Ивана Станојевић: Левичари морају победити фракцијашење и одбацити лажњаке попут Стефановића и Дачића

Поделите:

Прве почетке деловања  левице у Србији, иако су прапочеци у деветнаестом веку са Светозарем Марковићем, у правом смислу почињу у тадашњој Kраљевини Југославији  двадесетих и тридесетих година двадесетог века. Тадашњи млади људи, незадовољни својим положајем и тешким условима рада али и уопште огорчени великим социјалним неправдама, под утицајем октобарске револуције и марксистичке и француске  литературе, организују прве радничке штрајкове и протесте. Одговор тадашње капиталистичке  власти  на деловање комуниста је био жесток, они су хапшени, пребијани, осуђивани на смрт, њихов рад је забрањиван на све могуће начине, па су до почетка Другог светског рата били принуђени да се окупљају у малим групама и у строгој тајности.


Kао одговор на фашизам у другом светском рату формира се партизанска војска, и као победнику над окупатором припада им сва власт у новоформираној социјалистичкој држави. Послератна власт форсира идеје радништва и радничке класе. Радници поред свих права у свакој фирми имају своје синдикате и самоуправна удружења, где сами одлучују о пословању. Бесплатно добијају залихе хране, здравствено осигурање, превоз и летовање.

Kорупција, све већи уплив капитала, конформистичка власт,  насилне либералне реформе, као и све веће  бујање национализма и међунационалних тензија у потпуности разарају овакав систем. Слободан Милошевић, који се представља као левичар, а у ствари је само  човек система и партијске бирократије, а који се лажно представља као национални лидер – “председник свих Срба” потпуно уништава идеју и праксу социјализма. Уместо да раде и да се боре за своја права, радници се доводе до просјачког штапа и шаљу у рат ради личних интереса политичара а све под маском остварења “националних циљева”.


Бомбардовање, изолација  и потпуни економски колапс земље остављају огроман простор либералним капиталистима, како домаћим тако и страним, чији су ови први заступници, и они коначно долазе на власт почетком 21. века. Тајкуни су били моћни под Милошевићем али они после 5. октобра уз политичаре прозападне и капиталистичке оријентације чине нову владајућу олигархију. Промену режима је организовао Запад из геополитичких али и економских разлога – освајања нових тржишта за своје корпорације и банке.


Под менторством Запада нова досовско-тајкунска елита врши експеримент над становништвом. Долази до масовне приватизације државних фирми, такозваних страних инвестиција, где се фирме продају за готово две трећине јефтиније од стварне вредности,  од чега профит и корист виде искључиво домаћи политичари и тајкуни. Домаћи бизнисмени, који су новац стекли уз помоћ шверца и рекета у  крвавим ратовима деведесетих, купују добар део фирми, углавном контролишући прехрамбени и услужни сектор и продавнице робе широке потрошње,  и тако диктирајући монопол над ценама углавном основних животних намирница.

Пљачкашка приватизација је уништила већи део приведе а остатак је као плен подељен између тајкуна, политичара и странаца. Но тренд је да већи регионални тајкуни купују те и такве компаније и да постепено све оно што вреди оде у руке страних компанија и банака. Што је и био план и циљ како крвавих међуетничких ратова деведесетих тако и пљачкашке транзиције после 2000-те.

Питање радничких права је од стране нове либералне власти, која је марионета западних капиталиста и политичара,  потпуно занемарено. Било какво деловање синдиката и борба за права од стране капиталистичких власника је углавном потпуно забрањена, вође синдиката су често корумпиране  и сваки вид побуне се кажњава смањењем плате, отказом, свим врстама мобинга. Политичарима и тајкунима је у интересу да радник буде усамљен, неинформисан, уплашен и необразован, под геслом “ако нећеш да радиш, има ко хоће”.


Вештом медијском манипулацијом идеја левице  у Србији се сатанизује и говори се о њој као ретроградној и заосталој. Када се штрајкује, радници се карактеришу као лењи, док се о младим левичарима говори да су анархисти, пијанице, наркомани и терористи. Органи извршне и законодавне власти, који су ништа друго до слуге капиталистичког поретка их хапсе, тероришу, и против њих воде монтиране процесе и медијске кампање. Због тога левица не ужива велику популарност у Србији. И даље постоје политички опортунисти који своје партије пред изборе под геслом социјалних права представљају као левичарске, а у ствари то нису ни по форми ни по суштини, што још више доводи људе у заблуду.

На првом месту је то СПС који се кити именом “социјалистички” а заправо са идејама социјализма или права радника нема никакве везе. Други лажни социјалиста у опозицији је Борко Стефановић као председник фантомске Левице Србије а који је био високи функционер ДС, који је у Србији био главни промотер разузданог неолибералног капитализма и пљачкашке приватизације свих привредних ресурса Србије. То је потпуна политичка и идеолошка травестија која са аутентичним идејама социјалне правде и праведног друштва нема никакве везе.


Ипак, постоје бројне ванпартијске левичарске организације, покрети, и храбри појединци, као што су анархосиндикалистичка иницијатива, маркс21, самоорганизовани студентски покрет, који се  2014. године током блокаде филозофског факултета више од три месеца борио за права студената. То су углавном млади идеалисти и образовани људи, који функционишу и делују у  малим приватним групама, где штампају своје летке и пишу манифесте. Услед притисака које  трпе, често су принуђени да свој живот рад и образовање наставе у иностранству. Често су на мети физичких напада од стране прорежимских и екстремно десничарских и фашистичких организација, као што је нпр Национални строј, и починиоци оваквих напада веома ретко буду пронађени, јер су заштићени као “бели медведи”.
Самоорганизовање у синдикате на послу, удруживање у парку, комшилуку, образовање људи у слободарском, револуционарном духу  и борба против медијског мрака и шовинизма су једини начин да се људи у Србији коначно побуне за себе а против својих џелата, и једино се на тај начин, путем континуиране борбе гарантује опстанак истинске левице  у Србији. А тиме се једино гарантује и опстанак Србије у којој су идеје левице и социјалне правде увек били део политичке културе и менталитета.

