Игрец: Спрема се завршни ударац на Србију – ЕУ активира члан 15 ССП

Поделите:

Одлазећа 2017. година оставља нам подугачак списак захтева које морамо да испунимо ако желимо у наредној 2018. да направимо мали корак напред на нашем путу у “европску породицу народа“. И док је одговор на питање какав ће то “корак напред” учинити Србија даљим испуњавањем европских услова још увек нејасан и обавијен маглом обавезе Београда су већ потпуно јасне и хируршки прецизно дефинисане од стране бриселске бирократије.

Другим речима, читав досадашњи процес евроинтеграција Србије обележен је једностраним испуњавањем жеља Брисела и Вашингтона без икаквог уважавања барем минимума српских државних и националних интереса. Од наше државе константно је тражено да на путу у “обећану земљу” чини уступке у корист свега и свачега, али понајмање у корист свога народа. Показало се да је бриселска агенда приступања Србије ЕУ заснована на постепеној десуверенизацији и развлашћивању наше државе где смо ми у обавези да европској супранационалној творевини предамо све своје стратешке ресурсе, а она у могућности да нас у своје редове никада и не прими.

Брисел је пре неколико дана изашао са новом стратегијом ЕУ за Западни Балкан. У њој се предвиђа да Србија и тзв. Косово до краја 2019. године потпишу правно обавезујући споразум, који ће Београду омогућити чланство у “европској породици народа” до 2025. године, а Приштини убрзати процес евроинтеграција.

ЕУ нам сада већ шаље потпуно јасне и недвосмислене сигнале који када се преведу на српски језик дословно значе: “Коначни услов за ваш улазак у нашу Унију је да се дефинитивно одрекнете Косова и Метохије!”.

Заветници су у више наврата упозоравали на чињеницу да Брисел никада неће допустити да Србија постане део ЕУ са Косовом и Метохијом у њеном саставу. О томе сведоче отварање посебног Поглавља 35 у којем се тражи да Београд са Приштином успостави пуне међудржавне односе, пренос овлашћења међународне цивилне мисије на КиМ са статусно неутралног УНМИК-а на статусно пристрасни и проприштински ЕУЛЕКС као и потписивање одвојеног ССП-а између Брисела и тзв. Косова.

Тај аспект уцењивачке политике Брисела Заветници су анализирали и у недавно презентованој Платформи за Косово и Метохију у којој смо изнели податак да се према ставки 15 Споразума о стабилизацији и придруживању од Србије очекује да пре уласка у ЕУ са тзв. Косовом потпише билатерални “уговор о регионалној сарадњи“.

Имајући у виду општеприхваћену праксу у међународном јавном праву поменуте врсте уговора по својој форми и суштини представљају билатерални међународни уговор што подразумева да ће Србија у коначном исходу путем таквог једног споразума и формално (де јуре) морати да призна тзв. Косово као самосталну државу.

Хоће ли државно руководство већ једном увидети и схватити да улазак у једну економски и политички руинирану Унију није вредан одрицања од 12% српске територије, од геостратешког, економског, историјског, културног и цивилизацијског стуба српске државе?!

Више је него јасно да се Београд сада налази у последњој етапи свог “европског пута“, у етапи у којој га очекује коначна одлука: “или суверена и независна Србија или бриселска колонија на маргинама пропале ЕУ“.

 

 

Мр Данијел Игрец

ВИДОВДАН

Поделите:

1 коментар

  1. Poodavno svi mi, a i oni, znamo da Srbija nikad neće, niti joj je tamo mesto, ući u četvrti rajh jer mi smo za razliku od nekih suseda slobodarski narod i ne trpimo nikakve okove pa ako nam se na silu namaknu mi ih kad-tad skinemo. Poprilično davno reče jedan uman čovek: “Mi njih lažemo da nam se tamo ide a oni nas lažu da bi rado tamo da nas vide”, ko to bi!?

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here