Комнен Коља Сератлић: Отворено писмо шефу делегације Европске Уније у Београду

Поделите:

Ваша Ексленцио, поштовани господине Фабрици,

Након одласка М. Девнпорта, који је био доказани србофоб и који је, као амбасадор вековима непријатељске земље Енглеске, а након тога и као шеф Делегације Европске уније, нанио велику штету Србији српском народу, сви ми у Србији смо одахнули када је саопштено да су управо Вас, Екселенцијо, именовали за новог шефа Делегациј, с обзиром на Ваш Curriculum vitae и земљу из које потичете, која вас је изњедрила. Уверавам Вас да смо ми Срби увек гајили симпатије, пријатељске односе према италијанком народу. Дивимо се вашој култури, цивилизацији, музици, спорту. Иако је Италија била међу силама Осовине у Другом светском рату, српски народ никaда неће заборавити италијанске партизанске антифашистичкие јединицама које су се, након 1943. супроставиле Хитлеру.

Ми Срби смо били једини који смо с послаником у Парламенту Словеније и Европском парламенту, Змагом Јеличичем, организовали Конференцију у Београду 2003. године о Јадранској обали и острвима. У припремама Конференције учествовали су научници, професори, експерти, новинари (био сам један од учесника петомесечног припремања Конференције, написао сам краће излагање, али с обзиром на то да сам се супроставио да се на Конференцију позове један страни гост који је имао велику одговорност за бомбардовање Србије, нисам учествовао на самој Конференцији).

Италија је подржала ту Конференцију. Подршку је предводио тадашњи члан Парламента Италије и Европске уније, Аурдино Ањели, који је прикупио огромну грађу о разграничењу, посебно грађу о срспским окупираним подрчјима и власничке књиге над земљом и некретнинама у Далмацији до Другог светског рата. Највише земље и зграда имали су Срби, затим Италијани. Хрвати су били на трећем месту. Ањели нас је у току припреме Конференције обавестио да су чланови Парламента ЕУ из неколико земаља били придобијени да се заложе за независну Републику Српску Крајину и разграничење на Јадрану између Италије, Хрватске и РСК. Нажалост, тадашње руководство у Србији и српска дипломатија ову акцију нису нимало помогли, истакао је Ањели.

Уваженом господину Ањелиу послао сам копију интервјуа којег сам 2002. године дао водећем аргентиском листу „Насионал“, када сам био шеф Мисије у Аргентини. На једно од питања главног уредника тога листа о Јадранској обали и острвима, одговорио сам да би требало вратити Италији део обале и острва. Након што је интервју објављен, дошла је у Амбасаду бројна делегација (40) Италијана, који живе у Аргентини, да ми изразе захвалност.

Но, није наведено тема мога обраћања, тема је нешто што ћу Вас на крају замолити, као и стање на Балкану које ће ускоро експлодирати. Ваша Екселенцијо, знате боље од моје маленкости, односно нема ништа ново, све је написано, објављено и виђено на ТВ каналима, да на Балкану постоји огромни криминал, криминалци, мафијаши, убице, наркодилери, криминал је ушао у све поре друштвеног живота балканских земаља, чак и у оне институције у које по природи ставри не би смео никада да уђе, а то је духовни криминал (школе, универзитети, академије, у све четири конфесије), босови су међусобно повезани, а врх тога брега је у Србији, тачније на Космету, зато се очекивало од Вас да ћете нам попмоћи, да ћете се борит за тзв. смиривање Косметата, да је Космет део Србије, јер Ви не заступате Италију која је признала ту фантомску државу 21.02.2008. годидне већ ЕУ, која учетвује у преговорима (прочитајте српску марсељезу „Онамо намо…“ коју је написао Никола Петровић Његош)

Екселенцијо, да признајете ту. фантомску државу, имплиците сте, нажалост, потврдили у једном интервјуу као и у Извештају за 2017/2018 у коме сте написали: „Када је у питању нормализација односа са Косовом (Ваше поцрњење, прим. ККС), Србија је и даље укјључена у дијалог, али мора да уложи додатне напоре и допринесе стварању услова који погодују пуној нормализацији односа са Косовом“ (није прави назив, Екселенцио, Косово, већ Космет или Косово и Метохија, а шиптари не желе да употребљавају реч Метохија, јер то значи земља под управом манастира, зато су комунисти 1968. године избацили назив Метохија да би, како су се правдали, „смањили националне тензије“, касније је тај назив враћен, употребљава га и УНЕСКО).

