Ивана Станојевић: За оставку министра просвете

Поделите:

Министар просвете треба хитно да оде са функције, јер сем помпезних најава о реформама на почетку мандата, апсолутно ништа паметно није рекао нити урадио.  У ствари, он савршено ради свој посао и добро обавља задатак који му је поверен, а то је да закуца последњи ексер у сандук блаженопочившег српског образовања, преминулог у тешким мукама, и да оно мало што је остало од истог потпуно уништи у корист либералног и тржишног. Другим речима, само они привилеговани и са новцем ће моћи да се квалитетно школују у приватним установама, што он као директор приватне гимназије која кошта 7000 евра годишње врло добро зна. То значи да се принцип да школство уместо да буде систем које стимулише најбоље, најкреативније буде реализација система негативне селекције у којој су најуспешнији они који имају новац или утицајне родитеље.

Од двехиљадите године па до данас, образовање у Србији доживело је разне  врсте реформи  и промена.  Заједничко  за  све ове  реформе  и теорије су то што  су се све  до једне показале као неуспешне,  и што су се потпуно укидале када би на чело министарства просвете дошла нова власт. Захваљујући томе, деца су нам и даље  међу последњима на међународним ПИСА тестовима, градиво је превише обимно  и неупотребљиво у реалном  животу,  задатке за  пријемне  испите  мора  да  чува  полиција, укидају се часови физичког, деца нам из школе неретко излазе као ментално полуспособни и физички неспособни појединци. Школство у Србији не прати развој нових технологија и промена у привреди и друштву па тако као производ образовног система имамо образовне профиле који ником не требају или пак полуобразоване особе које не могу ни себи ни другима помоћи.


Треба само завирити у неславне статистичке податке да је Србија прва у Европи по броју функционално неписмених,  да око милион људи нема основно образовање, да смо други у свету по броју одлива мозгова, па да схватимо где се тренутно налазимо.


Нагомилани проблеми које има српска просвета сваке године по правилу доживе врхунац на јесен, школовање је све скупље и скупље, уџбеници за основно образовање имају астрономске цене, просветни радници су у никад беднијем материјалном и сваком другом положају. Стратегија образовања до 2020. године је ништа друго до мртво слово на папиру.  Најгоре од свега је што  наше образовање не доприноси томе да  идемо  у корак  са  светом  и 21. веком  у  коме живимо. Шта више наш образовни систем чак није ни усклађен са светом у двадесетом веку јер је ретерирао на ниже гране.


Kап која је прелила чашу је најновија најава министра да ће школске униформе бити бесплатне, али само за социјално угрожене, и његово бахато понашање кад год се неко усуди да га критикује или поставља питања. Тврдња да ће дуално образовање да  реши проблеме које  има српско друштво је  равна самоубиству. Она  у Србији  треба да служи изградњи већег  бољег  и лепшег капитализма, налик оном из уџбеника и другој  половини  19. века. Kапитализму као таквом је потребан роб,  тј.  јефтина  радна снага која  је способна искључиво да ради мануелне послове, и ништа сем тога. Већина деце  која ради по тим фабрикама добија  смешан новац,  често буду злостављана, и уместо да раде, чисте и иду по бурек,  већина њих потиче из нижих слојева становништва, и нема апсолутно никакву шансу да  настави школовање, и када одрасте наставиће да ради у тим  фабрикама  за мизерну плату од које не може да састави крај  са  крајем. Или у још горем случају неће наћи ни  такав посао.

МИ немамо  друштво које почива на знању, немамо  квалитетне установе које  би производиле  појединце који би могли да изграде  ово  друштво на модерним токовима  21. века, што је  основни  предуслов за наш развој и за кретање напред. Свака  ретроградна визија и теорија значи нов одлазак  младих из земље и  нови заостатак за  наредних 20, 30 година. Само квалитетно образовање гради стручњаке који доносе добро плаћена и поштована радна места а то је услов развоја.

