КРИВОКАПИЋ У ВЛАДУ ЦРНЕ ГОРЕ УВЕО МИЛОВЕ КАДРОВЕ

Поделите:
ЛИДЕР Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић, носилац листе “Црно на бијело”, могао би да, на предлог Здравка Кривокапића, буде једини политичар у новој Влади Црне Горе.

Абазовића чека место потпредседника Владе и руковођење Министарством одбране.

Ова одлука мандатара за многе је потпуно неочекивана, јер је пре само неколико дана договор са осталим представницима победничких коалиција био да Влада буде “чисто” експертска, без политичара, али и без потпредседничких места. Поред Абазовића на то место је “конкурисао” и Крсто Перовић, бивши саветник за одбрану у мисији Црне Горе при НАТО у Бриселу, а сада службеник Министарства одбране одлазећег министра из ДПС-а, Предрага Бошковића.

Кривокапић је јуче своје кандидате предочио представницима три коалиције на састанку којем није присуствовао лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић.

У Кривокапићевој подели, Министарство здравља преузеће др Јелена Боровинић Бојовић, лекар пулмолог КЦ Црне Горе, која је претходних недеља била задужена за бригу о здрављу покојног митрополита Амфилохија.

Нови министар просвете биће Весна Братић из невладине организације “Не дамо Црну Гору”, а портфељ унутрашњих послова припао је адвокату из Подгорице мр Николи Терзићу. Он је познат по привредним, стечајним и имовинским процесима које је водио.

Нови министар правде биће адвокат из Бара др Владимир Лепосавић, правни заступник Митрополије црногорско-приморске.

Шеф дипломатије, како је јуче обелоданио Кривокапић, биће мр Ђорђе Радуловић, актуелни директор Канцеларије за европске интеграције, која ради у оквиру актуелног Министарства спољних послова.

Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија водиће мр Тамара Срзентић, која, како је објављено у њеној биографији, осим што има искуство у реформи државне управе и политике је и “поносна Цетињанка и Црногорка”. За екологију и просторно планирање биће задужен др Ратко Митровић, професор са државног Универзитета. Ресор економског развоја водиће мр Јаков Милатовић, који је магистрирао економију на Универзитету Оксфорд, као стипендиста британске владе, а ради као економиста у ЕБРД.

Без обавеза

Лидер УРА Дритан Абазовић изјавио је јуче да је Кривокапићевим предлогом – изненађен.

– Никакву специјалну обавезу он нема ни према мени ни према коалицији “Црно на бијело”. Ако мандатар мисли да могу помоћи, спреман сам да се жртвујем, али бићу задовољан и местом у парламенту. Нећу бити препрека ако неко буде спорио мој избор – казао је Абазовић.

У првим оценама састава нове владе у Црној Гори истиче се да Кривокапићев “кадар” не одговара очекивањима гласача и чланова већине странака из победничких коалиција. Један од лидера Демократског фронта Небојша Медојевић тако каже да је предложени министарски тим “Милова влада континуитета”.

Кривокапић се спрда са државом и бирачима. Влада континуитета. Експериментална влада коју су креирали Гојко Перовић, Владо Божовић, Мишко Перовић и Жељко Ивановић. Влада коју су обећали Милу Ђукановићу – навео је Медојевић.

Овакав састав, како каже, потврђује да од реформи и демонтаже система – неће бити ништа.

– Све је једна велика превара народа и опасно играње са судбином државе. Ово су ти чувени експерти – све анонимуси без икаквог искуства и референци. У њој ће бити више “депеесоваца” него у Влади Душка Марковића. Влада теократа и тајкуна – истиче Медојевић.

КАПИТАЛНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ БОЈАНИЋУ

МИНИСТАРСТВО финансија и социјалног старања водиће мр Милојко Спајић. Министарство капиталних инвестиција припашће Младену Бојанићу, који је 2018. године био нестраначки кандидат за председника Црне Горе предложен од стране већинског дела опозиције. Портфељ пољопривреде преузеће мр Александар Стијовић, који је тренутно председник Управног одбора Института за шумарство Црне Горе.

Андрија Мандић каже да са Кривокапићевог списка познаје само једну особу и да не зна ко је за те људе гласао. Он најављује да ће се о овом предлогу изјаснити на органима странке.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here