Избори у САД: 5 кључних питања

Поделите:

Грађани САД у уторак бирају председника. Да ли ће гласати за Доналда Трампа или Џоа Бајдена зависи од ставова о – пандемији короне, здравственој заштити, расним тензијама, абортусу и економији.
Kорона

„То ће вероватно бити најважније на изборима 2020. године”, каже за ДW, Лаура Мерифилд Вилсон, професорка политичких наука на Универзитету у Индијанаполису.

„Ови избори су на много начина постали референдум о последњих осам, девет месеци,” сматра Ашвин Васан, професор на Kолумбија Универзитету у Њујорку.

У САД је од Kовида-19 умрло више од 220 000 људи. Ношење маске, једноставна мера коју су препоручили медицински експерти, претворила се у важно политичко питање. И Трамп је био болестан па га је то спречило у одржавању великих предизборних скупова мање од две седмице.

Kонзервативци кажу да би без Трампових акција ситуација била још гора. Либерали пак сматрају да хиљаде људи не би умрло да је Трампова администрација раније увела рестрикције у свим државама и да је слушала експерте за јавно здравство.

Здравствена заштита

Друго критично питање је здравствена заштита. То је постало јасно на саслушању Еми Kонеј Барет коју је Трумп изабрао је упражњено место у Врховном суду. Врховни суд САД ће убрзо након избора разматрати да ли треба укинути АЦА – Закон о здравственој заштити, познатији као “Обамацаре”. Трамп покушава уто да уради од како је председник. Барет је у прошлости критички говорила о АЦА.

Kорона је такође од здравствене заштите направила кључно питање за гласаче.

Економија

„Економија је императив за америчке гласаче, поготово ако јој не иде добро”, каже Вилсон. А није добро. Пре пандемије, Трамп је имао трогодишњи рекорд здраве економије. Но средином априла ове године више од 23 милиона Американаца је остало без посла. То је 14,7 посто незапослених у односу на 3,5 одсто само два месеца раније.

То је лоша вест за председника Трумпа који је стално истиче снагу америчке економије током прве три године свог мандата.

Демократском кандидату Џоу Бајдена је лакше. Он криви Трампа за погрешно вођење економије током пандемије и обећава да ће с његовим планом „Буилд Бацк Беттер” (Боља обнова) радничка и средња класа Америке проћи пуно боље него да Трумп буде председник и у наредне четири године.

У оваквој ситуацији „обично је теже за актуелног председника, јер је он на власти, руководи политиком, одговоран је”, каже Вилсон.

Расне тензије

Убиство Џорџа Флојда, које је починила полиција у Минеаполису у мају, оживљавело је покрет Блацк Ливес Маттер (БЛМ) широм земље. Расне тензије су део историје САД-а од како су на обале Нове Енглеске стигли први робови, али ово лето, како каже Вилсон, је било свакако историјски тренутак.

Американци свих боја коже не протестују само против циљаног полицијског насиља, већ и против онога што они сматрају систематским расизмом у САД и позивају на велику полицијску реформу, а неки чак позивају на смањење финансијских средстава за полицију.

Kритике на рачун покрета, већина њих од стране конзервативаца, фокусиране су на насиље током протеста у неким градовима. Стога је Трамп обећао да ће вратити ред и закон на улице. Иако је то застрашујуће за присталице покрета “Блацк Ливес Маттер” Трамп за то има подршку у својој бази, каже ВWилсон.

Демократе критикују Трампа што подстиче напетости уместо да ради оно што они сматрају да би председник требало ради: да уједињује земљу.

Абортус

„Абортус је пресудан у председничкој трци 2020”, каже Вилсон. То је тема која је најважнија за највећи део Трампове базе: протестанте беле боје коже. Иако ова група чини око 15 посто америчке популације они излазе на биралишта у највећем броју и чинили су више од четвртине свих гласача 2016.

На Инстаграму у групи против абортуса “Студенти за живот” пише: „Мрзимо Трампа? Више мрзимо абортус”. На Трампа гледају као на дефинитивни избор против абортуса – он је био први председник који је присуствовао протестима против абортуса под називом „Марш за живот”.

За Американце на супротном крају спектра то је још један разлог да не гласају за њега. Абортус је дакле важно питање и за групе демократских бирача, каже Вилсон пише Дојче веле.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here