Injac: Tabla Stepincu u Jerusalimu je strašan šamar Izraelu i jevrejskom narodu! Zurof: To je odvratno!

Podelite:

U svetom gradu Jerusalimu osvanula je spomen-ploča u čast ustaškom vikaru Alojziju Stepincu, pod čijim je blagoslovom u zločinačkoj NDH pobijeno skoro 40.000 Jevreja!

Ova tabla nalazi se u jednoj od glavnih jerusalimskih ulica Via Dolorosa, kojom je Isus Hrist sproveden na brdo Golgotam gde je razapet na krstu. Sponem-ploča postavljena je u aprilu na inicijativu Hrvatske magistralne delegacije, čiji je zaštitnik upravo bio Stepinac. Na njoj su na latinskom ispisani podaci o, kako se navodi, “hodočašću blaženoga nadbiskupa zagrebačkog Alojzija Stepinca iz 1937. godine” Podsetimo, u zločinačkoj NDH u sistemu koncentracionih logora, ubijeno je i mučeno na hiljade Jevreja, Srba i Roma. Prema izraelskim podacima, u NDH ubijeno je oko 40.000 Jevreja.

Ambasada Izraela u Beogradu nije se juče oglašavala. Na drugoj strani, komentarišući ovaj šokantni postupak, predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ističe da je reč o sramnom ruganju žrtvama.

– Stepinac je ratni zločinac, jer je bio aktivni učesnik u počinjenom genocidu nad Srbima, Romima i Jevrejima u NDH. Nadležni organi u Izraelu treba najoštrije da osude navedenu skandaloznu odluku i da traže da se ploča što pre ukloni. – podvlači Linta.

Željko Injac, verski analitičar, naglašava da će Stepinac ostati kamen razdora između pravoslavlja i katoličanstva dok god ove religije postoje.

– Hrvati koriste svaku priliku da promovišu svog sveca, pa su takoo iskoristili i da podignu spomen-ploču Stepincu. Ovo je strašan šamar jevrejskom narodu i državi Izrael, za koje je Jerusalim ono što je za Srbe Kosovo -sveto i zavetno mesto, a odnedavno ponovo i glavni grad Izraela, mada ga Jevreji ne kontrolišu u potpunosti. Iz Izraela je više puta stizala poruka i Hrvatima i Vatikanu da Stepinac ne može biti ni svetac ni heroj, jer je podržavao ustaški režim i zapravo bio duhovni lider NDH, desna ruka Pavelića. – objašnjava Injac i dodaje da Hrvati nemaju jači identitet od onoga koji je formiran u NDH kroz ustašku ideologiju.

Spomen ploči Alojziju Stepincu nije mesto nigde u svetu, a kamoli u Jerusalimu, izjavio je šef jerusalimskog centra “Simon Vizental” Efraim Zurof.

Zurof je dodao da će učiniti sve što može da sporna spomen ploča bude što pre bude uklonjena.

On je to rekao za današnji Kurir, a povodom postavljanja memorijalne ploče zagrebačkom nadbiskupu u vreme NDH u centru Jerusalima.

Zurof je izjavio da je tek u četvrtak saznao da je memorijalna ploča postavljena i to na Putu suza kojim je, prema predanju, poslednji put prošao Isus Hrist na putu do Golgote, gde je razapet na krst.

“To je odvratno. Pod jedan, ne znam ko je to uradio i nemam nikakvu ideju ko bi to mogao da uradi. Mnogo sam tužan zbog toga jer memorijalnoj ploči Alojziju Stepincu nema mesta nigde u svetu, a kamoli u Jerusalimu. Ne mogu da uzmem čekić i razbijem ploču, ali ću ove nedelje učiniti sve što je u mojoj moći da ona što pre bude skinuta”, rekao je Zurof.

Kurir, Informer, Vidovdan

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here