Комнен Коља Сератлић: Организација Уједињених Нација

Поделите:

Може се приговорити да је о Организацији уједињенх нација (ОУН) све написано, да су велика светска и домаћа научна пера све промислили, осмислили и домислили. Дакле, шта има ново да се каже. Не ради се о неком открићу, ради се о једном другом погледу на настанак, посебно на лоше стање у коме се данс налази ОУН. Такође, чак иако није приступ нов, данас нико или мало ко чита те, неоспорно  велике анализе, томове књига, резултате са стотине и стотине заседања, редовних и ванредних, Генералне скупштине (ГС), органа ОУН, посебно Савета безбедности (СБ). У једну реч, наслов би могао бити „Још мало о ОУН“, или „Трансформација ОУН у савременим политичким односима“, или   „Да ли ће ОУН доживети судбину Свете Алијансе и Друштва народа“,  итд.

Када се упитамо о  и д е ј и  настанка једне универзалне интернационалне  организације као што је ОУН, онда томе питању можемо приступити са више аспеката. Пре свега говорити о  и д е ј и  ОУН значи истовремено говорити о оној фундаменталној идеји која је својствена мирољубивом инстикту човечанства свих историјских фаза и свих  меридијана, тек онда долази прецизно чињенично остварење у међународној политичкој пракси једне такве идеје. То фактички значи да се оснивање и постојање ОУН не сме гледати историјско-позитивистички, већ пре свега социолошки и философски, односно треба се колико-толико трудити да се нађе универзално одређење једне светске планетарне организације. Управо то значи одредити бит њене идеје.

Зашто инситирамо на  изразу и д е ј а. Зато што ћемо на крају тежиште ставити на анализи историјске могућности њене реализације и практичном решавању политичких проблема. Платон је први говорио о идеји  (као лику, узору) и о њеном остварењу – приближавању тој идеји (парусија) о светској политици о миру о праведности. Иако је био аристократа (презирао је робове) имао је сталну жељу да својом мишљу помогне владарима да стваре такав поредак који ће најбоље одговарати грађанима његове земље и грађанима свих других земаља. Платонова идеја о праведности управо значи укидање олигархије и доминације у односима између државама.

Поред Платона се могло чак проћи, али поред Аристотела никако, јер је он одредио друштвену бит човека. Човек је по природи зон-политикон, каже Аристотел, што значи да је нужни и примаран начин људског испољавања  политичко биствовање. Ова формула, која се не сме схватити уско биологистички, имплицира две ствари: понајприје да је човек друштвено биће, те да је одмах и универзално биће, биће које делује витално у тежњи да задовољи све своје, како биолошке тако и друштвене потребе. Иако ова формула на први поглед има своју противуречност, јер је човек осуђен да универзално делује, а с друге стране индивидуално мора да ради на штету својих тежњи за универзалношћу. Тиме се хоће рећи да су друштвени сукоби били нужни иако неоправдани. Аристотел инситира на помирењу човека, а то значи заједнице са самим собом. Основна идеја упућује на то да се осигура такав светски поредак, који може допустити да се у човеку, у заједници помире противречности његових захтева.

Зато захтев за остварењем једне светске организације не значи друго до чежњу за доследним остварењем људске бити (битија), а то је универзална друштвеност.

Каснији периоди обилују тежњом за стварње и оваплоћење идеја и Платона и Аристотела. Не оповргавају се њихове идеје већ се управо потврђују. Тако у периоду  хеленизма  човек по први пут постаје грађанином света. Грчка је изашла из оквира својих малих полиса, друштвени живот се расточио у великој хеленској заједници.

Стоици се баве питањима природног права. И у њиховим тезама могу се назрети ставови који имају за консеквенцију потребу мирног међудржавног живота. А то је управо произилазило из њиховог елементарног лично индивидуалног захтева за блаженством (атараксија). Изгубљеност индивидуума у тако широкој и безграничној заједници може да се реши једино у мирној људској и на природном праву заснованој заједници.

Политичка универзалност, која је код  стојика имала потпуно овоземаљски терен, у периоду раног хришћанства прелази оквире стварних светских могућности. Хришћанство има двоструки значај када се говори о идеју стварања светске организације народа. Пре свега је значајно у институционалном погледу, а затим  настанком хришћанства црква и политика ће задобити нове облике. Иако је хришћанство  само на религиозном плану остварило универзалну једнакост (јер сви воде порекло од једног истог Бога и имју право на спас, такође, од једног и  истог Христа), оно је ипак проширило и политичке видике стварног живота заједнице. Црква, као институција, убрзо прелази у посед класне владавине да брани њене интересе и да пропагира њену универзалност, а с друге стране хришћанство само по својој идеји остаје неостварени захтев истинске универзалности свих заједница и свих људи.

Ако се сматра да је и црква једна од првих универзалних институција чувања светске правде и мира, онда се не сме заборавити њена класна улога. Ово је за историјски приступ настанку ОУН од велике важности, јер показује да је класна владаваина моћника овоземаљски искривила праву бит идеје о универзалној једнакости и миру, а њихово земаљско испољавање пребацило на план трансцедентности и обећања. То показују политичке прететнзије до данашњих дана тзв. Папске државе (Ватикан). У ствари Ватикан је срамни покушај католичке цркве да се докопа политичке власти и да божанско право наметне овоземаљском праву. Познати су крвави сукоби које је Ватикан имао са европским владарима, француским, шпанским њемачким … Познати су и резултати тих настојања Ватикана. Наиме, буђење европске буржоазије и њен утицај  на владаре, спречиле су тзв. Папинску државу да оствари своје циљеве и да тако буде кочница економском  и политичком напретку света.

Комнен Коља Сератлић

ВИДОВДАН

Поделите:

55 Коментари

 1. Ko i zbog koga je osnivao UN,na cijem zemljistu,u kojoj drzavi,kome u korist.Koliko mi je iskustveno poznato sve “humanitarne”organizacije prvenstveno su stvorene radi nacina da se izvrsi ekonomsko-politicka invazija na odredjeni prostor,pomocu dobro uhlebljenja jednoga dela iz vrha staleskoga-intelektualnoga-politickoga sistema.Koliko vidim i UN su stvorene zaradi potrebe mocnih struktura,mocnih drzava da stave pod “univerzalnu kontrolu mocne vladara nemocnih drzava da ih privedu “poznaniju” “prava i pravde” onako kako su Najmocniji srocili prema svojima potrebama i namerama da namecu pravo i sprovode pravdu po svetu,kako hoce milom-prevratima ili silom osiromaseno-obogacenoga uranijuma u zavisnosti kako gde zatreba.Ovi mocni iz nemocnih drzava primljeni su u kolo Najmocnijih,da se naprazno junace i kurce kao da su neki faktor ,sve dok ne dobiju cusku iza usiju ili dok onom muskom stvarkom ne zaglave budak , baceni u nekome jendeku.Najveca pocast koja moze da im se desi je da budu potapsani po ramenu od nekakvoga Trampa,Merkelke,Generalnoga sekretara i da kuci ispadnu veliki kao i mi mnogi polupismeni mucavci sto na raznima sajtovima eto prosipljemo visak pameti,nebili se eto cula neka “pametna” i od tamo nekoga Srboljuba Mozda su Platon,Aristotel, u staromu veku pre Hrista bili ljudi cista srca i dobrih namera, imali su ideju i veru u uspotavljanje planetarnoga pravednoga ljudskoga poredka i to je kod njih ostalo samo kao ideja-vera ali nisu imali dela truda-zrtve za ostvarivanje te svoje ideje.Gospod Isus Hristos,Svoju Veru-Istinu i delotvorno je pokazao ucenicima svojima kao i svim potonjim sledbenicima, zrtvujuci se kroz licno ne sticanje nikakvih materijalnih dobara sluzeci bliznjemu svojemu u vreme i na prostoru na kome je obitavao ,sluzeci svima ucinivsi Najvecu Ljubav polazuci zivot svoj za covecanstvo.Da je bio samo covek onoga ili ovoga vremena sa svim svojim znanjima i mogucnostima bio bi vrlo bogat i na drugi nacin i slavljen.Papstvo kao ni protenstantizam i nisu olicenje Hriscanstva niti imaju ista zajednicko sa HRISTOM.,Prvo je htelo da od Evropske aristokratije preotme vlast zarad raspolaganja zemaljskim carstvom i blagom u katolickoj interesnoj sferi i nebi kocio nikakav napredak da je uspeo jer bi mu isti obezbedio kapital i apsulutnu i vlast na dobrim delom covecanstva.Iz toga se izrodilo ovo drugo koje je uslo u ortakluk sa aristokratijom u delu Evropskih drzava stvarajuci protenstantizam.,deleci sa njom vlast i bogasvoJedino je Pravoslavlje kroz vekovno stradanje i borbu za opstanak ocuvalo Hriscansku Istinu ,i tamo je jos jedino moguce pojesti Besplatan rucak,spram da i kod nas u ovome vremenu opste kvarezi biva zahvacen i dobar deo onih koji predstavljaju Pravoslavlje.COVEK,KAKO TO KVARNO ZVUCI.

 2. Da, bas, kako potpisano- Seratic!- i utvrdjuje: seratologija…, tuzno, iskreni osjecaj sazaljenja. No, nije bit u tome! Ona- bit!- je: autori, vlasnici…, kako li se to, vec, zove!, sajta moraju imati granicu- za tekstove!- ispod koje se ne ide; u protivnom, bolje ugasiti sajt, kako se sopstveno ime nebi kaljalo stajanjem iza ovakvih gluposti; nemoze se iksipsilon Babastani omoguciti da b b a b a s t a n i samo zato sto je
  BabaStana
  seraTicu soboleznovanije, Vidovdanu
  uozbiljenje, iskreno!

 3. Zar bi trebalo ugasiti sajt VIDOVDAN,zato sto po Glisi i Gnjaji nema zabrane zvana cenzura na drugaciju istinu,pamet,razumevanje neke teme na svojstven nacin iz svoga ugla gledanja,pa makar to i ne bilo tako.Eno ti Gliso i ….vazda sajtova poput Pecata,Novoga Standarda i drugih u kojima nemas sanse rec da prozboris protivu Tite,Slobe,Vucica,EU,NATO i svih drugih istinoljubivih ,slobodoljubivih bivsih i sadasnjih vodja i organizacija.Najbolje je jednoumlje,metak na svaku suprostavljnu-jereticku rec, tako ste naucili od bivsih i sadasnjih Komesara.