Да би се добила критична маса потребно је превазићи фракцијске поделе и наступити кад део ширег антикапиталистичког фронта у који би били укључени сви они који верују да је Србију уништио и Милошевић својом погрешном политиком, али и ДОС својом поданичком политиком према капиталистичком западу и пљачкашком приватизацијом.  Kо год мисли да је ово неправедан систем и да га је у Србију инсталирао капиталистички Запад треба да буде прихватљив том будућем слободарском фронту против неправде и пљачке. Они који су против промена система раде на томе да левица буде или подељена унутар себе на фракције или да јој наметну лажне левичаре попут Стефановића, Дачића и сличних. Дакле излаз је у превазилажењу фракционашења и левог радикализма са једне и одбацивање “кукавичијих јаја” које капиталистички систем подмеће да пацификује ону природну левичарску већину у Србији.

Аутор Ивана Станојевић, апсолвент Историје уметности На Филозофском факултету у Београду

 

Видовдан

Поделите:

111 Коментари

 1. Цела фарса ових либераша да је сатру сељака и радника, а на раднику и сељаку стоји држава.
  Тајкуни свакако своје паре држе у страним банкама и од њих ни народ ни држава немају користи.
  Али су наши левичари заборавили народ од ког су потекли. Хтели су братство са усташама. Хтели су да буду што даље од Русије. Сметала им црква и све српско и народно, зато су и пропали као идеологија! А без аутентичне левице, завладали лопови и паразити. Наша је левица најодговорнија за пропаст народа српског!

 2. Dobar je tekst.
  Nema zamjerki.
  Pravo u sridu.
  Eventualno da se još pisalo kako da se postigne taj neki čuveni konsezus, ali dobro je i ovako.
  Spisateljici sve pohvale, i neka samo neka nastavi.

 3. Не видим да је баш Слоба крив за пропаст српске економије.
  Некако се провлачи западна пропаганда да је Милошевић узроковао рат и да је он за све крив.
  Рат је Србима наметнут. Наравно да је примарно у том времену било бранити се од усташа и балија и да се при том није размишљало о правима радника и економији државе у питању је био голи живот.
  Проблем јесте што се баш у то време искристалисао капитализам и сам ратко Младић је имао проблема са ратним профитерима у Р Српској које је подржавао Радован Караџић. Више пута су долазили у сукоб Караџић и Младић јер је Младић пресретао шверцерске конвоје и пленио сву робу и делио народу и војници а Караџић је управо подупирао ратне профитере и сам узимао профит. Но шта је ту могао јадни народ. С једне стране ови ђаволи усташе и муџахедини с друге лоповска гомна из сопствених редова. Није се могло ратовати на два фронта. А ебало се усташама искрено за српска радничка права, они су само хтели све да покољу.

 4. Levicari koje vi pominjete i ne treba da postoje. Vi na ovom ven portalu promovisete negiranje i podsmevanje Holokaustu za koje mozete snositi sigurno legalne posledice. Vi vucete tradiciju Staljina i njegovog pakta sa Hitlerom 1939, i ovaj sajt se odrzava verovatno pomocu vasih ruskih mentora. Vi u srbiji ste zaostali i nemate uopste osnovne pojmove sta je levica u zapadnoj evropi. Daleko je srbija od levice kakvi su socijalisti u Francuskoj, Laburisti u UK, ili Sdp u Nemackoj. Vase organizacije su boljsevicke i destruktivne i vi radite protiv svoje drzave. Vasa boljsevicka ideologija je unistila sve sto je stigla i za sobom ostavila krvave tragove. Verovatno cete najkrvavije tragove ostaviti u Srbiji jer ste hidra kojoj nikad nije dosta krvi i mrznje. Jedini mozda islreni levicar u stbiji koga ne volim, protiv sam njega ali ga izuzetno postujem je Ceda Jovanovic.

 5. Šta ovaj mladac ovde sve natruća? Sačuvaj Bože! Od Svetozara Markovića pa sve redom do Ivice Dačića i Borivoja/Borislava? Stefanovića u 50/60 redova! I opet bi se on vratio na “radničko samoupravljanje” i “samoupravni socijalizam”!!!? Srbiji treba (narodu srbskom) treba čvrsta ruka prosvećenog apsolutiste! Nikakvih “samoupravljača” ili “sendvič demokrata”! Ali isto tako još manje im je potrebna monarhija, jer monarha možeš samo “snajparom da smeniš” (ili onako kako je to uradio Apis) Kako to da je u Kini uspešan socijalizam? Tamo lider partije “udari pesnicom o sto” i kaže: “Ovako mora biti, ili postavite drugoga predsednika”! Naravno da je svim Kinezima (onim zrelim, formiranim ljudima) stalo da Kina bude privredno uspešna (i u svim drugim oblastima) ali prvenstveno u privredi, jer samo tako mogu da pariraju zapadu (zapadnoj kulturi, civilizaciji) koj bi ih poklali odmah kada bi im se ukazala mogućnost! Kinezi su toga svesni! I Rusi su isto svesni! Za to je kod njih sistem takav da ne toleriše demokratiju onu koju zapad (Amerika USA) izvozi, jer to je destruktivna demokratija, tkz, “meke revolucije” koje brzo prerastu u krvave! Arapske zemlje i Ukrajina su primeri za to!

