Tačijeva autobiografija zasniva se na lažima i prisvajanju srpske istorije!

Podelite:

 

Prema pisanju albanskog lista ”Bota Sot”, autobiografska knjiga Hašima Tačija ”Nova država-moderna država” zasnovana je na lažima i pokušaju da prisvoji istoriju Kosova. Takođe, sumnja se da je on platio dvojici novinara da napišu ovu knjigu, koju je predstavio kao svoje autobiografsko delo, i to državnim novcem.

”Prirodno je da državno tužilaštvo treba da započne istragu, naročito posle pisma britanskog advokata Džefri Najsa koje je upućeno kosovskoj vladi gde se opisuje loše iskustvo sa predsednikom i njegovim timom koji nije isplatio dug od pola miliona evra za deo autobiografske knjige ”Nova država-moderna država”.”, piše ovaj prištinski list. Podsećamo, britanski advokat i bivši tužilac Haškog tribunala, Džefri Najs, tvrdi da je nekoliko godina bio angažovan da savetuje Hašima Tačija, tako što mu je pomagao u pripremi materijala za osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK, ali i radio na pisanju dela Tačijeve autobiografije koja je nedavno izašla. Kako tvrdi Najs u svom pismu, on i Tači su stupili u kontakt preko Petrita Seljimija, tadašnjeg ministra inostranih poslova, novac je dobijao neko vreme, a potom su prestale da stižu isplate i Tači mu je ostao dužan 500 000 evra.

”Osim što je knjiga zasnovana na lažima i ideji da prisvoji ceo jedan deo istorije Kosova koji počinje od devedestih godina i traje do danas, predsednik se poneo kao lažov i manipulator ne samo u slučaju građana i državnog novca, već i u odnosu na ljude koje je angažovao da bace njegove laži na papir, kao što je slučaj sa advokatom Najsom.”, prenosi Bota Sot.

”Kada uzmemo u obzir da je državno tužilaštvo pod Tačijevom vlašću, potkopano njegovim kriminalom, teško je očekivati da ovo tužilaštvo može da pokrene istragu.”, objašnjava politički analitičar Nedžat Haziri. Inače, Hašim Tači nije prvi bivši komadant OVK koji je svoja životna i ratna iskustva poželeo da stavi na papir, pre njega je to učinio Ramuš Haradinaj u svojoj knjizi ”Razgovori sa generalom: priče o ratu i slobodi”, a potpisan primerak ove knjige je dobila i švajcarska novinarka Marlen Šniper koja je bila jedna od najvećih ”nada” tribunala u Hagu u postupku dokazivanja zločina protiv Haradinaja, međutim, sud je odbio ovu knjigu kao dokaz iako je Šniperova bila spremna da svedoči u Hagu.

M. Ćurčić, Vidovdan

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here