  • Ne radi seSrbolhube o tome sto ti zboris , vec o totalnoj gluposti; a o gluposti se ne moze zboriti, te i ne spada pod upit: cenzura- necenzura; pod ovo idu pametne stvari; a pametna stvar- poznavanje i znanje!- jest uvijek d r u g a c i j e misljenje, a da li ce pod cenzuru ne ovisi o p r e d r u g j a c i v a nj u misljenja- kao sveuslovnom radu p o j m a- , vec o cenzoru; i rekoh: cenzoru je u volji da sve bude g l u p o s t- uvjekovjecuje se…

    • Drag si mi zato sto si Kurbla( makar ovo imenica zenska pola)- po imenu
     Iz naroda, a s v a l t i r a n nisi..
     Tiho djetinjstvo: i sad vidim- kurblu vrte, kamione pale, nebi ovih- i u glavi i na glavi- namnozenih akumulusa…
     No, dragi moj Kurbla, neznam o kakvom to Budaletini Taletu zboris, a da sam ja on- on epsko lice, a ja, tek, Gnjajo i Gliso… A kad si vec tako, evo ti kako sam ja: imah luda deda, volio i Taleta i Marka, Sarcem se ponosio, Titu ovima kroz majcinu im slao; u neka vremena od o v i h o n i- braca
     o v i h!- sve mu poklase, a njega Svabe u logor u Zagreb; i mene bi zborio, zaklali, al’ me Svabe od hrvata cuvali… E, kako se ko od unuka radjao, on mu davao imena svojih zaklanih; medju njima bio i Gnjajo- oce d ( dj, nema moga cirilicnog d sa crticom) eda Gnjajo, oce baba Gliso- brata joj o n i sto su od o v i h braca zaklali; kuca gori od slanja Tita kroz majcinu im o v i m a- Njemu zena u poslove da se mjesa! Noc i krevet- deda popustio, dzaba bjese kad mu se spustio, bude Gnjajo, dodalo se Gliso, deda vino, a baba u Crkvu: bice Gliso, pa, po njemu, Gnjajo, Njegosevu Deda ne poslusa o zloj cudi koja zenu puni…
     E, to sam ja- Gliso i Gnjajo!-, moj Kurbla! I ne muci mene to, moj Kurbla, nego ludost u Deda i Babe: ta, kako cu, jade, u jevropu- da se glisim poznaju mi Gnjajo, da se gnjajim poznaju mi Gliso- neevropsko moje imenije, u tartar me alek pretvorio; utjeha mi imacu drustvance- jevropi se ni k u r b l a ne prima…

     • Hvala “obojici”,i Glisi i Gnjaji,sto me medju pajsere ne svrstaste.
      Pajser rusi,KURBLA POKRECE.
      Prijatelju,ovde ima ljudi glupih kao pajser,sve vise i vise…
      Neka si ti ziv i zdrav,i ako zatreba kurbla,tu sam!

 4. …i: ako se pisanje uoblicuje u: ” prozboriti protiv”!, jadno nam pisanje; tamo Komesar, ovdje k o m e s a r s.k i Duh- doktorant do doktoranta, a ni znanja ni pisanja, i oni prvi i ovi drugi bas slina ko slina, prihvatajuci to imamo sto imamo, a prihvatajuci- nenamo nista za” protiv”, jer i mi bas
  s l i n a…

  • Bože mili, da li se na ovaj sajt moraju preseliti, kao komentatori svi stanari iz zatvorenog odelenja Lazine ustanove. Očito je da im se pridružio i korifej zatvorenog odeljenja.

   • Ocito! Bio sam tamo. Mada nimalo ne drzim do toga da sopstveno iskustvo moze biti mjerilom istine, ipak: sve od Boga ljudi, andjeli s njima, zdravi..; dolaze, ne zele da odu- bas kao u Letu iznad kukavicjeg gnijezda; uprisebivsi se mogao sam rasudjivati: svi mi izgledase kao Ivan- Karamazov, po ulasku u sudnicu, a tamo: oni mali, sa repicima, bauljaju; vidjeh i “Gospodina K”, Vltavom mivenog: Milena mu u zagrljaju, Bog ih spojio; mnoge vidjeh, svi zdravi, a, nadasve!, umni, nigdje m a l o u m n a; dodjose, kazu, dvojica, prepoznali ih- glumci: od njih se, kazu sklonili, Satani da su, isti, sluzili, u Titu da im se Gazda kamuflirao, titici titili da Gospodu dotuzilo,- ovdje nas ON postavi, Cuvare nam dade, prepoznali onu dvojku- k o n s p i r a t o r i!, najurili ih- da tituju gdje i titili, za titanje ak’ se ima ista…
    Naravno, nije iskustvo, makar i licno, kriterijem istine- transcendentalizam je to, transcedentnim!- bez jednog ” n”, kako jedan titic pisa- biti je, stojickim- kako isti titic, sa onim ” j”, pisa- da se bude, zon- bez jednog ” o”, zna isti titic!- politikonom da se nasadi… Napustih Lazu: odo’ medj’ m a l o u m n e ( Srbe) umnog titica da trazim, a ono: uplatonio, uristio ( ” A” dodali davnasnji titici), l o g o s u se dao, klepari; prvo klepanje mu bi da su
    ” Srbi u velikom procentu m a l o u m a n
    narod” . KOPILE titino!

 5. …… ЉИСИЦА…..
  Претпостављам , да је овај текст господина Сератлића , увод у ,, фељтон
  о Уједињеним нацијама ,, којим ће нам у сљедећих неколико наставака , господин Сератлић , дати могућност , да пратећи историјат те организације и проблеме који су је пратили , сазнамо и како би требала изгледати њена будућност . У ишчекивању сљедећих наставака ,, Фељтона о Уједињеним нацијама ,,
  С поштовањем , Драгољуб Мутић ,

 6. A sts ti mislis Gliso i Gnjajo,da u ovomu ljudskim umom i rukom stvorenome uvremenu u kojemu vazi za vascelu Vaseljenu davno recena izreka nobelovca Ive Andrica nije upucena danas samo narodu Srpskome,da “Dugotrajno robovanje i rdjava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednoga naroda, da zdrav razum i prav sud u njemu toliko otanje i oslabe , da se potpuno izvitopere . Takav poremecen narod , (po mome shvatanju narodi) ne moze vise da razlikuje ne samo dobro od zla , nego ni svoju korist od ocigledne stete”Ne samo Srbi nego vasceli svet je upao u zamku necastivih vladara preko UN, kojeimu se svi moraju pokoriti ili biti spremni na otvorenu borbu,.Zasto je danas veca mrznja na Rusiju nego u vreme SSSR-a,Ne samo zbog vojne moci nego i zbog otpira zapadnjackomu ocu lazi necastovume.,u svim vidovima zivota i drzave naroda koji sacinjavaju Rusku federaciju.

 7. Да, господине Мутићу, ради се о Фељтону од 9 наставака. Увијек сам сматрао да би требало да се бавимо и истраживачким новинарством, да понекад приступи буду научни, а не само шта је рекао Вучић, какави су Вучићи, Дачићи, Соње Бисерко, ко је кога и зашто, о свађама у унесрећеном Парламенту, насловима и преломима дневних листова са вулгарном терминологијо арлаукачама – певаљкама, ко је ским спавао, које по некоме далеко отпљунуо. Сви масмедији су постали таблоиди. Мутићу, Ти знаш да је ОУН на самом понору, она ће доживјети судбину Свете алијансе или Друштва народа, а без те организације, за коју сам с правом написао да је преседан у историји човјечанства, наступио би свеопшти рат, рат невиђених размјера, а рат је на помолу. Чињеница је на другој страни да је ОУН постала испостава Империје зла, чињеница је да је ОУН унесрећила Србију и не сам Србију, чињеница је да се Јалтска формула више не може одржати, а то је принцип једногласност (лан 25), а не вето како нажалост сви погрешно говоре, не постоји вето у СБ, постоји принцип једногласност, да све сталне чланице морају, посебно када се ради о рату и иру, о очувања мира у свијету, након крвавих ратова, посебно Првог и Другог свјетског рата, гласати једногласно (када сам у прошлом вијеку полагао Међународно јавно право код чувеног проф, академика Милана Бартша, био је и судија Међународног суда правде) управо сам добио питање о тзв. принципу једногкласност – Јалтска формула да се не ради о вету, не постоји вето, добио сам високу оцјену у индексу. Иако није формално мијењан ниједанх члан Повеље ОУН, она је доживјела трансформацију, посебно Резолуцијом за мир, која је у тим временима прошлог вијека сачувала мир, јер је због блокирања рада СВ том Резолуцијом одлучивање пренесено на ГС да гласачком машином донесе одлуку и одлука је донесена, сачуван је мир, изтбјегнут је рат. Такође, питање генералног секретара, јер оно што је данас генесек није по Повељи, и др. О свему томе се говори у Фељтону и на крају у 9 наставку је резиме.
  Замолио сам уредника Видовдана да направи другачији прелом. Мрао је нагласити да се ради о Фељтону, то је само први наставак – поред наслова мора у загради да стоји Фељтон 1 и тд. Нормалоно, с обзиром на то да сам нарцис, требало је ставцити моју слику, јер ја сам лијеп човјек (ха, ха , мало шале) и на крају сваког наставка најавити слиједећи. Мутићу, тај Фељтон сам радио мјесецима. А неки Г и Г који је побјегао из једне угледне установе, болнице Лаза Лазаревић се спрда са мојим презименом и опомиње Видовдан да не објављује, као је написао, “сератологију”. Када тај несрећник прочита цијели фељтон, вратиће се у Лазу Лазаревића, да схватио си Мутићу, још више ће полудјети од Фељтона (ха, ха). Ето ја њега могу поздравити (свакако признајем да се не би требало спуштати на тај ниво, али такви не разумију други ниво) њемачком изреком: “Sheisse sheisse mein Taube weisse”. Римује се и на српском – “Сери сери мој голубе бели”. Мутићу, јадна је Србија, јер је велики процемат српоског нараода постао малоуман, а није се ни чудити, шта су нам све радили лутајући циркузанти и овакви домаћи лапрдачи.

