Милош Модрић: Велика Британија нема нове оптужбе против Русије

Поделите:

Недавно су медији оштро зауставили расправу о тровању бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије. Званичници Британији такође су одлучили да узму паузу у оптуживању да је Русија починила овај злочин. Таква тишина је врло алармантна, јер званична истрага још није завршена, а  резултати још нису представљени јавности и новинарима.

Медијско ћутање је наступило вероватно као последица тога да је британска влада окончала оптужбе против Русије. Претходне изјаве владиних званичника нису изнеле никакве доказе. Страшни руски гас Новичок, који је месец и по дана  плашио јавност Европе, постао је америчка супстанца “BZ”. Мистериозни службеник руске службе безбедности ФСБ, који је наводно отровао оца и кћерку, и даље остаје непозната-мистериозна особа, кога британска полиција чак није тражила.

Британска влада јасно рачуна на медијску тишину да заустави истрагу о овом инциденту. Још два или три месеца медијске тишине о овом питању, а само неколико читалаца новина или телевизијских гледалаца ће се сетити ко је Сергеј Скрипаљ и све околности догађаја, која је била одржана у Солсберију 4. марта 2018. године. Вероватно ће на лето британске специјалне службе зауставе истрагу овог случаја, у којем још увек нема доказа о било чијем учешћу. Информативни вакуум који је настао  око случаја Скрипаљ, веома се уклапа у ову шему “чишћења” чињеница. Посете породици Скрипаљ су забрањене и за руске дипломате а и за чланова њихове породице, укључујући нећаку.

Случај Скрипаљ је изузетно индикативан и типичан за европску политику. Слично овоме је случај када је показана бочица са “отровним супстанцама” на састанку УН-а пре инвазије на Ирак. Исто тако западни медији су приказали снимке убијених Албанаца, наводних цивила, што је узроковало бомбардовање Југославије. Ово је само једна од карика у ланцу медијских злочина који су починиле Велика Британија и Сједињене Државе у покушају наметања своје воље светској заједници.

Милош Модрић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here