Косметски Срби и њихово место у косовској политичкој кризи

Поделите:

Одлука француског суда да ослободи Рамуша Харадинаја и одбије захтев Србије да буде изручен за ратне злочине, можда није изненадила српски народ, али свакако јесте  узнемирила косметске Србе.

Пре него што је донета одлука о ослобађању бившег вође ОВК, огласио се његов брат и ратни саборац, Даут Харадинај, рекавиши да ”ако Рамуш буде био изручен Београду, Срба на КиМ неће бити”.  Српски народ је ту изјаву схватио на прави начин, тј. као опасност, међутим, поставља се питање шта је Даут Харадинај желео да поручи својим сународницима и политичким противницима?

Откако је изабран за председника ”Републике Косово”, Хашим Тачи се свим силама труди да убеди све око себе како је он председник свих људи, без обзира на етничку и верску припадност, који живе на територији Косова и Метохије. Прошле године је на српском језику честитао православцима ускршње празнике, што су Албанци дочекали са негодовањем, а након тога су уследиле посете српским енклавама: Гораждевац, Старо Гацко, Велика Хоча.

Даут Харадинај  ако Рамуш буде био изручен Београду, Срба на КиМ неће бити.

У Гораждевцу је обишао споменик српској деци која су настрадала у терористичком нападу у августу 2003.године;  Срби који живе у овој енклави,  ненајављену и ”изненадну” посету Хашима Тачија су доживели као увреду и неправду, што није нимало изненађујуће, јер се за овај напад сумњиче Албанци из суседног села Ћушка, иначе, родног места Агима Чекуа, који је данас министар одбране у косовској влади.

У Великој Хочи,  Хашим Тачи је обишао споменик несталим Србима са подручија Ораховца и Велике Хоче, такође, његова посета није била најављена, а мештани ове српске енклаве нису желели да изађу из својих кућа, тако да је посета косовског председника протекла у тишини и трајала  свега неколико минута.

Срби су били љути, увређени, а Хашим Тачи је одахнуо, вероватно, верујући да је успео да убеди свет, коме свакако не припадају косметски Срби, како је он председник ”свих грађана Републике Косово”.

Шта је радила косовска опозиција док је Хашим Тачи обилазио споменике настрадалим и несталим Србима са Космета?

Наравно, опозиционе странке, чији су лидери Рамуш Харадинај, Фатмир Љимај, Бехђет Пацоли и Аљбин Курти,  нису коментарисале поступке Хашима Тачија.

Но, након што је Рамуш Харадинај, лидер Алијансе за будућност Косова, ухапшен у Француској по српској потерници, почели су да се оглашавају опозициони лидери, нарочито они из странке Рамуша Харадинаја.

Позивали су на рат, покретали кривичне пријаве против ”Српске листе” зато што Рамуша Харадинаја назива ратним злочинцем, тврдећи да Србија жели рат.

Хашима Тачија и Ису Мустафу су називали ”марионетама” које раде у интересу Срба из Београда. Даут Харадинај је претио немирима, уколико његов брат буде изручен Београду, а када је саопштена одлука суда у Колмару и када је било јасно да ће се Рамуш Харадинај вратити у Приштину, његова породица и странка су одбиле да држава организује дочек на тргу, већ су то урадили сами.

Хашим Тачи полаже венац на споменик српским жртвама у Гораждевцу

Авни Арифи, председник Алијансе за будућност Косова у Приштини, изјавио је да ” влада није дала ниједан цент за одбрану Рамуша Харадинаја”.

Очигледно, требало је поручити косовским Албанцима да је Хашим Тачи заједно са својим присталицама, издао Рамуша Харадинаја.

Срби са Косова и Метохије, нарочито они који живе јужно од Ибра, непрестано се сусрећу са тешким изазовима, а ситуација са Рамушом Харадинајем спада у један од њих;

Како је Хашим Тачи председник самопроглашене Репубиле Косова и самим тим представник свих грађана, па и косметских Срба, јасно је да су они који су његови непријатељи, непријатељи  и  косметских Срба, те су се они нашли између две ватре;

Ипак, поставља се питање шта је Харадинај поручио Албанцима, пошто је јасно шта је желео да поручи косметским Србима, који би у случају ескалације сукоба између Тачија и Харадинаја били ”колетарарна штета”?