Нама нису потребни људи који ће физички да раде од јутра  до сутра, тога имамо  на  претек, нама  су потребни људи који  ће  да мисле и стварају. Употребљиво, креативно знање је  највећа  вредност  коју може да има једно модерно и успешно друштво.  Kада  неко зна да мисли, он преиспитује  однос  који   има према  себи и другима, таква особа је  слободна  да поставља питања, и није  подложна разним утицајима,  манипулацијама и лажима, али домаћој политичкој и економској елити су најмање потребни ”лењивци” и ”наркомани” који траже своја права и који се нешто буне, јер је према њиховим речима овде све сјајно. само она друштва која гаје висок ниво вештина у занатству, инжењерству и креативним индустријама имају шансу за напредак и развој у 21. веку. Сви остали ће бити заостале колоније које ће бити моћнима и богатима извор сировина и јефтине радне снаге. То је спирала сиромаштва, незнања и свеопште беде из којег је све теже и теже изаћи. На жалост код нас се изгубила занатска вештина, а инжењери, доктори и ствараоци су нам отишли на Запад. Да би се нешто променило потребно је направити свеопшти преокрет у свести у погледу на живот и стварање. Ако стварамо ствараоце и оне који мисле својом главом ми ћемо имати будућност а ако стварамо нове слуге капитала – мануелне раднике и лење административце у јавној служби Србија неће имати будућност.

Аутор Ивана Станојевић, апсолвент Историје уметности На Филозофском факултету у Београду

 

Видовдан

Поделите:

33 Коментари

 1. Свака част младој дами, ово је други њен сјајан текст на овом сајту.
  Нисам испратио да ли још негде пише али ово је одлично.
  Што се тиче самог образовног система, мало сам доста старији па памтим и оне реформе из 1980-их па преко оних 90-их до данас и могу само једно рећи. Свака реформа наредна реформа је била већа катастрофа од претходне.
  Ево већ 40 година гледам како се систематски уништава образовни систем у Србији и нико озбиљан тиме да се позбави.
  Суштина је у закључку овог текста. Колонијални простори не треба да имају самосвесне образоване људе, ту су потребни искључиво робови. То је циљ свих ових реформи.

 2. I meni, Ivana, da se zahvalis, ovo kazem bez zajedljivosti. Zasto? Predlazem ti dublji- istrazivacki- ” prodor” u materiju: obrazovanje do bolonje i posle bolonje; par indikatora, za pocetak, sa upitnom tezom- Ukinuti bolonju…

 3. Ovo je mačiji kašalj u odnosu na stvarnost srpijanske prosvete.
  Nekada je sistem podešavan prema prosečnom đaku a danas prema NAJGOREM.
  Najveći problem je bezbednost tj kako najbolje đake zaštititi od najgorih.
  U školskim Odborima uglavnom sede bahati roditelji nevaspitane dece
  -svoju decu nisu vaspitali ali bi rado prevaspitavali tuđu decu a i nastavnike.
  U sistem se polako involviraju nastavnici sa sumnjivim diplomama sa raznih
  meridijana – Ljeposavić, Foča, Brčko, Bijeljina… koji su, svesni svog neznanja,
  politički jako aktivni, a đacima se dodvoravaju olajavnjem kolega i poklanjanjem ocena.
  Većina đaka ne radi časove fizičkog (neće da smrde na znoj) ali ocene dobijaju
  plaćajući letnje kampove kod svojih profesora (na šta škole nemaju nikakav uticaj).
  Na taj način, umesto takmičara, iz škola izlaze MRZOVOLJNI ZAJEDLJIVCI.
  Kreiranje i štampanje udžbenika za hašu decu prepustili smo tradicionalnim dušmanima,
  koji nas uče da su Šiptari starosedeoci a Slaveno-Srbi nekakvi beskućnici koji su,
  kao azijatska horda natumarali u VII veku i nad njima izvršili genocid.
  Logično je da je i Princip zvani Gavrilo – hladnokrvni ubica a ne borac za slobodu.
  O Đačkim uniformama i Dualnom obrazovanju (idiotizovanju) neću trošiti reči.
  O opremljenosti kabineta i stručnosti IT predavača, neki drugi put.
  Što se tiče ministra, on svakako snosi komandnu odgovornost.
  Ali, mora se shvatiti da je sistem namerno učinjen nefunkcionalnim.
  Ministarstvo isplaćuje plate i sve ostale prinadležnosti ali nema direktan uticaj
  na rad direktora i školskih odbora.
  Prema zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, školski odbor čine:
  Tri delegata kolektiva
  Tri delegata saveta roditelja
  Tri delegata lokalne samouprave
  Kao što vidite, ministarstvo (koje finansira) je onemogućeno da vrši bilo kakav uticaj.
  Da bi ministartvo moglo da utiče, sastav školskog odbora bi trebalo da čine:
  Dva delegata ministarstva
  Jedan delegat lokalne samouprave
  Jedan delegat Kolektiva
  Jedan delegat saveta roditelja
  Pozdrav Ivani i svima koji su bili uporni da pročitaju do kraja.

