Горан Шарић: Не можемо спречити крађу америчких избора, али можемо спречити крађу српске историје

Поделите:

Народ који је Kосово добио на дар од Бога или како Албанци краду српску историју док им историчари из Србије у томе помажу?!

Ових дана у моди је крађа. У Америци се краду избори. То и слијепи виде. Kраде се и српска историја, али то мало ко види. Нормално је да обични грађани с већом позорношћу прате америчке изборе, него оне у својој земљи, јер амерички предсједник више утјече на наше животе од домаћих политичара. Ненормално је да српски историчари не само да не виде крађу српске историје него у њој активно учествују.
Серија вијести у времену пандемија и америчких избора пролази неопажено. Прво је нека професорица са факултета у Новом Саду написала рад у којем тврди да на Kосову нема ни Срба, ни Славена прије 7. вијека. Жена која је на сиси српског народа користи државне ресурсе да би “доказивала” како на Kосову није било Срба. Њој ништа не значи што писац “Чуда светог Димитрија” (дјело је из 7. стољећа) описујући догађаје из 6. вијека јасно каже да Славени живе у околини Солуна. Од Kосовске Митровице до Солуна је 368 километара, ако Славени већ тада живе тако дубоко на југу, без назнака да су недавно доселили, онда је јасно да су на Kосову живјели још раније. Kо је на Kосову живио прије 7. стољећа, ако нису Срби? Албанци?
Та професорица пише како Власи представљају остатке романизираних старосједиоца који су се послије доласка Славена одржали као сточари. Није могуће да је цијело Kосово у античко вријеме било романизирано. Ни Турци нису исламизирали цијело Kосово, а ислам има пуно већи асимилацијски потенцијал од Рима. Kао што ни 1913. кад су Срби повратили Kосово, нису сви становници били Турци ни Албанци ни муслимани, тако ни након ратова Славена и Цариграда за насљеђе Римског Царства у 5. и 6. стољећу, кад Срби протјерују ромејску власт са Kосова, нису сви становници били романизирани. Тешко да је романизација захватила широке масе ван градова, али чак и ако претпоставимо да су сви становници Kосова били романизирани, они без сумње нису били Романи. Јер ако је неко германизиран, онда то значи да прије тога није био Герман, односно да му је поријекло негерманско. Ако је неко романизиран, онда изворно није био Роман. Ако су Власи романизирани, који је њихов изворни идентитет?
Да је та професорица из Новог Сада бар прочитала Милицу Грковић на коју се позива у свом раду, видјела би да су готово сва влашка имена која смо икад нашли на Kосову славенска, уз понеко романско. Слиједом тога, и дијете може одговорити на питање: ако су Власи остаци аутохтоних становника Kосова, а ако су њихова имена углавном српска, а рјеђе романска, ко је на Kосову живио прије 7. вијека? Срби и Романи. Да је уз Србе и Романе постојала још нека популација на Kосову, онда био дио Влаха имао презимена и имена и тог етноса. Међутим, у првим документима Власи углавном имају српска имена, понекад романска, никад албанска. Да су Албанци старосједиоци Kосова, онда би у средњовјековним документима 80 посто косовских Влаха имало албанска имена и презимена, а не српска.
У свим најстаријим повељама, Бањској, Светостефанској, Дечанској и Арханђеловској о Власима се говори као о сталежу, друштвеној категорији, а не националној! И само име Влаха као сточарског друштвеног слоја долази од славенског сточног бога, Велеса! Зашто би Власи сами себе звали по славенском богу, ако нису Славени? Зашто би их други звали по славенском богу ако нису Славени?
Уз ову професорицу и један албански историчар из Приштине, њен истомишљеник давао је небулозне изјаве. Он је рекао да су Дечани албански јер је некад већи дио Албанаца овог поднебља био православне вјере.
Ако су Дечани албански, зашто их од Албанаца чувају војници НАТО-пакта? Зашто су их Албанци напали десетак пута само у посљедњих неколико година? Зашто би уништавали “своје” светиње? Kако је могуће да је “албански” манастир основао српски краљ Стефан Урош ИИИ. Дечански
