Индијанци који су изгубили континент су водили успешније преговоре него ми око Косова!

Поделите:

Вучићево Косово

Преговори који се воде о Косову и Метохији су катастрофално лоши. Овако лоших преговора свет није видео још од оног дана кад је група индијанаца помислила како је добра идеја да продају Менхетн Холанђанима за 24 долара вредне ћебад и ђинђуве. Индијанци коначно могу да одахну. Титула најгорих преговарача у историји цивилизације је након неколико векова прешла у руке Срба.

Tреба рећи да ова власт није сама крива. Само је наставила и унапредила идиотске потезе претходних власти.

Дакле преговори су лоши јер:

1. Воде се под слоганом ”Европа нема алтернативу”. Кад на почетку преговора, још у Тадићево време, откријете своје главне карте, то је као да сте се сами савили у најпогоднији положај да вас поштено ишутирају. Ако кажемо да ћемо све дати за Европу, све ће нам и узети. Поготово што Европљани са друге стране имају Албанце, код којих једино Косово нема алтернативу. Лак посао за Брисел.

2. Од почетка преговора, Србија је у непрекидној дефанзиви. Све време само одговарамо на туђе потезе. Албанци потежу разне теме и питања у време које им највише одговара, и тиме изазивају реакцију коју желе, а са наше стране баш никоме не пада на памет да бисмо могли нешто слично да радимо. На пример, Срби су најавили да ће сами направити ЗСО, па се онда стало са тим.

3. Србија је испуњавала све што је у Бриселу договорено, и пре коначног договора. И поред тога што су годинама гледали како Приштина не испуњава чак ни једну тачку на коју се обавезала, оснивање Заједнице српских општина.

4. Јавно се открива да немамо ништа, већ да само покушавамо да добијемо нешто (што је лајт мотив сваког Вучићевог наступа). То је као да смо спустили све карте на сто, онако, на извол’те. Кад у преговоре улазите са признањем да немате ништа, онда немате са чиме да тргујете.

5. Откривање да је нашим преговарачима важно пристајање на брзо коначно решење је слично идиотском слогану ”Европа нема алтернативу”, и није само ново велико откривање карата противнику. Сва реторика која иде уз то, а има је доста, чини само да се просечан човек запита да ли нам је председник нормалан? Да ли је све у реду са његовим душевним здрављем? Да ли је можда уцењен нечим? Треба ли му помоћ? Какво брзо коначно решење побогу човече, кад Албанци ни оно мало обавеза још нису испунили?

Да би се скренула пажња са лоших резултата и спречило постављање питања како смо од ”5:0” од пре пар година, стигли до ”ничега”, користе се ове тезе и спинови:

1. ”У Резолуцији 1244 се не помиње Србија него Југославија.” Ово као да је смишљано у Тирани, толико је злонамерно. Вучић би морао да зна да је правни наследник Југославије државна заједница Србије и Црне Горе, а њен наследник Србија. Управо да неко не би побркао лончиће, у Уставној повељи јасно пише, члан 60: ”У случају иступања државе Црне Горе из државне заједнице Србија и Црна Гора, међународни документи који се односе на Савезну Републику Југославију, посебно Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација, односили би се и у целости важили за државу Србију, као следбеника

2. ”Претходна власт је ставила ”печат” на косовску независност јер је тражила мишљење Међународног суда правде” – Србија је од суда 2010. године тражила мишљење да ли је Декларација о независности Косова у супротности са међународним правом, и на то је добила одговор да у међународном праву нигде не пише да је то забрањено. Како питање, такав одговор.

Узгред, ово не тако битно мишљење Међународног суда су већ сви заборавили, све док нас Вучић на то није подсетио. Сад већ и Тачи и Пацоли понављају како је такво мишљење јако важно, иако није.

3. Упорно и доследно подсећање на грешке претходних власти, инсистирање на томе су они већ све продали, и да је све што добијемо више него што сад имамо… Све то је само правдање и припремање гласача за лош резултат преговора.

4. ”Албанци су млада нација”, ”Биће рата ако не буде споразума”, ”Услови ће бити још гори за пар година”… Неће бити рата, јер рат никоме није у интересу. Докле год је Европске шаргарепе, нико неће размишљати о ратовима. Тешко да ће услови у будућности бити лошији.

Све ове тезе не само што не користе Србији, него јој најдиректније штете. Они користе једино побуњеницима у Приштини, којима Вучић даје реторичку муницију и бесплатне спинове које могу да користе против нас.

Ако је Вучићу досадно, хтео би да прича о Косову и Метохији а нема шта, ево пар предлога:

– Одмах отпусти све који су на било који начин везани за преговоре. Пошаљи изасланике до Каленића, Цветка, Зелењака или било које друге пијаце у Србији. Насумице одабрати продавце кромпира и парадајза, дати им одела и запослити их као преговараче. Они би боље трговали.

– Да се не би понављале будалаштине око Резолуције и печата МСП, одмах отпусти све спин шегрте и запосли озбиљне спин докторе. Ако се нема новца за плате, захватити од хонорара за Тонија Блера

– Реци да постоји алтернатива Европи, јер она постоји и зове се независност. Лаж је да она није могућа. Јер ако се жели независност, а неко други вам је ускраћује, то се не зове ”независност није могућа”, него ”окупација”. Осим тога, кад Европа схвати да имамо алтернативу, можда и схвате да смо им потребни барем колико и она нама.

