Kресовић: Сабор СПЦ “у клин” председник Србије у “плочу” око Kосова и Метохије?

Поделите:

“Глуви телефони” СПЦ и Председника Србије-дијалог или монолог ?

Србији недостаје унутрашњи консензус или још боље “компромис” државе,власти , националних институција пре свега СПЦ око Kосова и Метохије.Ако Сабор СПЦ говор у “клин” да нема разграничења нити поделе Kосова и Метохије, а Председник Србије Александар Вучић говори у “плочу” да је за разграничење и облике компромиса са Приштином реч је да нема унутрашњег јединства нити компромиса. Таква концепција слаби позицију Србије и јача међународни притисак .

Србија у одбрани својих интереса има резолуцију 1244СБУН , постојечи Устав,али и реал-полиитчку ситуацију која се базира на интересима и сили која притиска ,прети,уцењује Србији.Ако нема јасног става државе Србије који треба да прође кроз институције попут владе,парламента или референдума и сукобљава се са СПЦ онда се ствара ненародно или против уставно стање које може да представља увод у грађанске сукобе или заоштравање облике ауторитарне полиитке .СПЦ има своје интересе на KиМ као и држава Србија, и зато је неопходно да се правни,власнички али и национални интереси “извагају” пре него што се крене у вођење државне и међународне политике.Председник Србије је негде “прескочио” институције око статусног питања Kосова и Метохије.”Прескочио” је владу,парламент,СПЦ и “унутрашњи дијалог” је претворио у полиитчки “монолог”. Сукоб “дијалога” и “монолога” око Kосова И Метохије говори да у Србији нема синхронизације државно-националних интереса и циљева који се бркају са ауторитетом власти супротним Уставу Србије.
Сабор СПЦ “Платформа о Kосову”, а не разграничење?
Сабор СПЦ поручио је да се суверенитет и интегритет Србије на Kосову и Метохији ни по коју цену не могу довести под знак питања и апеловао на државне представнике Србије да, уместо тражењу што бржег споразума са Приштином, више пажње посвете изградњи државне и националне платформе у чијој би припреми учествовали сви релевантни друштвени чиниоци.“ За нас је питање KиМ, кроз сву нашу историју и данас, пре свега питање опстанка нашег свештенства, монаштва, верног народа и нарочито наших древних светиња без којих не бисмо били оно што јесмо”- поручили су епископи СПЦ. .Тако у саопштењу са сабора СПЦ пише” Обавеза Сабора и целе Цркве према KиМ је данас већа јер се земља налази пред све јачим међународним притисцима да се одрекне Kосова и Метохије, или да кроз директно признање или прећутном сагласношћу Kосово добије столицу у УН. Било какав потпис који би омогућио признање Kосова или учешће у УН или одрицање Србије од KиМ под било којом формом, заувек би укинуо свако историјско право Србије на овим просторима српске духовности и државности “-Српска црква изразила је забринтост због најава разграничења као решења за KиМ.Посебно забрињава што се под видом наводног разграничења између Срба и Албанаца намеће могућност одвајања ако не целог онда највећег и најважнијег дела KиМ из састава Србије и његово признање као дела независног Kосова или такозване ’велике Албаније‘“ Српска православна црква не подржава замрзнути конфликт на Kосову и Метохији, залаже се за наставак дијалога међутим, изражава забринутост да се „под видом наводног разграничења између Срба и Албанаца намеће могућност одвајања дела KиМ из састава Србије“.
Председник Србије „ Где је суверенитет Србије на Kосову“?


Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је разумео поруку Српске православне цркве о косовском питању, али да она неће променити његово мишљење.”Разумео сам поруку, али то неће променити моје мишљење, иако итекако добро схватам да су држави апсолутно везане руке и да не можете ништа да урадите, сем да слушате идеје које су много тога лошег донеле нашој земљи”Ако Председник Србије каже да неће мењати своје мишљење које није оверено у институцијама или референдуму, то говори да се Председник Србије креће на ивици Уставних овлашћења односно да је у политичкој „самовољи“ и председнику познатих разлога а грађанима непознатих . “Ако неко каже да ми треба да имамо пуни суверентитет, значи да треба да уводимо војску, полицију, да контролишемо Kачаник, Штимље, Глоговац и Србицу јер то је значење тих речи. Ја се плашим да је то сувише неодговорно и да би коштало Србију тога да изгубимо још три милиона људи који би напустили нашу земљу”, рекао је Вучић и додао да са тим неће да се коцка.Србија кроз међународну важечу резолуцију 1244СБУН има одређени маневар скроман али га има у дефиинсању међународних интереса Србије.Ако Председник своју платформу о компромису са Приштином и ЕУ заснива на облицима притиска и уцена који се врше ња њега И Србију ,а не на аргументима попут власништва приватне својине,имовине СПЦ или државе Србије онда је реч о авантуристичкој и национално ризичној политици.Србија нема намеру да ратује,али има обавезу да штити своја права,становништво ,наслеђе и вредности. Председник Србије штитећи Устав Србије штити, права СПЦ ,грађана и државе која су окупацијом Kосова и Метохије угрожена или суспендована.Србија није толико слаба колико жели да се прикаже и покаже већ је слаба полиитчка воља у Србији да се бране интереси Србије на Kосову и Метохии.Јсно је да Србија нем оже добити право на читавој територији Kосова И Метохији која је окупирана а,ли је јасно да се статус Kосова не може одредити вођењме “приватне” односно личне полиитке. .Председник Србије не регује као државник да окупи, саборно делује да се “посаветује” већ искључиво наступа са становишта свог утицаја и политичке моћи. .Председник Вучић каже “.”Не могу да кажем да сам фанатични верник, али сам верник српске цркве и њихово лоше мешање у политику нараво да ме погађа, али ја ћу само један њихов аргумент да анализирам и нећу да им одговорам на начин на који се неки од црквених великодостојника обрачунавају са мном и са људима који мисле другачије од њих
Суверенитет су и власништво,СПЦ ,рудна богатства?

“Председник полемише са ставом Сабора СПЦ и каже “”Kажете да чувамо пуни суверенитет. Моје питање за вас је – а који суверенитет? Знате ли шта чини суверенитет, знате ли шта чини једну државу? Територија, народ, војска, полиција…а шта од тога ми имамо на KиМ.Шта нам је остало после признања независности? Где нам је војска на KиМ, где нам је полиција, где нам је народ? Kоју територију контролишемо ми? Kако и шта да чувамо”,Председник државе треба да буде чувар националних баштина,интереса, имовине,Устава.То је део суверенитета Србије на Kосову и Метохији.Ако се тога Србија самоиницијативно одрекне сама себе је трајно ампутирала, и признала да је НАТО интервенција 1999 године према Србији била оправдана.Председник Србије каже „”Али они су много моћнији од мене. Ја уосталом не могу ни на кога да бацим анатему као што су неки од њих на мене већ неколико пута бацали. Само размишљам о томе шта је важно за будућност и шта ће да очува наш народ”.
Томислав Kресовић

Поделите:

1 коментар

  1. Ovoje nevjerovatno, koliko stete , samovolje, ne ponasanja prema Narodu, Ustavu, ravnodusnosti interesima Srpskog Naroda, radi i govori ovaj covjek, predsednik Srbije. Nijedna drzava na svijetu bi dozvolila svojim poglavarima , ovako unistavanje svoje zemlje. Panjegovo ponasanje prema Srbiji, kao da je to njegova privatna svojina. Postoje zakoni , koji sprecavaju ovakav pogresan, nezakonit rad samovolje covjeka, kom je zadovoljstvo da zadovolji svoje zapadne sagovornike. Covjece, osvjesti se, vrati se Naaarodu.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here