Komnen Kolja Seratlić: Crna Goro majko naša čuvari smo tvog poštenja!

Podelite:

KOMNEN KOLJA SERATLIĆ

Trag u vremenu iz crnog šešira

CRNA GORO MAJKO NAŠA ČUVARI SMO TVOG POŠTENJA

(Molim vas objavite pismo mog Švaničanina Peroševića crnogorskom pukovniku, koji je sa ustašama u Kninu proslavljao genocid nad Srbima )

Šta reći (osvrte su dali pametniji ljudi od moje malenkosti, ali potrudiću se da dam svoj skromni doprinos), osim zakukati za u crno zavijenom Crnom Gorom (tipično izražavanje u mom kraju). Na površinu je isplivalo sve ono ružno u mentalitetu Crnogoraca, bolje rečeno Dukljana. Marko Miljanov je pisao: „Ne štedite nikome istinu, iznesite dobre i nedobre zasluge. Stijem se pomaga da se množe dobre, a umanjuju rđave“.

Crnogorce je odavnina ubijao depresivni optimizam, oni žive “ u kolektivno nesvesnom”. Te karakterne osbine su isplivavale u kriznim vremenima, posebno ratnim. Iako se na Balkanu momentalno ne vodi klasični rat između neke dve zemlje ili zemalja, stanje je ratno. Zar Crna Gora i Srbija nisu u ratu, zar Hrvatska i Srbija nisu u ratu. Odgovor je da, u ratu su. Mnogi, ponekad se iznenadim i neki pametni ljudi, smatraju da reči „odnosi“ i „saradnja“ imaju isto značenje. Naprotiv, mogu postojati izmeću dve zemlje (zemljama) odnosi, a da nema saradnje. Između navedenih zemalja, saradnja na političkom polanu je katastrofalna.

Razlike su tolike (krenimo sa Hrvatima), da Hrvatska nikada neće uspostaviti normaalne odnose i normalnu saradnju sa Srbijom. Ustaštvo je bukvalno procvetalo. Sa Hrvatima se nije trebalo petljati nakon Velikog rata. Isključivi krivac je kralj Aleksandar. Nije poslušao savete pametnih Srba, posebno savet vojvode Mišića.

Hrvatski istoričar T. Jakovina priznaje „da su Srbi 1918. godine spasli Hrvate“. On tvrdi „da Hrvatska nije ušla u Jugoslaviju, danas ne bi postojala“. Jakovina kaže „da je još 1915. Srbima bilo ponuđeno da uzmu Slavoniju, BiH, Liku i dio Dalmacije i stvore srpsku državu.„Istra i drugi dio Dalmacije bio je obećan Italiji. Ono malo Hrvatske, takozvana regija Hrvatska (Zagorje i oko Zagreba) trebalo je da ostane u sklopu Mađarske“, kaže Jakovina.

Dodao bih da Hrvatska nikada neće biti država bez Srba. Oblasti iz kojih su Srbi proterani su puste, a natalitet bez Srba u Hrvatskoj je negativan ( vidi tekstove „U Hrvatskoj ništa novo“, „Katolička patologija i falični Hrvati“, „Ubi ubi Srbina“ i dr).

Nedavno je „Jerusalim post“ objavio tekst pod naslovom: „U Hrvatskoj se sve više izražava divljenje prema koljačkom ustaškom pokretu“ u kome se, između ostalog navodi: „ Hrvatsko oživljavanje neofašizma je dom možda najvećeg i najviše prožimajućeg oživljavanja neofašizma u proteklih desetljećima u celoj Evropskoj uniji , (…) ulaazak u EU nije pomogao u tome da se umire antisemitski i antisrpski ekstremizam koji prožimaju hrvatski javni život“.

Da se vratimo Crnoj Gori i njenom pukovniku Ivanu Mašuloviću (ipak odlučih da mu navedem ime, iako nisam hteo da prljam ovaj tekst): Crna Gora je postala proustaška, prokatolička, proislamska. Niko normalan ne sme zaboraviti da je nakon referenduma o odvajanju Crne Gore od Srbije u maju 2006. godine, u Cetinju (i ne samo u Cetinju) bilo ludilo, Montenegrinosi su nosili plakate na kojima je pisalo „Srbe na vrbe“. Drljavić i Štedimlija Marković su mala deca pri sadašnjim Dukljanima. Mržnja je toliko velika da su Crna Gora i Srbija (da ponovo naglasimj) u ratu, žešćem ratu od onog u kome se puca, a Predsednik Srbije se ponovo šegači povodom prisustva Mašulovića na ustaškoj proslavi u Kninu (kao nedavno nakon izjava paše turskog u Sandžaku, Ugljanina, „ E Suljo, nema ministarske fotelje, ha, ha“ umesto da je Suljo uhapšen): „Hvala vam prijatelji, kako vodite računa o Srbiji i srpskom narodu i o našim interesima“, umesto da prekine diplomatske odnose sa Crnom Gorom, Mila, kao vrhovnog komandanta NATO crnogorske vojske i sve oficire Crne Gore, proglasi nepoželjnim osobama.


