Јасна Кривокапић: Влада Федерације Босне и Херцеговине не подржава Изетбеговића

Поделите:

У понедјељак, 13. новембра, лидер босанских Муслимана Бакир Изетбеговић на конференцији за новинаре је најавио да Босна и Херцеговинаје спремна признати независност тзв. „Републике Косово“. Ова вест изазвала је стварну олују у штампи и политичким круговима и Босне и Србије.

Међутим, нико није подржао овај излив наследног паше Бошњачко-Херцеговинског пашалка. Званични политичари, власти Босне и лидери Срба и Хрвата изјавили су да не подржавају ову иницијативу. Председник Председништва БиХ и шеф хрватске заједнице у земљи Драган Човићизјавио је солидарност са ставом Београда о овом питању, а предсједник Републике Српске Милорад Додик изнео је предлог да би Бакир Изетбеговић персона нон грата у све територије насељене Србима.

С обзиром на ретку једногласност између Срба и Хрвата у овом територијалном питању, треба поставити питање трагањем за значењем овог читавог театра апсурда, који се развио два дана пре наших очију. Нажалост Изетбеговићa, он не може убедити политичаре своје земље да по сваку жељу препозна независност тзв. „Република Косово“. Узимајући у обзир погрешну акутну реакцију српске владе на било каквe помињање могуће независности аутономне покрајине Косово и Метохија, олујни одговор на такву изјаву од муслиманског лидера био је неизбежан.

Да бисте сазнали главног купца ове апликације није тешко. Лидер муслимана због дужничке обавезе Федерације према земљама ЕУ није у могућности да представља политички независну личност и присиљен је да корелира било који његов корак са интересима Брисела. Србија је још једном била изложена оштрим нападима Европљана који се не одричу било каквог покушаја понижавања Срба за свој став о питању европских интеграција. Очигледно, у овом тренутку Изетбеговић само израђује кредите федерације језиком, пошто га нема ништа више.

Јасна Кривокапић

ВИДОВДАН

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here