 6. Kada se vase informacije vama serviraju iz ruskih placenickih izvora onda je jadno i bedno da se vi kao miha bukovac kobeljate da objasnite stvarnost oko sebe, a zivite u nekom svom laznom fiktivnom svetu. Vi niste glupi….vi ste zaglupljeni, jednostabno, ne znate bolje…..ali ste i drski i pravite se da ste jako veliki strucnjac…..vase tumacenje Kine je zaista za podsmeh i verujem da ce uskoro i Siptari sa Kosova biti ispred Srbije, kao i Makedonija kao i BiH. Zaista ste zemlja u mentalnom sklopu na samom dnu. Reci da je Kina uspesna zato sto neki predsednik “lupi sakom o sto” ( a to je vasa opsednutost Titom i partijom koja ne moze da se izbaci iz gena) je isto tako kao kad bih ja rekao da je FC Barcelona uspesna zato sto Leo Mesi lupi sakom o sto i kaze igracete kako vam ja kazem. Kina je strpljivim otvaranjem trzista SVIM zapadnim firmama tokom 1980-tih/ranih 1990-tih upijala sve zapadne kapitalisticke nacine poslovanja. U pocetku je to bila jeftina radna snaga, medjutim Kinezi su strpljivo ucili i poceli da upijaju znanja i fore za ulaganje da bi onda malo po malo sami poceli da prizvode sve kompleksnije stvari u mnogo razlicith industrija. Ti si Miho glup a mnogo mislis da si pametan…..ako Kineskoj fabrici prizvod nije konkurentan u svetu…..Predsednik moze da lupa o sto do sutra. Profita biti nece. Posla biti nece. Kineska ekonomija raste UPRAVO JER JE VISE KAPITALISTICKA od ekonomije u Americi. Radnici su manje placeni i nemaju nikakvih prava u odnosu na zapad. Vi u Srbiji zaista ste poremeceni sa osecajem za realnost, vas treba sazaljevati…..vasim mozgovima upravlja obavestajna sluzba verovatno rusije…za 5 godina,…komunisticki Vietnam (koga su Amerikanci onoliko bombardovali) ce biti gde je Kina sada, jer imaju veliki rast, otvoreno trziste i jeftinu radnu snagu a kapital se tamo oseca sigurnim. Dakle opet kapitalizam, uvek kapitalizam. Pobednicki sistem……Uzgred,…i u vasoj jebenoj Rusiji je isti takav sistem, privatno vlasnistvo i konkurencija….njima je jedino frka jer ne proizvode nista, golje nad goljama……osim nafte i gasa…luzeri oni, luzeri i vi. Zato sto vam je poremecen sistem vrednosti,….zato se iz vas iskradu dijabolicni impulsi podsmevanja Holokaustu..

  • Hm,hmm…kinezi,pod okupacijom,zapadnih kapitalista,I slugeranja poput Maljevica,kultura stara vise od 5.000 godina,je strpljivo radili I ucila I naucila…” Kako se kalio celik “, a,neki Dan su objavili skripta..” Ako,Amerika krene na Koreju,Kina ce da je zaustavi” …I uspece,nema vise Kavaje I Boska Radonjica da spasava just Jamerku. Xz

 7. Socijalizam u Kini…..Boze kakve plitkoce…..tamo ima gradova gde je populacija Nemaca, Engleza, Amerikanaca, Japanaca veca od samih Kineza. Kineska deca hrle na Americke, na Kanadske, na Australijske univerzitete a ne na ruske (come on, lets be serious), Kineska deca slusaju normalnu muziku, ulazu u sport, veoma produktivno saradjuju sa Amerikom, slobodno putuju…njihov politicki sistem nema veze sa socijalizmom osim slobode govora. I vi se smejete Amerikancima kako ne znaju na mapi da pokazu Italiju, ili Japan i ne znaju u kojoj zemlji je Berlin ili Atina…..vi u Srbiji……hhhaha…..vi ste skroz otkaceni a kakvi ste jadnici onda ste spali na nivo sljama da na ovom sajtu pravdate genocidne ideologije komunizma i Holokosta. Vrednost Evropske Unije je distanciranje i rez upravo od komunizma i nacizma…….i vi cete da tonete ako to ne uradite…..ruske tajne sluzbe mogu samo toliko kvazi novinara i forumasa da potplate…ali to nije zivot. Good luck .

  • Цењени, прочитао сам цео Ваш пост, али у њему нисам нашао ниједан аргумент, али јесам пуно етикета. Мислим да је некако пракса да се некоме каже да је то и то, због тога и тога, само етикетирање је бескорисно.

   • Nema argumenta ??? Ja zivim u americi i prilicno putujem. sve sto sam rekao su cinjenice. Samo sto vi u srbiji, volite tako da odbacitr nesto sto je realno i tacno fa biste ziveli u fiktivn svetu. Svaka leva partija zapda je itekako prihvatila cisti kapitalizam, kao i Kina, kao i Rusija. Ne znam sta je tu netacno. A da ne idemo u druge detale (trudim se da se drzim ekonomije) tipa u 2 sv ratu “odgovor na fasizam u Srbiji bilo je formiranje prtizanskih ceta” !!!!????? Da pa su te partizanske cete onda po “oslobodjenju” Beograda ubile Vojvodu Prtra Bojovica (danasnji trkst)….to o cemu vi pricate nije levica nego boljsevizam, anathija, put ka nestajanju. ja etiketiram…..!!!??? A fakat je da zivite u svom svetu jer neko ko moze da kaze Kina je uspesna jer neko lupi rukom o sto a ne zato sto su pre 30 godina rekli idemo u cist kapitalizam. Uzmite primer kako zemlje EU, Kanada, Australija tretiraju zenu koja ode na porodiljsko odsustvo a kako Amerika na to gleda a kako Kina pa mi onda pricajte o levici. Neverovatno kako ste plitki i ko to placa, sta ci foprinosite Srbiji ako vam je posao da pisete knjige o levici, citate tekstove. Rusija to placa. Take russia out of the equation i takvih debilnih tekstova nece vise biti.

