Kомнен Коља Сератлић: Срби срећна нам годишњица Незвисне Државе Хрватске

Поделите:

Када се у Србији не би дешавале свакодневне несреће или неки „историјски“ догађаји, постојао сам забринут. Уз несреће и „историјске“ догађаје, сваком човеку, који је близу памети, најтеже падају глупости и испирање мозга двдеасетечетири сата (једна је девојчица питала мајку: „да ли онај чико живи у екрану телевизора“).

Више од 40 година (то сам наглашавао у многим текстовима), чекао сам да се на неки догађај, посебно недопустив догађај, осврне неко боље плаћено српско перо. Понекад сам чекао и по месец дана. Сада се јављам након 10 дана.

Срби, срећна нам годишњица Ендехазије.

Година 1942., славонско село, породица Мрмак. Причао ми је један од тројице Мрмака: „Били смо мали, али довољно велики да смо запамтили да су нам усташе у дворишту куће заклали оца и мајку. Гледали смо скривени (нису нас открили) тај ужас, који је оставио велике последице на нашу психу“.

На територији НДХ и не само НДХ, усташке звери су такве и свирепије (бацали су бебе увис и дочекивали на бојонетима у присуству мајки) баханалије починили над хиљадама и хиљадама Срба, српске деце, немоћним, старицама и старим људима. По природи страшивице и кукавице (храбри су само у чопору), посебн су били велики хероји у бханалијама над дјецом и женама. О њиховим злочинима не може се написати ништа ново, написани су томови књига, постоји у Европи и свету огромна архивска грађа (текстови, слике, снимци).

Срби, срећна нам годишњица Ендехазије.

Када се говори и пише о највећем монструму у Другом светском рату – Ендехазији (чак су се Хитлер и Есесовци згражавали над усташким баханалијама), онда није потребно да се оглашавамо као велики аналитичари, мудраци. Довољно је једноставним речима износити чињенице. Дакле, аналитичара је у Србији као плеве, али нема чињеничара („Нека чињенице говоре“).

Многи, посебно наивни Срби, су мислили да је нестанком НДХ, нетстала и усташија. Она никада није нестала. У називу је реч „држава“ и била је држава, када је била држава (покрети у Другом светском рату су били нешто сасвим друго), онда је требало потписати споразум са том државом, односно требало је извршити тзв. смиривање тог монструма, као што је извршено смиривање Немачке, Јапана и Италије, са свим последицама (судити зликовцима, а не да им се омогући бекство пацовским каналима, уништити усташке институције, затријети у корену све припаднике усташије, одузети све што су опљачкали од Срба, Јевреја и др.народа, одузети велики део обале, посебно недозволити да усташоидна Хрватска постане равноправна република у саставу ФНРЈ). То је требало да захтевају и поштени Хрвати, који су се стидели тог монструма. Показало се, нажалост, да се већина Хрвата поносила том фашистичком државом.

Јавно и правно (био сам тада назочан у Згаребу, били су представници домаћих и страних масмедија), Ендехазију је обновио Фрањо Туђман у дворани „Лисински“ (присутан је био свеколики усташки сачувани фолклор – заставе, униформе, ознаке, одликовања) на оснивању ХДЗ-а: „НДХ је била израз повјесних тежњи хрватског народа…“ , док ће у „Бријунској наредби“ за операцију „Олуја“ наредити: „Србе треба снажно ударити да практично нестану“. Та Њофрина наредба била је геноцидна и извршили су трећи геноцид над српским народом.

Дигресија: и када се сваки нормалн човек понадао да ће после стварања њихове им Велике лијепе и плаве, једном занавек нестати усташко фолклорисање, да ће престати да величају усташтво, да убијају и протјерују Србе, поново су нас преварили (највећи кривци су српски руководећи комунисти онога времена, који су једини сматрали „да није битно ко је које нације“, Хрвате су назвали „западна браћ“, а та „западна браћа“ су нас увек преварили, насанкали, а онда су нам се смејали иза леђа. Своједобно сам писао да ће бити потребно најмање 50 година да се истријеби семе усташтва, а сада тврдим да ће бити потребно најмање 500 година.

Срби, срећна нам годишњица Ендехазије.

Кроз историју, у многим данс сувереним земљама (на ранијим територијама) дешавали су се велики погроми. На дан када су ти погроми извршени или на дан када су стваране зликовачке државе, људи су ћутали, патили, кајали се, односно окајавали грехе својих предака, полагали цвеће на хумкама, пустили покоју сузу (само један пример: Французи се и данас стиде Вартоломејске ноћи , крвавог париског пира, који се догодио давне 1572. годидне уочи празника св. Вартоломеја, када је извршен покољ хугенота, да не спомињем наша стратишта, од којих се Крвати не стиде, напротив).

