Komnen Kolja Seratlić: Srbi srećna nam godišnjica Nezvisne Države Hrvatske

Podelite:

Kada se u Srbiji ne bi dešavale svakodnevne nesreće ili neki „istorijski“ događaji, postojao sam zabrinut. Uz nesreće i „istorijske“ događaje, svakom čoveku, koji je blizu pameti, najteže padaju gluposti i ispiranje mozga dvdeasetečetiri sata (jedna je devojčica pitala majku: „da li onaj čiko živi u ekranu televizora“).

Više od 40 godina (to sam naglašavao u mnogim tekstovima), čekao sam da se na neki događaj, posebno nedopustiv događaj, osvrne neko bolje plaćeno srpsko pero. Ponekad sam čekao i po mesec dana. Sada se javljam nakon 10 dana.

Srbi, srećna nam godišnjica Endehazije.

Godina 1942., slavonsko selo, porodica Mrmak. Pričao mi je jedan od trojice Mrmaka: „Bili smo mali, ali dovoljno veliki da smo zapamtili da su nam ustaše u dvorištu kuće zaklali oca i majku. Gledali smo skriveni (nisu nas otkrili) taj užas, koji je ostavio velike posledice na našu psihu“.

Na teritoriji NDH i ne samo NDH, ustaške zveri su takve i svirepije (bacali su bebe uvis i dočekivali na bojonetima u prisustvu majki) bahanalije počinili nad hiljadama i hiljadama Srba, srpske dece, nemoćnim, staricama i starim ljudima. Po prirodi strašivice i kukavice (hrabri su samo u čoporu), posebn su bili veliki heroji u bhanalijama nad djecom i ženama. O njihovim zločinima ne može se napisati ništa novo, napisani su tomovi knjiga, postoji u Evropi i svetu ogromna arhivska građa (tekstovi, slike, snimci).

Srbi, srećna nam godišnjica Endehazije.

Kada se govori i piše o najvećem monstrumu u Drugom svetskom ratu – Endehaziji (čak su se Hitler i Esesovci zgražavali nad ustaškim bahanalijama), onda nije potrebno da se oglašavamo kao veliki analitičari, mudraci. Dovoljno je jednostavnim rečima iznositi činjenice. Dakle, analitičara je u Srbiji kao pleve, ali nema činjeničara („Neka činjenice govore“).

Mnogi, posebno naivni Srbi, su mislili da je nestankom NDH, netstala i ustašija. Ona nikada nije nestala. U nazivu je reč „država“ i bila je država, kada je bila država (pokreti u Drugom svetskom ratu su bili nešto sasvim drugo), onda je trebalo potpisati sporazum sa tom državom, odnosno trebalo je izvršiti tzv. smirivanje tog monstruma, kao što je izvršeno smirivanje Nemačke, Japana i Italije, sa svim posledicama (suditi zlikovcima, a ne da im se omogući bekstvo pacovskim kanalima, uništiti ustaške institucije, zatrijeti u korenu sve pripadnike ustašije, oduzeti sve što su opljačkali od Srba, Jevreja i dr.naroda, oduzeti veliki deo obale, posebno nedozvoliti da ustašoidna Hrvatska postane ravnopravna republika u sastavu FNRJ). To je trebalo da zahtevaju i pošteni Hrvati, koji su se stideli tog monstruma. Pokazalo se, nažalost, da se većina Hrvata ponosila tom fašističkom državom.

Javno i pravno (bio sam tada nazočan u Zgarebu, bili su predstavnici domaćih i stranih masmedija), Endehaziju je obnovio Franjo Tuđman u dvorani „Lisinski“ (prisutan je bio svekoliki ustaški sačuvani folklor – zastave, uniforme, oznake, odlikovanja) na osnivanju HDZ-a: „NDH je bila izraz povjesnih težnji hrvatskog naroda…“ , dok će u „Brijunskoj naredbi“ za operaciju „Oluja“ narediti: „Srbe treba snažno udariti da praktično nestanu“. Ta Njofrina naredba bila je genocidna i izvršili su treći genocid nad srpskim narodom.