    • Ja zivim u Moskvi! A kad si ti bio u Moskvi? Citajuci poslednji rusofobicni clanak nekih lazljivih medija u Americi? Koliko nekretnina 1/1 ima prosecan AAmer? LICNO njegovih bez hredita? Koliko ima osiguranjA zdravstvenih? Koliko poslova radi da prezivi? Gde zivis ti brate? U korporativno-fasistickoj drzavi gde niko nista nema sem kredita.

     U Moskvi ti, ako hoces kredit, za 6 sati donesu kreditnu karticu u STAN! Zasto? Pa da zarade, a malo ko to hoce. Znas li koji je vozni park Moskve? 50% vozila dzipovi preko 30 000 evra! Zdravstvo besplatno ukljucujuci stomatologiju!

     Koji je americki satanisticki privatni, ili smecarski drzavni univerzitet bolji od Lomonosova? O cemu pricas ti? Staljin je mrtav; Jeljcin je Mrtav dosla su nova vremena i novi ljudi. U Moskvi ima sve sto ima u Americi, ali u Americi nema ni 5% onoga sto ima u Moskvi. Ti ka da si iz izbornog staba Hilari…kad toliko putujes, svrni do Moskve, osim toga grada od zvanicnih 15 miliona a koji je sigurniji od bilo koje evropske rupe velicene 100 000 do 3 miliona! Propaganda zatupljuje, ne pokazuje nam stvarnost!

     U Moskvi nema ljudi koji rade 4 posla da prezive i placaju racune za TUDJE stanove, svi imaju svoje stanove, osim 5% novijih generacija. U Moskvi nema protestantskih zgradurina od cigle koje su “pod zastitom drzave”, vec ima hramova u zlatu po 500 godina, dvoraca vlastele, pa cak i ona komunisticka arhitektura je cvrsca, lepsa i narodu razdeljena od americkih jezivih, pod kiriju, zgradurina. I ponavljam: sve sto ima u Americi ima u Moskvi, a sto ima u Moskvi nema ni 5% u Americi…gogatasi? Cak i oni, u Moskvi su u visokom procentu nisu saka jada od par rocenata a ostalo nema hleba da jede, leka dakupi….mora da ti je jako lepo tamo!

     • Амери пукли на пољу некретнина? Бре знаш како се граде станови у Москви? Па како је Карић узео 12 МИЛИЈАРДИ? Граде станове штанцају ко “јадро” наполитанке бре! Лик купи ливаду, добије инфраструктурне дозволе, бнка га покрије и иѕгради човек 5 000 станова за 6 месеци! Четврти круг Москве се гради/шири. Збубају насеље 5-10 хиљада људи, са свим што треба: поште, продавнице, поликлинике, “накаче” продуже метро и ајмо…не цркавају ко миши по америчким гетоима где полиција не улази по 5 година! О чему ти причаш? Слабо ти нешто путујеш…а Мигове и Сухоје, свемирске бродове, сателите…то праве тексашани* црнци из Бронкса? Момак, момак…о музејима, позориштима, књеижевницима и режисерима да не причамо. Холивуд је од Спилберга до порнића, али није дао Тарковског или Михалкова!!!! Алоо…момак, вејк ааааап!

 8. Било какви званични социјалисти су испушена муштикла. Заступник сам опште једнакости и противник капитализма, али ако неко мисли да пропагира такве идеје – мора да крене од нуле и од празног листа папира. Све постојеће корумпирано је у сржи и изгубљено за будућност.

   • Vi ste jedan boljsevicki kreten i idiot. Ko god je rekao da levicari u Srbiji ne treba da postoje je bio u pravu. Vama argumenti nista ne znace jer ste potencijalne ubice, nove Dragice Pravice, i presudjivaci iz Uzica, ili Crne Gore. Nema kancerogenijeg sistema od onog kakvog je u Srbiji boljsevicka levica stvorila. Djubre jedno, tebi je do rusenja.

     • Ja cu da budem banovan, a imas forumasa Luneta koji se podsmeva pravljenju “sapuna” od ljudskog bica. Vi se podsmevate Holkaustu i slavite hrvatske naciste. Naravno opet nemate nijedan argument, vama je kad kazete levica u glavi samo mrznja i unistenje. No dobro, nikada vise vi necete biti u stanju to da uradite sto ste uradili od 1941. Cak i lova koja vas drzi nece to jos dugo raditi jer i izvoru te love pravte losu reklamu.

     • Ovaj vas sajt ce vrlo lako da zavrsi u FBI i u Izraelskoj ambasadi u Beogradu…..pa ce da se raspickaju sve vase Holokost reference i boljsevicka baljezganja. Pa ce da se vidi ko stoji iza linka Lune, i ko je Ivana i banda koja dozvoljava ovo da se postuje. Internet je americka tehnologija i nije namenjena da se svaki otrov vuce po njemu, a narocito ne komunisticki i nacisticki. Vi ste smejurija, ali sljam nad sljamovima…..ne znam koliko rublji da vam vas ljubimac iz Moskve da, vi ste gotovi !!!! Draza Mihailovic i Kalabic su nevini ljudi inace i zvanicno. Game, set, match !!!!

     • Hm,hmm…ne,apsolutno sam protiv banovanja zbog demokretije, navodni ” princ Aleksandar”, kao monarh,po pravilniku ” visisoki Dom karadjordjevica”, prema protokolu,ima pravo,na,sluzbenu DVORSKU BUDALU

     • Hm,hmm…upotrebom FBI,ti si,kao dobranbenup slugeranja I cinkaros,aktivirao njihove filtere,jedinstva sto ce utvrditi,da si ti lazni anti komunista,a ti oko rely fasta…

    • Hm,hmmmm….Marks je pisao o kapitalizmu I nekretninama,a, Amerika dokazala Detroitom avetinjskim gradom…zbrisu u Aziju,ostave betonski Krs izasebe…50.000.000 bez,socijalne,zdravstvene zastite..rezervna armija ” istinskog proletarijat,bez postene intelligence je,nema je”

   • Косара, оћу рећи Ивана, пун календар Светаца су “левичари”…проблем код људи овде, а и тебе, је идеологија. Идеологија је говнарија, прлив, мека столица, ма кава она била. Левичари, десничари су истрошене, изанђале крпе у распаду. Човеченство улази у фазу хаоса. ИдеологијЕ су мртве – СВЕ! Философије су мртве! Улазимо у високо технолошку сферу; затим сферу разградње и цепања традиционалних религија као што се дешава сада са исламом, као што се десило са протестантима; и улазимо у сферу бруталног расчовечења човека.
    Пандорине кутије идеолошке, религијске, технолошке су отворене, човечанство је отворено за директно дејство демонских сила, и људи ће покушаватикојешта, али НИКО више нема контролу ни над чим.