 8. “Muticu, jadna je Srbija, jer je veliki procenat srpskog naroda postao
  m a l o u m a n…”!!!
  Vidovdane, sajtu!-
  – Luc razbora zapoveda
  Suzdrzano da se vladam
  Vidovdane Vecni, a, u v r e m e n u, sutra-
  – Uvidovi ovog nesrecnika
  Zalutao, pa se izblejao
  Po r a z b o r u, a ka n e s r e c n i k u:
  – svaka glupost se moze objaviti;
  jedino to danas i ide; ali da se objavljuje zadnja blesologija i to
  au- t o r u ( da mi oprosti domaca
  stoka!) koji javno, preko istog “izdavaca”, a okrenut ka sopstvenoj blesologiji, o narodu za kojega, misli blesolog, pise, izjavi da je taj isti narod ” ” u velikom procentu malouman” !, e! to izjednacavanje sebe sa takvim torovnikom je ruganje samom sebi.
  Ovdje, naravno, radnja uma staje: n a r o d ne stavlja takve neumnike u Lazu- tamo su i narodna i Bozja bica- , vec, u, za to , znana mjesta…Sutra je Vidovdan, prljati se dalje nevalja
  Platon, Aristotel, stoici…, pa ta beda misli da su to krompiri; Sveta Alijansa, pa ono dvoje; pa najveca pohvala Vatikanu- ovaj hoce da nametne Bozje zakone zemaljskim, pa “zon”!,…, o leksici i lekturi, elementarnoj logici…, spodoba koja misli da su olovka i papir onaj, nad wc soljom, “lic”- visa sila, nocni dusi, a uoc’ Svetog Dana, po izrecenoj procentualnosti maloumnosti
  Srpskog Naroda, s e r a t i c u umetnuto “l”; a Gospodji Solji, nezna seronja ( to je onaj koji sjedi na Solji i preznojava se), ugodnije – manje prska!- ” tlic”, no li ” lic”.

  Srpski narod- u velikom- malouman….
  Vidovdane sutra je Dan VIDOV!

 9. Ако се сматра да је и црква једна од првих универзалних институција чувања светске правде и мира, онда се не сме заборавити њена класна улога. Ово је за историјски приступ настанку ОУН од велике важности, јер показује да је класна владаваина моћника овоземаљски искривила праву бит идеје о универзалној једнакости и миру, а њихово земаљско испољавање пребацило на план трансцедентности и обећања. То показују политичке прететнзије до данашњих дана тзв. Папске државе (Ватикан). У ствари Ватикан је срамни покушај католичке цркве да се докопа политичке власти и да божанско право наметне овоземаљском праву. Познати су крвави сукоби које је Ватикан имао са европским владарима, француским, шпанским њемачким … Познати су и резултати тих настојања Ватикана. Наиме, буђење европске буржоазије и њен утицај на владаре, спречиле су тзв. Папинску државу да оствари своје циљеве и да тако буде кочница економском и политичком напретку.
  Види Мутићу, брани ме барате Мутићу. Овај лајач и лапрдач није прочитао шта сам написао за католиучку цркву, за Ватикан. Лапрдаач каже “…pa najveca pohvala Vatikanu”. Управо супротно, ставио сам Ватикан на своје мјесто: У ствари Ватикан је срамни покушај католичке цркве да се докопа политичке власти и да божанско право наметне овоземаљском праву. Људи, овај лапордач нема име и презиме, нема храбрости, а и нешто друго, да напише име и презиме, већ лапрда под псеудонимом. Моли Видовдан да се заустави ове глупости Комнена Коље Сератлића, а Видовдан не зауставља ову псовачину и небулозе побјеглог болесника из Лазе Лазаревића. Спрда се са мојим презименом, а незна несрећник да је мој предак био Сер Атли и да су му када је дишао да живи у мојој Старој Херцеговини додали ић и тако је настало презиме Сератлић. Да , да побјегуљо без имена и презимена из Лазе Лазаревића, да увриједило Те је што спадаш у те малоумне. Зевс је подарио Грцима срам и стид да се посраме и застиде,а ти лапрдало немаш обрааза, немаш ни срама ни стида. Престани да пишеш глупости, прочитај цијели Фељтон од 9 наставака, научи нешто људска биједо.
  Молим господина и уваженог аналитичара Милована да испод наслова стави Фељтон 1 и да објављује моју слику. Љепши сам од Кресовића (ха, ха). Мутоћу Ти знаш сам нарцис.

 10. јер сви воде порекло од једног истог Бога и имју право на спас, такође, од једног и истог Христа), оно је ипак проширило и политичке видике стварног живота заједнице. Црква, као институција, убрзо прелази у посед класне владавине да брани њене интересе и да пропагира њену универзалност, а с друге стране хришћанство само по својој идеји остаје неостварени захтев истинске универзалности свих заједница и свих људи.

  “Ако се сматра да је и црква једна од првих универзалних институција чувања светске правде и мира, онда се не сме заборавити њена класна улога”.
  Koljo, ti meni oprosti, ali ovo je potpuna glupost. Jer da nije glupost bila bi laz i podvala. Crkva, apsolutno i aksiomalno, nikad nije imala takvu ulogu i nece imati. Da ne tupim sad, jer vidi se da ti o Crkvi ne znas mnogo, navescu ti samo dve recenice Hristove: “Carstvo moje nije od ovga sveta”; “Nisam dosao da donesem mir…”. Nijedan nije izgovorena u nekoj paraboli, i Hristos govori u Prvom licu. To je podlozno tumacenju alegoricnom, ali vazi i bukvalno. To sto je Vizantija bila neka vrsta (ni blizu teokratije) Teodulije (da kazemo na grugo, po Nikolajevoj reci), apsolutno ne predstavlja ulogu Crkve na zemlji. Crkva ima ulogu da, kroz Hrista, a Duhom Svetim, obesmrtnjuje ljude, da ih obozuje, u krajnjoj mjeri, a u onim pocetnim da ih, ljude, preobrazava, njihovom voljom, dejstvo Duha Svetoga Koji Joj je “podaren”, Koji u Njoj dise. To znaci, ne individualizam, nikako, upravo zajednicu, ali nikave rajeve “mira i pravde” kako ti to kazes.

  “Ako se uzme da Crkva…”, nije nikava hipoteza kod tebe, nego polazna i osnovna teza – posto je ona cist promasaj, sve ostalo je promasaj vezano za Crkvu. Koliko kroz pogresne polazne teze mozes izvuci prave zakljucke? Pa smesno je i diskutovati.

  Sto se stila tice, na stranu oi sustinski promasaji, to je “sto bi jednostavno, kad moze komlikovano”. To je odlika reci koje nemaju nikavu dublju pozadinu.

  Oprosti sto te ovako “iscepah”, ali zadires u duboke stvari kojima nije ni mesto, ni prilika, niti si dublje upoznat sa njima. Ti si dao Crkvi karakteristike bas one koje ona nije. Nisi omasio malo, omasio si potpuno sa svojom (nadri)tezom. Jedan Florovski nije u stanju da definise Crkvu. Crkva je, najblize i najkrace, Liturgija! A Liturija blage veze nema sa tvojim pisanje….

  • “порекло од једног истог Бога и имју право на спас, такође, од једног и истог Христа”

   Samo u ovoj recenici ima gotovo bogohulnih izjava, ali posto je cisto neznanje, ona nije bogohula…

   1. Covek ne vodi NIKAVO “poreklo” od Boga, poreklo je, u nasoj pojmovnoj terminologiji, preko radjanja. Kaze se “on je poreklom Srbin”. Dakle, djed mu je bio Srbin i sl. Covek je STVOREN, nije ga Bog rodio, nego stvorio iz nista. Bog ima drugu prirodu nego covek. Bozija je NEstvoreana, ljdska je stvorena. Bozija je BE(Z)smrtna, ljudska je smrtna. Tu vec zadiremo u Tajnu Ovaplocenja, a to je malo dublja dogmatika….a tvoje “poreklo” je razreseno u Halkidonu.

   2. “Pravo na spas”? Ne, druze Koljo, nikavo pravo ljudi nemaju. Kazi ti nama ko je taj ko je ustrojio “pravo” izmedju Boga i coveka? Bog radi sta oce i kako oce. Covek nema NIKAKVIH prava, covek ima zivot jer mu je podaren. Kad je vrhovni serafim pomislio da ima pravo komletna njegova priroda se ziopacila, dobila drugo usmerenje – zlo! A bio prvi do Boga. Kada je Adam pomislio da ima neko pravo, komletna ljudska priroda od njega do eshatona, Preobrazaja, Suda i Vaskrsenja, do drugog dolaska Hristovog, je, dakle, posala unakazena, smrtna, jadna, nikava. Umesto da uzrasta ka bozanstvu po blagodati, izopacila se i krenula ka SVOM “PRAVU” – nistavilo. Ljudsko “pravo” je znas sta? Nistavilo! Ono odakle smo i nastali.

   To sto ti zoves “pravo svih na spasenje” (je demonsko glediste, najgordije moguce, sreca tvoja u neznanju pricas) je MILOST BOZIJA! Dar Boziji, ne sto “imamo pravo” nego sto Bog tako oce. Sto rece jedan pametan bogoslov savremeni “jer Mu se tako cefnulo”!

   • Kad stolar napravi sto, ima li sto iakavo pravo? Ako se sto prevrce, ne prevrce se po nekom pravu, nego sto nema dovoljno nogara, i sto ga gravitacija vuce.

    Covek i covecanstvo, Koljo, uredjuju drustva svoja po svom grehovnom rezonu, da zadovolje debela creva, i ostale, je li, organe, imaju neku eticicu, neki toboznji moralcic, i tako te gluposti: ocu budem peder, ocu budem vaki, naki. Neki filosofcici piskaraju sto im demoni nasapcu….E, ima dobra stvar – savest, i taj pecat Tvorca, za dobro koje dize revoluciju u nama. Crkva, drze Koljo, nije tu da vrdi drustvene promene i uredjenja, nego POJEDINACNE, individualne, coveka po coveka, iznutra. Znas gde je paradoks? To mora da ide kroz zajednicu, taj proces.

    Aaaaa, zajednica, reci ce neki drzavotvorac, tu sam te ceko. Ma jok. Stvar je u tome, taj greh u nama, znas. Nemoguce je urediti drustvo po Hristovim normama “ovde”. Ne, Koljo, nego iz ovog smetlista, poprista dobra i zla u nama i medju nama, Hristos bira svoje – ZANJE ZETVU! Sad je proreda, a kad bude Sud, bice odlucivanje kukolja i zita. Andjeli Boziji ce to da sortiraju. Kapiras. U tom kontekstu, ovo ovde ti je za crkvu zivotarenje. Da se kako-tako pregura sa sto manje zla. A za riscanina, ako nema rata, on sam zna da je sve podnebesje nasrnulo na njega, putem pomisli, ponuda….i sjedi ispred otela Moska u po Biograda, pije kavicu i ratuje. Polu-gole hodaju, ajde majcin sine ne pozeli, da te vidim! Aaa?

