Милијана Балетић: НЕКА, МИЛО! Дуго си ти исписивао рецепт своје владавине – divide et impera (завади па владај)

Поделите:

Дуго си ти исписивао рецепт своје владавине – divide et impera (завади па владај) да ти сад неко не би препознао рукопис твојих служби – у овој твојој „бризи“ за мањине, опстанак Црне Горе и демократију, којој су – „зли“ победници –  „претња“ ?!

Е, сва сило небеска, како се Мило – постизборно –  „бачио“ на мањине по Црној Гори?! Туче у два колосека! С једне стране их „брани“, а овамо лете каменице, ускаче им у имовину, девастира простор, исписују пароле које позивају на покољ и прогон! Толико се занео да – чак ни мрску ћирилицу – у оним првоисписаним претњама, браћи муслиманској, није користио! Е, после је тај пропуст исправљен!

Нека Мило! Дуго си ти исписивао рецепт своје владавине – divide et impera (завади па владај) да ти сад неко не би препознао рукопис твојих служби?!

Мада, гледала сам овај први интервју који си дао након избора 1. септембра Новој ТВ – не једном, него двапут сам гледала – и то у цугу?! Ја боље глуме и брже трансформације – још не видех?!

Нема те академије данас, нити свих драмских уметности и заната, који „професионалцу“ Милу на црту могу изаћ?!

Те доброте, толеранције, смирености, добронамерности, ширине, скромности, благости, разумевања за туђе тежње и муке, пожртвовања за свој народ, државу и опште благостање – још, да ја знам, бивало није?! Не ту – нигде?!

Нека што сам два пута гледала, но сам се више пута уштинула – да се уверим да не сањам!

Ту он рече и како је ова победа над њим, само један демократски чин, а он –  ако изашта гине – гине за демократију?!

А шта ћемо са свим овим работама „испод жита“, где паде с ногу колико си се растрчао на све стране?! У оволиком послу – до гуше – још га бивао ниси у твом не малом политичком стажу?!

Шта с овим покушајем удара на изборни резултат, кроз најављени скуп 6. септембра у 19 сати у Подгорици, с чијом се организацијом у први мах похвали твоја ДПС, па демантова, уз причу како то спремају „неке патриотске групе“?!

Те „патриоте“ видесмо окупљене на Цетињу 3. септембра, на генералној проби пред шести у Подгорици?! Тог монтенегринскога „евивања“ и транса уз неоусташке песме Хрвата Томпсона и Шкора, уз она скакања по крову Његошеве Биљарде – најупечатљивији је доказ, којим путем је Мило водио отету Црну Гору!

Боже драги, која је ово брука?! Кји тешки осећај и туге и срамоте, код сваког часног, без обзира да ли се писао само Црногорцем или Црногорцем Србином.

Када ово не би била опасна претња могућем продубљивању братске мржње и сукоба, бољи –  „пиколо театро“ – од свега твога, тешко би се игде и могао видети!

Али, грдно се варају они, који мисле – да хаос није Милов адут!

Зато ово данас и није више у рукама Мила, колико је до памети и мудрости свих у Црној Гори, који морају, сад или никад, послушати глас разума – и без икаквога окупљања, мирно из својих домова – посматрати све Милове „представе“ – које ће га истерати на чистац! И не наседати на смишљене провокације његове службе! Тако ће, сва ова нискост, у коју је постизборно кренуо, још више разобличити његову опскурност!

Јер, није да он – већ – није урадио немерљив „изборни“ допринос, али је – за длаку –  фалило! Е, на тој „длаци“ – ваља се порадити?!

У постизборној математици, за сада, разлика између победника и пораженог, само је један глас у црногорском парламенту. С обзиром да је та победа извојевана у Миловим изборним условима – мало ли је! Јес’ да је све то вешто упаковано и тешко доказиво, али је исто тако тешко и да за њега може бити – и пола – од тога што је намакнуо?!

Нешто мање од половине „улова“ с којим маше, можда би и био неки број који се поклапа са мрежом Милове власти, састављене од шверца дроге, цигарета, целокупне сиве економије и државног апарата који је све то држао под своје окриље, усмеравао, помагао и обезбеђивао!

Било би лепо знати  и колико је, баш, тачно Милових „обожавалаца“ имало – „своју“ оловку – овај пут?! И корисно. Тако би имали готову статистику, колико је за ову трећину века његове владавине успео да, од једног здравог црногорског друштва, направи социо патологије?! А и правосудни органи би оквирно знали колики их посао чека!

Како не би све то окренуло „по злу“ – у’ватио се Мило и слања пријатељских сигнала на све стране, а – посебно Дритану Абазовићу – који је за њега, колико јуче, био „битанга“ ?! Е, јуче је јуче! Данас тај челник партије УРА и коалиције „Црно на бијело“, који је носилац четири, злата вредна, гласа за прављење парламентарне већине – Милова је главна мета?! Не бира средства не би ли Дритана анестезирао и прикопчао своме јату?!