    Докле постоји страх од самоуништења, парадоксалон, тај страх ће одрћавати човечанство од нуклераног рата, међутим разградићемо сами себе на другим пољима -моралним! Наступиће норме у друштвима које до прије 3о година нису биле замисливе, и те норме су спуптање лествице. Ово ваше, овде, трабуњање, је изналажење решења да што лепше дебелом цреву буде…није проблем ни у чему ни у сировинама ни храни него у расподели, дакле ПОХЛЕПИ!

    Она је у свима нама, свими имамо 50 пута више од потреба и то глобално похлепство, паралелно са глобалним развратом ће уништити човечанство, ако ганеуништинуклеранират – а неће! Космос ће се “пкренути” ради рушења моралних закона, не ради нечег другог…но има наде. На свакој тачки планете служи се православна Литургија…докле се буде служила дотле ће и нас бити! Маран ата!

    Шта ти је вајда да имаш плату 10 000 евра, стан на Врачару, Менделу за председника, кућу Сремској Каменици, викендицу на Фрушкој близу Панаотовића…иловача те чека. Ти петре одради 4-5 послова и правац Москва на одмор!

    Немој да зовем СиЕнЕн….звао би Тиларсона, ал њега нико за ништа не шиша…

    Молите се Богу да Ињац буде поп и не баљезгајте глупости, не проваљујте се.

  • Петре не С! Знаш ли ти шта даје Русија? Даје стан од 100 квадрата за НУЛА рубаља! То даје! 95% Московљана имају СВОЈЕ станове, колико Енглеза, Швеђана има своје! Ти си пуко бре! Ти си роб, робујеш и гледаш ако останеш без шансе за робовањем да добијеш цркавицу годину дана, па да опет робујеш!

   Даје трајно бесплатно лечење, даје карту за 170 метро станица а то ти је да се возиш и до 40 километара за 60 центи, ако купис 60 воѕнји онда ти је вожња 20 центи. Даје 150 еура ако имас равне табане да себи купис ципеле и то ГОДИШЊЕ. Даје 10 ХИЉАДА еура кеша ако родиш друго дете! даје дечију храну до треће године деци! Даје посао са колективним уговором, синдикатом, пензионимосигурањем и бесплатним здравственим и плату обичном физикалцу 1000 евра нето. даје бензин 40 еуро/центи!

   ТО ДАЈЕ! И НЕ ДАЈЕ да ти дете уче педерастији! Даје Свето Причешће и ВЕРОНАУКУ! Даје храм Божији ПУН дупке где се наука о ВЕЕЧНОМ животу проповеда сваке недење и даје Крв и Тело Бога живога за храну за вечни живот!

   Робу, једни робу, како су ти памет попили! Набили су ти причу о незапослености па си сав срећан ако можеш да робујеш! набили су ти причу о некретнинама па мораш да изнајљујеш собице цео живот и НИКАД своје да немаш, да имаш ћивот ПОД КИРИЈУ; све под кирију! Ето то ти дају! И дају ти ако останеш без посла колико? 12 месеци неку цркавицу! Срећни роб! Набубан пропагандом и дијаграмимима о светској економији а живот РЕНТ А ЛАЈФ!!!!!

   Да ти појасним: кад купиш стан на западу ти купиш СТАНАРСКО ПРАВО! Није стан твој. Е, а у Русији, сви су имали државне станове, имали су станарска права, сада за НУЛА рубаља претвориш станарско право у ЛИЧНО ВЛАСНИШТВО! Пањимаеш?

   Сад пошто кошта стан у Москви у првом кругу? А Руси велико граде, велико. 100 квадрата 30 милиона рубаља! За НУЛА рубаља претвприш станарско право у лично власништво од 30 милиона, или 450 000 евра! 2 круг? Око 300 000 ерића. Трећи око 180 000. Добро немају сви 100 квадрата, али како су имали, где су становали, одеш, потпишеш и ТВОЈЕ је! И кад су то ЕЕнглези давали? Да није Обама дао онима што су их банке истерале под шатор?

   Не будали…има овде људи и црквених, и и московљана, и берлињана, и сткохомљана…не будали и не будали…робуј слатко, и буди сречан ако имаш шансу да будеш роб!

   Роде, где живиш ти? Ја ћивим у ОВОМ свету где: председник највеће силе на свету има власти мање од власника дневне новине! где шака људи штампа паре, и не штампа их више, укуцава их електронски и поробљава свет кое ти робујеш! Где државе дају паре фабрикантима да отворе фабрике и даје им одшколване људе да им раде буди зашто! Где НИКО за 40 година рад НЕ може да заради стан или кучу а где група људи од 1-2% њих има СВЕ богатсво света! Срећа оноје ВИРТУАЛНО!

   Ето ти Америка и Енглеска робуј и срћно умри “добар одговор на страшном Христовом суду дај”! Свако ћемо за себе…ја им не робовао – ако ми мој Бог помогне у томе!

