Ердоган увредио Макрона, Француска повукла амбасадора из Турске

Поделите:

Након што је Ердоган саветовао Макрону да преиспита ментално здравље, Француска је одлучила да повуче свог амбасадора из Анкаре
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поново је данас оштро критиковао француског председника Емануела Макрона због његовог односа према муслиманима.

„Све што се може рећи шефу државе који на тај начин третира милионе припадника различитих верских заједница је – прво испитај своје ментално здравље”, рекао је Ердоган, преноси Ројтерс.

Турски лидер је пре две недеље осудио као провокацију Макронове изјаве о „исламском сепаратизму” и потреби да се ислам у Француској „структурира”. Предлог закона о борби против сепаратизма у Француској, чија мета је радикални ислам, треба да се нађе у парламенту почетком децембра.

Циљ је да се ојача секуларност и консолидују републикански принципи. Али намеравана појачана контрола финансирања џамија и забрана школовања имама у иностранству могу довести до тензија у односима са Турском.

Француска је осудила изјаву турског председника Реџепа Тајипа Ердогана који је довео у питање „ментално здравље” француског колеге Емануела Макрона због његове изјаве о карикатурама пророка Мухамеда. Како преноси Ројтерс, Француска језбог Ердоганове изјаве повукла свог амбасадора из Турске.

„Речи председника Ердогана су неприхватљиве. Вређање и грубости нису начин. Захтевамо да Ердоган промени политички смер, јер је његова политика опасна у сваком смислу. Не улазимо у сувишне полемике и не прихватамо увреде”, наводи се у саопштењу Јелисејска палате, преноси Танјуг.

Насловна фотографија: Keystone

Извор Политика, 24. октобар 2020.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here