 

Овај став, Ваша Екселенцио, није потребно коментарисати, јер је очито да Ви не тражите да и друга страна „уложи напоре“, а догађаји су управо ових дана показали да друга страна, тј. вође самопроглашене државе Косово, не желе да испуне, не само оно што су потписали у Бриселу и које куде, већ отворено изјављују да ће присвојити, отети од Србије Прешевску долину и све до Врања, а можда и до Ниша. Ваша Екселенцијо, то Ви видите и знате, али нажалост не смете јавно да напишете и кажете. То наше, српко, искрено усхићење када сте дошли за шефа Делегације је спласнуло и нестало, јер је очигледно да фантомску творевину Косово сматрате државом и да заговарте отимање 15 посто територије Србије. Како би сте се, Ваша Екселенцијо, господине Фабрици, осећали да Србија и ми Срби помажемо Аустрији да поново отме Трентино-Јужни Тирол Италији, који је био под Хабзбурговцима, или како сам већ навео, како се Италија осећа након што су јој отета острва и попориличан део Јадранске обале.

Упозоравам Вас драги колега (био сам 38 година дипломата, имам највише звање по Бечким конвенцијама – опуномоћени министар), Екселенцијо, на изјаву двојице Овекаоваца, доказаних убица српског народа, пониженог и протераног са Космета, Тачија и Харадинаја, носилаца две највеће функције, „да Косовом упрвљају и на унутрашењем и на спољнополитичком плану САД“ (или како је зову – Империја зла, тај епитет има од завршетка Другог светског рата, водила је више од 100 локалних ратова, најкрвавији је био у Вијетнаму, бомбардовала је 38 земаља, мењала владе и доводила своје режиме, посебно по ЛА, починила хаос у земљама Магреба и БИ, геноцид у Ираку, побила предсенике – вође тих земаља, покрала велика уметничка дела, економска добра, пре свега нафту, и да не заборавим, из Европе, посебно из Ваше Италије, након краја Другог светског рата, исецала је зидове са фрескама у Фиренци и др. градовима, односила уметничка дела милионске вредности за 100 килограма пшенице, јер се у Европи и Вашој Италији умирало од глади (надам се да сте та непроцењива уметничка дела видели у Националном музеју у Вашингтону).

Прочитао сам и анализтирао више од десет годишњих извештаја Ваших претходника и Ваш споменути за 2017/2018. Извешртаји ме, као и овај Ваш, подсећају на говр Марка Антониа на Цезаровом гробу, или како се то каже у народу, у свим ставкама Вашег извештаја је топло-хладно. Ви, Екселенцјо, прво похваилте, а онда кажете да је стање црно лоше, што је тачно. Пређашње и садашње вође саопштавају несрећном народу само оне позитивне реченице из свих извештаја. Не радите то више, већ директно извештвајте и Србију и ЕУ какво је стварно стање.

Ево само неких примера из Вашег Извештаја:

-За изборте 2017. кажете „да су гласачи имали истински избор кандидата (нисам разумео ову синтагму „истински избор“, али то није битно), међути међународни посматрачи су забележили да услови учешћа нису били једнаки (… ) требало је у потпуности, применити, укључити оне везане за транспарентност и интегритет изборног процеса током изборне кампање…“ (поново нисам разумео, шта сте хтели да кажете али то је мој проблем) ;

– „ Србија је остварила одређени ниво припреме правосудног система. Оставрен је извесни напредак“, а онда кажете, да је „обим политичког утицаја на судство и даље предмет забринутости“ (…) „те да је нацрт уставних измена у правосуђу ставаљен на јавну расправу, пре него је послат Венецијанској комисији на мишљење“. Екселенцјо, Правосуђе у Србији је у катастрофалном стању, Ви то знате, али у Извештају кажете на један „увијен“ начун.. Ви добро знате да се поглавља 23 и 24 неће затворити ни за 3000 година (није грешка, трихиљаде година), како је то добро констатовао, пре две године, један члан Бундестага. То и ја тврдим, јер сам пратио улазак две земље у ЕУ, Словачке у Братислави и Бугарске у Софији. Ни те земље не би затвориле многа поглављ,посебно та два да нису ушле (као и Румунија) најпре у НАТО (уосталом Бугарска и Румунија нису пуноправни члаанови). Србија мора најприје да уђе у НАТО, иако је то де факто остварено: цела Србија и српка покрајина Космет су Бонстил, Ваша Екселенцијо;