 9. Očigledno, tendeciozno napisan tekst koji u istu ravan stavlja SPS i Levicu Srbije, Dačića koji jevbio premijer i Borka koji je bio službenik u MSP i svoj posao korektno obavio i u pregovorima sa Kosovom, i na Barikadama, a i prilikom socijalnog programa za NIS gde su dogovorene otpremnine od 750e po godini staža. Najviše sto se moglo u tom trenutku. Elem, to se tice Borka. Ovim tekstom vi pored njega nazivate fantomskom Levicu Srbije i ljude koji su u njoj, a koji su za dva meseca vise učinili od svih organizacija i kruzoka koje ste nabrojali tipa Marks 21, i ostalih. Svi su oni pozvani da se okupe u jak levi front ali su odbili. Ne da pristupe Levici, vec da zajedno nastupe. Naravno da nisu hteli jer lakse je sedeti u kruzoku i kritikovati nego izaći i istrpeti poraz na nogama i nastaviti borbu! Ovim ste uvredili i mene lično kao clana Levice jer ja nisam fantom i lovac na plen i vlast, a i moje kolege iz Levice dele slicne stavove. Udjite na sajt i informisite se o radu Levice pa onda kritikujte bez pausalnih ocena. By the way, Levica nikada nikoga ko je pravi levicar nije javno kritikovala i omalovažavanja. Uvek smo bili na protestima, nikada sa obelezjima i tako cemo nastaviti. Nema sujete i dalje nas poziv stoji otvoren za sve levicarske organizacije da napravimo siri front. A za to sem reči, potrebna je i hrabrost.

 10. Hm,hmm…budi te uporni,da na Petrovoj I americkoj tehnologiji,sa malo ukusom Licke,Tesline tehnologije, dobije te tekst, Srbiju ceka nova izazovna buducnost,dovoljno je klik,na prvom pasusu,slika koja govorio sve.

 11. Evo da se predstavim, posto me mahom licno vredjate bez ijednog jedino argumenta, pausalno ocenjujete moje znanje iz ove teme iako Sam 99% posto sigurna da velika vecina vas ovaj tekst nije procitala do kraja, a o razumevanju sustine napisanog da i ne govorim, tu ste jos kilometrima daleko. I to uopste ne tvrdim jer sam “nabedjena” niti jer “letim visoko”, nego mi je dovoljno samo da vidim vase reakcije, pa da znam koliko sam u pravu i koliko ima istine u svemu sto sam napisala. Sto se tice mog uzrasta i inteligencije, imam 25 punih godina, apsolvent sam univerziteta u Beograda, i Mensa je utvrdila da imam koeficijent inteligencije 130. Uopste mi nije potrebno da citam bilo ciji program stranke, da shvatim da se ta osoba predstavlja kao lazni levicar i dobrotvor, dovoljno je da samo malo zavirim u proslost, i koje je ideje ta osoba nekad zastupala, i kako sve to za sta se zalaze ne funkcionise u praksi. Razum je i dalje na mojoj strani, sto se za osobe koje su do sada komentarisale ovaj tekst bas ne moze reci.

  • Ivana slomilo me je kad aam procitao vas post. Ja sam tacno duplo stariji od vas i iskreno po godistu i mogu otac da vam budem. Ali razmisljam o nekome ko se rodio 1992, koje je sa 7-8 godina videlo bombe, verovatno svoje roditelje (kako god ziveli pre raspada) verovatno utucene, zabrinute, a to se prenelo i na vas. I vi ste danas ljuti i mislite da vas je zapadni sistem dotle doveo. Uzeli ste tu ideologiju i iz vas izbija bes i ljutina. Mislite ako srusite sistem da ce vam to doneti neko zadovoljstvo. Samo pazite da vas sa tim mislima (cak i da sam pola tacan) ne zapadne neko ko ce vam dati kombi, pistolj ili sta vec ne u ruke. Za inteligenciju mi je drago da ste na proseku na kome biste i trebali biti. Apsolvent, cega, pretpostavljam Sociologije ili nekih izrazito drustvenih Nauka. Shvatite, levica na zapadu postoji da koriguje postojeci sistem. Pravac zemlje se zna a levica je tu da ga malo podesi. Kao i desnica. Nijedna ideologija nije tu da sve promeni iz korena jer je zapadni sistem pobedio, najjaci je, najzilavilji. Voleo bih da shvatite da ocajanje nije dobra motivacija da formirate misljenje o nekom sistemu. Vi nemate background da racionalno donoaite odluke o sistemu za koji ste. Zaista zaista vam sve najbolje zelim i nadam se da gresim kako vas ocenjujem, vi ste necija cerka i necija sestra i ne cinite dobro svojoj dusi i buducnosti da toliko mrzite.

  • Pa sad, deluje mi malo nesigurno ukololiko se pozivate na Mensu da bi imali argumenata za ono sto pišete, samom tvrdnjom da ne morate čitati programe potvrdili ste paušalnost svojih izjava u tekstu. Niko Vas ne napada, već Vi napadate ljude koje ne poznajete na osnovu vaše vizije i osećaja, a bez ikakvih argumenata. Dajte bar jedan za Levicu Srbije.

  • Мала. не треба жени никакав јадни коефицијент неких менЗи. Нађи, сестро себи поштеног момка, ако те такав оће и ХИТНО се удај! Рађај децу, оснивај породицу. Мани се будалештина форумских. Нисам ти текст ни чито, али једно знам – Светог Писма се не дотичеш! Ако ниси крптена крсти се, ако јеси ватај се Новог Завета, ватај се каквог Рафаела Бољевића, ватај се Владике Николаја Светог…нема ништа горе од паметне жене! Још жељне славе.

 12. Какви бре четници, какви бакрачи. Дражини четници су били као сада жути, све либерали и капиталисти.
  Једини прави родољуби су били партизани и евентуално четници попа Ђујића јер је и он био левичар.
  Срби су генетски левичари и то је главна разлика између Срба и Хрватина.
  Хрвати и западни народи како год да се представљају су одгојени да буду фашисти и инквизитори.
  Ту нема ни милости ни самилости.