    Nema Koljo ic od te tvoje teVorije…suplje u prazno. Jedino Franjcek nece spavati u Vatikanu radi tebe…bas si neki.

 11. Trazio sam kratko i prikladno, ovo je nekako najprilicnije da baci Kolju u dilemu makar…jest da je o. Rafailo dosta brutalan, ali je pun ljubavi, nadamo se nece isprepadati autora….poenta je sta kaze. Kada hriscan krene putem pokajanja i pocne da dozivljava Crkvu, nailazi na zestoka iznenadjenja, cesto razocara, sokira…a ponajvece je, ustvari, sta je Crkva i njena misija. Mi ne mozemo da prihvatimo ulogu Crkve, jer smo nisko pali, ne mozemo da pomimo da Bog oce da budemo bogovi, i da je zato dosao i osnovao Crkvu. To je previskoko za nas….zato je spustamo nisko, a time i sebe, jer mi smoo Crkva.

  https://www.youtube.com/watch?v=hiyfqJ1ACgE

 12. Za Daj Boze mira,zdravlja i pokajanja.I ti kao Kolja pricate samo poluistinu.CRKVA je na zalost u svim vremenima prezivljavala na zrtvi cesce pojedinaca nego masa, pogotovu posle 313 godine kada je oslobodjena od masovnih progona u Rimskomu carstvu. Mnostvo je sa svojim vodjama (kao u starome zavetu)cesto je padalo u jeres otstupnistva i otpadnistva gde su HEROJI HRISTIVI ne zaleci zivot svoj ustajali protivu toga ,kao sto su bili i sveti Jovan Zlatousti,Nikolaj Mirlikijski,Marko Efeski,Srpski Patrijah Maksim koji jedini ne potpisa uniju u tragicnim vremenima po narod Srpski, i jos monogi drugi ,znani i ne znani duhovni div junaci svojih vremena, sve do svetoga oca Justina Celijskioga,vladika Nikolaj Srpskog koji trpise progone za HRISTA i rod svoj, kao i blazenopocivsega patrijaha Pavla koji trpljase izrugljivanje od svoga i tudjina.Crkva nikada nije bila masa ili vecinska u bilo kojemu narodu,vazda je pocivala na borbi i zrtvi za NJU svetih ljudi (muskaraca i zena),dok su mase vazda svoj zivotni vek provodile u zabavama nekakvih hotela,sportskih terena,vasarista i cirkusa.A Pape i Vatikan drzava, vrazija sila ko sila, Sila BOGA ne moli a BOG silu ne voli.CRKVA ce opstati do kraja vremena na slabasnim plecima PRAVOSLAVNIH DIVOVA,muskijeh i zenskijeh,Jedno bez drugoga ne ide jer su jedno bez obzira koliko ih necastivi razdvajao kroz sva vremana,oni su jedno prizvani u Gospodu nasemu Isusu Hristu.

 13. Десет заповести у Православној цркви
  Ја сам господ твој и немој имати другог бога осим мене.
  Не прави себи идола нити каква лика; немој им се клањати нити им служити.
  Не узимај узалуд имена Господа Бога свога.
  Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и сврши све своје послове, а седми дан је одмор Господу Богу твојему.
  Поштуј оца свога и матер своју,да ти добро буде и да дуго поживиш на земљи.
  Не убиј.
  Не чини прељубе.
  Не укради.
  Не сведочи лажно на ближњега својега.
  Не пожели ништа што је туђе.
  Није ми јасно зашто толико конфузне преписивачине о цркви о вјери. Трпате туђе реченице и испадате високопарни познваоци свих конфесија. Ја сам само у контексту очувања мира међу људима поставио на своје мјесто Ватикан, Папску државу, јер католичка вјера није вјера већ занимање, не поштује 10 заповести посебно шесту – “Не убиј” (да је католичка вјера занимање, давно сам написао у једној студији о вјерама, али ето испадох незналица, ја се не бавим да поновим, преписивачином, а тако ми Бога треба умјети и преписати). Католичка вјера је освајачка (инче господине, без имена, а зовеш се ДАЈ БОЖЕ МИРА ЗДРАВЉА И ПОКАЈАЊА, с обзиром на то да сам живио 14 година у ЛА подсјећам вас – морам употријебити мало “в”, јер немате име – да су католички поипови по ЛА у једној руци држали крст, а у другој мачету). Оставили су иза себе потоке крви по ЛА и не само ЛА. Правослаље нисам ни споменуо, јер православље није освајачко, Православна вјера је мирољубива. Европа, посебно Империја зла, односно ОУН мораће једнога дана затражити помоћ од православља. Дошло је вријеме покајања за све оно шта је урадила та Западна Европа и Имприја зла. Сва зла су почињала од Европе. Није Балкан буре барута, Европа је буре барута, све ратове је започињала Европа и Имприја зла. Од окончања Другог светског рата, Имерија зла и њен главни сателит Енглеска, дакако и Њемачка, водила је више од стотину локалних ратова, мимо одлука СБ ОУН. Империја је бомбардовала 37 земаља. Поход исламиста, фашизам у Украјини, ширење НАТО-а, усмјерено је на уништење православља. Европи и Имприји смета православље и Русија, као и српким лумпинтелектуалцима. У Србији је криза интелигенције. Један повећи број српских интелектуалца , као што је то радио Старчевић, исмејава Србе – као “Срби су небески народ”, при томе мисле на разне политичке манифестације Српског народа, које су приземног политичког карактера. Не знају ти покварењаци и србомрсци да небески нареод значи Црква, то значи да је тај народ окупљен у Српској Православној Цркви. На челу тог небеског народа је сам Христос. Цар Лазар је рекао ако изгубимо земаљско царство сачувајте небеско, мислећи на Цркву, православље. Запад, господо, не зна православну, медитеранску заједницу, “која је у свом слављењу Троичног Бога , једине Суштине Торичног Бога, завјетна, саборна”. Ми Срби припадамо Медитеранској цивилизацији, а не западној метафизичкој. Тако, господо, пресудите о Фељтону када буде објављен у цјелости, дакако са мојом сликом.

  • Koljo,

   Ja se slazem sa onim sta ti vidis, dakle sa slikom, stanjem stvari, ali tvoja analiza kako je do tih stvari doslo ne stoji.

   Istina je da sam i cepidlacio, vise nego sto mozda kontekst tvog pisanija zahteva, ali ipak, mnogo je komleksnija crkvena tematika nego sto ti ovde pojednostavljujes.

   Mislim da ljudi koji nisu upuceni u sustinu Crkve i crkvenih raskola, ne bi trebali da potezu, uslovno, crkvene stvari u argumentaciji. To su isuvise komleksne stvari.

   Sto se pape tice, naravno da je tu politikanstvo vodilja, da ne ulazimo u uzroke, ali USA je vise protestantska, i protestanti su vise zla svetu doneli nego katolici. Katolici ostavljaju ruznu sliku zbog, recimo, invizicije, tako da kad kazes “crkva” odmah vidis mracnjastvo srednjeg veka. Savremeni svet apsolutno nema poooojma o pravoslavlju, protestantizam je preliberalan i prazan. A politikanstvo, globalno “crkveno”…seti se samo imperijalizma i kolonija i sve tije jasno. Gandi je rekao, da su Englezi dosli sa Hristom iz Jevandjelja, Indija bi bila hriscanska.

   Na pogresan nacin su uveo Crkvu u pricu, a to nije nevazno. Osim toga do 2. vatikanskog koncila, katolici su bili apsolutno protiv ikave “ekumene”. UN je stvoren pre nego je Vatikan “omeksao” i stvaranje UN ide uporedo sa razvojem tzv. ekumenskog pokreta koji izvire prvesntveno kod protestanata. Prelistaj na Vikipediji istorijat SSCrkava (Svetskog saveza crkava).

   Imaj na umu da u vodecim zapadnim zemljama deluje i u vecini su oko 150 protestantskih “konfesija”….a oni su za sve osim za papu. Pridajete papi prevelik znacaj. Da nije katolicke crkve (malo “c”) zapadni svet bi danas bio Sodoma veca nego sto jeste, i mozda ga ne bi bilo.

   Ne osporavm ja niposto promasaje papizma. Nego, tematika Crkve i crkava je mnogo slozenija. Mnogo-mnogo. Vi koji se bavite tim “zaverama” i zaverama, politickim uredjenjima i tvorevinama, redom, gledate na Crkvu kao na neku poiticku organizaciju. Papa i UN imaju malo ili nimalo veze. Katedra papa je (bila) mocna u savremenom svetu, i naravno da politikuje, suruje sa mnogima kako bi ostvarila svoje eklsioloski pogresne ciljeve, pa tako i sa i oko UNa. Ali previse moci i vaznosti pridajete papi u globalnim desavanjima, a onda uvlacite i neke ontoloske “dokaze”, koji su daleko od sutine.

   Uzgded, vecina tehnoloskih dostignuca, vecina imperijalnih nasrtaja (a to sve podspjesuje kretanje i mesanje ljudi i naroda) potice od protestanata. S tim u vezi protestanti pokrecu i ekumenski pokret, jer su se njihove “konfesije” ukrstile na istim teritorijama, i pokusavaju da rese taj problem “nadleznosti”. Tako, paralelno sa tim nastaju i UN. Katolici su tu skoro pa posmatraci koji oce da, naravno, ucare. To sto ti pises, pape nisu akteri vec posledicari, ukljucivali su se u te procese naknadno da ostvare svoje neke ciljeve. Ontoloska dimenzija Crkve na ovu temu nema mesta, bespotrebna je. Sa druge strane, ta papska horizontala, ovostrano politikanstvo, u kontekstu UNa je omaska.

   To ti je prica…Svi o papi pricaju, a kroz protestantizam najveci imprijalizam bese, najveci ratovi behu u 20. veku, najpogubnije filosofije i ideologije se porodise, i na kraju iberalizam. Katolicka crkva je najveca barijera liberalizmu. Ljudi precesto potpuno izokrenu cinjenice, nekim olakim zakljucima.

   • Marksizam, nihilizam, darvinizam, frodizam, da li su nastali u protestantskom ili katolickom miljeu? kave su ove filosofije i ideologije imale uticaj na desavanja u savremenom svetu 19. i 20. veka?

    O cemu pricamo mi ljudi? Kakav papa. Na stranu ponasanje katolicke crkve kada se nadje u vrtlogu istorijskih desavanja – to ponasanje jako retko osvetla obraz – ali ko su pokretaci, iz kom miljea potiicu glavne poluge zla koje je snaslo globalno covecanstvo u 10. i 20. veku? Francuska revolucija je buknula u katolickom miljeu ali je na udaru mila i katolicka crkva, na stranu kako se ona tu prilagodjavala. Da ne govorimo o pomenutim filoso-ideologijama. Aman!

