Милош Модрић: Македонија на раскрсници

Поделите:

Македонија и Грчка скоро месец дана су на ивици конфронтације између владе и народа њихових земаља. То је био резултат споразума потписаног 17. јуна 2018. године између министара иностраних послова, због којег Бивша Југословенска Република Македонија је постала Република Северна Македонија, а Атина је одбила да стави вето у НАТО и ЕУ.

Скоро одмах, таласи протеста порасли у обе земље. Број незадовољних овим уговором у Грчкој, према анкетама, достигао је 70%. У Македонији тај број је нешто мањи, око 49, што је можда последица могућности придруживања НАТО-у и ЕУ.

Сада Скопље брзо постаје један од објеката међународне политике. Разлог за то лежи у његовој неутралности, која се обавезно одржава 27 година након независности. Сада када су последње препреке за очување ове неутралности пале, највеће снаге у Европи су спремни да учине све како би омогућили овој земљи да им се придружи.

Прва од ових главних снага су Сједињене Државе. У овом тренутку, Македонија је већ примила званични позив за придруживање НАТО-у, организацији која је у потпуности под контролом Вашингтона. Бела кућа је веома заинтересована за очување свог статуса једине супер-силе способне да наметне своју вољу у остатку света. За ово је неопходно што је могуће активније учествовати у свих могућих земаља у свим најразноврснијим организацијама и мисијама Америке широм света. И Македонија, без обзира колико је она мала, је укусни залогај за Американце, посебно у светлу конфронтације са другим регионалним играчом.

Друга сила која је ушла у борбу за Северну Македонију је Европска унија. Изузетно је важно за ЕУ извучи ову бившу југословенску републику у зону својих интереса. Пошто Европљани постају све независнији у политичкој сцени, они све више почињу да се суочи са САД, посебно у зони својих директних интереса – у Европи. Главни задатак Брисела је ујединити Европу око себе, спречити постојање у овом делу света било које земље која не би била повезана с њим.

Сходно томе, ми имамо пред собом трку за моћ над Македонијом, коју воде високи господа из САД и ЕУ. Није тешко израчунати присталице. СДСМ Заева већ добила позив за храбри редови НАТО-а, док ВМРО и друге опозиционе партије настављају своје протесте. Није тешко пратити која партија је поборник који од снага. Остаје само једно питање – када ће тачно борба око Македоније престати а земља ће моћи да живи у мирном животу мирне европске државе?

Милош Модрић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here