Ко о чему, Ђилас о фашизму: а Ђиласово насилно исељавање Рома?

Поделите:


Драган Ђилас је, гостујући на телевизији Н1, изјавио да Србија иде у фашизам. Међутим, када узмемо у обзир да је због принудног исељавања Рома, које је вршио Драган Ђилас док је био градоначелник Београда, реаговао и Амнести интернешнал (Amnesty international), запитамо се са којим правом он говори о фашизму и друге критикује за исти?

“Недавне акције општинских власти у Београду (Земун и Нови Београд) доводе у питање посвећеност владе и градских власти да испуне своје обавезе у спречавању принудног исељавања, чиме се доводи у опасност поштовање људских права више десетина ромских породица”, наводи се у саопштењу АИ поводом исељавања Рома у Земуну, на Новом Београду и испод Газеле. Представници ове организације су тада најавили и да се од европских институција и банака затражити да услове Србију и обуставе исплате кредита све док не буду у потпуности испоштована људска права Рома. Они су тада оценили да је пресељење Рома који су живели у насељу испод моста Газела било принудно. Представници Рома су се тада сложили са извештајем ове организације, а и организовали су протесте у центру Београда из разлога што је многим ромским породицама дат рок од петнаест дана да се иселе, али су им већ дан после уручења решења стигли булдожери и жандармерија да их принудно иселе.

Имајући у виду да је једна од највећих организација за људска права реаговала поводом активности власти Драгана Ђиласа према Ромима и њиховом насилном, булдожерима и жандармеријом, исељењу, закључак који се намеће јесте да Драгану Ђиласу фашистичке методе рада нису стране, те је тако он најмање позван да о фашизму говори.

Ненад Узелац

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here