Hilandarci preverili ili Vasionska Patrijaršija uzvraća udarac!

Podelite:

Svi Predstavnici i Nastojatelji u zajedničkom Saboru dvadeset Sveštenih manastira Svete Gore Atosa, koji su Uprava Atosa, zajedno sa hilandarskim igumanom Metodijem, pozvali su sve Svetogorske manastire i jedinice na proslavu osam vekova od hirotonije Svetog Save za prvog Arhiepiskopa srpskog, ali ne i osam vekova autokefalije Srpske Crkve! Time su stavili svoj potpis ispod fanarske tvrdnje da Sveti Sava nije dobio autokefaliju za SPC. Dok su oko „autokefalije“ Ukrajinaca bili podeljeni, ovde su jednodušni. Fanar ovim pokazuje svu svoju beskrupuloznost i spremnost dokle bi išli, a to je rasparčavanje SPC i davanje tkz. „autokefalija“ amputiranim delovima SPC. Napominjemo da je Atos pod jurizdikcijom Vaseljenske Patrijaršije, tako da je ovo odraz politike iste. Iguman Metodije, prijatelj episkopa Maksima Vasiljevića, se jasno svrstao na stranu Fanara.

Sveta Gora, saborno i svečano, proslavlja osam vekova od hirotonije Svetog Save za prvog Arhiepiskopa srpskog.

Jednoglasnom odlukom Sveštene Zajednice Svete Gore, igumani svih dvadeset svetogorskih manastira pozvani su na prazničnu Božansku Liturgiju u nedelju 24. novembra, po novom kalendaru, u Sveštenom hramu Protata u Kareji.

U nastavku donosimo okružnu poslanicu Sveštene zajednice Svete Gore sa pozivom na sabornu Svetu Liturgiju.

OKRUŽNA POSLANICA za dvadeset Sveštenih manastira Svete Gore Atosa

Vaše Visokoprepodobije

celivamo bratski u Gospodu,

Ovim pismom, pečatiranim od Sveštene Zajednice, želimo da pozovemo Visokoprepodobne igumane dvadeset Sveštenih manastira na služenje praznične zajedničke Liturgije, radi obeležavanja 800-godišnjice hirotonije prepodobnog Save, ktitora Sveštenog Manastira Hilandara i prvog arhiepiskopa Srbije, koji je hirotonisan od strane Vaseljenskog patrijarha Manojla I Sarantina u Nikeji Vitinijskoj. Zajednička Liturgija će se izvršiti, jednoglasnom odlukom Sveštene Zajednice, u nedelju 11/24. novembra tekuće godine, u Sveštenom hramu Protata.

Hirotonija prepodobnog Save bila je poseban događaj za Svetonazvanu Goru, za Crkvu i srpski narod, jer je njegov doprinos bio odlučujući za ubrzavanje procesa organizovanja, jačanja i duhovnog naoružavanja Srpske pravoslavne crkve i za njenu zaštitu protiv bogumila i latinskog uticaja. Sveti Sava je, zato, izvanredni karakterni lik, koji je zapečatio istoriju Crkve i srpskog naroda, i postao alka koja povezuje srpski narod sa Svetom Gorom, ali i sa Vaseljenskom patrijaršijom, od koje je i primio hirotoniju. On je, dakle, ono lice koje je više od svih doprinelo uobličavanju duhovnog i etničkog identiteta srpskog naroda.

Želeći, otuda, da odamo dužnu počast Svetome, molimo Vas da dođete u Svešteni hram Protata na gorepomenutu prazničnu Božanstvenu Liturgiju, da bi je odslužili sa mnogom ljubavlju u Gospodu i bratoljubljem.

Svi  Predstavnici i Nastojatelji u zajedničkom Saboru

dvadeset Sveštenih manastira Svete Gore Atosa

(Sa grčkog preveo dr Aleksandar Stojanović)

 

 

 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here