Три дана по изборима, на одржаној седници председништва  ДПС-а, Мило демократски свима поручује, а на коалицију „Црно на бијело„ и Дритана „намигује“: „Велика је одлука на онима који су у ситуацији да пресудно утичу на даљи ток политичких догађаја у Црној Гори. Од њихове одлуке не зависи судбина ни једне партије, нити било ког политичара. Од њихове одлуке зависи судбина Црне Горе“?! Ма, ајде?!

И није само у овоме притисак на Дритана, него – нема са које стране се на њега сјатили нису, ударајући на емоцију, личност, порекло, породицу – не би ли га сломили и гурнули под Милом?!

Морам признати – још за овакав отворени атак и притисак у политици чула нисам?!

Признајем и да нисам нешто до сада, ни обраћала пажњу ни на тог младог, врло образованог политичара албанскога порекла, али – то више и нема никакве везе са свим овим наведеним што он јесте – ово је искључиво окршај са тродеценијским злом, које је Црну Гору увело у криминал, поделе, сукобе и мржњу!

Е, па Дритане – ако ову битку однесеш – нећеш бити само херој на Балкану, него од Сицилије, па у круг око земљине кугле, преко Авганистана до Колумбије – помињаћеш се као – светли узор!

Ова победа опозиције везаних руку, којој је отето таман онолико колико је Мило преваром смотао у свој изборни „успех“, како би се хвали да и даље има појединачно највећи изборни резултат – није изборни, него силеџијски и лупешки производ! Но, то је нешто што сви знају! Зна то и Мило! Он најбоље и зна!

А тек кад му чух поруку, како – он, који је у партијски програм исписао пројекат прављења некакве црногорске православне цркве – сад „нема о чему разговарати са онима који су на изборима помијешали вјеру и политику“ – нађох се у чуду, од толиког бескрупулозног подцењивања здравог разума?!

А што(?!) – образ ће га, ваљда, спречити – да нас у очи гледа и ово збори?!

Мада, то што се извештио за ових три деценије у крађи народа, остављеног да преживљава, док је своје и својих најближих, џепове и рачуне напунио – тешко је сакрити! А и не крију. Опијени влашћу – изгубили су сваку меру.

Нај гротескнији пример тог „узлета“ од позиције безначајности и небитне утопљености у безвредни просек – ка умишљеним недодирљивим величинама је –  онај призор упаковане му супруге у естрадни идентитет, налик забављачици са микрофоном – док су, онако самоуверено, корачали ка изборном месту?! Додуше, овај пут без милионски вредног накита по себи окићеног, али – ципелице на туфнице „Елене“ Милове –  која је сва у белом пркосно с мужем ишла у још једну победу над сопственим народом и државом – непревазиђена је опсена простоти!

Тај утисак скороевичлука и малограђанштине, који може да прихвати и у њему се изгуби само испразност – остао је неизбрисив!

У осталом, ништа – као та умишљена испразности – и не може тако да „заблиста“!

Е, то је та слика, која вас – потпуно објашњава!

Нека вам је – и свима таквима, који тако бесрамно седну на грбачу народа –  Бог у помоћи!

Милијана Балетић

 

Поделите:

2 Коментари

 1. ПОЛТРОН СА СВОЈИМ БРЕМЕОМ

  Полтрон је појам који се увеличао и размножио у демократским друштвима, он је у суштини плашљивац, кукавица, јунак на језику, разметљивац, улизица, пузавац, бескичмењак, подрепаш, улизица. Питање је да ли полтрона гризе савест и он носи своје бреме, тј. терет и “психички” терет, оптерећење или товар на души. По свему судећи он је “оперисан” од те пошасти, носи их без проблема на улици, у парламенту и свуда где се нађе и снађе. Сваки високо котирани политичар и великодостојник је окружен веома “квалитетним” полтронима. Особина полтрона је да је покоран шефу док је то, након тога га не познаје, нађе другог актуелнијег.

  ПОЛТРОН

  Да л’ се такав рађа
  Ил’ га прилика роди,
  оптерећује га безнађа
  у друштву ил’ природи.

  Напредује као ваш
  улазећи увек иза,
  не мора имати пасош,
  нит’ му треба виза.

  Кад је каријера,
  за њега у питању,
  не постоји баријера
  његовом шлихтању.

  Пред малима велик,
  а пред великим мали,
  душу, можда, налик,
  ал’ понос му фали.

  Да је права балега,
  то неко можда лупета,
  балега свакако испада,
  а он не, из дупета!

  Кад год оконча,
  оговарају га људи:
  “обезбеди себи омчу,
  достојан ипак буди!”

 2. Мило Ђукановић је изгубио изборе, не од Србије, већ од свог вољеног народа. Неће ваљда да понови изборе из шуме и нишана. Заборавио је да је већ XXI век, ко би га знао? Oн најављује герилски рат невидљивом непријатељу из шуме. Лако је он у шуми може јести и коријење.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here