Марија Богдановић: Све Шапићеве афере!

Поделите:

 

Шапић даје 6,5 милиона динара за новину од 6 страна

Уместо поступком јавне набавке којим се иначе спроводе овакве активности, Александар Шапић је на нетранспарентном конкурсу за невладине организације доделио 6,5 милиона динара за штампу новине, без импресума, без податка о тиражу и периодици излажења, акоја по свему судећи има целих 6 страна. Шта више овај новац је додељен у оквиру конкурса за суфинансирање пројеката из области “спорта, културе и хуманитарног рада”, а не у оквиру конкурса за информисање. Новобеограђани могу да се похвале како имају најскупље општинске новине у целом Београду!

Шапић приводио грађане

За време власти Драгана Ђиласа, Мирослав Ранковић из Раље, општина Сопот, оптужио је тадашњег градоначелника да је наредио Александру Шапићу и једном униформисаном лицу, да га физички одвуку и приведу. Овај инцидент се десио октобра 2011. године у Сопоту, место Раља, пошто је поменути грађанин Ђиласу поставио питање у вези с јавном набавком и тендером који је расписан за „Водовод и канализацију“. Питао га је како објашњава чињеницу да су набављени вишеструко скупљи делови за машине него што је било у другој понуди. Он је применом физичке силе удаљен и легитимисан. Тадашњи председник Градског одбора ДС Александар Шапић машући некаквом легитимацијом привео у полицију.

Повукао сам се назад, он ме је вукао за јакну и наредио је Шапићу, који је стајао поред њега, да ме приведе. Одбио сам да се предам Шапићу. Шта он има мене да приводи и да ми узима податке? Он је онда извадио неку легитимацију. Њом је махао. У том тренутку ми је пришао полицајац, претпостављам са општине Сопот, који ме је ухватио под другу руку и они су ме повели. Рекао сам грађанима: Погледајте, сад ме хапсе.“

Ђилас обријао Шапићу бркове – током неуспешног покушаја промене имиџа 2013. године којом је покушао да се прикаже озбиљнијим него ли га већина људи сматра, Александар Шапић је пустио бркове. Сам покушај се неславно завршио, имајући у виду да му је Драган Ђилас наредио да бркове обрије јер изазивају општи подсмех, те је испао још неозбиљнији.

Цела породица на изборној листи

На листи кандидата за одборнике “Александар Шапић – за председника општине Нови Београд“ налазе се и блиски рођаци носиоца листе, пише Политика. (17.03.2016)

Како наводи београдски лист, међу 49 кандидата налазе се Шапићеви отац, мајка и рођак.Да сам могао, на листу бих ставио и рођеног брата, али је његово пребивалиште у Земуну – рекао је Шапић за Политику.

Према његовим речима, најбитније да се међу одборницима нађу људи од поверења тима за који бирачи гласају и уверен је да они које је предложио уживају углед у свом крају и да сутра неће бити подложни политичкој трговини.

Комад по комад… палата

Дана 03.10.2015. године, као дежурни грађевински инспектор, примила сам телефонску пријаву да се изводе грађевински радови у Улици X broj Y, у Новом Београду. У 13:00 часова изашла сам на лице места и затекла раднике који изводе радове на доградњи стамбеног објекта. Питала сам раднике ко је инвеститор радова, а они су рекли да ће да га позову. Након 10-ак минута појавио се Председник ГО Нови Београд Г-дин Александар Шапић и одмах ме питао ко ме послао. Ја сам рекла да долазим као дежурни грађевински инспектор на основу телефонске пријаве и питала сам га да ли има дозволу за извођење радова. Он ми је одговорио да је све папире однео у општину и да ће се он лично побринути да прегледа све предмете које ја водим. На крају ми је рекао да идем одакле сам дошла тако да нисам била у могућности да извршим увиђај нити да сачиним записник. На лицу места сачињене су три фотографије.”

Први од докумената јесте одговор председника ГО Нови Београд, др Александра Шапића, на оптужбе из цитиране служене белешке.