Digresija: i kada se svaki normaln čovek ponadao da će posle stvaranja njihove im Velike lijepe i plave, jednom zanavek nestati ustaško folklorisanje, da će prestati da veličaju ustaštvo, da ubijaju i protjeruju Srbe, ponovo su nas prevarili (najveći krivci su srpski rukovodeći komunisti onoga vremena, koji su jedini smatrali „da nije bitno ko je koje nacije“, Hrvate su nazvali „zapadna brać“, a ta „zapadna braća“ su nas uvek prevarili, nasankali, a onda su nam se smejali iza leđa. Svojedobno sam pisao da će biti potrebno najmanje 50 godina da se istrijebi seme ustaštva, a sada tvrdim da će biti potrebno najmanje 500 godina.

Srbi, srećna nam godišnjica Endehazije.

Kroz istoriju, u mnogim dans suverenim zemljama (na ranijim teritorijama) dešavali su se veliki pogromi. Na dan kada su ti pogromi izvršeni ili na dan kada su stvarane zlikovačke države, ljudi su ćutali, patili, kajali se, odnosno okajavali grehe svojih predaka, polagali cveće na humkama, pustili pokoju suzu (samo jedan primer: Francuzi se i danas stide Vartolomejske noći , krvavog pariskog pira, koji se dogodio davne 1572. godidne uoči praznika sv. Vartolomeja, kada je izvršen pokolj hugenota, da ne spominjem naša stratišta, od kojih se Krvati ne stide, naprotiv).

Sledeći događaj me je naterao da pišem ovaj tekst:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas (10. travnja, prim KKS) 21. Međunarodni sajam privrede u Mostaru, na kojem Srbija učestvuje kao zemlja partner pod slogan „Budućnost nas spaja”…Otvaranju prisustvuju član Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, premijer Bugarske Bojko Borisov, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik…a iz Srbije, zemlje partnera Sajma, prisutni su i ministri za trgovinu i poljoprivredu, Rasim Ljajić i Branislav Nedimović i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež“.

Uveren sam da Predsednik, u svom vladajućem zanosu i sloganu „Budućnost nas spaja“, nije ni znao, odnosno nije vodio računa koji je datum. Međutim, gde su saradnici, savetnici, gde je bio čuveni ministar vojni, srpski Če Gevara, da li je ministar spoljnih poslova pevao u nekoj birtiji, šta kažete, Rasim, Rasm je znao i uživao, a šta bi sa velikim magom Dodikom, zar i on nije imao nekoga da ga posavetuje, da se na dan osnivanja monstruma – NDH, ne ide na slavlja.

Srbi, da li ste saglasni, Srbi trgnite se, osvestite se. Jedan člankopisac, daakako srpski, napisa ovih dana: Malo datuma u srpskoj istoriji su tako teški kao što je 10.april 1941.godine, dan kada je uspostavljena Nezavisna Država Hrvatska. Eto,taj analitik nazva „uspostavljanje NDH srpskim istorijskim datumom“.

Predsednik se stalno poziva na Narod, a sada neka se izvini tom Narodu, neka javno izjavi da nije smeo na taj dan da otvori sajam sa Hrvatrima u Mostaru i da sa njima ispija šampanjac i rujno hercegovačko vino. Iako je Mostar poprilično udaljen od Fruške gore i moga kućerka u kome provodim poslednje dane života, u ušima mi odzvanja kucanje kristalnim čašama (iako se kristalnim čašama ne kuca, prim. KKS), i uzvici „živjeli“, „živeli“, „Bog stari“, „Bog i Hrvati“, idt.

Srbi, srećna nam godišnjeica osnivanja Nzavisne Države Hrvatske.

U antrfileu: Pričao mi je jedan srpski diplomata događaj iz Argentine, Buenos Airesa. Negde u prepodnevnim satima, sekretarica (Argentinka) saopšti: „Senjor embahador, pozvao vas je zamenik ministra Petrela da sutra dođete u 10 sati. SRJ je bila pod sankcijama, a na delovima bivše Jugoslavije besnio je krvavi verski i etnički rat. Imao je na raspolaganju skoro 24 sata da razmišlja i eventualno odgonetne zašto ga zove zamenik ministra, skoro celu noć je razmišljao. Sutradan u 9 i 30 seo je u službeni automobil, šofer Huan je sve vreme nešto pričao. Na ulazu u Ministrstvo, što je uobičajeno, dočekali su ga i službenim liftom odveli na treći sprat, gde se nalazi vekliki hol sa foteljama i niskim stolovima. U jednoj fotelji ugledao je ustaškog stožernika iz Dubrovnika Rojnicu, koji je krenuo da se sa njim pozdravi. Ambasador je zamolio pratioce da ga zaustave. Istog momenta kroz glavu mu je prošla Endehazija, dan osnivanja, „sjevnula je lampica“, šaputao je u sebi – danas je 10 travanj.