  Ови млади левичари су показали да су родољуби, први су почели да упадају на трибине НАТО лобиста и да их прекидају, тек после су се сетили и наши вајни десничари, и то вероватно од срамоте, да и они крену тим путем.

 13. Борко Стефановић је био новосадски скинер и рокер.
  Потиче из добростојеће породице. Одрастао на белом хлебу. Никад му у животу ништа није фалило.
  Истина, постоје ред скински, али Борко то није био, он је био класичан наци скинс.
  На таласу пробуђене левичарске идеје која је на Балкану покренула Сириза, Борко је мислио да ће придобити значајан број гласова. Толико се добро натриповао да није хтео ни коалиције да прави.
  Али није овај народ глуп, Борко је проваљен у старту и није ни цензус прешао.

  Што се тиче Дачића, он је класичан бирократа и апаратчик, истина “успешан” политичар, јер је надживео све власти. Вероватно уцењен од Запада.

  Вулин је у младости био искрен левичар, али власт носи своје. Није дуго потрајао као искрен левичар а реално и левичарство је код Срба постало демоде. Негде је морао да се углави.

  • Po tvojoj logici ni Marks, a ni Engels nisu levicari, obojica potiču iz dobrostojećih porodica.
   Što se tice predizbornih koalicija clanstvo Levice nije želelo nikakve neprirodne koalicije i to je ispoštovano. Ponavljam, pozvali smo levo orijentisane pokrete da se priključe, odbili su. Znali smo kako će biti na izborima, svesno smo ušli u trku sa samo dva meseca za kampanju. Pokazalo se dobro, otišli su neodlučni. Lazna levica je u vlasti sa SNSom. Prava levica treba naci zajednicku platformu i nastupiti zajedno. Nije levica jedan čovek, levica je masa koja samo zajedno može promeniti stvari i ovaj sistem.

   • Dobro kaze: ” levica je MASA”
    A MARX MATERIJALNO bio juzni vjetar; imao budalu Engelsa koji ga finansirao. Jankovicu, po cemu je, za Srbe, bitan Marks iz vremena njegova boravka u Londonu? I ne brini: samo vas ja mogu ujediniti!

    • Bitni su jer se većina levičarskih kružoka kunu u njega, a on i Engels dokazuju tvrdnju da ne moraš biti beda i sirotinja da bi bio levičar. Što se tiče okupljanja, neko mora da pokrene inicijativu. Nije poruka samo vas ja mogu ujediniti, već dajte ljudi da se ujedinimo.

     • Branislave, pristajem uz inicijativu za ujedinjenje levice, mada mi ne odgovara to da su levicari u najvecem procentu bili materijalno situiraniji od desnicara, a da tu materijalnost nisu stekli sopstvenim rukama…
      Hvala na odgovoru po Marks u Londonu, no: dosavsi u London- tu, kako-tako, zavrsava ” Kapital”- bukvalno svo vreme provodi u nacuonalnoj biblioteci; ” prevrce” po arhivi i nalazi SRPSKU EPSKU POEZIJU, linija Gete- Vuk Karadzic; odmah salje pismo Engelsu, parafraza: naisao sam na jos jedan istorijski narod-Srbe! ( da narod jest n a r o d o m po novom- zapadnoevr., pre svega nemackom, kljucu, ” metodski” se odredjivalo tako da ima pisanost i pismenost…, suroka i duboka tema)… To sam pitao’ Branislave…

 14. Vi levičari uvek previđate jednu bitnu činjenicu kada govorite o kapitalističkom sistemu.
  Vama je prihvatljiva zapadna kultura i sve nasleđe zapada samo vam eto nije prihvatljivo zapadno društveno uređenje.

  Suštinski problem koji mi na istoku imamo sa zapadom, nije samo kapitalistički sistem nego upravo zapadna kultura u globalu, zapadna civilizacija.

  Kapitalizam je samo izraz, projavljivanje duha zapadnih naroda koji je proitekao iz njihove kulture i inkvizitorske religije.

  Budite dosledni i Srbi će vas prihvatiti. Ako se zajedno borimo protiv zapada, onda se borimo protiv celog zapada a ne protiv samo jedne njegove manifestacije.

  Upravo zbog te vaše nedoslednosti, potomci nekadašnjih revolucionara i levičara kod Srba su današnji liberali i srbomrzitelji.

  • Hm,hmm..a,sta da radi Potomak,Kada mu ” direktor domacin ” priopci ” da je doslo vreme,da se srbi iz hrvatske,nauce da su gradjani drugog reda serbije” a zna da Nisam rodjen niti sam zaveo tamo, pa me,boduje kao pomocnog radnika sa vidim obrazovanjem,rezultatima, sedan puta vise od njega” jedan na jedan ” u kojoj je serbije on,a u kojoj ja? Prunus I odmor,biro ulica…Srbin sam,Licanin..to mu je smetalo, ostao Sam to,I ne mrzim njega ni nikoga,osim lopuza,kriminalaca…bez obzirom na nacionalnost.

  • Hm,hmm.. tacno je,da su se Srbi,izborili za kapitalizam,Ali treba Jo’s mnogo spanaca da pojedu I ” vezu svoj mali brod,za neki veci…Ida,pocnu da rade…da voda raja opanke.zalio se I Dobrica Cosic,drugaru Manojlu Vukoticu…” Sta mogu da radim,kad moj I srbijanci,neznaju nista da rade,osim da cuvaju svinje I tresu sljive”

 15. Hm,hmm…to,srbomrzitelji,je odurno,postoji zavist,pakost,ljubomora,prema boljem,lepsem,imucnijem…vid lecenja kompleksa,profesionalne neiskazanosti. I, Sam poklic I kukanje ” vostani serbije “, aktivirao je basibozuk,I odvezane pse sa lanca,vostao se taljigas iz jagodine,elita..” Necemo mi beogradizaciju srbije,nego srbijanizacije beograda”, koja je to srbija po redu ??

