Хрватски неонацисти инспирисани укрофашистичким батаљоном „Азов“

A man jumps from the Old Bridge in Mostar July 26, 2015. Diving competitions have been traditionally held here every year since the bridge was built 449 years ago. The 16th-century bridge was destroyed during the war in Bosnia between 1992-1995, rebuilt and opened again in 2004. REUTERS/Dado Ruvic TPX IMAGES OF THE DAY - GF10000170467
Поделите:

Руски медији бавили су се темом раста популарности нацизма код Хрвата, нарочито на подручју Босне и Херцеговине.

Том приликом апострофирали су податак да је полиција Мостара, чију половину становника чине управо Хрвати, забиљежила значајан пораст нацистичког расположења међу мјештанима. Нарочито им је био интересантан податак да се локални скинхедси и фудбалски навијачи одушевљавају симболиком укрофашистичког батаљона „Азов“. Истичу да се међу обожаваоцима „Азова“ налазе и војници Армије БиХ.

Босански Хрвати који су ратовали у редовима „Азова“ против војске Добаса нарочито су ажурни у ширењу фашистичких симбола на друштвеним мрежама. Ови симболи преплавили су улице Мостара, а све чешће се налазе и на локалним гробљима, гдје су сахрањени партизани.

Један од навијача, Иван Ференц, на друштвеним мрежама објављује фотографије са боравка у Украјини, уз пратећи текст: „Пут према расно чистој, бијелој Хрватској“. На другој фотографији он сједи у једном кијевском локалу чији су зидови украшени фашистичким симболима, вучјок куком и сл.

Хрватски националисти и фудбалске навијачке групе увјерени су да је званични Кијев заузео исправан курс када је ријеч о национално-расној политици и сматрају да заслужују међународну подршку.

Давор Скобић је познати тату-мајстор у Мостару. После посјете Кијеву 2017. године концентрисао се на тетовирање различитих неонацистичких симбола, нарочито на амблеме хрватских усташа који су током Другог свјетског рата ратовали на страни Трећег рајха. У разговору са новинарима избор тетоважа Скобић је објаснио – потражњом. Све више клијената жели да на свом тијелу има неки од ових симбола.

Симболика батаљона „Азов“ присутна је не само међу босанским Хрватима већ и међу Хрватима у Хрватској. Загрепчанин и учесник у југословенском грађанском рату, Денис Селер, те симболе има на својим навијачким реквизитима.  „Азов“ јача брзо, из дана у дан.“, са поносом каже он. Рат Кијева против Домбаса назива – „ратом за бијелу расу, њену културу и историју“.

ИН4С

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here