Gomila laži o srpskim granatama u Ukrajini na bugarskom sajtu

Podelite:

Na sajtu bugarske novinarke OVDE pojavili su se 21. novembra 2019., kako piše, dokazi da je neko prošvercovao srpske granate u Ukrajinu i da ih koriste protiv Donbasa. Ako pogledamo pružene dokaze, vidimo da nisu validni.

Prvo:


Tviter nalog po imenu „Zoka“ obaveštava još pre tri nedelje bugarsku novinarku o emisiji na kanalu „Zvezda“ u kojoj se govori o granatama bačenim na Donjeck. Međutim, u tom intervjuu zvanični predstavnik Narodne milicije Donjecka, Oleg Nikitin, govori nešto drugo:„„Ovo je mina od 60 milimetara. Takve se proizvode u zemljama NATO-a, uključujući  Hrvatsku i Makedoniju.“ On NIGDE NIJE pomenuo Srbiju. Možete proveriti šta govori OVDE, ima i snimak i tekst.

Drugo: Na Tviter objavi na koju se poziva bugarska novinarka je  podmetnuta fotografija same zelene granate sa žutim slovima koja bi upućivala na mesto i datum proizvodnje. Nigde, ni u jednom trenutku, ni na jednom mestu, niko u tom izveštaju nije slikao krupno granatu. Pogledajte ponovo sami.

Ovde dve stvari su dovoljne da vidimo da se ovde izmišljaju i podmeću dokazi. Ali ima još čudnih stvari.

Treće: Na istom sajtu bugarske novinarke nalaze se četiri slike izbliza te granate od kojih se na dve vide izbledela žuta slova koja bi trebala da upute na proizvođača. Kao izvor odakle su slike pokupljene piše. „DNR Ministry of Defense, 9 November 2019” – Ministarstvo odbrane Donjecke Republike, bez ikakve veze ili linka ka izvoru.

Nigde, ni na jednom sajtu iz Donjecka ili vezanog za Novorusiju te fotografije se ne mogu naći, prosto jer ne postoje. Nema ih! Pokušajte i sami da ih nađete na nekom zvaničnom glasilu Donjecke Republike, i ako uspete odgonetnite: Ko je te fotografije zapravo napravio? Odakle ih je novinarka preuzela zapravo?

Četvrto: Novinarka piše da postoji još “dokumentovanih slučaja” da se srpsko oružje našlo u rukama Ukrajinaca. Pa dajte navode tih silnih slučajeva? Ali nisu dali ništa, osim puke tvrdnje. Ni ovaj slučaj ne mogu da dokumentuju kako treba, a navode potkrepljene tvrdnje koje ostavljaju utisak da se to stalno dešava.

Nešto se zaista dešava, a to je uporno spinovanje i plasiranje lažnih informacija.

Dragan Todorović

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here