Да бисмо то схватили, потребно је да се сетимо шта се дешавало претходних година, али и након тога;

У новембру 2012.године, Рамуш Харадинај се вратио из Хага, а на аеродруму га је дочекао Хашим Тачи.

Тада је други пут ослобођен, доказано је да је било злочина у Јабланици, али да Рамуш Харадинај није одговоран за те злочинце, па се као победник вратио у Приштину.

”Тражио је од мене да вам кажем да се он враћа на Косово, у Приштину, и да ће уз пристанак народа, ускоро наставити улогу која му припада, улогу лидера своје земље. Водиће владу која представља све грађане Косова, ма који језик говорили, ма ког порекла били. Време је за помирење.”, тада је рекао бранилац Рамуша Харадинаја, Бен Емерсон, испред зграде Хашког трибунала.

Након што је ослобођен, Рамуш Харадинај је давао сасвим другачије изјаве од ових које можемо чути данас.

”Ја то прихватам више као бизнис, него као нешто друго.”, рекао је Рамуш Харадинај 2012.године, након што се вратио из Хага, говорећи о преговорима између Београда и Приштине.

Објаснио је да Србима ”нуди искреност која почиње од свега што чини живот, па иде до безбедности и права на самоуправљање које постоји у неким деловима.”.

Такође, додао је да је најважније суочити се са стварношћу.

”Разумем да је тешко и да је тешка одлука пред грађанима северног Косова, али битно је оно шта су добили Атхисаријем. Знам да не воле то име, али ће се и они сетити да Србија у то време није била против тог плана. Србија је била против крајњег циља, независности, али сва предвиђена решења за Србе су данас повољна.”, објаснио је он.

Пре пет година Рамуш Харадинај је био убеђен да ће бити изабран за предсеника косовске владе, међутим, када је схватио да његов ратни саборац, Хашим Тачи, не жели да заједно са њим влада, одједном је почео да мисли и говори другачије.

Комаданти ОВК и милионске приватизације, једна од насловних страна приштинског листа ”Зери”

У децембру 2014.године изјавио је да је ”дијалог са Београдом неопходан”, као и да је важно имати добре односе са Београдом, јер је то у циљу добробити свих грађана као и слободе кретања, али и економског развоја, али да разговори треба да воде међусобном признавању.

Но, како Рамуш Харадинај није постао предсеник косовске владе, већ 2016.године он својевољно напушта скупштину, након хапшења посланика странке ”Самоопредељење” Аљбина Куртија, а мало пре тога, оптужује косовску владу да није урадила ништа што би довело до признавања Косова, оптужујући их да тргују радним местима, уместо да раде оно што треба.

Оснивање специјалног суда за ратне злочине на Косову, оценио је као лошу вест за грађане Косова, а данас се свим силама бори против тога;

Наравно, Срби са Косова и Метохије се налазе у средишту сукоба између Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија. Њих нико не пита да ли уопште подржвају неког од њих, али се и један и други понашају као да су косметски Срби на другој страни, јер им тако одговара;

Даут Харадинај позива на етничко чишћење Срба не само да би се решио Срба који живе јужно од Ибра, већ и да би навео Хашима Тачија да осуди његове изјаве и замери се Албанцима са Космета;

Ипак, Хашим Тачи вешто одолева том изазову, али се Рамуш Харадинај враћа у Приштину, одбија дочек који би организовала држава, тј. Хашим Тачи и позива косметске Албанце да ураде исто што и Хрвати;

Наравно, Хашим Тачи ћути, јер зна да би све што каже било употребљено против њега;

Ипак, Рамуш Хардинај, који је оптужен, између осталог, за убиства нелојалних Албанца, јасно је поручио својим сународницима: ко није са мном, он је против мене;

Ко је уз Хашима Тачија и политику коју води, он је против мене.

