”Milosrdni anđeo”, ubica bez milosti: Procenat malignih oboljenja u porastu na Kosovu i Metohiji

Podelite:

Procenat maliginih oboljenja je u porastu u skoro svakom gradu na Kosovu i Metohiji. U Kosovskoj Mitrovici utvrđen je porast od oboljenja ”Hidatidne mole” za nekoliko desetina puta veći nego pre 1999.godine, tvrdi dr Darko Laketić koji će rukovoditi Komisijom za istragu posledica NATO bombardovanja. Laketić kaže da procenat porasta malignih oboljenja varira od grada do grada, ali da je porast zabeležen u skoro svakom gradu i da je karakteristično da procenat obično varira od 5% do više desetina procenata što je visoka brojka, kako on ocenjuje.

”Ono što je značajno jeste da postoji jedan neverovatan porast oboljenja čiji je uzrok radiološke prirode, naime, ja sam prikupio dosta materijala iz svih gradova Srbije, ali ono što mi je privuklo pažnju, to je podatak iz Kosovske Mitrovice, gde je utvrđen porast jednog oboljenja hidatidna mola, čak nekoliko desetina puta veća nego što je bilo pre 1999. godine”, naglašava dr Laketić.  On objašnjava da se radi o oboljenju koje jako osetljivo na radiološke momente, radiološke toksine i koje se javlja tamo gde deluje tanoks, te da će uzrok biti ispitan i dokazan.

”Dokazaćemo šta je razlog, pre svega naučnim studijama, naučno relevantnim podacima, koji su dokazivi ne samo kod nas nego i u svetu, i još jednom bih potencirao taj medicinski humani aspekt ove naše zajedničke misije.”, kaže Laketić, koji će biti na čelu Komisije za za istragu posledica NATO bombardovanja. Glavni zadatak te Komsije biće da utvrdi da li postoji uzročno-posledična veza između bombardovanja 1999. godine i sve češće pojave velikog broja malignih i teških oboljenja kod građana, takođe, uticaj na životnu sredinu sa posebnim osvrtom posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom. On navodi da očekuje mnogo sa humanog i medicinskog aspekta od rada Komisije, rekavši da je neophodno da se utvrdi uzročno-posledična veza između povećane učestalosti malignih bolesti u našoj zemlji.

”Ta povećana učestalost se javila nakon 1999, i neophodno je utvrditi kakvi su radiološki, biološki i hemijski agensi uticali upravo na tu medicinsku katastrofu.”, tvrdi on. U proceduru Skupštine Srbije ušao je predlog o obrazovanju Komisije za utvrđivanje posledica  NATO bombardovanja po zdravlje građana, rok za preliminarni izveštaj Komisije je kraj 2020. godine, dok će Komisija imati obavezu da obavešatava parlament o svom radu na svakih šest meseci.

Radio Kontakt plus

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here