    • Zaboravih…ako razmisljas pukom logiko o Crkvi, razmisljaj ovako: Pravoslavlje je apostolska, izvorna Hristova Crkva. Gde ona ima preovladavajuci uticaj u drustvu, manje su sanse da iznikne neko zlo. Od te crkve odvaja se ko? Papa. Hronoloski i logicno, iz katolickog miljea, kao dogmatski neistinitog, promasenog, niknuce neko zlo. KO se odvaja od pape? Luter! I nastaje stotine “crkava”. Dakle crkvena anarhija, gde svako ima svoje poimanje Boga, morala, spasenja. Pa Koljo ne mora sbiti Anstajn da shvatis da je takav milje i takve zemlje sta? To je LEGLO buducih ucenja, religijskih, filosofskih i ideoloskih koje ce naneti covecanstvu krvave rane.

     Upps, recices – a Rusija i boljsevici? Neee, greska, to je nastalo ne u ruskom miljeu, to je uvezeno iz protestantskog miljea. Kakav papa. Raskolnik jeste, ajde nek je i jeretik, ali da nije papa, sa svim promasajima, zapadna mozda bila unistena. Da bi Hristos, Koljo, umro, treba izdajnik da Ga iza, da bi Ga ubice ubile. Da umre kako bi pobedio smrt i vaskrsao. Sta zakljucujemo? Juda je “objekat” koji cini zlo ali to zlo Bogocovek KORISTI za ostvarenje ciljeva svojih. Papizam nije izvorna Crkva, ali to ne znaci da nece doprineti spasenju mnogih. Kapiras. Ne sto je papizam ispravan, nego sto Bog okrece zlo na dobro.

     To je ono sto vi “horizontalci” omasujete, pa se vatate za papu ko pijan plota. Od katolickog pape ne vidite sva zla koja su oko nas. Od drveta sumu ne vidite…

 14. Hvala dragom Bogu, što je poslao na portal Vidovdan četiri neustrašiva srpska musketara, Glišu-Gnjaju, Majka, Vulu i Daj Bože mira, zdravlja i pokajanj.
  Ovi junaci bez mane i straha, će raspametiti sve srpske neprijatelje koji prate ovaj poprednji srpski, realpatriotski sajt i odmah ih treba pacificirati stavljanjem u neki od azila zatvorenog tipa.
  Konačno sam shvatio da Srbija i njeni Nebeski narod ne mogu propasti, jer je brane stameni, hrabri i umni branioci musketari.
  Povlačim moj poziv majčici prirodi da pod hitno ureduje po srpskom pitanju, jer protiv Mesije KaliNera i njegovih realpolitičkih savetnika, te nepobedivih mesketara, nema ni ova bilo kakve šanse.

  • Ja imam 5-6 identiteta, zavisno od teme se transformisem. Molim, kad me pominjete, g. Nidzo, da to ne radite selektivno. Sve je to, vidim ja, Kolja sa svojim diplomatskim “jezuitima” zakuvo…obraticu se Barajevskom odboru za zastitu pseudonima. Vi, g. Nidzo, mesate pseudoidentitete kao Kolja duhove koji nadahnjuju 200-tinjak evropskih crkava. Ja i gospodin Majk smo “dogmatski” nespojivi. Molim vas da se to vise ne ponavlja, inace cu prestati da vas persiram, aa sto ce biti suprotno mom aristokratskom poreklu i vaspitanju. To je, dopusticete, drskost sa vase strane…g. Nidzo. Juu, Majk i tamo neki da budu poredjeni sa mnom? Molim vas lepo, na sta to lici?

   • Što ti veliki konspiratore imaš protiv Majka, najvećeg Srbende na ovom portalu, konspirativnog srpskog nicka, borca bez mane i straha, koji se bori protiv nebrojenih srpskih neprijatelja kao naš Marko sa Musom.
    Ovom srpskom junaku već teče “na usta” krvava pena, a isti je izložen šikaniranju i podcenjvanju, ne samo od neprijatelja, već i od braće Serbalja. Ne bih se iznenadio da se ovaj razočaran vrati u svoju sigurnu kuću zatvorenog tipa i redovnim zabavama.

 15. Drzati se narodne o pametnome i budali polucuje smisao sve dok se ovi p o l a r i t e t i sami sobom uslovljavaju- to mu je kao dijalektika: imam te da bi se imao, i obrnuto, naravno; dakle, neki krug, a, buduci krugom,u samozbivanju beskonacnim , jest; ovo dijalektikom noseno egzistencijalno suigravanje sadrzajno se iscrpljuje kada tkivo budale postaje
  apsolutnim- samo sebi dovoljnim: unutar sebe sobom uspostavljena apsolutna opreka- moguce izricajna kao a p s o l u t n a budala; no, dobijena sintagma- apsolutna budala!- logici je ne svodiva, a, opet- jestvuje! Kako logicki razresiti samoodnosno jestvovanje, upravo izrazeno? Nikako!
  I problem je u pametnome: budala je sebeupitna dok je, naprosto, budalom; budala!, omane se rukom…, zivot, kazan ovim omanivanjem, dokazom je nistatnosti logike spram egzistencijalnog. Implicite: stanje n e m o c i sebeupitivanja budali nije pripadno- ova je- budala- ostala u- da se poslyzim platoniziranim RistoKoljinim!- transcedentalnom ( “d”-eu ne predlezi ” n”, bas kako Ristokolja to pravilno cini), dakle- iskustvenom; da se j e s t, a sa onom nemoci!- ocito da to jest j e s t – opet Ristokolja, bez
  “n”!- transce.dentno, dakle- neupitno; kao n e u p i t n o ono nije ni za kakve azile, pogotovo zatvorenog tipa- u ovom su u p i t n i, dakle- Bozja stvorenja; kako se sabrati da bi ih se-‘neupitne-, kako-tako , po sadrzini im, izrazilo? N e d o z o v i v i, buduci transce.dentni. E, tu nastaje problem sa pametnim: u k o lj i o, u t u r a j l io- nedozovive d o z v a t i… U ovoj radnji uporan biti- t u r a t i, t u r a t i…, sebe u k o lj i t i.

  .stanje n e m o c i sebeupitivanja

 16. Sta je Papizam ,nego papa Bog na zemlji,a HRISTOS na nebu,da jedsn drugome ne smetaju.,Tako oni kazu posto su sveti apostoli Petar i Pavle propovedali i skoncali u Rimu,plus Gospod Isus Hristos mu je rekao da ce na veri njegovoj podici CRKVU SVOJU.Zapadni narodi su od pamtimeveka narodi materije,bez misticizma,verujuci samo u ono sto mogu samo da cvrsto zgrabe u ruke svoje.Tako i gore navedene Htistove reci za njih su bile i ostale,pravo apostvolskoga prijemsta posto je sveti apostol Petar boravio na tim prostorima gde je i skoncao.Po toj fizici sveti Sava nebi bio Srpsko-pravoslani svetitelj.nego Bugarsko-pravoslavni,i tako redom sveti vladika Nikolaj Srpski i mnogi drugi,sto je i normalno da svaki narod kako ima svoje fizicke heroje-junake,tsko ima i duhovne,pored onih svepravoslavnih,poznatih i priznatih od prvih vekova HRISTOVOGA VREMENA, a i danas koji su opstepravoslavno poznati i priznati.Da je Papizam imao ista sa Hristom nebi doslo do protenstatizma izazvanog Luterovim revoltom gledajuci kako papa i kardinali i ostali sa njima uzivaju blagodati carstva zemaljskoga,arceci njihovo blago,dok su njima i drugima preporucivali carstvo nebesko kao mesto za uzivanje,kao danas imami tz. sehidima ubicama-samoubicama mladim muzijacima obecavajuci im 24 nevine devojke u raju,sto oni to ne uzmu.Pa tako se
  Luter i ostsli dogovorise sa svojom vlastelom,”Hajde da damo svimakome slobodu da veruje kako hoce,a mi ce mo uzivati kao Papa i kardinali,neka samo daju 10% ili koliko bilo bice nam dovoljno”Tako kod prvih ostade vera da se treba pokotavati Papi na zemlji a prema Bogu Hristu kako hoces,plati otkup greha i teraj dalje,a kod drugih slobodan si da zivis i verujes kako hoces,mi smo tu da te u tome pratimo i podrzimo.,Tako oni postadose liberalni i progresivni,sto se eto i nasemu novoustolicenomu”caru”AV dopade te i on povede podanike svoje u zemlju (raj)obecani.Sto se tice spasenja Gospod rece da ce se spasti i oni koji ne znade za NJEGA ,sli zivese po zapovestima NJEGOVIM ,koje su ugradjene u srca ljudska od postanjs sveta.Tako da ne treba da mi brinemo za to ,ko ce se spasti,tesko je i sebe ocuvati na tomu putu.

 17. Поздрављам мог пријатеља Николу. Овај – Daj Boze mira, zdravlja i pokajanj- умјесто да пише о ОУН, ухватио се наглабања о вјерама, односно, држи нам предавања преписујући туђе мисли и изигравајући великог познаваоца свих кохфесија. Дај Боже. . . молим те немој више писати о вјерама, није то тема Фељтона и наведи право име и презиме, ако имаш м…, а немаш их. Када би писали као ја и Никола, под именом и презименом, водили би сте рачуна шта пишете, а овако можете да пишете што вам је ем мили и ем драго , млада партизанка коло играла.

  • Vidjeh budala, sretosmo se, al ‘ ko ovu dvojku, nigdje ne najdo; ajd’, onaj sto se nikolji malecno je pri sebi, sve sto mu je zatvor mu zatvorenog tipa…; ovome se
   a t l i j u para ne najde: ni kljuca ni
   Kvake, sve-ser, to mu je…

  • Koljo…cek da promenim pseudonim…evo…vidi, nemoj da se jedis, malo sam ti sujetu nacepio, ali sam ti argumentovao – iz konteksta sam izvadio jednu “cinjenica” koje koristis da kazes poentu. Ne moze poenta da stima ako cinjenice ne stimaju. “Koristi tudje misli”? Ne, svoje misli, ali neke cinjenice koje naravno nisam ja otkrio – pa sta ces, nisam ziveo, recimo u vreme Lutera.

   papu si skroz pogresno ugurao u kontekst i dao mu preveiku ulogu, i pogresnu…to ti je poenta. Nemoj da te destimulise…iz protestantskog miljea su nastale i UN i vecina zala. Obicno ide ovako: jedan zao duh, putem pogresnih ucenja, podigne neko zlo, a onda drugi ponudi resenje….ko Ameri danas. Tako je Koljo vazda bilo. Ne treba biti prorok, samo sagledas…e, fora je sa cim sagledavas. Sa pravoslavnog stanovista, ako ga makar malo upoznamo po dubini, sve izgleda jasnije.