Резиме би гласио: напад је најбоља одбрана. У маневарском потезу скретања пажње с тешких оптужби из служене белешке, он посеже за класичном заменом теза: оптужује инспекторку која је оптужила њега. Чак и ако узмемо здраво за готово да су те оптужбе тачне, опет остаје нејасно како се и зашто његова неподопштина може оправдати чињеницом да није једина неподопштина унутар општине којом, иначе, управља?

А да је неподопштина – јесте. Трећи документ чију смо копију добили представља одговор Одељења за грађевинске и комуналне послове и инвестиционо пројектовање општине на допис којим су у августу пријављени радови поменути у службеној белешци. Он би требало да представља доказ да је процедура испоштована: радови су пријављени и одобрени. Међутим, то је далеко од стварног стања ствари.

Списак пријављених и одобрених радова на објекту изгледа овако:

 • Глетовање и бојење зидова и плафона.

 • Замена, хобловање и лакирање паркета.

 • Замена зидних и подних керамичких плочица.

 • Фарбање унутрашње и фасадне столарије са заменом оштећених стакала и окова.

 • Замена санитарне опреме и кухињских елемената.

 • Замена расвете и електро галантерије.

 • Замена унутрашње столарије.

 • Бојење радијатора и пратећих цеви, поправка постојеће жичане ограде.

 • Радови на чишћењу и одржавању постојећих жардињера и платоа у оквиру зграде.

 • Поправка постојеће пешачке стазе и степеништа.

 • Чишћење корова, ниског растиња и одржавање постојећег зеленила.

Фотографије тих радова које је инспекторка направила два месеца касније (октобар 2015. године), изгледају, пак, овако:

Иза одобрене “поправке жичане ограде” се крије изградња бетонског зида висине 2+ метра, док се “одржавање постојећих жардињера и платоа” решило стављањем истих под кров. Крајњи резултат је кров који се завршава тамо где некадашња жичана, а сада бетонска ограда почиње.

Здање на адреси наведеној у службеној белешци у катастру се, иначе, води као бесправно изграђено и као такво у регистар непокретности уписано је 3. фебруара 2007. године.

Од свих могућих стамбених објеката на Новом Београду које је председник општине могао изабрати за свој нови дом по уговору о закупу, он се определио за бесправно изграђени објекат који треба додатно “одржавати” изградњом бетонске ограде и стављањем дворишта под кров.

Државна ревизорска институција је у свом извештају о пословању општине Нови Београд током 2014. године, између осталог, установила и следеће:

Евиденција непокретности у помоћној књизи не садржи податке о месту где се непокретност налази, податке о површини објекта, а као јединица мере узет је комад.” (Извештај ДРИ, стр. 92)

Другим речима: евиденција о непокретностима општине је у потпуном хаосу. Ако ни не зна чиме располаже, како општина уопште може било чиме управљати?

Шапић присвојио градске парцеле за своју вилу

У априлу 2013. године, лист „Курир“ је известио о томе како је др. Шапић од Града Београда, на поклон, добио 18 ари земљишта око своје виле на Дедињу. Шапић никада није демантовао ове наводе! Види:

http://www.kurir.rs/vesti/beograd/728991/gangula-stajl-sapic-na-mufte-uzeo-18-ari-zemljista

Цитирамо „Курир“ :“ Александар др Шапић, председник општине Нови Београд и десна рука председника ДС Драгана Ђиласа, искористио је свој утицај да од градске управе на поклон добије безмало 1.884 квадратна метра земљишта у близини Аутокоманде. Наш саговорник каже да је Шапић искористио свој утицај у Демократској странци и притиснуо секретара Петра Живановића да потпише решење Секретаријата за имовинско-правне послове Управе града Београда.Према званичној тржишној вредности, закуп земљишта по квадрату у делу града у ком Шапић има вилу кошта безмало 83.000 динара. Кад се та квадратура помножи са 83.000 динара, добија се око 140 милиона динара. Толико би Град могао зарадити када би то земљиште понудио на лицитацији – објаснио је саговорник Курира.