Pukovnik je, s obzirom na ambivalentnost u karakteru, umesto da bude pukovnik odaberao da bude pokojnik. Njega su taj karakter i mržnja prema srpskom narodu, doveli u prvi red na tribini u Knin, pod ustaškom šahovnicom, zajedno sa Gotovinom, Markačom i dr. zlikovcima. On je proteklih dana uživao da se o njemu pisalo, pa makar i negativno, što spada u još jednu karaternu osobinu Crnogoraca – narcizam (setih se priče moga dede da je jedan iz porodice u blizini Šavnika, osamdesetih godina 19 veka, koja nikada nije imala junaka ili poznatu linost, zvali su je „mrtva porodica“, zapalio crkvu. Pitali su ga zašto je to uradio, odgovorio je „da se i o mojoj porodici priča“, i dan dans se priča.

Radi mladih, a tako mi Boga i starijih, preneću jednu istinitu priču Radovana Vukanovića, komandanta Treće divizije na Stjesci 1943. tu je priču poverio Dedijeru: „Radovan mi se poverio da je na Sutjesci bio sa Đilasom i jednom grupom od 70 komunista, mahom rukovodilaca. Oni su bili ispod jedne stene koju su već zaposli Nemci. Tada je Đilas izdao naređenje da partizani moraju da unište sve dokumente. Tu je Radovan morao da iscepa i baci u zemlju čak i svoj dnevnik, koji je vodio od aprilskog rata 1941. Onda im je naredio da skinu i bace burme, prstenje i sve ostalo što bi moglo da udvrdi njihov identitet. Posle toga je naredio da svako stavi revolver u krilo, da ubaci metak u cev i da onda, po njegovoj komandi svi izvrše kolektivno samoubistvo. Tom se oštro suprostavio Ivan Milutinović, koji je povikao „Natrag pištolje, nismo mi ovde da se ubijamo, nego da poslednjim mecima ubijemo što više Nemaca“. Tek posle toga se (ambivalentni narcisoidni, prim. KKS) Đilas trgao i ućutao, a drugovi su povukli pištolje i stavili za pojaseve“. Mašulović i Đilas imaju iste karakterne osobine, samo što Mašuloviću nije imao ko da zabrani da ide na ustašku proslavu, odnosno da bude pokojnik.

PISMO CRNOGORSKOM OFICIRU PRISUTNOM NA PROSLAVI ” OLUJE “

Ja ti ovo pismo , pukovniče

Noćas pišem iz malog Šavnika

Da te pitam , zbog čega si išo

U skut , srpskog da ljubiš krvnika

Zbog čega si , išo pukovniče

Dje je Srbin vječito leleko

Zbog čega si ponizio sebe

Gubalo te majčino mlijeko

Mjesto počast da žrtvama odaš

Vječne snove što u grobu snuju

Ti s dušmanom , pravoslavnog roda

Vino piješ , i slaviš ” OLUJU “

Kano krilo , gladnog lešinara

Šahovnica nad tobom se vije

Lele majci , tvojoj moj Ivane

Bolje da te , ni radjala nije

Dok rod srpski , na dan ovaj kleti

Nad humkama svoje djece plače

Ti na ponos , Srpske Sparte pljuješ

I pozdravljas ustaške koljače

Ni Sekula Drljević se nije

Vjeruj tako ponizno ponaša

Što je silnog Djurišića Pavla

Predo živa , u ruke ustaša

Te godine Gradiška je Stara

Crnogorske djece , bila raka

Pa sam zbog tog , gledajuć te s njima

Vas dan dugi , od žalosti plaka

Jasenovac ni pominjat neću

Klete jame i stratišta mnoga

Svu noć sebe , s nevjericom pitam

Kako s njima , slaviti si moga

Na vratima srpskog grada Knina

Dje barjaci sad viore njini

Ti’ , pukovnik crnogorske vojske

Pružaš ruku Antu Gotovini

Da se Serdar Janko spuštit može

Crnoj zemlji ,iz plavih visina

Kunem ti se u krst i u vjeru

Da se ne bi , nanosio čina

Petar bi te Cetinjski prokleo

I za tebe , poslo perjanike

Da te pita , što si poletio

U skut srpske , da ljubis krvnike

Zar nijesi u dubini duše

Čuo vapaj , jauke i krike

I pod nožem ustaškim dje plaču

Srpska djeca , s Korduna i Like 

Vako radeć , nikad ući nećeš

U ” Primjere čojstva i junaštva “

Nit će neko za tebe da kaže

” Da si rodit , imao se rašta “

Jesi l’ imo koga da ti kaže

” Čist kroz mjesta prljava prolazi 

I da na svjet , sve se oprat može

Samo crni ne mogu obrazi ” 

PEROŠEVIĆ

Komnen Kolja Seratlić

 

 

 

 

 

 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here