Ињац: Табла Степинцу у Јерусалиму је страшан шамар Израелу и јеврејском народу! Зуроф: То је одвратно!

Поделите:

У светом граду Јерусалиму осванула је спомен-плоча у част усташком викару Алојзију Степинцу, под чијим је благословом у злочиначкој НДХ побијено скоро 40.000 Јевреја!

Ова табла налази се у једној од главних јерусалимских улица Виа Долороса, којом је Исус Христ спроведен на брдо Голготам где је разапет на крсту. Спонем-плоча постављена је у априлу на иницијативу Хрватске магистралне делегације, чији је заштитник управо био Степинац. На њој су на латинском исписани подаци о, како се наводи, “ходочашћу блаженога надбискупа загребачког Алојзија Степинца из 1937. године” Подсетимо, у злочиначкој НДХ у систему концентрационих логора, убијено је и мучено на хиљаде Јевреја, Срба и Рома. Према израелским подацима, у НДХ убијено је око 40.000 Јевреја.

Амбасада Израела у Београду није се јуче оглашавала. На другој страни, коментаришући овај шокантни поступак, председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да је реч о срамном ругању жртвама.

– Степинац је ратни злочинац, јер је био активни учесник у почињеном геноциду над Србима, Ромима и Јеврејима у НДХ. Надлежни органи у Израелу треба најоштрије да осуде наведену скандалозну одлуку и да траже да се плоча што пре уклони. – подвлачи Линта.

Жељко Ињац, верски аналитичар, наглашава да ће Степинац остати камен раздора између православља и католичанства док год ове религије постоје.

– Хрвати користе сваку прилику да промовишу свог свеца, па су такоо искористили и да подигну спомен-плочу Степинцу. Ово је страшан шамар јеврејском народу и држави Израел, за које је Јерусалим оно што је за Србе Косово -свето и заветно место, а однедавно поново и главни град Израела, мада га Јевреји не контролишу у потпуности. Из Израела је више пута стизала порука и Хрватима и Ватикану да Степинац не може бити ни светац ни херој, јер је подржавао усташки режим и заправо био духовни лидер НДХ, десна рука Павелића. – објашњава Ињац и додаје да Хрвати немају јачи идентитет од онога који је формиран у НДХ кроз усташку идеологију.

Спомен плочи Алојзију Степинцу није место нигде у свету, а камоли у Јерусалиму, изјавио је шеф јерусалимског центра “Симон Визентал” Ефраим Зуроф.

Зуроф је додао да ће учинити све што може да спорна спомен плоча буде што пре буде уклоњена.

Он је то рекао за данашњи Курир, а поводом постављања меморијалне плоче загребачком надбискупу у време НДХ у центру Јерусалима.

Зуроф је изјавио да је тек у четвртак сазнао да је меморијална плоча постављена и то на Путу суза којим је, према предању, последњи пут прошао Исус Христ на путу до Голготе, где је разапет на крст.

“То је одвратно. Под један, не знам ко је то урадио и немам никакву идеју ко би то могао да уради. Много сам тужан због тога јер меморијалној плочи Алојзију Степинцу нема места нигде у свету, а камоли у Јерусалиму. Не могу да узмем чекић и разбијем плочу, али ћу ове недеље учинити све што је у мојој моћи да она што пре буде скинута”, рекао је Зуроф.

Курир, Информер, Видовдан

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here