Јарамаз: Црногорски режим је пољуљан, Амфилохијева компромисна политика је напуштена

Поделите:

Политиколог и бивши шеф кабинета министра вера у Влади Србије Игор Јарамаз, један од аутора стратегије Владе Србије о Србима у региону из 2011. године, уверен је да и Србија и СПЦ морају да инстистирају да коначно решење буде целовито и да се односи на целу СПЦ.

То је његов одговор на спекулације о могућем настојању или жељи да се проблем са спорним Законом о слободи вероисповести реши у оквиру Митрополије коју води владика Амфилохије, а не у оквиру СПЦ.

На протестима Митрополије се, иначе, избегавају српска обележја, као што је приметно и да митрополит Амфилохије избегава да при помињању цркве и народа у Црној Гори користи префикс “српски”, што по мишљењу Јарамаза може да указује на “одређену политичку дипломатију или политичко лукавство у покушају проналаска компромиса”.

Њега, каже, у том смислу, више брину људи око митроплита Амфилохија:

“Мислим на људе од којих су, још 2006. године, потекли предлози да се користи термин Православна црква у Црној Гори, што је, истина, напуштено, пошто није прихваћено. После тога је почела да се у први план истиче Митроплија црногорско-приморска, иако она покрива тек половину Црне Горе и којој остале епархије ни канонски, ни у неком другом смислу нису подређене””, указује Јарамаз за Тањуг.

Он, иначе, очекује да ће протести у Црној Гори резултирати ””темељним променама”” иако је, додаје, рано предвидети природу тих промена.

Црногорски режим је, оцењује, пољуљан свим овим што се догађа, али то што на протестима нема политичких парола и што се по страни држе политичке партије не указује на смену власти.

“Ипак, црногорска власт ће морати да се по први пут суочи са тим да су Срби показали спремност да се на миран и достојанствен начин боре за своја права и тај покрет се не може занемарити, ни у држави у којој влада диктатура””, сматра Јарамаз.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here