-„Србија је остварила одређени ниво припреме у борби против корупције“. Остварен је извесни напредак у погледу усвојених измена у Кривичном заакону „…), као и у Закону о одузимању имовине проистекле из кривичног дела“. А онда долази шамар – „ Међутим постоје озбиљна кашњења када је у питању усвајање новог закона о Агенцији за борбу против корупције“, а затим у Извештају кажете: „Корупција је и даље распрострањена у многим областима и представља оизбиљан пороблем. Оперативни капацитети надлежних институција и даље су неуједначени. Правосудни органи за спровођење закона морају да докажу да могу да воде истрагу, кривично гоне и суде у свим предметима корупције на високом нивоу, на непристрасан и оперативно независан начин“. Екселенцијо, своједеобно сам послао Делегцији, тадашњем шефу Девенпорту велики фељтон и др. документа и доказе о крађи, корупцији некретнина два столећа (покрадено је 365 станова, 37 кућа и вила, 350 милиона динара, хиљаде квадрата пословног простора, након распада ДЗСЦГ). Одговорио ми је угледни саветник Luca Bioncini, погледајте у Вашиј документације: “Mnogo poštovani gospodine Seratliću, нajprije bih želeo da Vam se zahvalim na dopisu koji ste nam poslali 20. jula 2016 godine kao i na informacijama koje ste izneli (у масмедијима). Zbоg svoje izuzetne važnosti, poglavlja 23 и 24 se neće Z A T V O R I T I do samog kraja pregovaračkog procesa. Jedan nerešen problem, kao problem kojeg ste javno izneli, koji se nalazi i u sudskim procesima, neće dozvoliti zatvaranje poglavlja 23 i 24“, каже се, између осталог, у допису.

Криминал су починили, односно наредбодавци су највећи функционери, затим председници стамбених комисија, разне друге комисије, многи несрећним људима који су зарадили те станове су у писаној форми и на судовима обећавали да ће то решити, Према Ранг листи (у међувремену за протеклих 20 година колико траје та афера, умрло је више од 50 несрећника, недочекавши кључеве, односно кров над главом, око 100 је напустило земљу, а има спорова који се воде и по 16 година, само да не би они који су тужили, прошли све судске инстанце како би стекли право да се обрате Евроипском суду за људска прав у Стразбуру) Такав један спор је након 14 година играња ногомета међу судовима ипак стигао на Уставни суд, али већ две године тај суд не доноси никакву одлуку. У овом контексту поново подвлачим оно што сте и Ви написали: „Правосудни органи за спровођење закона морају да докажу да могу да воде истрагу, кривично гоне и суде у свим предметима корупције на високом нивоу, на непристрасан и оперативно независан начин“. Неопростиве грешке и криминал је починило Вишпе јавно тужилаштво (чувене госпође Кривокапић, Грбовић и др., иако су обећавале покраденим, њиховим адвокатима, МУП-у, председницима влада, министрима ранијем и садашњем правде у писаној форми, иако су примиле 27 комплета докумената, дојава, никада нису покренуле крвичне поступке против изгредника, лопова, криминалаца, који су узимали и по три стана, а садшњи председник Стамбене комисије Владе Србије, већ 4 године неће да одговри на молбе и допиисе, прими на разговр, предузме неке мере, то је онај чувени вечити министар у свим владама иза кога стоји велика Турска, поново са султаном на челу, то ја нисам измислио, зна се ко је певао, за време султанове посете, песму „Мој султане“).

