Иван Пајовић: ГЛАВНИ ПОБЕДНИК ЈЕ РУСИЈА

Поделите:

 

Русија се може поносити чињеницом како је био организован светски шампионат у фудбалу. У одлучујућој утакмици репрезентација Француске поразила је репрезентацију Хрватске и постала светски шампион. Најбољи играч утакмице, према мишљењу ФИФА, био је играч Атлетика, Антоан Гризман, који је дао гол и створио гол-шансу. Тренер француза, Дидје Дешан, постао је трећи у историји који је освојио Светски куп и као играч, и као тренер. Раније је то успело Бразилцу Марију Загалу и Немцу Францу Бекенбауеру.

Четири сата до почетка финала у Кремљу је спроведена церемонија предаје штафете шампионата света Катару, који ће бити домаћин следећег Мундијала 2022. године. На свечаности су присуствовали председник ФИФА Ђани Инфантино и катарски емир шеик Тамим Бен Хамам Ал Тани.

Ђани Инфантино, за кога је шампионат у Русији био први од када је постао председник ФИФА, свој говор је започео фразом на руском језику: „Драги пријатељи, добродошли!”

Те речи, које су нас пратиле током целог овог месеца, то су те речи које ће бити са нама током следећих четири године — наставио је на енглеском председник ФИФА. — Фудбал, то је страст, то су емоције, то је љубав, то је породица, то је јединство. И сва осећања која смо имали овде, у Русији, предаћемо Катару.

Тамим Бен Хамад Ал Тани такође се позитивно изразио о организацији такмичења у Русији. Русија и Катар су добиле право да организују шампионат 2018. и 2022. године у исти дан – 9. децембра 2010. године на основу гласања извршног комитета ФИФА на заседању у Цириху.

Према речима председника организационог комитета „Русија-2018” Алексеја Сорокина за време шампионата аеродроми Русије примили су 15 милиона путника. Овакав масовни долазак у Русију навијача из разних земаља остварен је захваљујући увођењу привременог безвизног режима за време трајања шампионата.

Веома ми је драго што је Русија успела да организује тако луд светски шампионат – изјавио је председник фудбалског клуба ЦСКА Евгениј Гинер. – Турнир је био изванредан, прави понос за нашу земљу. Финале је увек непредвидиво, oдлично је што је протекло тако узбудљиво, као и цео Мундијал.

Сви учесници и навијачи треба да честитају Русији на сјајној организацији Светског првенства у фудбалу — резимирао је амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић. — Више пута сам већ чуо изјаве и многих других иностраних учесника шампионата, који говоре да је организација једна од најбољих у историји. То је заиста тако. Србија је, нажалост, изгубила, али српска репрезентација је свуда наилазила на гостопримство, дружељубље и срдачност. Наши навијачи и фудбалери нису наишли ни на какве проблеме.

Месец фудбалских чуда се завршио. То је заиста био прави ватромет страсти и емоција. А одјеци спортског празника који је организован у Русији чули су се на страницама међународне штампе – заједно са речима захвалности организаторима.

Шпански коментатори канала Telecinco у току репортаже о финалном мечу шампионата неколико пута су поновили фразу „Безбедност и организација свега што је имало везе са Мундијалом било је на највишем нивоу”. Они нису једини представници светске штампе који су стекли такав утисак.

Немачко радио Deutsche Welle, које нема обичај да упућује похвале на рачун Русије, морало је да призна:

„Турнир је свету показао светлу страну, не сиву. Блиставу, а не мрачну. Храбру, а не застрашујућу. Приликом појаве руске полиције у сивим униформама међу разнобојним навијачима, никоме није падало на памет да говори о ограничењу слободе самоизражавања. Напротив, докле год је трајао велики спортски празник који је организовала Русија, његове учеснике није напуштао осећај безбедности. Тај успех био је плод јединственог споја обезбеђења и срећних околности, који је представио Москву и друга места у којима је одигран шампионат као истинске европске градове”.

Шпанске спортске новине ASцитирају председника УЕФА, Словенца Александра Сеферина: „Ја сам се надао да нас чека одличан светски шампионат, али нисам ни претпостављао колико ће бити висок ниво организације и спровођења овог догађаја”.

Оно што је најпријатније изненадило Сеферина било је „потпуно одсуство агресивности међу навијачима. Русији треба честитати: она је научила своје полицајце да се осмехују навијачима. Тако нешто се није сусретало у другим земљама-организаторима”.

Главни победник управо завршеног Светског првенства је Русија – сматра италијански портал Il Primato Nazionale. – Путинова организација турнира била је просто савршена. Телевизија је преносом шампионата и догађаја око њега оставила у сећању гледаоцима земљу мирну, сабрану, савремену, пристојну и добро вођену. Ништа налик на „диктатуру”, о којој нам свакодневно говоре западни мејнстрим медији, намећући своје негативно мишљење о Русији годинама”.

Фантазија – тако се једном речи може оценити светски шампионат у фудбалу који је организовала Русија” – преноси италијанско електронско издање Mondiali.it изјаву исландског амбасадора у Русији.

Светско првенство у фудбалу допринеће побољшању односа Русије са осталим земљама – сматра један од водећих француских медија Le Monde. – Ауторитаризам власти, за који се стално оптужује Кремљ, није засметао организацији и гостопримству великог турнира. Премда је, вероватно, ауторитаризам само наметнута слика житељима Запада, која има мало заједничког са стварним стањем”.

Време ће показати да ли ће овај шампионат оставити такав снажан одјек у руском јавном мњењу као што је то био случај са Олимпијадом 1980. године или Фестивалом омладине 1957, који су били симболи детанта. Према подацима социолошког истраживања, спроведеног по захтеву фирме „Трианонски дијалог”, 57% француза, који никада нису били у Русији, сада би хтели тамо да оду, а 87% оних који су били – радо би дошли поново. Сличне манифестације могу ојачати наше дипломатске и културне везе, а то би иначе желело 55% Француза”.

Председник Француске Макрон честитао је председнику Русије одлично организован шампионат – саопштава својим читаоцима британски The Daily Star. – По речима Макрона, организовати гигантски фудбалски празник на високом нивоу, са максималном безбедношћу, без већих проблема и скандала – то је био одређени изазов, који је Русија примила са којим је изашла на крај.

Главни закључак светског шампионата у Русији је: сви су били задовољни – сматра дописник немачког Die Tageszeitung Клаус Донат. – На улицама, на стадионима и у блоговима, сви су се позитивно изражавали о догађају. Нико нема сумње да је Русија гостопримљива земља, а да су њени житељи у свако доба спремни да прискоче у помоћ. Многи гости су били одушевљени организацијом. Управо томе су се надали и Русија, и Путин лично, од самога почетка. Москва се припремила да постане најбоља земља-домаћин за целу историју светских фудбалских шампионата”.

Овако добра организација Светског првенства у фудбалу срушила је ограду неразумевања и страха од Русије. Осим тога, Руси су још једном доказали да су способни да остваре најграндиозније пројекте.

Градови су постали удобнији и лепши, у њима је побољшана инфраструктура и повећане су мере безбедности, саграђени су нови, а поправљени стари стадиони и хотели. Економисти процењују да ће долазак иностраних туриста у градове где се шампионат одигравао порасти за једну петину, а домаћих за једну четвртину у односу на досадашњи број.

Након што је Мундијал у Русији завршен, косовски медији су пренели вест да је косовска застава била забрањена током овог такмичења.

Др Иван Пајовић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here