Следећи догађај ме је натерао да пишем овај текст:

Председник Србије Александар Вучић отворио је данас (10. травња, прим ККС) 21. Међународни сајам привреде у Мостару, на којем Србија учествује као земља партнер под слоган „Будућност нас спаја”…Отварању присуствују члан Председништва БиХ из реда хрватског народа Драган Човић, премијер Бугарске Бојко Борисов, премијер Хрватске Андреј Пленковић, председник Републике Српске Милорад Додик…а из Србије, земље партнера Сајма, присутни су и министри за трговину и пољопривреду, Расим Љајић и Бранислав Недимовић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж“.

Уверен сам да Председник, у свом владајућем заносу и слогану „Будућност нас спаја“, није ни знао, односно није водио рачуна који је датум. Међутим, где су сарадници, саветници, где је био чувени министар војни, српски Че Гевара, да ли је министар спољних послова певао у некој биртији, шта кажете, Расим, Расм је знао и уживао, а шта би са великим магом Додиком, зар и он није имао некога да га посаветује, да се на дан оснивања монструма – НДХ, не иде на славља.

Срби, да ли сте сагласни, Срби тргните се, освестите се. Један чланкописац, даакако српски, написа ових дана: Malo datuma u srpskoj istoriji su tako teški kao što je 10.april 1941.godine, dan kada je uspostavljena Nezavisna Država Hrvatska. Ето,тај аналитик назва „успостављање НДХ српским историјским датумом“.

Председник се стално позива на Народ, а сада нека се извини том Народу, нека јавно изјави да није смео на тај дан да отвори сајам са Хрватрима у Мостару и да са њима испија шампањац и рујно херцеговачко вино. Иако је Мостар поприлично удаљен од Фрушке горе и мога кућерка у коме проводим последње дане живота, у ушима ми одзвања куцање кристалним чашама (иако се кристалним чашама не куца, прим. ККС), и узвици „живјели“, „живели“, „Бог стари“, „Бог и Хрвати“, идт.

Срби, срећна нам годишњеица оснивања Нзависне Државе Хрватске.

У антрфилеу: Причао ми је један српски дипломата догађај из Аргентине, Буенос Аиреса. Негде у преподневним сатима, секретарица (Аргентинка) саопшти: „Сењор ембахадор, позвао вас је заменик министра Петрела да сутра дођете у 10 сати. СРЈ је била под санкцијама, а на деловима бивше Југославије беснио је крвави верски и етнички рат. Имаo је на располагању скоро 24 сата да размишља и евентуално одгонетне зашто га зове заменик министра, скоро целу ноћ је размишљао. Сутрадан у 9 и 30 сео је у службени аутомобил, шофер Хуан је све време нешто причао. На улазу у Министрство, што је уобичајено, дочекали су га и службеним лифтом одвели на трећи спрат, где се налази веклики хол са фотељама и ниским столовима. У једној фотељи угледао је усташког стожерника из Дубровника Ројницу, који је кренуо да се са њим поздрави. Амбасадор је замолио пратиоце да га зауставе. Истог момента кроз главу му је прошла Ендехазија, дан оснивања, „сјевнула је лампица“, шапутао је у себи – данас је 10 травањ.

На вратима кабинета дочекао га је субсекретарио Петрела. Наспрам српског дипломате, сели су Петрела, затим начелник Департмана за Источну Европу и шеф Кабинета. С обзиром на санкције, Петрела је упитао под којим условима и како функционише ДКП. Дипломата је подсетио да су банке блокиране, да не може да исплаћује плате и да је отпустио неке службенике и дипломате. Затим је искористио прилику да пренесе незадовољство Владе СРЈ што Аргентина продаје оружје Хрватској. Петрела је побледео, погледао је у сараднике, очито није знао да председник Менем продаје оружје Хрватима. Устао је, узео један папир (ноту), устао је и дипломата, Петрела је рекао: “Желим да вам у име Владе Аргентине уручим ноту да је Аргентина данас признала државу Хрватску“. Дипломата није прихватио ноту, сео је и рекао да је на данашњи дан основана монструозна творевина – фашистичка држава НДХ, затим неколико реченица да су Хрвати у тој НДХ извршили геноцид на Србима, навео логоре смрти, итд. Захвалио се на пријему и устао. Петрела га је замолио да сачека. Отишо је – испоставиће се код министра. Када се вратио рекао је: „Министар и ја се дубоко извињавамо“. Српски дипломата је подсетио да ноту сутрадан, или неки други дан пошаљу куриром.

Када је пролазио кроз хол, службеник је увео Ројницу, коме су предали ноту да су признали независност Републике Хрватске.

То што ради Председник Србије, када је у питању Хрватска (и не само Хрватска) је недопустиво. У време његове посете Хрватској спаљиване су српске заставе, лично су га малтретирали, али није напустио посету, као председник сабора Хрватске. Хрвати чувају своје достојанство, а српски Председник урушава достојанство овога народа.

