Gej aktivista Azdejković proglasio Amfilohija trans ikonom, a evo i zbog čega!

Podelite:

Gej aktivista i novinar Predrag Azdejković proglasio je mitropolita Amfilohija trans ikonom, nakon što je u Podgorici sa blagoslovom Amfilohija krštena trasseksualna osoba.

Azdejković je za Vidovdan objasnio da je odnos crkve prema transseksualnim osobama pozitivan ali mu je posebno interesantna Amfilohijeva uloga u celoj priči s obzirom na njegove antigej stavove.

Šta mislite o postupku mitropolije crnogorsko-primorske da blagoslovi krštenje transrodne osobe? 

Azdejković: MCP je u svom saopštenju za javnost objasnila ovaj događaj rečima da se crkva „susretala sa ovim problemom i ranije, te slični slučajevi nisu nikakva novost, niti predstavljaju neki navodni crkveni ‘modernizam’ i ‘liberalizam’ po meri gospodara ovoga sveta, već su odgovoran odnos prema izazovima sa kojima se Crkva susreće u novije vreme”.

Kako gledate na to s obzirom da je mitropolit Amfilohije poznat po svojim antigej izjavama?


Azdejković: Još ranije je SPC iznosila pozitivno mišljenje prema transseksualnim osobama, tako da to nije nikakva novost. Nama je samo interesantno da je u celoj priči Amfilohije koji ima izrazito homofobične izjave i postupke.

Kako tumačite podršku američke ambasadorke u Podgorici mitropolitu Amfilohiju dan nakon krštenja trans osobe?

Azdejković: Ovo pozitivno mišljenje crkve prema transseksualnim osobama nije usamljen slučaj. I islam je blagonaklon, tako da imate slučaj da su mnogi homoseksualci u Iranu promenili pol, jer kao homoseksualci mogu biti ubijeni, a prihvaćeni od društva kao trans žene.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here