Линта осудио клечање и шетњу Верана Матића

Поделите:
Миодраг Линта осудио је као скандалозну и срамну одлуку изасланика предсједника Србије Верана Матића да положи вијенце испред спомен-обиљежја на Овчари и на меморијалном гробљу у Вуковару, а посебно да клекне у Овчари и да учествује у шетњи од зграде болнице до меморијалног гробља.

– Веран Матић је на овај начин послао понижавајућу и провокативну поруку да подржава политику званичног Загреба да су Србија, Југословенска народна армија /ЈНА/ и крајишки Срби извршили агресију, а да је Хрватска тобоже водила ослободилачки, одбрамбени и праведан рат – навео је Линта у саопштењу.

Он истиче да би Матић морао знати, када помиње рјешавање питања несталих, да у Хрватској постоји на десетине познатих гробних мјеста, гдје се налазе посмртни остаци више од 150 Срба чија тијела нису ексхумирана, искључиво због опструкције хрватске власти.

Линта осуђује и скандалозну одлуку потпредсједника Владе Хрватске из реда Срба Бориса Милошевића да учествује у шетњи – вуковарској колони сјећања на жртве у протеклом рату.

Он истиче да је током љета и јесени 1991. године у Вуковару, прије почетка ратних сукоба, убијено или нестало више од 120 Срба.

– Веран Матић би морао знати да Хрватска одбија сваку помисао да подигне спомен-обиљежје српским цивилним жртвама и да казни све одговорне припаднике хрватских паравојних формација који су наредили и починили свирепе ратне злочине над невиним Србима 1991. године – навео је Линта у саопштењу.

Он је додао да би Веран Матић, такође, морао знати да Хрватска признаје само хрватске жртве, док се српске жртве негирају и прећуткују да се не била довела у питање лажна и бесмислена теза да су рат у Вуковару тобоже започели Срби и ЈНА.

Линта подсјећа да се у Заводу за судску медицину у Загребу налазе посмртни остаци око 900 ексхумираних тијела, чију идентификацију опструише хрватска страна само из разлога јер више од 500 тијела су страдали Срби.

Он је нагласио да су Срби у Вуковару грађани другог реда за које не важе Устав и закони.

– Веран Матић би морао знати да Срби у Вуковару трпе организовано физичко насиље у последњих неколико година иза кога стоји градоначелник Иван Пенава, да се оптужују за агресију, провокације, протјеривање српског језика и ћирилице и да имају озбиљне проблеме у остваривању свакодневних људских права – напоменуо је Линта.

Јасно је, оцјењује Линта, да се на овај начин Србима у Вуковару шаље непријатељска порука да нису добродошли и да им је најбоље да се иселе или асимилују.

Према његовим ријечима, сратешки циљ Хрватске јесте да се на попису становништва 2021. године број Срба у Вуковару смањи испод 33 одсто у укупном становништву и да за њих више не важе одредбе о званичној употреби српског језика и ћирилице.

Линта подсјећа да су на данашњи дан прије 29 година јединице ЈНА ослободиле Вуковар од хрватских паравојних формација које је основао усташки режим Фрање Туђмана с циљем стварања етнички чисте хрватске државе.

ЈНА је, додао је он, као једина легална оружана снага у СФР Југославији, покренула војну операцију с циљем да деблокира вуковарску касарну и заштити угрожено српско становништво.

– Старјешине и војници ЈНА заслужују признање и поштовање јер су успјешно извршили постављени задатак. На данашњи дан треба да се са поносом сјетимо погинулих бораца који су дали највећу жртву за ослобађање Вуковара – истакао је Линта преноси СРНА.

Поделите:

1 коментар

  1. Мени је ту чуднији Вучић.. И уопште у последње време Вучић повлачи неке потезе, тако да ти се крв заледи у жилама. Ајд да вудимо, шта ће да предузме Вучић по овом питању? Ако се не огласи, значи по његовом налогу је Матић отишао. Страшно!!!!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here