   Pa da si pratio hronologiju mozes zakljuciti, ide ti: raskol u Crkvi na papizam, pa sholastika u dogmatici, pa protestantizam, pa industrijska revolucija i vece migracije (mesanje laznih ucenja i ubrzavanje), pa zapadnoevrospke filosofije, pa radjanje frojdizma, darvinizma, nikilizma i marksizma, pa veliki ratovi, pa EKUMENIZAM i UN, pa ubistvo Kenedija i potpuno preovladavanje politike iz senke, pa liberalizam i digitalizacija…ako izuzmes nauku, prirodnu, humanisticke i nema, to je talamudjenje, stvari stoje ovako: kako i kavom se Bogu molis, tako i svet oko sebe uredjujes. Papa se odvaja od Hrisove Crkve i pocinje da tumaci spasenje pogresno. To je klica koja ce 4 veka kasnije biti okrunjena u pdu Vizantije, hriscanskog carstva (Bog je vec nasao zamenu i ona raste – Rusija se sprema da preuzme tu ulogu). Onda uskoro od pape, koji vek po padu Vizantije odvaja se Luter, i bukvalno razbija u paramparcad papinstvo – dakle totalna razgradnja hriscanske Evrope….posle ide sto sam ti gore nabrojao…UN, verovatno ce istrazivaci i istoricari pokazati, nastaje sigurno iz protestantskog miljea, i ide paralelno sa ekumenizmom koji krece ranije…

   Ljudi su u svemu, Koljo, realizatori, ali DUHOVI njima nude pogresna ucenja, oni po svojoj gordosti umisle da su pametni, i nastanu frojdizmi, darvinizmi, marksizmi, nihilizmi i kad ti krvozedi dusi nakon sto se ljudi opamete jer ih izgine 50 MILIONA, onda ponude “lek”, resenje za “vecni mir” – UN! Pa ponude ekumenizam – nikad se hriscani nece ujediniti na zamlji! E, onda roknu Kenedija da pokazu da se ne sme ni predsednik najvece sile igrati sa ljudima satanistima. I sta imamo Koljo? kakva crna UN, to je olupina lazi, u demonskoj iluziji osnovana. Imamo SATANIZAM! Da rode. Sta moe OUN ljudima koji se mole pred satanskim oltarima? Imaju svetski monetarni sistem, imaju vojnu silu. Sta nemaju? Resurse! To ih J. Jer ljudi shvataju da je iza svega papir, cak ni to, digitalna magla, cifre u racunarima sa kojima sepokusava ovadati svetskim resursima.

   I tu je Putin, zaseo od Finske do Kine. Nego ebes to. Nije tim ljudima koji su kulminacija zla od raskola u 11. veku preko svih g*vana lazi do danas, nije njima samo do resursa. problem je Koljo ontoloski, metafizicki. To je borba satanska da porobi coveka, da mu se krvi napije i dusu mu pogubi. Krv ljudska je sredstvo kojim se zli dusi sluze ne da se krv proljeva, da se gube zivoti – nee! duse rode, duse. Mi cemo vako i onako da mremo, pre ili poste vats difrent? Duse…

   Tudje misli…pa sad…ajde ovako da ti kazem: u danasnje vreme bolje se upoznavati sa verom, nego sa geopolitikom. Geopolitika je ogoljena, seljak obican zna sta se desava, laz se OTKRILA, iskezila zube, ne krije se vise, nema sta da se geopolitici…vera Koljo, vera. Onako kako i u kog boga ljudi veruju, takvo sebi carstvo grade! To ti je aksiom covecanski kroz svu istoriju.

   OUN je propao projekat, nastao u iluziji. nakon sto su ljudi shvatili da od obijanja nema nista, “sapnu” im veliki zao duh – ej, ajde se vi ujedinite. UN je pocetak, zacetak globalizacije, liberalizma, satanizma. Papa sa tim nikakve veze nema. To je iz protestantskog miljea sve…i vera ti je srce, ARTERIJA geopolitike, i ljudske i Bozije u istoriji ljudi – vera!

   • Preko diplomatskih kanala, upravo mi se javio jezuitski general Silvio Luchia. Licno papa Franjo mi je poslao vruc Illy espresso, brioch i sladoled. U celosti prenosim poruku generala-kardinala:

    “Dragi, dragisimo, Kontraarguente,

    Ne daj Boze da je Kolja uspeo da poljulja dignitet, integritet, suverenite i viktoiju Santa Vatikana. Zbog vase zrtvene i fratelovske amore, kojom ste ga sprecili u tom nepromisljenom pokusaju, prenoseci vam poklone: Illy espresso,vruc brioch i dzelatino od Santa Padre Franjceka, Mi vam od srca graciamo – gracee mile, grandisimo gracie!

    Nase fratelstvo u Nuovo Jorku, na celu sa

    Njegovim djenerale kardinalstvom,

    Silivio Luchia”

 18. Драги КОНТРААРГУМЕНТАРИО, прочитајте властиту мисао ако је уопште мисао: “… papu si skroz pogresno ugurao u kontekst i dao mu preveiku ulogu, i pogresnu…to ti je poenta”. Ватикан влада у свијету, уз Империју зла, влада свијетом. Ватикан је опасна држава, има своје фирме, своје банке, своју обнавјештајну службу, која је ликвидирала и неке папе, а о кардиналима да се и неговри и свима онима који су засметали Ватикану, да ли знате шта је Опус Деи (Божје дјело), да ли знате нешто о папинском опросту за новац, због чега је Лутер основао протестантизам, да ли занате шта ради и шта је радила Ватиканска банка. У ту зликовачку банки су сви фашисти, посебно усташе, затим Тицини словачки фашисти, Бандерини украјински фашисти, склањали огромно богаство опољачкано од Јевреја, Срба, Хитаноса. Та банка је повезана са усташким покретом, пацовским каналима је спашавала многе усташе, друге фашисте, пребацила у ЛА, међу њина Павелића, Старчевића, Петрича, Ројницу, Блажековића, пуковника Црљена и др. Та је банка укључена у прање новца, многе скандале. У ту банку је довезено огромно благо из СССР-а покрадено у току Другог свјетског рата. Све ово пишпем у контексту ОУН, јер Ватикан не хаје за одлуке те свјетске организације, а реметилачки је фактор у свијету. Споменуо сам у увод Фељтона да је католичка црква морала бити фактор мира међу људима, а не фактор раздора, изазивања ратова. Верујући људи би требало да буду мирољубиви, да чувају мир, да су против ратова (“Не убиј”). Степинац, умјесто да је штитио људе, јер смо сви Божја дјеца, било да смо вјерници, гностици или атести, он је са усташама харао, покрштавао Србе, толерисао клања, спаљивања у црквама (у Глини напримјер). Почела се и СПЦ бавити бизнисом, а о возном парку свештеника нема смисла писати, о томе је за живота проговорио Патријарх Павел, јавно господо, а мијешање Светог Синода у политику је чисти клерикализам. Но, није било никакве потребе да пишемо о вјерама, то сте извукли сте из контеста о ОУН, умјесто да полоемишемо о ОУН.
  Господо, научите ћирилицу тако вам Бога.

  • Ajde, Kolja, da vise sam sebe ne jases, a kako ovo takvom da se primi
   Evo, fino te oslovih sa ” Kolja”, kud ce vise! AJMO: da li t i je “osvanulo” kao SERATIC?- JEST! DA LI JE NAKON MOJE NOCNE SERATOLOGIJE- evo vidis kako meni nije problem reci ovo za moje ono!- o tvojoj SERATOLOGIJI JUTROM ZAJUTRILO ” L” u SERATIC-u?- Jest! Da li sam u mojoj seratologiji na.pravo mjesto, u ” pojmovnom” smislu, smjestio skrabotinu koju ugledah , a autorizovanu od izvesnog SERATICA ( NE BI “L”, s pravom!)? Jesam!
   Dragi moj Seratlicu( eto “l” !),
   ne postaje se naucnikom u bilo kojoj oblasti na nacin kako ti uvrti i saopsti: e, sad cu da budem naucnim radnikom!Sta sr hoce reci? Pa to da tako nesto moze samo u praznoj glavi da se zametne ili u nekoga ko nema glavu, trece nema; a kako neglavi o b j a s n i t i da nema glavu Doduse, od znamenitog petog oktobra samo takve tikve i cvjetajuTo ti je kao ono kada je , a uvijek se tako bilo!, tvoj Otac rekao da Tikve treba zabraniti, a nije ih , naravno, citao- kao, uostalom, sto i inace nista ne citao, bas kao i ti!-, a ti urlao : Zabraniti! ( tako se, kao i danas, spram pameti postupalo i legitimisalo za diplomatiju), pa mic- mic: ode kolja oko planete… Na stranu Kolja sve gluposti koje ti u ”
   Feljtonu”- FELJTONU!- valjas, no se naucnikom ne postaje OOruk metodom- kako Orukaru objasniti da ni ni talenta ni smisla za bili sto iole
   ( s)misleno nema- a to je uslovom za dalje!-, a uz to nista, ama bas nista nije procitao ( kako objasniti takvom sta je c i t a nj e, Koljo, jabuko moja!???)
   Koja mi, Koljo, namjera bila? Elektronski svijet, zar ne vidis da nigdje knjige, samo u mobilne bulje, a to je, Koljo, k r a j ; i svaki buljator, citajuci bulje tipa, recimo, tvoje, s pravom kaze: pa ha bi bolje od.ove bulje… U tome he problem , Koljo brate; ne u tome sto ti o d l u c i o pa naucnikom postao- pozlatilo ti se!- no u tome sto ce svi postati naucnicima, a samo mi koji o nauci im zborimo- kriticki sagledavamo njihiva- tvoja, Koljo!- naucna dostignuca, ostadosmo da se umu ne vinusmo.
   Moja namjera, Koljo, pored recenog najbitnijeg, bila je i toplo ljudska: da te spasim od samoga tebe koji nisi ti, vec Naucnik kolja; narodski- da se ne sramotis!-, dovoljno ti , mislim, sto si sramotio po bijelomu svijetu klackajuci…

  • Koljo,

   Ne bih ulazio u vasa serbo-carnogorska koljanja, samo se osvrnuo na osvrnuto, i smatram daljnu diskusiju izlisnom. Za mene je taj teks promasio, u krajnjoj liniji lose sagledao uzroke onoga o cemu pise – konstatuje.

