”Милосрдни анђео”, убица без милости: Проценат малигних обољења у порасту на Косову и Метохији

Поделите:

Проценат малигиних обољења је у порасту у скоро сваком граду на Косову и Метохији. У Косовској Митровици утврђен је пораст од обољења ”Хидатидне моле” за неколико десетина пута већи него пре 1999.године, тврди др Дарко Лакетић који ће руководити Комисијом за истрагу последица НАТО бомбардовања. Лакетић каже да проценат пораста малигних обољења варира од града до града, али да је пораст забележен у скоро сваком граду и да је карактеристично да проценат обично варира од 5% до више десетина процената што је висока бројка, како он оцењује.

”Оно што је значајно јесте да постоји један невероватан пораст обољења чији је узрок радиолошке природе, наиме, ја сам прикупио доста материјала из свих градова Србије, али оно што ми је привукло пажњу, то је податак из Косовске Митровице, где је утврђен пораст једног обољења хидатидна мола, чак неколико десетина пута већа него што је било пре 1999. године”, наглашава др Лакетић.  Он објашњава да се ради о обољењу које јако осетљиво на радиолошке моменте, радиолошке токсине и које се јавља тамо где делује танокс, те да ће узрок бити испитан и доказан.

”Доказаћемо шта је разлог, пре свега научним студијама, научно релевантним подацима, који су доказиви не само код нас него и у свету, и још једном бих потенцирао тај медицински хумани аспект ове наше заједничке мисије.”, каже Лакетић, који ће бити на челу Комисије за за истрагу последица НАТО бомбардовања. Главни задатак те Комсије биће да утврди да ли постоји узрочно-последична веза између бомбардовања 1999. године и све чешће појаве великог броја малигних и тешких обољења код грађана, такође, утицај на животну средину са посебним освртом последице које је оставила употреба пројектила са осиромашеним уранијумом. Он наводи да очекује много са хуманог и медицинског аспекта од рада Комисије, рекавши да је неопходно да се утврди узрочно-последична веза између повећане учесталости малигних болести у нашој земљи.

”Та повећана учесталост се јавила након 1999, и неопходно је утврдити какви су радиолошки, биолошки и хемијски агенси утицали управо на ту медицинску катастрофу.”, тврди он. У процедуру Скупштине Србије ушао је предлог о образовању Комисије за утврђивање последица  НАТО бомбардовања по здравље грађана, рок за прелиминарни извештај Комисије је крај 2020. године, док ће Комисија имати обавезу да обавешатава парламент о свом раду на сваких шест месеци.

Радио Контакт плус

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here