Какве ће резултате дати „ресетировање“ истраге о паду МХ17?

Поделите:

Прошло је више од пет година од дана када је на небу изнад Донбаса оборен малезијски авион који је летео на линији Амстердам – Куала Лумпур. Све ове године Заједничка истражна комисија разматра верзију којом оптужује Русију за ту катастрофу. Али очигледно је да нису могли да пронађу доказе за ту тврдњу, због чега су стручњаци почели да гледају у смеру Украјине.

А питања у том смеру је много. На пример, зашто Кијев није затворио ваздушни простор изнад зоне оружаног сукоба? Тиме ће се сада озбиљно позабавити. Холандски парламент једногласно је подржао одлуку која би могла суштински да промени ситуацију и баци светло на догађаје од пре пет година.

Проучавању улоге Украјине у авионској несрећи се требало још давно позабавити. Холандски законодавци о томе су говорили више пута. Очигледно су незадовољни једностраном истрагом, упркос чињеници да барем мали део одговорности дефинитивно лежи на Кијеву. Стога је стручњак у области авијације Елмар Гимула већ поднео тужбу у име родбине жртава Европском суду за људска права за убиство из нехата. Није изненађујуће што су одлучили да не рекламирају такав корак.

Истовремено, Малезија и Белгија нису сагласне са ставовима Аустралије и Холандије, које једногласно окривиле Русију за пад авиона. Малезијски премијер Махатхир Мохамед је више пута истицао да је Русију криве без доказа. Верујем да после овога нема потребе објашњавати да Малезију највише занима тријумф правде. Штавише, они веома добро виде да истрага, која је трајала неколико година, не даје резултате, и да преступници нису кажњени.

Ако су они заиста били руски, зашто онда нема конкретних података? Зашто ћуте Сједињене Америчке Државе, чији се сателит у то времен налазио изнад места пада авиона? Тешко је поверовати да би Вашингтон сакрио непобитне доказе о тако страшном злочину Москве. Кијев такође ћути, иако се у том тренутку у Донбасу била два њихова радара.

Занимљиво је да Русија највише помаже у истрази. Њено одељење одбране већ је доставило важне информације у вези са ракетом, чији су фрагменти представљени у Холандији.

На основу архивске документације, ракета која је испаљена на авион послата је у војну јединицу тадашње Украјинске ССР пре тридесет година. Логично је да нико није вратио оружје Москви када је Совјетски Савез престао да постоји. Можемо ли говорити о поузданости тих података? Пре свега, треба их проучити, и ако би били потврђени, тада би се истрага завршила. Међутим, истражни тим је једноставно игнорисао нове информације.

Сада се ситуација може променити. Наравно, холандски министар спољних послова Стеф Блок тврди да је задатак који му је поставио парламент тежак. Он је објаснио свој став тиме да ће бити потребно остварити сарадњу између Кијева и Москве. Међутим, то је тешко оправдати. Прво, независни активисти за људска права из Глобалних права мирних људи спремни су да помогну у истрази. С обзиром на то да је реч о организацији са седиштем у ОЕБС-у, она ће моћи да пружи потребну подршку. Конкретно, 23. октобра у Хагу намеравају да прикажу филм који би требало да поново оживи интересовање међународне заједнице за истрагом и одговорним за трагедију. Русија, с обзиром на то да је већ доставила информације о ракетивероватно неће одбити да помогне. И ново руководство Украјине можда објави податке које из неког разлога претходне власти нису доставиле.

Where will the «reset» of the MH17 investigation lead?

Поделите:

1 коментар

  1. То је специјална операција која треба да оптужи РФ. Русофобија се плаћа и генерише. Наравно да независни истраживачи (самим тим и холандски) долазе до потпуно обрнутих закључака. Америчко-шпански рат почео је провокацијом, први светски рат такође, немачко-пољски рат такође, ту је и Рачак и Маркале, и Сребреница (сада излази да су огроман број наоружаних муслимана побили британци). Авиони тог типа могу летети без људске посаде. Уместо живих путника, могу бити смрзнути лешеви цивилних жртава и војника са ратишта у Донбасу. Операција 11 септембар се показала специјалном операцијом, али резултат тога је инвазија пиндоса на Блиски исток и убијање недужних људи. Неповратан процес…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here