   To o cem ti pises su PREduboke stvari, a ti ih sagledavas PREplitko. Te stvari, uzroci, su u najmanju ruku, po horizontali, posledica iskrivljivanja Aristolovog ucenja nakon raskola, koje su svoj epilog dobile u tipicnom protestantskom miljeu! Po horizontali imaju korijene u Luciferovoj zaveri protiv coveka.

   A kad ukrstis horizontalu i vertikalu dobijes sta? KRST! Sve je od Ovaplocenja Hrista OKO Hriista. On razrezuje i istoriju i svaki trenutak. Da bi sagledao krupne istorijske dogadjaje ispravno, potrebno je da ih sagledavas sa Krsta, sa Golgote, ali ne politicki, ne filosofski, vec hriscanski, pravoslavno. Daaaa I ISTORIJU i istorijske dogadjaje, naravno. Um je oko duse, a dusa je (na)staniste Duha. Proizilazi: kojim Duhom disemo, time i umujemo, time i stvari i stvarnost oko nas sagledavamo.

   Dokaz da sam, nazalost, upravu, je taj da ti stvari gledas kao tradicionalista, verovatno pravoslavac, sa povrsnim skoro nikavim poznvanjem pravoslavlja ustinski. I upravo tako i nastupas. BILO sta u sta upres poged ka Zapadu, moras da “prebacis” preko Hrvatske, a tu je Jasenovac, Mile Budak….ne noseci u sebi tog Duha Koji prasta, koji coveka upucuje da voli, Koji je “Duh Istine, Koji je svuda i sve ispunjava”…naravno da sve vidis kroz papu. Blage veze rode papa i UN nemaju. Niti papa i ekumenizam u svom izvoristu (digrsija ovde, ali vazna kao paralela).

   Stvari o kojima pricas ima svoj izvor, i to ontoloski, imaju filosofsko objasnjenje, imaju religijsko objasnjenje, imaju istorijsko objasnjenje, i imaju svoju HRONOLOGIJU…samo ako nju pratis, ako “bacis oci” nazad i grubo “proputujes” od Rima u vreme Hrista pa na Golgotu, pa nazad u Rim sa sv. Pavlom, pa nazad u Vizant sa Konstantinom, pa nazad u Rim sa Markom Efeskim…uuup, stani malo…pa skoci u Ukrajiunu u 16. vek…papa “radi svoj posao”, unijati.

   Nego papa moz da misli da je VD Sina Bozijeg, ali se zajebo zestoko, izgleda da ga je Duh napustio, ne skroz, ali uveliko, i da Lucifer cini sada njemu sto je on ucinio pravoslavlje – vidji vraga! Sad se od pape odvaja(ju)! I od tada, u svom politikanstvu u Evropi, USA, osim ako ne govoris o inkviziciji, jezuitima, unijacenju, Jasenovcu…mosh papu da zaboravis…ajmo na UN! Ooooo-hooo, pa sta je radio necastivi 4-5 VEKOVA u Evropi od kad je zajebo papu? Sedio skrstenih ruku? Jest kako nije. Pa oni koji se pape odrekose i sa svim se mogu sloziti ali sa papizmom nikada, za 5 vekova covece znas sta su sve uradili: izvrsili burzoasku revoluciju, sjebali totalno helenisticku misao isjeckavsi je ko zabu, iz tog sjebavanja izrodili najgora, po storiju covecanstva, ucenja i to sistematicnije – pazi Aristotelovom logikom, pazi dobro, njegovom sitematizacijom, sjebali si potpuno njeguvu misao koju su sholastici naceli, i dali nam: majmunologiju Darvina – dakle “poreklo vrsta” (poreklo? zvuci poznato), dali nam da ne verujemo u Logosa Boga nego u Frojdov kauc gde moze da se desi sta ti dusa zeli. To je, frodizam, opsednut kokainom i vaginom, moze da se desi sta oces. To je turanje demonijskog misaonog sveta u sferu “nauke” – psihologiju, koja je danas farmakologija. Pa onda Marks, pa Nice, pa dva velika rata….e ONDA tvoja hebena UN…obicna STALA, koju ce istorija covecnstva zapamtiti znas kako? Videces, a krenulo je – ne kao NEUSPELI projekat, nego kao projekat smisljeni da sto vise zla poseje.

   Sad ce neki politikanti da GEOisu, pa ce vikati: to je papa sve! Drugi ce: masoni, krv im njihovu! Treci ce: Rotsildi, mamicu im!…a ustvari, jednostavno: raseko satana Crkvu na dvoje, od jedne polovine iskomadao na 200-300 delica,´sektih i jeretickih zajednica, i usitnio dugmu do banalnosti, sibnuo filosofiju helensku u proliv, da ne samo da je izgubila svoj izvorni smisao, nego se iz nje radjaju virusi koji brisu miline zivota i dusa.

   Iz tog proliva ti je niko UN…tvoj problem je sto pises o krupnim stvarima, a…kao kad bi od djindjuva zidao piramidu, p ane ide. One onako male i okrugle, pa ne mozes ni jedan red podici, odma se skotrljaju. Da se dignes uvis? Ma jok…djidjuve su ti samo za ukras, za fasadiranje…

   UN je politicka stala, nastala iz protestantskog miljea – iz kog su nastala sva savremena zla hriscansko-evropske civilizacije. Nastala je nekako paralelno sa idejom protestanata o ekumenskom dijalogu. Ne radi se ni o kakvim teorijama zavera ljudi, zaveru nisu skovali ljudi. Generalno je dobra namera u pozadini, ali je demonska zavera. A da bi nju sagledavali moramo gledati sire i dublje.

   Dnas se, dok ti pises o necemu bez osnova, onako….danas stvari idu dalje Koljo, filosofija koju pominjem, reko bi ti da lupam….ma ona ti raspravlja u ugradnji implantata ljudima kako bi menjali moral ljudi. Zamisli, prvo se MUTIRA etika, uvedu bolesne eticke norme, a onda se ide ka iznalazenju metoda da svi budemo “moralni” – po tim novim normama.

   Onda kad su sve dogme rasturene – ajde nadji nekog Evropljana koji ce da izuci 150 ucenja 150 protestantskih “crkava”. Treba mu 5 zivota, nema kada – dakle IZMOZDENA je dogma. Evo kako: uvedena je SUMNJA kao dogma. Dakle sumnja je dogma koja sumnja u SVE DOGME! A sumnju, kao dogmu niko ne sme da dovodi u sumnju! Kapiras! To je ta nova filoZofo-euro-religija.

   A ti sad vidi, uklapa li se ovo u tvoje teorije o UN….ni papa te trendove ne moze da prati, promaklo je njegovim jezuitskim generalima, a ti kontas kako si otkrio toplu vodu…

   Bombardovanje je izraz neuspeha stanskih projekata do kraja, kao i ratovi. kao kad covek vristi, nema snage argumenta….ima Koljo gorih stvari, mnooogo gorih, neka bi dao Gospod da ih ne osetimo…koga bre briga za neku jebenu Povelju UN…koja je to povelja pomogla ikada ikome? Ganjate prava, zavirujete u STALE belosvetske gde necastivi zamazuje oci narodima, a ovamo ne vidite i ne znate ono sto je srpski seljak znao kroz istoriju. zasto…pa istu kashu necrkevenu ste kusali, samo se secate Slava, tradicije, pa bacite pogled preko Orvacke i preko nje, krvave za Srbe, gledate svetska dogadjanja. Daj Boze da je Nemacka i Engleska kao Italija, kao Spanija, kao Argentina, Brazil…vidis li sta rade ti satanisti koji su se odvojili od pape? Papa je maaaaaajusni zloco, sta je zla od onih koji ga ne priznaju, a od njega su se odrodili.

   Kakve pogubne, katastrofalne perspektive mi imamo…Koljo, Koljo, prati hronologiju od Sokrata/Platona/Aristotela, preko Hrista, pape, Lutera, UNa i liberalizma. Prati rode, sve je povezano neraskidivim nitima….ponavlja se istorija? Ko to kaze? Pa demonolozi! Demonolozi! Nista se rode ne ponavlja. Ponavlja se nas greh, ali covecanstvo u celini ima svoj pravolinijski put – praa-ti!

   UN ti je klica globalizacije, jedna OD. Ne, nije tu losa namera ljudi, nego onoga ko uci ljude. UN je PRVA u istoriji ljudi institucionalizovana “zajednica” naroda na dobrovoljnoj osnovi – tih razmera. Ako to uzmes u obzir, i dodas da je danas SILOVANJE planete da se ujedini sve i ujednaci, onda sta zakljucujes? Sta? Zakljucujes da UN osnovana mnogo decenija pre globalizacije mnogo LICI na globalizaciju. Ti to nikako da skontas, da napravis tu vezu.

   • (Ocekujes mozda neku pravdu od UN? Dobices lizalo…papa makar plati eKSpreso. UN ne moze da deluje progresivno-dobro. Eventualno moze da ublazi neko zlo na kratko. Hipoteza: STA ako se jednoga dana u UN SVI SLOZE oko velikog zla prema covecanstvu u celini? Trt!)

 19. Dragi Koljo, predragi….pa znas li ti G____D___E je protestantski milje od Aristotela? On je 20 vekova odaljen do Lutera i 5 vekova do danas i izmedju njih je Lucifer. Znas li ti da recimo Hajdegerova, ajde, dobra namera, za vaspostavljanje izvorne helenske misli je kao kad bi rekao: ajde da od stare kurve na umrlu, gorde koja smatra da je vodila ispravan zivot, ucinimo devojcicu koja prohodava, i onda da je vaspitamo iznova! N e m o g u c e. Em se rusi sloboda, da SLOBODA, em nema povratka u mladost nego se ide ka smrti! Dakle neki makar detektuju da je Evropa odstupila, izopacila se, mutirala se, da je Aristotelova etika i etika danasnje evrope raj-pakao rilejsen! Da je Sristotelova logika i danasnja EU logika dve suprotnosti. A ti smatras da je pod tom idejom nastala UN. Nije mogla nastati ni pod maskom tih ideja, jer Platon i Aristotel su prognani iz evropske filozofije. Nema ih. Totalno je izopaceno njihovo ucenje, kao sto su izopacena hriscanska ucenja. Kao sto protestanti vicu “hriscanstvo” a nemaju Crkvu, tako evropski filoZofi vicu Platon/Aristotel a nemaju filoSofiju. Oni imaju IDEOLOGIJE, i od nauke prave ideologije dokle se ide.To su pozivanja, deklarisanje, ali se radi o ZABLUDAMA! Otuda i tvoja zabluda…

  Pa covecece Hristos je “mladji” od Aristotela. Hristos je BOG bre. Ako izopace ucenje i ideje Boga koji im je blizi po vekovima, kako nece nekog filosofa? Gde ti je logika u gradjenju zakljucaka? Sa bilo koje tacke okreni, potpuno si omasio….

