Василије Ђ. Крестић: ЈУГОСЛОВЕНСТВО КАО ДЕЗИНТЕГРАЦИОНИ ЧИНИЛАЦ

Поделите:

Пред нашим очима догађа се нова сеча српске друштвене елите. Због околности у којима се нашла земља, на стотине хиљада најшколованијих и најкреативнијих становника напустило је домовину за сва времена, или на дуже рокове. Како је сасецање нашег друштва периодично, тешко је отети се уверењу да ти ритмови нису условљени и геополитичким положајем.

Да бисмо се ослободили талога, да бисмо знали који су наши путеви и циљеви, да не бисмо понављали грешке које су нас скупо стајале, као колектив морамо бити свесни најбитнијих историјских чињеница које су нас учиниле оваквима какви јесмо. Морамо себе добро упознати са свим врлинама, о којима овде намерно нећу ништа рећи али и с бројним манама.

Југословенска идеја, југословенска политика и Југославија као држава, како прва тако и друга, разорно су деловале на духовно јединство српског народа. Срби су прихватили југословенску идеју и залагали се за политику засновану на тој идеји, уверени да је то најбољи и најбезбеднији пут не само за њих већ и за остале југословенске народе, на основу које могу изградити државу у којој ће живети заједно. Због таквих намера Срби су се лако одрицали своје националне посебности, уверени да ће слично њима чинити и остали партнери у југословенској државној заједници. Обављена испитивања показују да су Срби, у свим крајевима бивше Југославије, највише, најбрже и у највећем броју постали Југословени, да остали југословенски партнери ни приближно Србима нису били спремни да се одрекну своје националне посебности за љубав југословенског имена, југословенске идеје и Југославије.

ВАСИЛИЈЕ Ђ. КРЕСТИЋ: О УЗРОЦИМА НАШИХ РАЗДОРА

Југословенска идеја и политика, и Југославија као држава, тако су постале подесан инструмент за расрбљавање, лако отпадање од српског корена и стабла, али и брзо утапање у неко друго национално ткиво, посебно хрватско и муслиманско.

Поред тога што је југословенство биолошки исцрпљивало и слабило Српство, оно је на нашу нацију деловало као моћан дезинтеграциони чинилац. За многе Србе, присталице југословенског опредељења, идеја југословенства била је примарна. Српска мисао за њих не само да је била као неважна одбацивана, већ је и демонизована као опасна, непријатељска, она која прети и угрожава. Тако је југословенство само по себи за Србе постало разорно, јер су се они, такви какви су, искључиви и борбени, у опредељењима за и против њега, међусобно поцепали и сукобили.

АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЈЕТНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

НАУЧНИ СКУПОВИ

Књига 1

ОДЈЕЛЕЊЕ ДРУШТВЕНИХ НАУКА

Књига 1

Василије Ђ. Крестић

ДУХОВНИ ПРОБЛЕМИ СРПСКОГ НАРОДА

ПОСЕБАН ОТИСАК ИЗ ЗБОРНИКА РАДОВА СРПСКИ ДУХОВНИ ПРОСТОР

Бања Лука

Српско Сарајево 1999

Поделите:

1 коментар

 1. Југословенство је угушило србство, а нјвеће заслугу за то имају
  комунизам ифашизам – два облика/појаве једне суштине
  – масонства – којеније самоникло у србском народу, већ је
  убачено и наметнуто споља , и то кроз два светска рата!
  Циљ је био – уништење православља, у Русији и Србији.
  У Србији је то подстакнуто грађанским ратом између
  “патризана“ и “четника“, где је губитник само
  – ПРАВОСЛАВНИ СРБСКИ НАРОД!

  Драган Славнић

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here