– Сваки дан тражи оснивање Заједнице српских општина

– Сваки дан тражи оснивање Заједнице српских општина

– Сваки дан тражи оснивање Заједнице српских општина

– Тражи пуну примену Резолуције 1244, чак и ако то не желиш. Тек да би преузео иницијативу, да би имали о чему да размишљају и да би се подсетили да постоји УН

– Покрени питање српске мањине у Албанији. Не код приштинских терориста и не у Бриселу, него у Тирани

– Непрекидно тражити, чак и ако је потпуно бесмислено, враћање питања Косова у Уједињене нације. Можда се европљани постиде своје неспособности, па пожеле да ураде нешто.

 

Зоран Грбић, Видовдан

Поделите:

10 Коментари

 1. Госн’ ауторе,

  Ако добијемо макар метар КиМ (на које имамо катастарске, уставне, међународне, историјске и ДУХОВНЕ, крвљу Мученика заливене, тапије), биће то успех ПреЦедника;

  Ако добијемо иша, јер смо изгубили све (по ПреЦеднику), биће то успех ПреЦедника,

  Морамо да кажемо да ће нас побити, да ће нас наталиетом освојити, да ће нам узети и централну Србију, како би добили макар метар, да би наш ПреЦедник био у добрим односима са нашим “пријатељима”; како би имали светку будућност; како би били 2086-те године, у октобру, четвртак – ако не у четвртак, оно у суботу ујутро – део Јевропске јуније,

  Морамо да се боримо, будемо храбри, верујемо ПреЦеднику, јер не знамо ми шта оћемо, он зна шта ми оћемо, шта је за наше добро,

  На крају, као што је наш ПреЦедник конвертирао морамо и ми да постанемо конвертити, да се одрекнемо себе и будемо НЕми (=негација од “ми”)! ЖивиЈо ПреЦедник; Живела Јевропска јунија, живео БДП, живеле субвенције, живеле плате у висини од 160 Аргета паштета – живела светла будућност коју нам гради ПреЦедник.

 2. Бранко Радун ће да напише ускоро текст, критика ПреЦедника и политике преговора. Оно типа специални суд за ратне злочине (биииип), па ЗСО, па о томе кад дају ПреЦеднику “само 45 минута” да среди стање…ако му Видовдан не објави текст, Радун ће из револта отижи да ради у чарапару у Лозници.

  • Ко вели (Радун), нећу се више џаба (???) нервирати, своју младост трошити борећи се за Србију, одо ја да зарадим себи пара, да радим за себе….овај патриотизам ме кошт’о много.

 3. Indijanci nisu izgubili kontinet tu se varate gospodine Radun…..
  oni su izgubili vezu sa prirodom,kapirate……oduzeta im je životna sila INNAHA
  saterali su ih u rezervat i zabranili da se kreću između 4 svete planine njihovog sveta……
  njihova vera,znanje,mudrost i opstanak zavise od migracija,neprekidnog kretanja i seljenja……
  oni podeljeni u plemena nikad nisu imali statične granice kao beli ljudi već se tokom godišnje sezone njihov Hogan (dom) seli sa jednog mesta na drugo u pravilnim ciklusima između 4 svete planine….
  oni su lovci a lovci su u neprestanom kretanju iza sezonski migracija krda bizona…
  kad im zabranite da se kreću onda im zabranite da love….
  a kad im zabranite da love oduzeli ste im životnu silu ono zbog čega postoje na zemlji…..
  mešati narod kiše Navajo Dine ili narod oblaka Meskalero Apache sa nekakvim teritorijalno diplomatskom predstavom belog čoveka o državnim granicama je potpuno bez veze jer oni između sebe nikad nisu imali nikakve granice o kojim bi pregovarali na takav način…..
  jedini pregovori koje su oni imali sa belim ljudima je da im se dozvoli da se nesmetano kreću slobodno u sva četri pravca njihovog sveta..

 4. započeli ste temu na nešto oko lega se ništa ne razumete što je i razumljivo jer crveni čovek nikad ne pravi komparacije o nečemu na način na koji to rade beli ljudi….
  o granicama indijanci nikad ne razgovaraju a još manje pregovaraju jer veruju da svaki čovek ima pravo da bude tamo gde jeste ako nije ograničen statičnom predstavom o svetu i onim što ga okružuje….
  praktično kod njih granice ne postoje,postoji samo Vakan Tanka (sveti duh)

  • sto nisu znali nista o granicama, dobili su ih spolja, u vidu rezervata.A ti koji su im uspostavili granice su, takodje, slobodu vezivali za kretanje i dandanas je sloboda kretanje ljudi, roba i kapitala.Kretanje Indijanaca je bilo “oganiceno” prirodom, njenim vremenskim ciklusima i zemljistem, a onda su se suocili sa vremenom kao istorijom i prostorom koji ponistava prirodnost zemljista (i doslovno, jer su doseljenici dosli preko, iz vode, kao onoga elementa cija priroda je suprotna zemlji, jer se, upravo, ne moze ograniciti).Kretanje i granica su temeljni pojmovi evropske kulture.

   • a Srbi su Evropljani i ne mogu biti prijatelji Indijancima sve i kad bi hteli to a tek ovako bez znanja i totalno, Evropeizirano, tehničko,tehnološki kopatibilni ostalim belcima…….
    Beli svet je svet smrtoidnog rušiteljstva i veze nema sa Vakan Tankom ni u osnovnim postavkama a tek u širem smislu razumevanja njihovog univerzuma…..
    Indijanci su prijatelji života,deo i suština same prirode a ne vlast nad njom…..
    despoti koji se sile sa 4 oscila nad životinjama,biljkama i ljudima……
    siledžije i Navajo Dine ništa zajedničko nemaju,apsolutno ništa..

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here