На крају, основни повод обраћања Вашој Екселенцији, уз извињење због дужине писма, јесте молба да Ви и Ваши сарадници убудуће обратите посебну пажњу на криминал и корупцију коју спроводи Државна лутрија Србије, која је покрала и у свим владајућим гарнитурама наставља да краде несрећне пензионере и малолетнике (а они поткрадају баке, деке и родитеље), играма Лото и Бинго. Те две игре на (не)срећу, требало би посебно да пратите управо зато што су државне, јер је у том случају држава главни виновники, да не каажем неке друге адекватније речи. Довољно је да Ваши сарадници и Ви Екселенцио, отворите компјутер и уверите се у стотине коментара на који начин то ради Државна лутрија Србије, помоћу компјутеризованих бубњева, односно минијатурних чипова. „Вуку“ седмицу (Лото) и навлаче несрећнике, који сањају да ће је добити, да купују листиће, по пола године или годину дана, а када достигне милионске цифре у еврима, саопште да је извучена. Да ли било ко зна где оду ти милипони. Тако раде и са Бингом до извученог броја 34, односно 39. (о бедном понашању Комисије и водитеља извлачња, које глупости лапрдају, нема смисла писати). Колика је плата тзв. предсденика Комисије (годинама је био извесни Шкорић, сада је једна женска особа, колико су награђени за изговараље једне лажне и глупе реченице: “Комисија је констатовала да су све лоптице на броју и да извлаачење може да почне“), хитно би требало саопштити масмедијима, односно нама пореским обвезницима, као што сесаопштено да је у буџет Србије за 2017. од ЛОТО уплаћено две милијарде динара. Такође, хитно би требало увести ручно извлачење, са повезом на очима онога који извлачи куглице. Требало би забранити дупло опорезивање. Тридесет или четрдест посто држава одмах узме од уплааћене суме, а онда на остатак ако неко добије неку шестицу или бинго, наплаћује ПДВ. 20 посто.

Одмах након потписивања споразума лутрије Србије и лутрије Републике Српске, да се ЛОТО листићи и у њој продају, извучена су три и по милиона евра у Бањалуци. „Зли језици“ знају и кажу ко је тај срећник. Ја не знам и немам доказе. а ниочему не пишемн за шта немам доказе.

Пре две године, грешком оног или оних који диригују извлачење, излетео је у бубњу, односно најављен је број 21 који је повучен (Комисија га је поништила), што је доказ да се мућка и да је извлачење унапред дириговано. Тадашњи председник Владе (сада председник Сербије) је изјавио „да ће лично то да испита и казни, сви одговорни ће сносити послењдице“, а онда је оценио „да је стање у Државној лутрији Србије катастрофално“. Рекао, али није дорекао. О прању новца у свим играоницама среће, нема смисла писати, то и мала деца знају, оне само постоје да се пере новац.

Уз срдачан поздрав, Ваша Екселенцојо и мјоју дубоку оданост, молим Вас поништите раније извештаје Делгације, посебно овај Ваш за 20917/2018, да Вам се потомство не застиди. Напиште (то заслужује историјски српски народ) да оваква Србија неће ући у ЕУ управо за оних трихиљаде година. Син Раул и кћер Вега чувеног Солане стиде се оца што је наредио бомбардовање Србије и то осиромашеним уранијумом. Свуда је бачен, а највише на Космету, што је доказ да их нису занимали животи шиптара и њихове деце. Оболели су од рака и италчијански војници и официри који су боравили на Космету (у Србији оболи годишње од рака стотину деце између две и пет година).

Комнен Коља Сератлић

 

Поделите:

5 Коментари

    • Linkuj odgovor jevropskog predstavnika Kolji. Istina, moza coek, kao jevropljanin i ntelektualac, sredjuje fusnote jos. Posto ulazi u ozbiljnu polemiku da se ne obruka. Mi Srbi smo cudo….sta briga nekog nepismenog ebropskog sluzbenika za neko pisamce na nekom portalcicu u Srbiji. To su poguzije koje ovde dolaze za platu. Ponavljaju ko preparana plova podrzavamop vas na evropskom putu….pa zar ijednom Srbinu nije vise ispod casti slusati, ili da mu neko pomene ista iz je-vu, kmoli budaletinama nepismenim i licemernim pisati po portalima. To je kao kad bi neki seljacic koji ima dve smokve i tri masline u vreme Hrista pisao sa nekog jerusalimskog brda Pontiu Pilatu…to izaziva podsmeh kod tih ljudi.

      • Ne samo to, nas rajbaju i ovi nasi. Kad bi radnik iz RSrpske pisao INCKU, zalio se kako su porobili RSrpsku, a radio za tajkuna koji je Dodiku kum, koji ima jedno 10 miliona maraka, i tom radniku isplacuje 60 % plate minimalca na ruke, ostalu na racun. Mislim stvarno…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here