Na vratima kabineta dočekao ga je subsekretario Petrela. Naspram srpskog diplomate, seli su Petrela, zatim načelnik Departmana za Istočnu Evropu i šef Kabineta. S obzirom na sankcije, Petrela je upitao pod kojim uslovima i kako funkcioniše DKP. Diplomata je podsetio da su banke blokirane, da ne može da isplaćuje plate i da je otpustio neke službenike i diplomate. Zatim je iskoristio priliku da prenese nezadovoljstvo Vlade SRJ što Argentina prodaje oružje Hrvatskoj. Petrela je pobledeo, pogledao je u saradnike, očito nije znao da predsednik Menem prodaje oružje Hrvatima. Ustao je, uzeo jedan papir (notu), ustao je i diplomata, Petrela je rekao: “Želim da vam u ime Vlade Argentine uručim notu da je Argentina danas priznala državu Hrvatsku“. Diplomata nije prihvatio notu, seo je i rekao da je na današnji dan osnovana monstruozna tvorevina – fašistička država NDH, zatim nekoliko rečenica da su Hrvati u toj NDH izvršili genocid na Srbima, naveo logore smrti, itd. Zahvalio se na prijemu i ustao. Petrela ga je zamolio da sačeka. Otišo je – ispostaviće se kod ministra. Kada se vratio rekao je: „Ministar i ja se duboko izvinjavamo“. Srpski diplomata je podsetio da notu sutradan, ili neki drugi dan pošalju kurirom.

Kada je prolazio kroz hol, službenik je uveo Rojnicu, kome su predali notu da su priznali nezavisnost Republike Hrvatske.

To što radi Predsednik Srbije, kada je u pitanju Hrvatska (i ne samo Hrvatska) je nedopustivo. U vreme njegove posete Hrvatskoj spaljivane su srpske zastave, lično su ga maltretirali, ali nije napustio posetu, kao predsednik sabora Hrvatske. Hrvati čuvaju svoje dostojanstvo, a srpski Predsednik urušava dostojanstvo ovoga naroda.

Ovaj Predsednikov izlet u Mostar, osim spoljnopolitičkog nedopustivog i nepromišljenog postupka, sa velikim posledicama, spada i u domen diplomatije (diplomatski sastav), koja je urušena, koja je na najnižem nivou u istoriji srpskog naroda. Svilanović je isterao iz MSP-a, zajedno sa Montglomerijem, 247 profesionalnih diplomata. Makar njih stotinak je bilo u rangu najboljih svetskih i evropskih diplomata. Drašković nije isterivao, ali je zato primio u MSP neznalice, ljude bez znanja stranih jezika, rodbinu i slao u DKP, Jeremić je i isterivao i primao, čak je Hrevata poslao za ambsadora unesrećene Srbije u OUN, gde se vodila i vodi bitka za Kosmet, Mrkić je ostao poznat po primanju u diplomatsku službu goluždravih devojčica i nebuloznih izjava, Dačić je dokrajčio i diplomatiju i spoljnu politiku. U inostrastvu drže svoje kadrove po 10 i više godina, nesrećnike koji ništa ne rade, primaju velike plate u devizama. O tučama u DKP-eima, nema smisla pisati, sve je već napisano. Samo moja malenkost od 2000. do danas objavila je više od 50 tekstova o spoljnoj politici i diplomatiji. Na kraju svakog teksta, dakako i ovoga, kaonstatovano je: Srpski narod od 1945 nema svoju ni spoljnu politiku ni diplomatiju (diplomate).

Komnen Kolja Seratlić

Podelite:

27 Komentari

 1. Nekako mi je sve ovo smesno kao nekom ko je ulazio u neprilike zbog citanja knjiga Vuka Draskovica sredinom 1980-tih. Slobodan Milosevic je razlog zasto svet ne interesuju zlocini nad nama. Druga stvar je sto se za istinu o zlocinima nad Srbima bore oni koji su ih samo cinili posle 20 oktobra 1944….pateticno zvuci. Vratite Kralja pa nek on uperi prstom u to.