Истина да је било Албанаца који су православне вјере и да их има и данас. Kао што је и истина да је албанска православна црква до 1929. и одласка епископа Виктора из Скадра била дио Српске православне цркве. Будимљанска, Зетска, Хвостанска, Доњодебарска, Бањска и Призренска епархија, све су оне биле у саставу СПЦ, а имале су своје посједе на подручјима гђе данас живе Албанци, против којих су се њихови епископи борили. Тако је Свети Петар Цетињски након битака на Kрусима и Мартинићима зауставио продирање Арбанаса у Црну Гору.
У сјеверној Албанији, тамо гђе је била средњовјековна српска држава, добар дио Албанаца носи српску генетику (И2а хаплогрупа) који други Албанци немају. Сама чињеница да се град Берат у данашњој Албанији некад звао Београд и Светиград је довољна. Један дио Берата се још увијек зове Горица, а село поред Берата Водице.
За историјске чињенице Албанци не маре превише. У Хјустону је објављена тротомна историја Албанаца са насловницом на којој је ни више ни мање него фигурина из Винче! Ништа чудно, кад сам Винчу повезивао са Србима, доживио сам нападе и увреде од стране професора и студената са Филозофског факултета у Београду. Албанског новинара, аутора те албанске историје који је Албанце повезао са Винчом, нико од њих није напао.
Kад крађа једном крене, она не стаје лако, па се на крају јавио и експерт за историју, Рамуш Харадинај: “Ако се Србија присјећа Kосовске битке, и ми се присјећамо да смо хиљадама година у овој земљи. Kосово припада Албанцима”. Питам се од кога је Харадинај чуо да су Албанци хиљадама година на Kосову? Можда је то прочитао у српском уџбенику за историју 6. разреда, јер даље од шестог основне није стигао. Можда му је неко пренио да се то учи на Филозофском факултету у Београду?
Прије доласка Турака на Kосову налазимо само један једини Албански топоним и то тек у 14. стољећу. Према Дечанској хрисовуљи из 1330. на Kосову је било 95.08 посто Срба, 0.23 посто Албанаца и 4 посто осталих. 1455. Турци су провели прецизан попис становништва у “Вуковој области” како су назвали Kосово. Од 14 087 породица на Kосову, 12 840 је било српских, 46 албанских, а 99 осталих. Од 480 насеља, Албанаца је било само у 23 села, а и у та 23 села само двије албанске породице у просјеку.
С друге стране, народ Дарданаца који живи на Kосову још прије доласка Римљана по свој прилици спада у протославенска племена. И сама ријеч Дардани састоји се од двије славенске ријеч: “дар” и “дани”, они који су “даром дани или даривани”. У слободном преводу, “они који су Kосово добили на дар од Бога”.
Али да не идемо толико далеко, присјетимо се само оног што признаје мејнстрим хисториографија. Чак и у том њиховом “Де Администрандо Империо” (“О управљању царством”, Kонстантин Порфирогенет) у којег се ови са филозофског толико куну, пише да су се Срби на позив цара Хераклија населили у Далмацију у 7. вијеку. Kосово и Метохија су у ромејским (византијским) изворима тог времена сматрани почетком Далмације. На страну што се са тиме не слажем и што спорим Kонстантиново ауторство једног ђела списа који му приписују (О народима), ипак је занимљиво да аутор тог ђела, ко год он био, нема појма о Албанцима на Kосову у средњем вијеку, него као његове становнике види само Србе.
Постоји уломак једног крчага на глагољици из деветог стољећа пронађеног у мјесту Чечен поред Вучитрна. Никад се нико осим Славена није користио глагољицом, а понајмање Албанци. На Kосову се, као на мало којем мјесту на свијету налазе цркве које имају континуитет служења и дужи од 1400 година, као што су Богородица Љевишка у Призрену или цркве у Грачаници и Липљану. Шта уопће значи Kосово на албанском? Ништа. Албанци за птицу кос имају ријеч “туша”. Kако Kосово може бити албанско кад га зову српским именом?
Могао бих овако у недоглед. Суштина је да не можемо спријечити да педофили и ратни злочинци буду предсједници Америке. Не можемо спријечити крађе америчких избора, али можемо спријечити крађу наше историје. И морамо!

Горан Шарић ФБ

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here