Иначе, решење о легализацији, након што прође све претходне процедуре, завршава у рукама градоначелника Београд Драгана Ђиласа. – Он је последњи у ланцу који треба да потпише решење о легализацији и тим својим парафом озваничи власништво над, у овом случају, имовином Александра Шапића – навео је извор Курира.

Такође у априлу 2013., медији су известили о томе како је Шапић узурпирао улицу Лазе Лазаревића да би проширио плац своје виле на Дедињу.

http://www.kurir.rs/vesti/beograd/727155/bahati-gangula-sapic-oteo-ulicu-da-prosiri-dvoriste-vile

Председник општине Нови Београд и шеф београдског одбора Демократске странке Александар Шапић изгледа да много воли комфор пошто је практично присвојио једну градску улицу у Београду. Човек је, наиме, заградио готово целу Улицу Лазе Лазаревића у општини Савски венац како би проширио своје ионако већ огромно двориште. Шапић, који је и члан Председништва ДС, живи у вили са окућницом од 1.800 квадрата или 18 ари. Али ни такав луксуз му изгледа није довољан, те је решио да узурпира и државну имовину – Улицу Лазе Лазаревића чија је површина 862 квадрата. Преградио ју је металном капијом висине око три метра тако да нико туда не може да прође.

Користећи свој политички утицај, Шапић је извршио насилно и противправно затварање Улице Лазе Лазаревића (на углу са Звечанском) искључиво да би проширио своје двориште. Због такве бахатости и „заштите приватности“ огромном капијом оштећени су грађани који туда више не могу да пролазе – прича један од огорчених Шапићевих комшија и додаје: „Ми смо годинама писали градским службама. Чак се и доносило решење о рушењу које никад није било спроведено. Он је у међувремену то све легализовао и ником ништа. Да ли то значи да сутра свако може да заузме улицу или је то привилегија одабраних?“

Дирекција ћути два месеца

Курир је пре скоро два месеца (12. фебруара) упутио званична питања Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда. До данас се нису удостојили да одговоре на који начин и уз чије одобрење је Александру Шапићу дозвољено да узурпира део јавне имовине.

Др Шапић развија приватни бизнис преко леђа деце

Међутим, ни одборници ни грађани се не дају заварати неубедљивим аргументима, јер су најважнији термини за школску децу отети клубовима који су присутни више деценија и закупљени за клуб др Шапића. Суочен са критикама, директор Бован је бахато предложио да деца промене клуб уколико им не одговарају термини, да би остали у термину (у ком једино и могу да тренирају због школе) и пређу у нови клуб, наравно у клуб који је приватно власништво др Шапића.

Доласком на чело општине Нови Београд у јуну 2012. године Александар Шапић је за само шест месеци свог мандата осмислио једну од најлукративнијих политичких маркетиншких кампања са “бесплатним” школама пливања које је организовао његов приватни „Клуб пливачких спортова Нови Београд“, а које су плаћане из општинског и градског буџета. Након што је две и по године општинским новцем финансирао бесплатну школу пливања на базенима Јавног предузећа „Спортски центар Нови Београд“, др Шапић одлучио је да исту укине и као алтернативу понуди комерцијалну школу приватног клуба. Оснивач и председник овог клуба, како се то на интернет презентацији може прочитати, јесте „наш прослављени ватерполо ас Александар Шапић“.

Председник општине је сада нашао нови вид за богаћење на основу очигледне злоупотребе положаја председника општине и повезаности са влашћу СНС у Београду. Да би приватни бизнис др Шапића процветао, сви клубови морају бити угашени јер су конкуренција његовом клубу.

Дао најбољи термин свом клубу од 19 до 22, спустио цене скола пливања (које плаћа општина) и тиме ударио дампинг другим клубовима који ем имају лошије термине, ем превисоке цене, које ако спусте немају да плате закуп.

Намештен тендер Шапића

Реч је о тендеру за организационе послове везане за 4 новогодишње манифестације на општини Нови Београд током 31. децембра и 1. јануара (подела дечјих пакетића, дочек и реприза дочека Нове године).

Да је овај тендер такође намештен – трунке сумње нема. Чињенице су неумољиве и до њих се лако долази захваљујући транспарентности коју је законодавац, на силу бога наметнуо неодговорним локалним мангупима који себе постављају изнад закона чим се нађу на било каквој политичкој функцији.