Отприлике, Рамуш Хардинај је хтео да каже да сви који раде у интересу Хашима Тачија, раде у интересу косметских Срба и Београда, међутим, свако зна да ово друго није истина, јер се положај косметских Срба није побољшао, напротив, али представници Албанаца са КиМ се својски труде да своје међусобне сукобе ”замаскирају” тобожњом борбом против политике коју води Београд, надајући се да Албанци са Космета знају да читају између редова, схватајући шта они желе да кажу.

Да је Рамуш Харадинај изручен Београду, свакако, то би била победа правде, међутим, поставља се питање може ли Рамуш Харадинај, који представља врло битну фигуру за Албанце са КиМ бити изручен Београду без подршке са стране? Нажалост, не; Да се то десило, сви Албанци, како они који подржавају Хашима Тачија, тако и они који подржавају Рамуша Харадинаја, ујединили би се, окренувши се против Срба, нарочито оних који живе на Косову и Метохији, посебно јужно од Ибра;

Међутим, шта се може десити ако Рамуш Харадинај, који је сада слободан човек, буде један од првих који ће одговарати пред специјалним судом за ратне злочине? Сигурно, Срби ће сносити одређене последице, али и Хашим Тачи; Хашим Тачи, који се последњих година, као што смо већ приметили, труди да постане представник свих грађана самопроглашене Републике Косово, биће главни кривац. Косметски Срби не могу бити криви ако Хашим Тачи допусти да се његов бивши ратни саборац нађе на оптуженичкој клупи специјалног суда за ратне злочине;  На Косову одавно влада криза. Иако албански премијер, Еди Рама, подржава независно Косово, јасно је да он више говори, него што дела. Као што је Сали Бериша, почетком деведестих, подржао независност Косова, иако је на одбио да пошаље војску на границу са СФРЈ, тврдећи да нема снаге да ратује против Југославије, тако и Еди Рама подржава независно Косово, иако Албанци са Косова и Метохије врло тешко могу добити албанско држављанство, јер је то био услов да се Албанији укине визни режим; Дакле, речи, само речи, али не и дела; Албанци са Косова и Метохије су свесни те игре, игре речи, којом се служе њихови представници; Са друге стране, Албанци са КиМ верују да би њихов живот био лакши да нема Срба са Космета. Рамуш Харадинај позива на нову ”’Олују”, надајући се да ће се избори на Косову одржати у јуну, иако је Хашим Тачи почео да говори о превремним паламентарним изборима онда када је Рамуш Харадинај задржан у Француској на основу српске потернице.

Док се налазио у Француској, Рамуш Харадинај је сматрао да не треба организивати вандредне изборе;  Кад је Тачи у питању,ситуација је била повољна: победити политчког противника који је одсутан, а за то што је одсутан, оптужити Србију. Ипак, Рамуш Харадинај је данас у Приштини. Прво што је учинио, након дочека који су му прирдеиле присталице, обишао је гроб Ибрахима Ругове, као и меморијални центар у селу Глођан,где су сахрањени борци ОВК чији је он био комадант.

Рекло би се да се вратио на почетак: својевремено, био је оперативни комадант зоне Дукађини, а потом постао премијер Косова и један од најмоћнијих људи на Косову и Метохији.

Данас, он је један од оних којих Хашим Тачи треба да се реши, не би ли наставио да влада Албанцима са КиМ.

Очигледно, Рамуш Харадинај је одавно схватио ово о чему говоримо: схватио је да се непријатељ крије у његовим редовима, те све чини не би ли одржао своју странку, коју углавном чине чланови његове породице и Албанци са Метохије у које има поверења. Наравно, Срби са КиМ јесу само средство којим се бори против Хашима Тачија; Прети истребљењем не би ли убедио свој народ да је један од оних лидера који им је потребан.

М.Ћ.

ВИДОВДАН

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here