Олуја-злочин који траје

Поделите:

Ове године у Ветернику, надомак Новог Сада, биће обележана двадесет и друга годишњица војне акције ”Олуја”. Државни врх Србије и Републике Српске, представници СПЦ, грађани који желе да одају почаст жртвама, али и они који су сами били жртве ”Олује” присуствоваће обележавању поменуте акције. Програм ће почети у 20 сати парастосом жртавама након чега ће се присутнима обратити председници Србије и Републике Српске, Александар Вучић и Милорад Додик. Предвиђено је да на овом скупу говори и једна особа из колоне избеглица која је 1995.године напустила свој дом и кренула путем Србије. Припремљен је и  уметнички програм. У Хрватској је другог августа у Задарској жупанији почело обележавање ”дана побједе и домовинске захвалности”, односно дана ”хрватских бранитеља”. Како наводе организатори, обележавање ”дана побједе”, односно двадесет и две године ”Олује”, почеће ”пригодном” уметничком манифестацијом у Задру која ће трајати два дана, док ће у Бенковцу, Грачцу, Кали, Новиграду, Пагу, Полачи, Станковцу, Пакоштану, Стариграду, Шкабрњи, Ткону ”дан побједе” обележити петог августа. Уочи обелжевања годишњице ”Олује” у хрватским медијима су се могли прочитати наслови као што је ”Како Србија опет уочи Олује подиже тензије”, а радило се о томе да је у плану било да поводом ове годишњице у Хрватској буде уприличен концерт Марка Перковића Томпсона који је познат само по томе што узвикује стихове ”За дом, браћо, за слободу боримо се ми”, ”Запалићу два-три српска штаба да ја нисам долазио џаба”, ”Чујте српски добровољци, бандо четници, стићи ће вас наша рука и у Србији”, ”Баци бомбу, гони банду преко извора” и слично.

”Најављено учествовање хрватског певача Томпсона у обележавању ”Олује” који са собом носи јасан усташки предзнак, представља увреду и понижење за све српске жртве.”, изјавио је министар Дачић.

”Не желим то коментирати, желим врло јасно казати да Република Хрватска, а посебно хрватски бранитељи ове, за нас битне датуме, обиљежавају на достојанствен начин.”, одговорио је Томо Медвед, министар хрватских бранитеља. Ипак, може се рећи да Медвед није био до краја искрен: у последњем тренутку је одлучено да уместо Томпсона поводом ”дана побједе” и ”дана хрватских бранитеља” наступа група ”Прљаво казалиште”.

Да није Срба не би било ни њега: Марко Перовић Томпсон кога је прославила песма ”Бој на Чавоглаве” која позива на мржњу према српском народу

На Западу ништа ново

 Тридесетог јуна 2013.године Република Хрватска је постала 28.чланица Европске уније. Тачно у поноћ, уз ватромет, подигнуте су плаве заставе са златним звездама на граничним прелазима ка земљама Западног Балкана. Уочи прославе 17 година од ”Олује” рекло би се да су Хрвати ”спустили лопту”, али не без разлога.

”Обљетницом војно-редарствене операције Олуја славимо своју победу. За оне који нису схватили, ми не обиљежавамо ничији пораз, нити се наслађујемо туђом несрећом. Рат, наиме, и побједницима доноси одређену несрећу, а камоли пораженима. Ове године желимо свечен, скроман и достојанствен начин обиљежити најзначајнију ослободилачку операцију у Домовинском рату, када је ослобођена трећина окупираног територија, након чега остало још да ослободимо Хрватско Подунавље. Обљетница се, први пут, одржава у средишту Книна око новог споменика довршеног прошле године. Одмах су се јавили душебрижници и паметњаковићи који кажу да због малог простора неће бити свечаних постројби. То су лупили и остали живи. Особно сам био у Книну и наравно да ће бити три свечане постројбе: бранитељи, војска и полицајци. Могу се догодити ситне погрешке, али ја имам повјерења у војску која се бави организацијом, уосталом, нека критизери причекају да обељижавање прође па се онда јаве. Ове године ће се у службеном протокоралном дијелу положити три вијенца, а не као пријашњих година 30. Наглашавам, након протокола, никоме није забрањено да полаже  вијенце.”, некако помирљиво говорио је Предраг Матић Фредо, тадашњи министар хрватских бранитеља. Није изоставио да каже да су се ”прилике између Срба и Хрвата у Вуковару поправиле, као и да се рат завршио и да је то свакоме јасно”. Тако је говорио о ”Олуји” министар хрватских бранитеља, Фредо, пре него што је Хрватска постала чланица Европске уније, односно 2012.године.

”Људско достојанство, слобода, демократија, једнакост, владавина права и поштовање људских права јесу вредности које су уграђене у темеље уговора Европске уније”, пише у повељи ЕУ-а о темељним правима грађана Европске уније. Такође, у поменутој повељи пише да ”политика ЕУ обухвата напоре у поштовању права деце, жена, мањина и расељених особа”.