Прича о овом другом намештеном тендеру почиње 3. августа 2016. године, када извесна Марина Благић региструје предузетничку агенцију „МАБЛАГ“, да би је само 6 месеци касније (27.1.2017.) угасила. Чак и током тог кратког периода, ова агенција није била потпуно оперативна, с обзиром да је имала два прекида у обављању делатности (од 28.09. до 17.11.2016. године; и од 13.1.2017. године до свог гашења).

Као што се то из документације објављене на порталу јавних набавки јасно може утврдити, за својих нејаких 6 месеци постојања, агенција „МАБЛАГ“ приходовала је згодних 4.940.000,00 динара по основу уговора склопљеног са локалном установом културе – Новобеоградском културном мрежом након што је, као једини понуђач, тај посао добила у поступку јавне набавке мале вредности. Оно што овај приход чини „згодним“ јесте чињеница да је он тек 60.000,00 динара мањи од горње границе за јавну набавку мале вредности.

Ова јавна набавка расписана је 6. децембра, а „МАБЛАГ“ је уговор о обављању посла с Новобеоградском културном мрежом склопила 23. децембра. Месец дана након склапања овог уговора агенција регистрована на адреси приватног стана у ул. Паје Јовановића на Звездари „МАБЛАГ“ је угашена. Другим речима, тешко је отети се утиску да су животни век и оперативност ове агенције били условљени искључиво овим послом организације новогодишње манифестације за Новобеограђане.

У држави у којој постоји политичка воља да се стане на пут корупцији и сукобу интереса, ова количина информација била би довољна сваком тужилаштву да по службеној дужности покрене истрагу и прибави још оно мало информација које недостају да се овај мозаик потпуно склопи, тј. да открије везу између власнице ове агенције и председника општине Нови Београд, те да се фактички разоткрије преливање јавног новца у приватне џепове мимо духа у коме су прописане процедуре за заштиту конкурентности и слободног тржишта.

Тендер скројен по мери: Ко пева на дочеку Нове године на Новом Београду

Певач који ће на дочеку забављати Новобеограђане мора да има минимум 15 година стажа на сцени, најмање три издата албума, најмање два солистичка концерта у 2016. години са преко 15.000 посетилаца. Кандидат мора да има и најмање десет хуманитарних наступа у последње две године, али и да је био члан-ментор у најмање две сезоне регионалног поплуарног талент шоу-а и да глуми у домаћем филму

За новогодишњу ноћ и репризу дочека, општина Нови Београд организовала је музичке наступе испред Меркатор центра у Булевару Зорана Ђинђића, пренео је председник општине Александар Шапић на Твитеру. То, међутим, не би било ништа необично да тендер за извођаче у “најлуђој ноћи” није био тако “скројен” да би тешко ико други могао да се нађе на бини.

Георгиев није изненађење јер је, како пише “Блиц” у тендерским условима наведено да певач који ће на дочеку забављати Новобеограђане мора да има минимум 15 година стажа на сцени, најмање три издата албума, најмање два солистичка концерта у 2016. години са преко 15.000 посетилаца.

Међутим, то није све. Кандидат мора да има и најмање десет хуманитарних наступа у последње две године, али и да је био члан-ментор у најмање две сезоне регионалног поплуарног талент шоу-а и да глуми у домаћем филму. Баш ти критеријуми могу се наћи у биографији Георгијева.

Председник општине Нови Београд Александар Шапић за “Блиц” каже да је јавна набавка спроведена по закону. “Сви извођачи су наш избор. Закон не дозвољава да наведемо конкретна имена, па смо зато поступили овако. Ишли смо до најситнијих детаља да бисмо избегли да се појави неко кога ни ми ни публика не желимо”, истиче Шапић. Први човек општине Нови Београд сматра да није нормално да се у јавним набавкама певачи и канцеларијски материјал или мотокултиватори третирају на исти начин, али и да то није питање за њега, већ за законодавца.

 

 

Марија Богдановић

Поделите:

3 Коментари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here