 20. Ајде да и ја почнем са “ајде”. Ајде Глисо и Гњајо, тако ти Бога, престани више да употребљаваш ружне ријечи. Ја немам ништа да ти поручим, осим да кажем да те жалим. Није теби лако, јер ти си сам свој проблем. Написао си 15 осврта који су на мене оставили очајан утисак, а увјерен сам и на друге који су их читали, ако су их читали. Тужан сам ГГ због тебе и свих вас које је захватило колективно лудило. Прочитај те осврте – велики научниче, или не, немој их читати, јер ћеш се застидјети и посрамити. Замоли уреднике Видовдана да их уклоне иако си их написао под псеудонимом. “… i svaki buljator, citajuci bulje tipa, recimo, tvoje, s pravom kaze: pa ha bi bolje od.ove bulje… Како те није срамота. Ти си толико оболио да не осјећаш како прљаш људе. Уморан сам ГГ од вас прљатора, уморна је и ова унсрећена Србија. Када би имао мало љуцковине, написао би име и презиме, односно када би шајсао под правим именом не би шајсао. Нема Бога у теби. Зло се у тебе уселило. Ти ми личиш на ђавола иако ђаво није тако зао. Па зли људи су испљували, разапели Исуса Христа, сви су га издали, људи (не) није само Јуда, да би га онда опјевали, ожалили. Да нема злих људи, као што си ти несрећниче, не би било пакла. Ти ГГ Христа гониш оваквим пљувањем. Све што више пљујеш, све ти је ближа лопата иза леђа.

  • Koljo, pomoli se za njega, to ti je najbolje. Ja cu pitati Franju ako moze da otkupi ikako greh. Mada, gord si ti covek, volis i ti da opeucis kad imas koga…

   Salu na stranu ali stvarno ste se onako “filozofski” izvredjali. Ima onaj Heraklit ili koji bese, onaj mracnjak, sto je ljude nazivao magarcima, stokom, konjima…zaista jeste.

   GG je predsokratovac :)))))

   Ajde Srbi dosta filosofije, da zapjevamo ko ljudi…

   https://www.youtube.com/watch?v=3xV_NVfwpes

  • Ma, nista, Koljo, ruznim ne htjednuo… Petnajst!recenzija? Nedovoljno!A sto ih je, Koljo, vise predmet im je naucnniji, j. NAUKU bez naukovanja; a dobro ti se rece da sam predsokratovac; malo je to neodredjeno, Koljo, a malo blize:
   predparmenidovac- tada bi prvo
   Okupljanje Nacija
   A da zapjevamo, idealno!- ja cu prvi, po mom k r a j u , Koljo:
   Vuk magarca na plot nagonio
   Nebil mago nogu polomio
   Ti nastavi , Koljo, bez Nacija!, Bogom te molim, da osjetim zdravlje hercegovacko, a poslije toga: ma, jest, kako negirati, veceg zla od Vatikana zemlji se nedade, a ovi protestantski protekcionisti veci pape od pape; al’ ovo, Kolha, samo po pjesmi i uz vino, samo hercegovacko, ne iz bacve iz koje Grigorije pije, Bogom te molim…

 21. (Ozbiljan osvrt na Koljin tekst)

  Ako se tekst posmatra sa stanovista ustaljenog misljenja, bez dubljeg poznavanja razvoja (=degradacije), te dubljeg poznavanja razvoja bogosljovlja, te uticaja ovih dvaju faktota na drustvene promene u zapadnom svetu – tekst je odlican.

  Sa stanovista danasnje geopoliticke misli zastupnika nacionalnih drzava, i antiliberala, uz uvazavanje gore izrecenih cinjenica – tekst je odlican.

  Medjutim, to je gruba analiza, pregruba, i kao takva odvodi u progresnom pravcu. Ideja UNa je nastal u miljeu zapadnog sveta, i nebitno je kako je realizovana. Koljina analiza nastanka ideje kojom su se vodili osnivaci je pogodila izvor, ali tu nastaje problem – “nizvodno” je u “reku” (platonovo-aristotelovska filosofska misao i gogoslovska misao) zapadnog sveta, i sveta uopste, je izruceno toliko otpada kroz istoriju, da ideje na koje se Kolja poziva, i koje u zapadnom svetu vaze samo deklerativno, u sustini ni ne postoje. One su se transformisale u sasvim nesto drugo. I ne samo to, sama UN je, nesvesno, u sluzbi degradacije tih ideja.

  Raspad izvorne helenske misli u Evropi je poceo od sholastika da bi evoluirao u skoro pa satanizam danasnjeg liberalizma. Paralelno sa tim ide raspad izvorne hriscansko-vizantijske bogoslovske misli. Kao rezultat imamo papu i od njega odvojenih oko 150-200 protestantskih “crkva”. OBA ta raspada imaju koren, naravno, u raskolnickoj rimokatolickoj crkvi, ali tu je koren, no “grane” koje su se razgranale donela su nova ucenja i socialno-drustvene promene, sve to uzasno krvavo, i uzasno odvajajuci coveka od Boga.

  Ti potpuno preskaces te cinjenice. Ako postavimo zapadne “crkve” u politicku ravan, sta je bolje? Diktatura ili anarhija? Bolja je diktatura. Dakle bolji je papa koji ima kakav takav red, i odrzava ga raznim marifetlucima, nego anarhija “cekava” gde svako uci, krstava i propoveda kako hoce. Upravo ta bogoslovska anarhija protestantska, koja je nikla iz vec zatrovanog papskog korena, donela je krvave plodove poslednjih vekova, da bi na kraju rekla: pa dobro, ajde da se nekako usaglasimo, da ekumenisemo; ajde da i na politickoj ravni ujedinimo narode, vaspostavimo prava istih.

  Epilog? Epilog je da imamo sta imamo. Nauka nema svoj smisao kakav joj je davao Aristotel, nauka je da izumi sto vise pomagala da zadovoljimo strasti svoje – ona nema svoj ni eticki ni ontoloski smisao. Smisao joj je debelo crevo i polni organ.

  Politika nema Aristotelovo poimanje drzave, vec je nihilisticka i darvinisticka: jaca zivotinja jede vecu, a “bog je mrtav”. Prava su interesi! Prava “svih istih” su sta? Ona iskljucuju etiku i moral. Takav pristup “svi isti” stavlja u istu ravan homoseksualnu manjinu, i porodicnu vecinu…dakle svuda je pandorina kutija, i moze da se desi bilo sta u drustvu. I ujednacavanje…dakle potpuno obrnuti procesi od paltonovo-aristotelovskih i hriscanskih.

  Ukinute su sve dogme, jedina dogma je pravo da se sumnja u sve dogme. Medjutim STA i KO odredjuje tu dogmu, da sumnja u sve ostale dogme? Dakle za istinu se uzima pojam NEgacije svih istina – to je satanizam Koljo, opasni satanizam. I mi zivimo u drustvima kojim je u velikom delu istih nametnut, zakonskim putem, i ustalilo se na etickoj ravni, klasicne satanisticke norme.

  Papa? Nema povratka Koljo. Ne moze hajdeger vratiti Evropu na izvornu helensku misao. Jer se 7-8 vekova ona razgradjivala u pogresnom pravcu, posala je zivi zivot ta razgradnja. To je utopija. Ne moze se, shodno tome, danas pripisivati papi kao IZVRSIOCU nekih krupnih svetskih desavanja. Ne, on je marginalna licnost. Pogledaj demiografiju i gde je katolicizam: Juzna Amerika (MMF i CIA dole vode krvave borbe da ih porobe, katolici se ne daju), onda delovi Afrike, pa katolicki slovenski narodi su uzeli marksizam, raskatolicili se pa se sad vracaju; pa uzmi pravsolavlje vecinom uze Marksizam, sad se vraca…a SVA ta ucenja, od filosofija, ideologija novijeg veka, razvoj nauke i smer u kojem ide i kako se koristi, sve dolazi iz protestantskog miljea. Iz bogoslovsko-filosofske ANARHIJE, haosa! I stvara haos covecanstvu. Papa je religiozni diktator, to na duze radja otpadnike, ali UNUTAR papizma je diktatura, i nema tu cile-mile, nego ima poredak i cvrsta ruka.

  Otuda je tvoj tekst, dobrih namera, sagledanih izvora, uputio se niz reku, previdevsi sva zagadjenja. UN nije postavljena na IZVORU platonovsko-aristotelovske misli, Koljo, nego na zagadjenom protestantskom miljeo, gde su sva filosofska i religiozna smetlista od sholastike na ovamo, od raskola 1054. na ovamo.
  ————
  PS
  Pozivam te na ozbiljnu raspravu, ovo je ozbiljna problematika. Ti si to odlicno “potegao”, no ajde da stavimo stvari na mesto. Izvoli

 22. Koljo, brate, ne nasjedaj: ovaj je od lucifera! Ukaza mi se: na pjesmu navuce, pa ti podmetnu Hajdegera, a ovaj s.ebo i Huserla; eno, Koljo, vidim Hajdegera i Gadamera, lopate u rukama, mislis- bastu kopaju, a ono: raku- Hicu domislili. Dzaba vuku, magarcom ispade

 23. Поштовани Еее јес лепо бити новинар, хвала на озбиљном приступу. Проблем није у вама освртачима, проблем је направио уредник који није ставио да је ово први наставак од девет наставака Фељтона. Када га објаве у цјелости, биће ми посебна част да се Ви поново осврнете или из наставка у наставк. Ко би био луд да напише само овај увод ако се не објави цијели Фељтон.
  Поново ћу, ваљда ПЕТИ пут, замолити уреднике Виодовдана да иза наслов ставе у загради 1 или да на крају напишу следи наставак, односно да пусте други наставак.

 24. Eee…, Koljo, znakovi su da se mora stati… Od sada po tvojoj volji…
  A ono bi Lorka, znas Andaluzija, prije
  Onog rata; vraca se se iz s t e t e, noc, mjesecina; pjeva on i sarac mu pjeva, a
  onda- kako objasniti dulcineji- kuci ga ceka; andaluzija, andaluzija…. Luc razbora zapovjeda…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here