 4. (…) bezbozne bubatore koji su se dokopali katedri “akademskom karijerom”.

  Cerko, znas li ti sta se sve desava na Filozofskom? Jel vam Vucic kriv za to? Iako nisam SNSovac (a drugo nemas sta ni biti)…reforma prosvete, cerko, pocinje iznutra, od prosvetara. Kakav crni ministar, bre! A gde su prosvetari? Sve moj do mojega! Pa na Bogoslovskom fakultetu ima brutalnih neslaganja oko najvaznijih stvari vezano za veru. Na Filozofskom mogu da zamislim sta je – pakao.

  Da, treba menjati ministra ali ga NEMA! Ministar treba da bude Bogoljub Sijakovic, ali takvih je malo i nisu SNSovci! Cerko, prvo se vi svi ocrkovite, i onda ce “isplivati” i dobri profesori, i dobri ministri. Samo Bog zna kako, jos uvek se nekako odrzavaju Filozofski (mada je je pred pucanjem po savovima), ili da kazem “se odrzavao”, neki tehnicki fakulteti…koji moderan svet? Pa lekari na zapadu su debili nad debilima. Kako Bolonja moze ekara da odskoluje? Teolozi na zapadu su PEDERI I LEZBEJKE, a teolozi, uce druge o Apostolu Pavlu, Sodomu i Gomoru.

  Istoriju koje umetnosti ti ucis? Dali su tamo normalnih ljudi, igumana cetinjskog manastira, pa onog mladog doktora sto je doktoriro na rokenrolu, druga od vladike Jovana…ali to je zahvaljujuci Crkvi…dete!

  Promene i nacin promena, to sto se ubitacno ruzno naziva “reformama”, je doneo Hristos – one pocinju od nas! Sto se fakulteta tice, to ti je stvar ODABIRA! Ne moze niko za 4 godine da izuci NISTA, ni jednu obast, dakle pitanje je sta se odabira. Bogoslovki fakultet po katedrama ponaosob, od profe do profe, bira iz cega da se uci i sta. Zamisli da na najmanje dva predmeta studenti uce na hrvatskom jeziku! Od protestantskih biblista! Sokantno! Sokantno ali istinito. Recice da je jezik forma, da su to ugledni biblisti – jesu, ali pisu duhom protestantizma i katolicanstva!

  Filozofija? Ko ce, bre, za 4 godine da izuci sve one budale nikle iz protestantskog sveta 17.,18.,19. i delom 20. veka? Ko je taj da iscita sve te milione stranica bolestina? NIKO! Ko vrsi odabir onda? Profesor. Ko je profesor? Generalno, bezboznik, darvinista, liberal i mora biti jer to je nase savremenistvo….dobro, bre, kakva nam je prosveta onda? Kakva je kada profesor Dogmatike ustaje na vladiku i profesora Patrologije i brutalno ga razbija argumentima da fula osnovne temelje vere? Kava je onda filozofska prosveta….u filozofiji je dogma da NEMA dogmi, SUMNJA je dogma kod filozofa. I sad mogu misliti sta se tamo IZradja, sa tih katedri. Jos kad povuce liniju, ili “popusi kolegi” na brzaka, i zivi u zemlji “EU nema alternativu” – STA ce ti ministar tu da pomogne?

  Dete, o cemu ti pricas? Covek mora da menja sebe, onda oko(lo) sebe, i tako dalje. Promeni ti i vi stanje na Filozofskom fakultetu pa onda “pucaj” na ministarstva. STA TI ZNAS, dete drago, o svetu i svetskoj prosveti? STA TI ZNAS o prosveti gde na jednoj katedri uce fundamentalni islamista i liberalna lezbejka?