У току 16.века Турци су у свим својим пограначним пашалуцима, односно санџацима, поред границе према ”хабсбуршкој” Хрватској, Славонији и Угарској установили Војну крајину, односно Серхат, као засебну пограничну територију с посебним војним устројством. На ту територију су Турци из војних разлога насељавали Србе из Србије и Босне током 16.века, а исто је чинила и Аустрија поред своје државне границе према Турској. Многи Срби су вршили дужност граничара у турском Серхату, а многи ту исту дужност као аустријски крајишници у Хрватској и Горњој Славонији, односно у Војној крајини или Војној граници. Даље, неуспели турски поход на Беч 1529.године уливао је наду војним и другим чиниоцима у Хрватској и Аустрији да је могуће зауставити турске упаде преко Хрватске и Крањске даље на запад. Многобројни српски становници из пограничних делова босанског пашалука налазили су се у турској крајишкој служби као мартолози и били размештени у тврђавама као војна посада на Дунаву и његовом поречју као шајкаши. Извесно је да је Фердинанд заједно са комадантима Војне крајине према Турској рачунао на спремност Срба да се преселе са турске територије. Многи Срби су током 16.века бежали из турског Серхата у аустријску Војну крајину(војну границу) и служили под одређеним условима као граничари. За изградњу одбрамбеног система одређено је 420 000 форинти и то за подизање велике тврђаве у Карловцу, као и за опоравак старих утврђења. У међувремену је од 1579.до 1583.изграђена снажна тврђава изнад Купе, недалеко од ушћа Коране у Купу, која је названа Карловац према надвојводи Карлу Другом. Нова тврђава је преузела терет борбе против турских упада. Карловац је постао главно седиште Војне крајине у Хрватској од Сења до Купе.

”Јесте ли задовољни акцијом?”, упита неки репортер хрватске војнике те 1995.године.

”Јако!”, одговорише му они.

”Како се осећате сада?”, занимало га је.

”Супер!”, сложно одговорише. Потом их поменути хрватски новинар упита шта то носе у рукама, а они му одговорише да је то застава Републике Српске Крајине ”која се више неће вијорити горе на тврђави”. Очигледно, Хрвати не славе само ”дан побједе”, већ покушавају да обришу историју. Војна акција ”Олуја” или ”дан побједе и хрватских бранитеља” јесте дан када 200 000 Срба морало да напусти Хрватску. Од 2000.године овај датум, четврти август, обележава се као Дан оружаних снага Републике Хрватске. Очигледно, Република Хрватска, чланица Европске уније, истог датума сваке године прославља насилну акцију, односно етничко чишћење, која је имала за циљ да уклони одређену етничку заједницу у овом случају то је била заједница коју су чинили Срби. Европа, тј. Европска унија, непрестано се труди да се представи као ”стуб демократије и поштовања људских права”, занемарујући чињеницу да се у њеним редовима налази држава која почива на злочину, тј. слави злочин последње две деценије. Наравно, чак су и Хрвати направили изузетак, па су уочи уласка у Европску унију, августа 2012.године, годишњицу ”Олује” прославили скромно, положивши само три венца, уместо тридесет, како сами кажу, не спомињући Томпсонов концерт и усташтво, али у њиховом случају може се рећи да циљ оправдава средство. Не можемо а да не приметимо да се Хрвати међусобно тешко мире, али лако помире, нарочито када је у питању мржња према српском народу: ове године, поводом обележавања злочина у Глини, када је усташки режим ликвидирао 1.200 Срба, коју је обележило Српско народно веће испред цркве Пресвете Богородице у којој су 29.јула 1941.године убијени заробљени Срби, појавили су се хрватски бранитељи са заставама и паролама.

Ко не воли и не поштује Хрватску нека иде ње-порука упућена Србима који живе у Хрватској, а који се усуђују да се сете злочина који је почињен над њиховим народом.

Само победници пишу историју, а остали се труде да је обришу: хрватски војници са заставом Републике Српске Крајине

”Нећемо никад пристати на то да су убијање и прогон српских цивила неко величанствено дело. Ужасно ми је жао што је до такве изјаве дошло, јер сматрам да нема шта да буде похваљено у акцији ”Олуја”, пошто је у њој убијено више од 2.000 обичних људи, старих и деце.”, изјавио је председник Србије, Александар Вучић, поводом изјаве америчког државног секретара одбране, Џејмса Матиса, који је у разговору са хрватским министром одбране Дамиром Крстичивићем, без трунке срама, рекао  да ће ”ускоро бити 22.годишњица операције која је позната под називом ”Олуја”. То је операција која се овде у Америци проучава и показује шта је добро предвођена, добро опремљена и добро истренирана војска, политички добро предвођена, може да направи и преокрене. ”, поручио је Митис, познат под надимком ”бесни пас”. Према писању Форин аферса, угледног америчког листа, Хрватска у региону води антируску политику са циљем одвајања од Кремља. Почетком године Загреб је покренуо Трилатералну јадранску иницијативу са Албанијом и Црном Гором као регионални савез чији су главни приоритети безбедност региона и спречавање уплива Русије као и помоћ Албанији и Црној Гори у приступању ЕУ. Док косметски Албанци тврде како је ”Косово је најпроамеричкија земља на свету”, трудећи да се представе као највећи амерички пријатељи на Балкану, Хрвати се не хвале моћним пријатељима, него још моћнијим непријатељем-Русијом. ”Хрватска је главна брана од Русије на Балкану”, оцењује Форин аферс.

                                                               М.Ћ.

ВИДОВДАН

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here