снага на Блиском Истоку. Али што је још важније, то може озбиљно утицати на ситуацију у свету. Дефинитивно се САД може ту препознати као највећи губитник. У правцу спровођења обећања из кампање, Трамп је донео одлуку коју ни демократи ни републиканци не воле. Разлози су јасни, јер не ради се само о председничким амбицијама једне особе. У питању су питања од стратешког значаја.

Прије пет година Сједињене Државе водиле су међународну коалицију против терориста у Сирији. И свих ових пет година прецртано је једном Трамповом одлуком. Ко ће се сетити победа и достигнућа, ако је последњи моменат Оружананих снага САД – бег. Осим што је изгубио инструменте утицаја које је имао у Сирији, Вашингтон их је буквално предао свом стратешком противнику. Руски медији већ су се успели да се насмеју ужурбаном одласку Американаца. Показали су напуштене америчке војне базе у којима су војници остављали храну, па чак и личне предмете.

Други озбиљан ударац достојанству Сједињених Америчких Држава су Курди. Окрутни је корак оставити их саме да се боре против турске војске. Иронично је да су подршку нашли код Башара ел Асада. Тиме је решен један од важних проблема регулисање ситуације у Сирији. Курдско питање би свакако морало затворити, али испоставило се да су они сами то урадили. Тако је Трамп лишио Путина додатне главобоље, али је додао себи. Показао је колико Вашингтон може бити непоуздан савезник.

“Скандалозна одлука Сједињених Америчких Држава, која је сиријске Курде препустила судбини, требало би да убеди Европљане да се не могу ослонити на некога ради заштите и да морају да формирају своју јединствену војску”, прокоментарисао је француски економиста Жак Атали.

У последње време САД немају добру репутацију у Европи, али сада се ситуација може још више погоршати. Земље које САД виде не само као партнера, већ и заштитника, приметиле су да једна одлука донета у Вашингтону може да избрише цели амерички војни контингент за неколико сати. Мало је вероватно да ће Сједињене Државе надокнадити трошкове опремања војних база и друге инфраструктуре. Постоје земље у Европи и Азији које могу да науче лекцију из те приче.

Лекцију је такође научила Турска, која је сопственим примером показала да трансатлантско јединство практично не функционише. За тако кратко време Анкара се суочила са таласом критика и казнених мера својих савезника из НАТО-а. Да, Вашингтон је пожурио да укине санкције, али да ли ће се Ердоган претварати да ничег није било? Усред турске офанзиве,

оптужио је савез за непоштовање члана 5 о колективној безбедности. Сада има довољно разлога да напусти НАТО и гласно залупи вратима.

Такав преседан неће ићи на руку Сједињеним Државама, али ће помоћи да се ојача положај Кремља. За сада, Вашингтон не може да сакрије чињеницу да су напустили своје савезнике и побегли, а Русија то може да искористи.

Извор: https://dozennews.info/zwei-wochen-die-alles-verandert-haben-wer-hat-den-syrienkrieg-gewonnen/

Поделите:

2 Коментари

  1. Курди су добили шта су тражили. Они су САРАДНИЦИ ОКУПАТОРА, а такви кроз историју зна се како прођу.

    Западно згражање подстакнуто се само борбом како да се сруши Трамп. А он је по мени урадио једину логичну ствар: више се троши на Сирију, него што се из ње извлачи – е па онда збогом! Америчка држава нема више одакле да финансира ратове од којих користи има само војно-индустријски комплекс и англо-ционистичка дубока држава.

  2. “Они су САРАДНИЦИ ОКУПАТОРА, а такви кроз историју зна се како прођу.” – ЕХ, код нас је другачије, Пицекима Немци направише другу НДХ. О томе сведочи и славна песмичица “данке Дојчланд”…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here