Јереј др Угрин Поповић: КОСОВО – ИСКУШЕЊЕ ЈЕДИНСТВА!

Поделите:

Заиста, много се писало, говорило, радило, ћутало, прећуткивало… и шта већ не, по питању Косова и Метохије. Немам намеру да сада откривам „топлу воду“, нити жељу да кажем нешто што већ није речено. Штавише, ни да подсећам на вредност коју Косово и Метохија имају за нас. Не, ништа од тога ми није у плану, а и ко сам ја да имам став по том питању? Е, управо је то оно, о чему желим да напишем пар редака.

„Ко сам ја да имам став по том питању?“ – јесте најглупља и најзаступљенија реплика коју употребљавамо када говоримо о политици, или о Косову и Метохији.

„Ко сам ја…?“ За почетак – СРБИН. Па чак ако ово сада и није национална држава, не значи да то ускоро и неће постати, и не значи да она може функционисати без, или мимо, нас! Тако да… ДА! – битно је шта ја мислим о томе, и ДА, позван сам да иступим у то име! А када кажем ЈА, мислим ТИ, а када кажем ТИ, мислим ВИ, а када кажем ВИ, мислим МИ, а када кажем МИ – то је већ СРБИЈА, јер смо једно, и јер смо битни!

Да бисмо имали исти дух, морамо најпре донети исту одлуку, а заправо живети у складу са њом. Веровали или не, то олакшава, а не отежава, наше личне околности. За почетак, немамо недоумицу, јер смо донели одлуку и нећемо је ревидирати пошто имамо РЕЧ, а она је у нашем народу, светиња. Дакле, сами себи смо дали РЕЧ да Косово је Србија! Та реч јесте наша одлука. Иза те одлуке, стоји Човек. Стоји Србија!

Више о томе онда нема ни потребе разговарати. Премишљати. Водити ентеријерне или екстеријерне дијалоге. Трошити време и енергију на бављење тим питањем је, по дефиницији сувишно, јер смо МИ донели одлуку. Заправо, донео ју је кнез Лазар Хребељановић још 1389, али властитим пристајањем на тај ниво размишљања испада, да смо је донели МИ. Јер МИ јесмо Србија! Она иста земља, испред које је поменути кнез Лазар Хребељановић иступио у одбрану тог дела наше територије. А иступио је управо зато што није имао никакве недоумице, иако је живео у Крушевцу. Није се трошио на јалове ентеријерне или екстеријерне дијалоге, премишљања, размишљања, говорења, непрекидна говорења. НЕ! Једноставно, био је ослобођен свега тога, том својом одлуком којом је и дао своју реч.

За ту реч, он је дао живот. Није имао никакве двојбе, пошто је та реч била његова одлука. Одлука да – КОСОВО ЈЕ СРБИЈА!

 

 

Јереј др Угрин Поповић

ВИДОВДАН

За помоћ Косову и Метохији посетите овај линк

https://narodnarezolucija.rs/index.php

Поделите:

1 коментар

 1. Христос по среди нас! – Јест и буде/т/!
  Амин!
  Тако исто и за КиМ:
  КиМ ЈЕСТ и БУДЕ/Т/ – СРБско!
  Амин!
  ЈЕСТ /на Небу/ И БУДЕТ /на Земљи/!
  ЈЕСТ /на Небу/ И БУДЕТ /на Земљи/!
  ЈЕСТ /на Небу/ И БУДЕТ /на Земљи/!
  Не – БИЋЕ, већ – БУДЕ /трајно садашње време/!
  “БИЋЕ“ прекјуче за јуче, а јуче за данас, а данас
  за сутра, а сутра за пркеосутра…
  И, када ће то бити?
  У некој незвесној и недочеканој будућности?
  Зато: говоримо – БУДЕ, као што се и у Оченашу
  каже за Вољу Божију – “ДА БУДЕ“, а не –
  БИЛА је или – БИЋЕ!

  Драган Славнић

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here