  Hvalise se kako su te u nekoj manZi “izmerili” koliko si pametna? Dete, ti si procitala 20 knjiga, od tih 20 5-6 nesto skontala, od tih “nesto skontanih” i gledajuci svet oko sebe umislila si da si pozvana da menjas svet. Greska – menjaj sebe. Imas ovoliko komentara jer si ZENSKO ne sto si pametna iz menZe! Neeee, ne ruzim ja tebe, pisi ti tekstice, pisi, uci se, kritikuj nije to lose ni za tebe ni za svet oko tebe, bolje to nego papagaji partijski – ali je to “zzeleno”! Nema pravi kontekst, siri…i nema Svetosavlja.

  Prosveta, prosvecenje….razagnavanje tame! Umnee tame u ovom slucaju! Nema, cero, toga….zatupljivaci zatupljuju. Usitnjuju ionako usitnjene “kasetne bombe” informacija. Student treba da “izbifla” sto je “nabubao”….stancaju se “obrzoani” kao…Plazma (sad ide dobro, ima i posna, ima pakovane po dv-tri)…saberi oduzmi prosveta je NULA, ali ne nasa, nasa je jos i medju najboljim u Evropi.

  • Ti Maljo citaj deseterac gore i cuti makar kad se o ozbiljnim stvarima prica…komlimenti se zenama daju kad oces da ih povalis, a ne kao argument o prosvecivanju jednog naroda – svoga! Bleji tamo u medije “duboke drzave” if ju spik inglis vel. Par parola nekih bezboznih cetnika sto si cuo ne piju vodu, narod, jos mladji, u Srbiji je, istina nakaradno, ali ipak obrazovan.

  • Hm,hmm..petre,akademik,prof Mihajlo Markovic,je bio angazovan od Amerikanaca,i par godina je drzao predavanja po americkim univerzitetima i koledzima ” predmet”…Komunisticki manifest,da pri tome,nikada nije bio izvrgnut ruglu,studenata poput tebe,,,na protiv,predavanja su pazljivo pracena…nije li to vid ” usmeravanje ” u nekom drugom ” filosofskom pravcu”…

    • Nemojte bre da me vracate. Vi pocnete cak da bivate pravo smesni kad ja kazem da cu da idem. Cim ja pisem onda baljezgate. Ovo je dobar fazon za kad se daje komplimenat hahhaa svaka cast. Mada….ona moze da mi bude cerka, sramota me da tako pricam….zaista sam iskreno mislio, posto sam je bio nesto ispsovao a sad se zderem jer je Mlada. Ipak sam ja starog kova i druge etike od vas, vi ste malo liberalnijih ekspreminetalnih stremljenja. Ja sam obicna golja, geak…..sta ja znam o zivotu. Jebi se lune, ja reko da odlazim a ti poceo ljudski i gramaticki da pises nije ti fora. Sad kad bih rekao da se vracam opet bi lupetao. Evo idem, i ne vracam se…..ovo za Mihajla Markovica ne znam ali bi bila duga tema

     Napio sam se malo priznajem, ko Agent Mikula…..zgaravica trazi da se razblazi

 5. A ti, dete, Ivana, iz postovanja ka temi, postavicu ti nekoliko retorickih pitanja, iako su retoricka, pokusaj naci odgovore na njih, i trebace ti nekoliko decenija! Onda, kad nadjes, otidi u tu “menZu” i vidi sta ce ti reci o koeficijentu, ako ovoga sveta tada bude…a dacu ti i par linkova, korisnih…

