Милош Модрић: Политичка елита Велике Британије се заплела у сопствену лаж

Поделите:

Инцидент који се догодио 4. марта у Солсберију наставља да нас интригира свакодневно занимљивим вестима, савршено илуструјући ниво модерне европске политике. Тако Одељење за животну средину, храну и пољопривреду је издало изјаву да је отров Новичок донет у Уједињено Краљевство у течном облику. Верује се да су Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија отровани овим гасом.

Ово објашњење савршено илуструје како је та супстанца могла да уђе на територију земље. Не постоји ништа лакше него сипати течност у затвореном контејнеру и транспортовати га у земљу под маском парфемa шанел 5. Међутим, постоје проблеми у овој верзији. Било које испарљиво једињење у ваздуху се равномерно распршује. То савршено разумемо када миришимо топлу храну или парфемски мирис. Управо исти закони подлежу вештачком течном гасу. Потребно је само дати бар мало приступа кисеонику, и гас почиње да испарава огромном брзином, што представља велику претњу за оне који би то урадили. Као последица тога, прва жртва била би онај који трнспортује Новичок.

Са овим ставом слажу чак и политички кругови Британије. Тако је лидер лабуристичке партије Џереми Корбин, рекао да им је потребан неоспоран доказ пре него што оптужује Русију. Овакво неповерење, које је изразио лидер друге највеће партије у парламенту и лидер Њеног Величанства Најверније Опозиције, озбиљно нарушава покушаје Њеног Величанства Владе да погорша поделу између Русије и Европе.

Поред тога, недавна хемијска анализа коју је обавила лабораторија у швајцарском граду Шпиц показала је да нису добијени остаци органофосфатн
ог једињења А-234 Новичок. Ово једињење је ништа друго него супстанце БЗ, несмртоносне супстанце коју је 1951. произвела швајцарска компанија Хофман ла Рош. Нема мириса, укуса, боје, не раствара се у води и обично се примјењује у облику аеросола. Улази у особу кроз респираторни систем, кожу или дигестивни систем и његов врхунски ефекат се јавља у 8-10 сати. Човек може чак пасти у кому до 2 дана, али ова супстанца није потпуно смртоносна. Ова супстанца је постала позната широм света тек сада, али се америчка војска укључила у производњу БЗ-а у педесетим годинама и користила га у војним вежбама како би симулирала нападе хемијским оружјем. Дакле, тренутна верзија покушаја атентата Скрипаља је неважећа.

 

Милош Модрић, Видовдан

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here