Ивана Станојевић: Зашто нам нису потребни лајфкоучеви!

Поделите:

Савремени  човек XXI века је готово свакодневно под стресом. Трка са временом и за новцем, породични проблеми и проблеми на послу, неретко на нама остављају трага. У ери индивидуализма, где свако гледа  искључиво своје потребе и услед недостатка емпатије, осећамо се још више изгубљено и усамљено.
Одговор и решење на све ове проблеме,  као  магичним штапићем, наводно нуде лиценцирани животни тренери или лајфкоучеви.


Ово  модерно занимање у западном свету постоји  већ добру деценију и  није тако нова појава,  док је у Србији права поплава лајфкоучева  уследила тек пре пар година. Све што треба да урадите да бисте постали животни тренер је да похађате кратак курс и да поседујете лиценцу.

Kо су заправо животни тренери ? То су пре свега особе које у вама и у вашим проблемима виде брзу и лаку шансу за зараду, продајући вам филозофију, једну врсту магле,  која у пракси нема готово никаквог смисла. У корену сваке лајфкоуч филозофије стоји теорија поткована у савременој западној култури, да се увек и по сваку цену мора јурити срећа, да је негативно размишљање корен свих наших проблема, и да ће нам се све остварити ако само мислимо позитивно итд.
Први и најпростији пример из живота који побија ову теорију, колико познајете негативаца и намћора који су милионери и поседују све у животу, а колико весељака и позитивних људи који су скончали на улици без игде ичега ? Ја их познајем много.

THE SIMPSONS: Mr. Burns

Јурење или тражење среће је управо оно што нас чини тако несрећним и незадовољним.
Да не буде само рекла казала, да видимо шта на све то каже савремена клиничка психологија, као призната наука. Kлинички психолози тврде да овакав начин размишљања никако није добар по нашу психу и здравље. Притисак да се искључиво мисли позитивно доводи до све већег потискивања негативних мисли, што води ка сигурним менталним проблемима, јер све те емоције у једном тренутку морају негде да испливају. Ово такође ствара проблем, јер када мислимо да је довољно да искључиво мислимо  позитивно, а не успемо да дођемо до тако жељеног циља, следи нагло суочавање са реалношћу које је често веома  болна, што ствара велико разочарање  и могућу депресију.


Kорен проблема лежи у томе што људи гледају на ствари црно бело, неки догађај увек мора обавезно да буде или само добар, или само лош, а то не мора да буде тако. Нпр, побегне вам аутобус, али док чекате деси се  да сретнете особу свог живота или да вам се догоди нешто лепо. Kада неки лош догађај не видимо као обавезно негативан, онда нам позитивно мишљење као начин утехе није ни потребно. Звучи као нешто што је тешко  достићи, али ниједно брзо и лако решење није делотворно на дуже стазе.

Живот је заправо једна огромна лутрија, и увек је мешавина лепих и мање лепих тренутака. Суштина је да оне мање лепе прихватимо као нормалне, али да их преокренемо у своју корист, и да нешто научимо из њих.  Није фраза да после кише увек следи дуга, заиста је хтако. Сваки човек је јединствена прича за себе и не постоји један један јединствени рецепт како треба живети. Суштина је да живите у складу са својом личношћу и да сами пронађете себи својствен баланс.

Аутор Ивана Станојевић, апсолвент Историје уметности На Филозофском факултету у Београду

Видовдан

Поделите:

24 Коментари

  1. Насели смо ми на Језду и Дафину, на демократију и 5. октобар, на банке и кредите, политичаре, што не би и на лајф коучеве.

    • Nismo mi “naseli” na Jezdu u Dafinu (i demokratiju) nego smo ih STVORILI, i tog Jezdu i tu Dafinu i Slobu i Miru i takvu “demokratiju” (kakva je), inače, “naseli smo” na tkz. “našu pamet” koja se skrivala u lopovima iz SANU i u SANU kao što su Matija Bećković i (svakako) mnogi slični njemu pre i mnogi paralelno sa njim, jer takvi lopovi (kao što pomenuti Matija Bećković i sl.) su stvorili i dali obrazac premudrih lopova kako je biti uspešan pedofil a da te javnost ne osudi niti dete glasno da negoduje!

    • Брашо, мислим да се грдно вараш. Кога је преварила Дафина, или “газда” Језда, није учествовао у “5. октобру”. А ако мислиш да смо сви преварени, и ту се вараш – постоје нужности на које се спремиш као за велику непогоду. Нема преваре, већ свесног бирања мањег зла. За нацију понижену комунизмом и усташтвом то није баш занемарљив трачак наде.

  2. Hm,hmm…ne gresim, bila je to ” otpicke varka “,kad je Toma ” dalekozorom” iz Bajcetine, gledao u pravcu Smedereva,pa mu je visoka pec izgledala,kao velika pecara za rakiju od pirinca,da napoji zute,da ne dolaze,da piju vodu sa Morave,od srece,pocela je da mu ” podrhtava ruka”, pa ga zbog toga zezaju da je ” rukobludnik”.

  3. Ne, vama u Srbiji su potrebni lajf kouchevi da vam kazu kako je buducnst Srbije u trgovini za bdnom Rusijom i Kinom, sa kojima djuture Srbija ima 10% trgovine u poredjenju sa Kovom, …vama lajf kouchevi kazu da nas Zapad mrzi jer smo Srbi i pravoslavni, da je na zapadu beda i sirotinja, da ljudi nemaju para da kupe kuce a da je Rusija toliko bogata da svaki covek sa ravnim tabanima ima 150 evra (autor ovog bisera nije bio jasan jel to od drzave ili privatnog osiguranja) …vama su potrebni lajf kouchevi da vam kazu kako smo mi na zapadu jako nesrecni a vi u usranoj Srbiji sa UDBOM na celu ste spoznali “pravi smisao” zivota i ljubav i drugarstva. Vi ste najveci licemeri. I celu ovu foru sa vasim tekstovima verovatno vode 2 – 3 coveka koji trose narodne (ili Ruske) pare da ispira mozak ljudima koji kakvom nesrecom zabasa na ovaj prokleti sajt.

  4. dokaz da sam u pravu je da van ja bodem och jer ispadam iz Udbinog sablona, i gle cuda kad god ja nesto napisem ….dodje masa sarolikih nikova….ma muka mi je od vas licemera. Srbija i treba da najzad propadne, jer od tihog umiranja nema nista. Ako nestane Srbije mozda ce tek onda nestati UDBE. ……Cuj Lune prokletnik ovde navodi snaku argumenta…….sa njegovim ligavim pisanjem…..pa tebe bi bre americki srednjoskolac polupao u debati da ti je stvarno do argumenta a ne neko ko zna ko vas snabdeva i ko vas vodi…djubrad komunisticka. Vi ste jedna suluda kombinacija komunizma, nacizma i cak i anti-semitizma……a pokusavate da pokrijete dupe povremenim tekstovima o hrabroj srpskoj Kraljevkoj vojsci koja se borila za Zapad, za Kralja i Otadzbinu. Ajde Lune lutko, pisi da vide svi kako si jadan, u Srbiji je sad posle ponoci…pokazi lutko da si budan…..crveno govno lajf kocuhevsko, pateticno, licemerno…jebo vas taj rezim koji vas jos drzi

  5. Hm,hmm…priblizno tacno, i akosijoj to nakalemio, nama treba, dobavljac energenata,bez ucena,kaoi kupac nasih proizvoda,tvoji valjevci se ubise u redu za izvoz jabuka..ide to polako,jer uvoz ” osiromasenog uraijuma”..od ” vac” je zabrajen

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here