  1. Vrati se u vreme predrevolucionarno u Rusju, pokusaj zamisliti stanje u drustvu, “ubaci” svoju licnost u to vreme i kazi sama sebi: da li bi bila boljsevik? Bila bi, i delila bi letke na kojima se poziva za rusenje krstova i kupola ipod kojih je freskopisan Hristos Svedrzitelj (Onaj koji sve drzi u postojanju). Citaj “Zle duhe” od Dostojevskog…zasto bi to radila? Pa procitaj pricu o talantima iz Jevandjelja…Hristos Svedrzitelj i Svetvorac nije Bog jednakosti…;
  2. Sa tvoje katedre je izasao jedan od najboljih istoricara umetnosti mozda i proslog veka, celog, i ostavio je sve te “koeficijente iz menZe” i postao iguman cetinjskog manastira – Arhimandrit Luka (guglaj i slusaj svaku rec koju govori, ima masa njegovih odgovara kao svestenika);
  3. Vi na Filozofskom mozda imate neke ocrkovljene profesor(cic)e (nije ni cudo, jer i Bogoslovski gubi nivo, sa tendencijama da “ode u stranu”), sve je manje velikih profesora, svuda, degradacija…evo ti link, ja sam ovo slusao 4 puta za redom! Poslusaj, ako budes razumela 20% bice dobro, ako od tih 20% usvojis ppla bice jos bolje…kakav ministar? Na PRSTE da ih izbrojis. A o profesorima…pa stancaju se doktori nauka ko Karic salatu…;
  4. Kako to da je psihologija, buduci deo filozofije, postala grana medecine, i da se , kao takva, transformisala u servis farmakologije? Da nece ministar, neki tamo “podoban”, da to resi?;
  5. Kako to da je moral u drustvu prestao biti deo prosvete, a eticke norme fakulteti uopste nemaju! Imaju brutalna pravila vezana za ispite i upise i nista drugo? Gde je moral provetodavaca i prosvetoprimaca, gde:
  “Узљубите љубав,
  младићи и девојке,
  за љубав прикладни;
  али право и незазорно,
  да младићство и девство не повредите,
  којим се природа наша
  Божанској присаједињује,
  да Божанство не узнегодује.”

  Bolje je bilo kojem studentu, a posebno studentici, da zavrsivsi fakultet ostane devtven i/ili devstvena, nego da stekne 5 doktorata!

  Ovo je temelj srpske prosvete, ne neke reforme i ministri: Проф. др Богољуб Шијаковић – Грчка философија: Насљеђе и терет – https://www.youtube.com/watch?v=J4eVoLqfpxo

  Toliko o Ministru prosvete…i tvom tekstu.

  • Hm,hmm…u tom momentu,svaki covek bi ” rusio crkve”, u Rusiji. Radilo se o crkvama,zadojenim ekumenizmom,eksponentima nemackih uticaja,u SSSR,da bi,Staljin,1943, u jeku rata,pozvao ,zaboravio sam mu ime,pravoslavnog veliko dostojnika,i dao mu nalog,da pristupi organizovanju Ruske pravoslavne crkve,ciste,bez ekumenizma islicnih uplitanja.Znaci,nisu bili protiv crkve.

   • Staljin je verovatno svetac (kod demonskih sila kanonizovan), a Ruse je ubijao jer je bio jurodiv, krio svoju “svetost”…oa to sto pricas malo je dublje i komlikovanije od ponekog clanka borbe za (ne)veru…ode ti Maljo, shtash sad…hmmm-kmmm….

    • Hm,hmm….kako je to u intervjuu objasnio,glumac Stevo Zigon,boravio je u Moskvi neko vreme…” Morao je da ubije sto hiljada,da bi milioni ziveli u demokratiji”… Hm,hmm..nije bilo bas temeljito,pa je drug Petar Maljevic,izmuljio….i,edukuje nas sa daljine.

  • Hm,hmm….ponudjena mu ostavka,nije revolucionarni akt, ostavka je moralni cin…uvidjanje greske, i casno povlacenje sa ” nad katedre”… Jer, politika Olivera Antica, Tome ” diplome” i osnivanje Kraljevske ( para) akademije nauka, krcate princevima i popovima,nije resenje…jer toje ” naucni institucijalizovani primitivizam”.

 6. relativno smusen txt u kome ostaje nedoreceno osnovno geslo mladog coveka.

  Nije pitanje sta drzava moze da ucini za tebe . pitanje je sta ti mozes da uradis za svoju drzavu,

  natpis sa skole u Tel Avivu

  • Hm,hmm..to je,govorio i Kenedi..ali ” ubi ga prejaka rec”, u Srbiji,drzava je privatizovana, sta mi jos mozemo da uradimo za Karica,Miskovica,Peconija,Cecu…perecu,i da ne nabrajam..ostale,slebdenije Vucicologije,Brnabicevog brata,vec se oparusio,da nas ne optuze za ” diskriminaciju”….

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here