Милан Цревар: Kако се правилније каже; „пишаћу ти по гробу“ или „појешћу ти гркљан“?

Поделите:

Пре неколико месеци сам, а у року од два дана, блокиран од стране извесне списатељице Биљане Лукић и народног посланика (не оног Нушићевог, мада…), напредњачке дике, Владимира Ђукановића. Зашто? Брига ме зашто, јер за добар део учесника политичког живота Србије не постоје мишљење, већ ботови, или си наш или си за њих. Нема између, нема средине, нема трећег мишљења. Додуше, кад се образујеш у једнопартијском систему накнадно калемљена демократија не може, а да не изгледа накарадно као код нас. Дакле, нађох се на друштвеној мрежи, између два мишљења и ето, блокираше ме оба. Ваљда је тако у њиховим главама сопствено мишљење добило на посебној тежини.

Међутим, ни списатељица ни некакав посланик овде нису битни поименице, већ као стандарди. Трагом оваквих стандарда, опет су се појавила два става, једно другосрбијанско, вазда углађено, вазда најпаметније са реториком недостојном таман толико да ју је довољно поменути само у наслову и оно друго, напредно, вазда часно, вазда најпоштеније, а опет гладно гркљана.

Сутра ми почиње школска година, битка за наше потомке, за њихово образовање. У земљи са стрмоглавим падом наталитета, где се бежи свакодневно на све стране света и ово мало деце што остане су сведоци речника, уличарског, бедног, одвратног и бљутавог, а који је тобож легитимна грађанска реакција. Па како мајку му пољубим?! Ако већ не можемо контролистати појаву „Парова“, „Задруги“, „Фарми“ и осталих штала, зар ћемо заиста са алибијем револта, остати неми на свакодневне изречене бљувотине. Оно што кажемо – то смо. Нема подсвести, нема случајности. Васпитан сам ригорозно, старијем се мора персирати, а само пре пар дана су ми у стану климу инсталирала два момчића, и без пардона обратише ми се на „пер ту“. Свакодневно радим са децом, слушам њихове скраћенице, њихове промашене падеже и склон сам да верујем да свој посао не радим добро. Ма не занима ме никаква позиција или опозиција, људи, блокирајте ме на све стране – али чињеница стоји: Речник најгоре врсте је легитиман.

Безазлено. Не, нимало. Из начина на који се обраћамо другима настаје основ за поверење, за договор, за расправу, али и за одстрањивање свих неваспитаних из корита јавног дискурса.

Милан Цревар

ВИДОВДАН

Поделите:

4 Коментари

  1. Hm,hmmm…za,razliku,od navedenog, Branislavu Nusicu, je ispostovana. ” oporuka”, i na grobu,izradjena piramida,da nemoze, tasta,da mu se posere na grob.Vidljivo,na Novom groblju u beogradu,na ulazu,odma desno.

    • “Додуше, кад се образујеш у једнопартијском систему накнадно калемљена демократија не може, а да не изгледа накарадно као код нас” – ДОЦО ЛУНЕ, ово нешто на твој рачун? Сад си добио партијску дужност да читаш све на ћирилици? Ух, која је то мука за тебе… “Телеграф” ти је више одговарао…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here