Овај Председников излет у Мостар, осим спољнополитичког недопустивог и непромишљеног поступка, са великим последицама, спада и у домен дипломатије (дипломатски састав), која је урушена, која је на најнижем нивоу у историји српског народа. Свилановић је истерао из МСП-а, заједно са Монтгломеријем, 247 професионалних дипломата. Макар њих стотинак је било у рангу најбољих светских и европских дипломата. Драшковић није истеривао, али је зато примио у МСП незналице, људе без знања страних језика, родбину и слао у ДКП, Јеремић је и истеривао и примао, чак је Хревата послао за амбсадора унесрећене Србије у ОУН, где се водила и води битка за Космет, Мркић је остао познат по примању у дипломатску службу голуждравих девојчица и небулозних изјава, Дачић је докрајчио и дипломатију и спољну политику. У иностраству држе своје кадрове по 10 и више година, несрећнике који ништа не раде, примају велике плате у девизама. О тучама у ДКП-еима, нема смисла писати, све је већ написано. Само моја маленкост од 2000. до данас објавила је више од 50 текстова о спољној политици и дипломатији. На крају сваког текста, дакако и овога, каонстатовано је: Српски народ од 1945 нема своју ни спољну политику ни дипломатију (дипломате).

Kомнен Коља Сератлић

Поделите:

27 Коментари

 1. Nekako mi je sve ovo smesno kao nekom ko je ulazio u neprilike zbog citanja knjiga Vuka Draskovica sredinom 1980-tih. Slobodan Milosevic je razlog zasto svet ne interesuju zlocini nad nama. Druga stvar je sto se za istinu o zlocinima nad Srbima bore oni koji su ih samo cinili posle 20 oktobra 1944….pateticno zvuci. Vratite Kralja pa nek on uperi prstom u to.

 2. Nisam znao da je svilanovic isterivao najbolje svetske i evropske diplomate ??? Ovo je nesto najgluplje sto sam cuo ? Vi ste toliko toliko zaostali da vama moze da se servira svaka laz. To Lune i cini.

   • “cujete li veceras zvuke motore na Batajnickom aerodromu. E pa to su tunguske” (Lune, 1999)…….Ops pardon…to su lazi, to nisu klevete……Lune rekli smo da koristite gestapo-istocnonemacki fazon……brdo vasih kleveta da se ovaj napadnuti mora braniti i gubiti u bezgranicnim nadvlacenjima sa vama…..dokazao sam da ste lazovi, i placenici NKVD-a bre….100 najboljih svetskih diplomata hahaha…..upoznao sam neke od njih……joj koje su to karikature sa Kozare, Like, Banije…….

 3. Jeli Lune, od luce do danas Srbija je manja za 214 ljudi….kad cete se smiriti ? …Zakon matematike ce pobediti……mislim na kraju cemo nestati……….kad nas ostane milion onda cete reci e drugovi Srbi ipak smo pogresili i komunizam i svet protiv amerike….je ipak nemoguc…..Eno ga Kim Dzong moli ameriku da ga ostave na vlasti, sve nuklerake ce obustaviti……samo da ga ne diraju….

 4. Hahah….taj S300 ce Srbiji vratiti Kosovo Lune hah…..neko gde ti je Kim Dzong Un…mi u okolini Chicago smo panicno trcali ulicama u strahu od njega aka se secam….Vidis, vi ste ruski Putinovi agenti…je.e se vama za Kosovo….vi bacate americi prasinu u oci da bi nam ona uzela Kosovo……vi biste dali i Sandzak i Vojvodinu ako mozete garantovati 25 modinha mrznje prema zapadu…Ali Amerika nas nece ostaviti kat 1944. Tome je kraj. Vi brojite zadnje dane. Lune, taj zersetzung je izmislio Gestapo……nisam ti ja taj igrac…..malo sam ja jaci.

 5. Rusija daje S300 savezniku kad su rakete pale ???????? …..Amerika svoje snabdeva unapred…..rakete su pale, prosao voz sada …..nema leba od rusije…cuvaju oni svoja NKVD dupeta…znaju dokle smeju da idu…..bice jos raketa……..pa ce onda biti ma Sirijci nisu istrenirani….evo sad ih Moskva trenira…hahah….e evo sad nek se usude Amerikanci…..gotovi ste,….vasi agenti u Srbiji su glupi…nemate snge….opirete se dobro…ali nemate snage intelektualno

 6. Dokazivati neku pamet klipom tipa koji pise za Sputnjik !!??? Lune, to su istocnonemacke fore zamaranja iz Stazijevo Gestapovskog arsenala. Nista logika, cinjenice !? Vi da imate cinjenice ova prica bi za dva sata bila zavrsena…meni stavljaju nekog tipa iz Sputnjika hahah…..ruski placenicki Tresh. Nema sve su vam fore ispucane. Vi ate gotovi.