 2. Nisam znao da je svilanovic isterivao najbolje svetske i evropske diplomate ??? Ovo je nesto najgluplje sto sam cuo ? Vi ste toliko toliko zaostali da vama moze da se servira svaka laz. To Lune i cini.

   • “cujete li veceras zvuke motore na Batajnickom aerodromu. E pa to su tunguske” (Lune, 1999)…….Ops pardon…to su lazi, to nisu klevete……Lune rekli smo da koristite gestapo-istocnonemacki fazon……brdo vasih kleveta da se ovaj napadnuti mora braniti i gubiti u bezgranicnim nadvlacenjima sa vama…..dokazao sam da ste lazovi, i placenici NKVD-a bre….100 najboljih svetskih diplomata hahaha…..upoznao sam neke od njih……joj koje su to karikature sa Kozare, Like, Banije…….

 3. Jeli Lune, od luce do danas Srbija je manja za 214 ljudi….kad cete se smiriti ? …Zakon matematike ce pobediti……mislim na kraju cemo nestati……….kad nas ostane milion onda cete reci e drugovi Srbi ipak smo pogresili i komunizam i svet protiv amerike….je ipak nemoguc…..Eno ga Kim Dzong moli ameriku da ga ostave na vlasti, sve nuklerake ce obustaviti……samo da ga ne diraju….

 4. Vi bre ne mouette izmedju sebe da se izdogovarate a ne da sa amerikom pregovarate pogotovo kad ste na suprotnoj strani……sta su ti Lune Srbi uradili da ih tako mrzis ?

 5. Hahah….taj S300 ce Srbiji vratiti Kosovo Lune hah…..neko gde ti je Kim Dzong Un…mi u okolini Chicago smo panicno trcali ulicama u strahu od njega aka se secam….Vidis, vi ste ruski Putinovi agenti…je.e se vama za Kosovo….vi bacate americi prasinu u oci da bi nam ona uzela Kosovo……vi biste dali i Sandzak i Vojvodinu ako mozete garantovati 25 modinha mrznje prema zapadu…Ali Amerika nas nece ostaviti kat 1944. Tome je kraj. Vi brojite zadnje dane. Lune, taj zersetzung je izmislio Gestapo……nisam ti ja taj igrac…..malo sam ja jaci.

 6. Rusija daje S300 savezniku kad su rakete pale ???????? …..Amerika svoje snabdeva unapred…..rakete su pale, prosao voz sada …..nema leba od rusije…cuvaju oni svoja NKVD dupeta…znaju dokle smeju da idu…..bice jos raketa……..pa ce onda biti ma Sirijci nisu istrenirani….evo sad ih Moskva trenira…hahah….e evo sad nek se usude Amerikanci…..gotovi ste,….vasi agenti u Srbiji su glupi…nemate snge….opirete se dobro…ali nemate snage intelektualno

 7. Dokazivati neku pamet klipom tipa koji pise za Sputnjik !!??? Lune, to su istocnonemacke fore zamaranja iz Stazijevo Gestapovskog arsenala. Nista logika, cinjenice !? Vi da imate cinjenice ova prica bi za dva sata bila zavrsena…meni stavljaju nekog tipa iz Sputnjika hahah…..ruski placenicki Tresh. Nema sve su vam fore ispucane. Vi ate gotovi.

 8. Uredniku, nije mi jasno zašto moje osvrte ne objavljujete. Molim vas objavite moju repliku , na jedan osvrt ispod mog najnovijeg teksta. KKS

 9. Tarpe Maljevik 21. aprila 2018. at 18:46
  “Nisam znao da je svilanovic isterivao najbolje svetske i evropske diplomate ??? Ovo je nesto najgluplje sto sam cuo ? Vi ste toliko toliko zaostali da vama moze da se servira svaka laz. To Lune i cini”.
  Tarpe Maljeviku,najprije,tužno je i ružno kada se čovjek stidi svog imena i prezimena. Sve što sam u životu napisao bile su činjenice i za svaki stav, tvrdnju imam dokumenta. Nisam lud da me neko tuži, nemam para da plaćam sudske kazne, a nemam ni zdravlje i godine da ležim u zatvoru. Dakle, anonimuse, Vi ne znate ama baš ništa šta se događalo nakon ukidanja socijalizma, ne samo u Jugoslaviji, Srbiji već u svim socijalističkim zemljama. Kučan, Tuđman, Izetbegović, Gligorov, su pozvali sve diplomate i poslali ih po svijetu,jer su govorili po nekoliko jezika, imali saradnike,poznavali svetske ličnosti. Gligorov je čak jednog Rista, koji je svojedobno istjeran iz diplomatjer jer je na Kubi kao diplomata nižehg ranga švercovao marame.

