Гомила лажи о српским гранатама у Украјини на бугарском сајту

Поделите:

На сајту бугарске новинарке ОВДЕ појавили су се 21. новембра 2019., како пише, докази да је неко прошверцовао српске гранате у Украјину и да их користе против Донбаса. Ако погледамо пружене доказе, видимо да нису валидни.

Прво:


Твитер налог по имену „Зока“ обавештава још пре три недеље бугарску новинарку о емисији на каналу „Звезда“ у којој се говори о гранатама баченим на Доњецк. Међутим, у том интервјуу званични представник Народне милиције Доњецка, Олег Никитин, говори нешто друго:„„Ово је мина од 60 милиметара. Такве се производе у земљама НАТО-а, укључујући  Хрватску и Македонију.“ Он НИГДЕ НИЈЕ поменуо Србију. Можете проверити шта говори ОВДЕ, има и снимак и текст.

Друго: На Твитер објави на коју се позива бугарска новинарка је  подметнута фотографија саме зелене гранате са жутим словима која би упућивала на место и датум производње. Нигде, ни у једном тренутку, ни на једном месту, нико у том извештају није сликао крупно гранату. Погледајте поново сами.

Овде две ствари су довољне да видимо да се овде измишљају и подмећу докази. Али има још чудних ствари.

Треће: На истом сајту бугарске новинарке налазе се четири слике изблиза те гранате од којих се на две виде избледела жута слова која би требала да упуте на произвођача. Kао извор одакле су слике покупљене пише. „DNR Ministry of Defense, 9 November 2019” – Министарство одбране Доњецке Републике, без икакве везе или линка ка извору.

Нигде, ни на једном сајту из Доњецка или везаног за Новорусију те фотографије се не могу наћи, просто јер не постоје. Нема их! Покушајте и сами да их нађете на неком званичном гласилу Доњецке Републике, и ако успете одгонетните: Kо је те фотографије заправо направио? Одакле их је новинарка преузела заправо?

Четврто: Новинарка пише да постоји још “документованих случаја” да се српско оружје нашло у рукама Украјинаца. Па дајте наводе тих силних случајева? Али нису дали ништа, осим пуке тврдње. Ни овај случај не могу да документују како треба, а наводе поткрепљене тврдње које остављају утисак да се то стално дешава.

Нешто се заиста дешава, а то је упорно спиновање и пласирање лажних информација.

Драган Тодоровић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here