 7. Уреднику, није ми јасно зашто моје осврте не објављујете. Молим вас објавите моју реплику , на један осврт испод мог најновијег текста. ККС

 8. Tarpe Maljevik 21. априла 2018. at 18:46
  “Nisam znao da je svilanovic isterivao najbolje svetske i evropske diplomate ??? Ovo je nesto najgluplje sto sam cuo ? Vi ste toliko toliko zaostali da vama moze da se servira svaka laz. To Lune i cini”.
  Тарпе Маљевику,најприје,тужно је и ружно када се човјек стиди свог имена и презимена. Све што сам у животу написао биле су чињенице и за сваки став, тврдњу имам документа. Нисам луд да ме неко тужи, немам пара да плаћам судске казне, а немам ни здравље и године да лежим у затвору. Дакле, анонимусе, Ви не знате ама баш ништа шта се догађало након укидања социјализма, не само у Југославији, Србији већ у свим социјалистичким земљама. Кучан, Туђман, Изетбеговић, Глигоров, су позвали све дипломате и послали их по свијету,јер су говорили по неколико језика, имали сараднике,познавали светске личности. Глигоров је чак једног Риста, који је своједобно истјеран из дипломатјер јер је на Куби као дипломата нижехг ранга шверцовао мараме.

 9. Тога Риста, кога смо назвали Ристо марама,Глигоров је послао за амбасадора у Лондон. Било је и других који су кажњавани ,али су се сви, као велики професионалци, нашли у дипломатији тих нових држава. У Чешкој су затворили велики број бивших дипломата, а ондаи је тадашњи паметни Предсједник Чешке пустио и вратио у дипломатију, јер нису имали школоваане дипломате. Исто се то догодило у Словачкој где сам тада био шеф Конзулата, све су их вратили у дипломатску службу. Русија није отпустила ниједног дипломату. Зашто ово пишем,када сам то писао у многим текстовима, зато што дипломати не креирају спољну политиклу, они само својим умјећем спроводе оно што им се из земље наложи. Дакле дипломата од аташеа до амбасадора не смије да изговори пола ријечи ван инструкција.

 10. Дакао, прате шта се догађа у земљи пријема на унутрашњем и споиљнополитичком плану, сви сектори у ДКП-има ( економски, политички, сектор за информације, културу, науку, конзуларни) развијају те односе, испуњавају потписаане билатералне и мултилатералне уговор, споразуме, конвенције, посебно конзуларни сектор штити своје држављане (конзуларни сектор има 450 конзуларних радњи) и обавља све радње за њих које у земљи обавља МУП, Војска, социјалне установе, општине и6д. Само је унесрећена Србија (тада СРЈ) избацила професионалце. Досманлије су послале разне несрећнике у дипломатију. Тако је Ст. Протић постављен за амбасадопра у САД. Јавно је говорио: “Ја сам овде Председни, председник Владе, министар инострних, ја креирам спољну политику и односе са САД”. Амери су нас дипломатским путрем замолили бда га опозовемо, јер земља пријема жели да зна каква је политика и шта ради и жели земља одашиљања. Опоизван је након ШЕСТ мјесеци.

 11. Слали су пјандуре, људе без знања језика, буквално са улице, људе који су кривично гоњени, рођаке,пријатеље из кафићаитд. Све је то написано у ногим текстовима. А не видите шта се догађа у Паризу. Сдашњи амбадор је био избаачен из дипломатије, али када су дошли Досманлије на влас сви су се прогласили жртвама Милошевићевог режима.Никои није провјеравао какве тамне мрље имају иза себе. И на крају, у МИП-у је направљен списак антиамеруичкјих дипломата. Зна се које био под бројем “1”. Мотгломери је одређивао ко ће бити амбасадор, савјетник.Онај несрећни Свилановић није се питао ама баш ништа.Једном је у емисији Утисак недеље признао да му други кадрују у МИП-у.

  • Postovani Kolja,4 meseca nisam otvorio ovaj portal…i vidim te kao A.Rajsa,kako medj glupim i korumpiranim ministrima ,kumis da se obelezi 10 godina proboja solunskog fronta …a ovi nece…da ne uvrede ustase u Yugo parlamentu,kao na primer,Antu Pavelica i ostale ustase…
   Srbija je nestala pre 100 godina,22.12.1918.g…Beograd danas,gradi puteve do Tuzle i Sarajeva,gradi do Pristine…umesto do Banja Luke,Prijedora,Drvara…do Bara.Kolja,dzaba pricati,ovo je kraj jedne civilizacije.

 12. @Комнен Коља Сератлић

  Хвала за овакве коментаре!
  Хвала и Уреднику Видовдана што објављује Ваше коментаре!

  Драган Славнић

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here