 16. Ivancetu, dobronamjerno!
  Izgradjivati disciplinu u misljenju, odatle u pisanju: ” prapocetak”!, “marksisticke i
  francuske literature”- promasena paralela: k o j e i c i j e ( pa i u Fr. je marks. literatura; ili: nemacke i fran. lit; ili: marks. lit. i i neka- nemarksisticka…);
  PRIPADA im sva vlast; posleratna vlast FORMIRA; pobune ZA SEBE…
  ANARHOSINDIKALIZAM!- Ivana, pa kud ovo i boljsevizam, a takodjer boljsevizam titoistickog tipa- Bakunjin se cereka, Ivana; besplatno dobijanje, jos zaliha!, hrane- obavezno procitati bar Svet. Vuk.- Tempa; rat devedesetih-
  bar Kardelja- o nacionalnom pitanju- procitati; blokada fil. fak.- ni miligramic ” ukotvljeno” u srpsku stvarnost- mogla i ma Mjesecu: tzv. ljevicarske ideje i nemaju TLA, LICA- zato i nisu od Boga; “Marx 21″- ma, ko od njih bilo sta procita od Marksai marksizma, a kamoli da, na svom nivou, pojmi: evo, prozaicno pitanje- sta je POLITICKA ekonomija ( akcenat je na ” politicka),
  ” ide” li Marks bez Hegela- i dalje!-, “koncepcija” “Kapitala” je slika Hegelove
  ” Logike”- ali, to je jako ” zamorna” materija, sociologijski ju se ne poima, promasaj, a zato amaterizmu sve jasno…
  Ivana, tekst je vise p a r o l a, bas shodno tzv. lijevom ” misljenju”; u nekoliko recenica p r o b l e m s k i- i
  vremenski!- SVE- na kategorickom nivou ( zato p a r o l a, bas lijevo!)- r e s e n o, a: ” Bolje manje, a bolje!”- i On je stavio uzvicnik.
  Na sto ( bas: STO!) podsjeca tekst? Na Miru Markovic!- nista njeno ne citah, jer za citanje nista i ne bi, ali bas prepisana: umljenje o danu i noci i obrnuto, a toliko od srca da ce i umrijeti, a na Grob Muzu nece doci- bas lijevo, jer nema l i c a….
  Ranije, Ivana, od tvojih godina, a vec na prvoj godini studija, svu stupudnost pravde” ljevice ” osjetio sam na svojoj kozi, pa dozvolih da malo, a povodom ovog tvoga, prozborim. Ispoljavati ljutnju na kriticke osvrte u pisanoj stvari
  ne ide- u istoj se treba r a s t i: pa, cak
  ovoliki broj osvrta kod covjeka od pisanja izaziva zadovoljstvo- i najteza kriticka opaska nosi sobom d o b r o, ne obrnuto: u ovom ” poslu”, Ivana, to je azbucno pravilo i bez toga nema rada duha! I zadnje: vreme teorijskih naklapanja o ” levici” u ” desnici ” je minulo, jer je i ” podjela” tzv. zbilje na sasvim drugom nivou- h o d Apsolutnog Duha ispostavio je u sferi sebe kao Objektivnog duha sasvim d r u g a c i j u bit.
  S dobrom namjerom!

  • Hm,hmm…neki Dan,uz tine zvuke Internacionale,u omladinskom restoranu Korcagin no inat prica: na Pauzi kongresa KP Koreje,zatekao sam druga Kima,Kako pije pivo WALTER,I objasjnjava grupe novinara da je internacionalni socializam,resenje za planetu,na pitanje novinarke CNN,da li ima poruku za ” imperijaliste “, drug Kim,je klimnuo glavom,da,imam..” Ima sve da vas karma”…a,otac Melentije,je blagosiljao poruku,novom turom pica WALTER

  • Hmmm,….Marks je samo,prikazao,kapitalizam iz prakse,licno nije bio Komunista,Samo je bio misljenja,da Komonisti mogu da sprovedes promene,izvedu revoluciju,internacionalnog socijaizma….dok je citao I pisao,voles je da Sousa Tina Rosija,dok na trubi svira Il silencio

 17. ma sve bi ja vas zatvorio u jedan crveni univerzitet kad Srbija udje u NATO….dao vam sve uslove, lepu zgradu, klimu, knjige koje hocete,……samo istrazujte te vase zaostale ideje ali nemojte izlaziti iz zgrade…..pa kao Germanija,….ne smete biti ucitelji, novinari……vi ste bre najveca drustvena malignost
  Srbima ste vala naneli zla…..o brate, da ste seli i planirali da toliko zla ucinite ne biste mogli. Vas kao da je djavo pripomogao…..a i obicni Srbi kukavice pa se usrali da vam se suprotstave…

 18. O pardon, zaboravih, ……Ne ne….fasiste su oterali ruski tenkovi….a vas niko nije oterao. Vasa UDBA je ubila 9-godisnju Ivanku Milosevic sa 60 uboda nozem. Picke jedne, toliko je vas sistem jak, da ste se uplasili male devojcice. Nego objasni mangupe sta ti radis u 2 nocu po srpskom vremenu…..ovde kod mene je barem 7 uvece…..pa je onako, lepo vreme, padne i po koje vince…….koja kobaja…..Milwaukee je cudo po tom pitanju. Al ti 2 nocu bdijes nad udbaskim veb sajtom komunisticki bezboznice……

 19. vas niko nije oterao do danaske……to moze samo Amerika, oterala vas je iz Hrvatske, SLovenije…pa Crne Gore (ouch, to vas boli)…..u Makedoniji svaki casak…..cujes li picko kako vam sat otkucava tik tik tik USA uSA USA…..Srbija ce uskoro biti slobodna…reci to i tvoji vladikama….drugu Marku, i drugu Gvozdenu…..cisto da znaju….mada vide i oni….uceni su to ljudi…ne ko vi u Kamenici…pa par kurseva i to je to

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here