 10. Toga Rista, koga smo nazvali Risto marama,Gligorov je poslao za ambasadora u London. Bilo je i drugih koji su kažnjavani ,ali su se svi, kao veliki profesionalci, našli u diplomatiji tih novih država. U Češkoj su zatvorili veliki broj bivših diplomata, a ondai je tadašnji pametni Predsjednik Češke pustio i vratio u diplomatiju, jer nisu imali školovaane diplomate. Isto se to dogodilo u Slovačkoj gde sam tada bio šef Konzulata, sve su ih vratili u diplomatsku službu. Rusija nije otpustila nijednog diplomatu. Zašto ovo pišem,kada sam to pisao u mnogim tekstovima, zato što diplomati ne kreiraju spoljnu politiklu, oni samo svojim umjećem sprovode ono što im se iz zemlje naloži. Dakle diplomata od atašea do ambasadora ne smije da izgovori pola riječi van instrukcija.

 11. Dakao, prate šta se događa u zemlji prijema na unutrašnjem i spoiljnopolitičkom planu, svi sektori u DKP-ima ( ekonomski, politički, sektor za informacije, kulturu, nauku, konzularni) razvijaju te odnose, ispunjavaju potpisaane bilateralne i multilateralne ugovor, sporazume, konvencije, posebno konzularni sektor štiti svoje državljane (konzularni sektor ima 450 konzularnih radnji) i obavlja sve radnje za njih koje u zemlji obavlja MUP, Vojska, socijalne ustanove, opštine i6d. Samo je unesrećena Srbija (tada SRJ) izbacila profesionalce. Dosmanlije su poslale razne nesrećnike u diplomatiju. Tako je St. Protić postavljen za ambasadopra u SAD. Javno je govorio: “Ja sam ovde Predsedni, predsednik Vlade, ministar inostrnih, ja kreiram spoljnu politiku i odnose sa SAD”. Ameri su nas diplomatskim putrem zamolili bda ga opozovemo, jer zemlja prijema želi da zna kakva je politika i šta radi i želi zemlja odašiljanja. Opoizvan je nakon ŠEST mjeseci.

 12. Slali su pjandure, ljude bez znanja jezika, bukvalno sa ulice, ljude koji su krivično gonjeni, rođake,prijatelje iz kafićaitd. Sve je to napisano u nogim tekstovima. A ne vidite šta se događa u Parizu. Sdašnji ambador je bio izbaačen iz diplomatije, ali kada su došli Dosmanlije na vlas svi su se proglasili žrtvama Miloševićevog režima.Nikoi nije provjeravao kakve tamne mrlje imaju iza sebe. I na kraju, u MIP-u je napravljen spisak antiameruičkjih diplomata. Zna se koje bio pod brojem “1”. Motglomeri je određivao ko će biti ambasador, savjetnik.Onaj nesrećni Svilanović nije se pitao ama baš ništa.Jednom je u emisiji Utisak nedelje priznao da mu drugi kadruju u MIP-u.

  • Konzul u Banjoj Luci, Koljo, SDPovac?

   Mene su zaklali i nisu mi da li da predam papire za drzavljanstvo radi nekih budalastina iako imam uredno sve iz RSrpske, Srbin pravoslavni….kaakva pokondirena bagra je dole na salterima fuj…

  • Postovani Kolja,4 meseca nisam otvorio ovaj portal…i vidim te kao A.Rajsa,kako medj glupim i korumpiranim ministrima ,kumis da se obelezi 10 godina proboja solunskog fronta …a ovi nece…da ne uvrede ustase u Yugo parlamentu,kao na primer,Antu Pavelica i ostale ustase…
   Srbija je nestala pre 100 godina,22.12.1918.g…Beograd danas,gradi puteve do Tuzle i Sarajeva,gradi do Pristine…umesto do Banja Luke,Prijedora,Drvara…do Bara.Kolja,dzaba pricati,ovo je kraj jedne civilizacije.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here