Милогорски аутошовинизам

Поделите:

 

Београдски аутошовинисти и дукљани или милогорци су као два ока у глави, што се дало видети последњих мјесеци, али пажљивијим пратиоцима су познатима годинама уназад.

Протест против манастира на Цетињу јесте употпуности демаскирао идеологију и начела постојања „милогораца“ као и њихове принципе дјеловања. Овај протест јесте природни наставак протеста против споменика Стефану Немањи у Београду.

Како су њихове идеолошке главешине и дале подршку новом Савићу-Марковићу или Дрљевићу у Црној Гори. Основи аргумент и једних и других јесте незнање масикирано иза квазиелитизма, а суштинског паразитирања на институцијама и окупацији културе.

Како нису знали да је постоље Стефану Немањи дио жезла Светог Саве, тако и њихова идеолошка браћа јужније немају свијест да је Александар Карађорђевић одрастао на Цетињу код дједа Краља Николе и причао њихов дијалекат српског језика и ту се формирао као личност, као да је и Стефан Немања рођен у Подгорици.

Они су и једни и други своја светилишта и коријене замјенили мрачним Мешторовићевим дјелима на Авали и Ловћену, што такође има симболику. Мештровићев син је био отац усташке миграције, тако да је природан ток да они на својим анти литијама скандирају „Уби Србина и Србе на врбе“.

Аутошовинизам као и свака мржња нема будућност

Колико су Црногорци Срби говори и чињеница да се отпад два народа подржава, мотивише и опстаје удружено. Све је ово посљедица југословенства посттитиоистичког као последњег уточишта хуља и паразитирајућег наслијеђа.

Небојша Лазић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here