Oluja-zločin koji traje

Podelite:

Ove godine u Veterniku, nadomak Novog Sada, biće obeležana dvadeset i druga godišnjica vojne akcije ”Oluja”. Državni vrh Srbije i Republike Srpske, predstavnici SPC, građani koji žele da odaju počast žrtvama, ali i oni koji su sami bili žrtve ”Oluje” prisustvovaće obeležavanju pomenute akcije. Program će početi u 20 sati parastosom žrtavama nakon čega će se prisutnima obratiti predsednici Srbije i Republike Srpske, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. Predviđeno je da na ovom skupu govori i jedna osoba iz kolone izbeglica koja je 1995.godine napustila svoj dom i krenula putem Srbije. Pripremljen je i  umetnički program. U Hrvatskoj je drugog avgusta u Zadarskoj županiji počelo obeležavanje ”dana pobjede i domovinske zahvalnosti”, odnosno dana ”hrvatskih branitelja”. Kako navode organizatori, obeležavanje ”dana pobjede”, odnosno dvadeset i dve godine ”Oluje”, počeće ”prigodnom” umetničkom manifestacijom u Zadru koja će trajati dva dana, dok će u Benkovcu, Gračcu, Kali, Novigradu, Pagu, Polači, Stankovcu, Pakoštanu, Starigradu, Škabrnji, Tkonu ”dan pobjede” obeležiti petog avgusta. Uoči obelževanja godišnjice ”Oluje” u hrvatskim medijima su se mogli pročitati naslovi kao što je ”Kako Srbija opet uoči Oluje podiže tenzije”, a radilo se o tome da je u planu bilo da povodom ove godišnjice u Hrvatskoj bude upriličen koncert Marka Perkovića Tompsona koji je poznat samo po tome što uzvikuje stihove ”Za dom, braćo, za slobodu borimo se mi”, ”Zapaliću dva-tri srpska štaba da ja nisam dolazio džaba”, ”Čujte srpski dobrovoljci, bando četnici, stići će vas naša ruka i u Srbiji”, ”Baci bombu, goni bandu preko izvora” i slično.

”Najavljeno učestvovanje hrvatskog pevača Tompsona u obeležavanju ”Oluje” koji sa sobom nosi jasan ustaški predznak, predstavlja uvredu i poniženje za sve srpske žrtve.”, izjavio je ministar Dačić.

”Ne želim to komentirati, želim vrlo jasno kazati da Republika Hrvatska, a posebno hrvatski branitelji ove, za nas bitne datume, obilježavaju na dostojanstven način.”, odgovorio je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja. Ipak, može se reći da Medved nije bio do kraja iskren: u poslednjem trenutku je odlučeno da umesto Tompsona povodom ”dana pobjede” i ”dana hrvatskih branitelja” nastupa grupa ”Prljavo kazalište”.

Da nije Srba ne bi bilo ni njega: Marko Perović Tompson koga je proslavila pesma ”Boj na Čavoglave” koja poziva na mržnju prema srpskom narodu

Na Zapadu ništa novo

 Tridesetog juna 2013.godine Republika Hrvatska je postala 28.članica Evropske unije. Tačno u ponoć, uz vatromet, podignute su plave zastave sa zlatnim zvezdama na graničnim prelazima ka zemljama Zapadnog Balkana. Uoči proslave 17 godina od ”Oluje” reklo bi se da su Hrvati ”spustili loptu”, ali ne bez razloga.

”Obljetnicom vojno-redarstvene operacije Oluja slavimo svoju pobedu. Za one koji nisu shvatili, mi ne obilježavamo ničiji poraz, niti se naslađujemo tuđom nesrećom. Rat, naime, i pobjednicima donosi određenu nesreću, a kamoli poraženima. Ove godine želimo svečen, skroman i dostojanstven način obilježiti najznačajniju oslobodilačku operaciju u Domovinskom ratu, kada je oslobođena trećina okupiranog teritorija, nakon čega ostalo još da oslobodimo Hrvatsko Podunavlje. Obljetnica se, prvi put, održava u središtu Knina oko novog spomenika dovršenog prošle godine. Odmah su se javili dušebrižnici i pametnjakovići koji kažu da zbog malog prostora neće biti svečanih postrojbi. To su lupili i ostali živi. Osobno sam bio u Kninu i naravno da će biti tri svečane postrojbe: branitelji, vojska i policajci. Mogu se dogoditi sitne pogreške, ali ja imam povjerenja u vojsku koja se bavi organizacijom, uostalom, neka kritizeri pričekaju da obeljižavanje prođe pa se onda jave. Ove godine će se u službenom protokoralnom dijelu položiti tri vijenca, a ne kao prijašnjih godina 30. Naglašavam, nakon protokola, nikome nije zabranjeno da polaže  vijence.”, nekako pomirljivo govorio je Predrag Matić Fredo, tadašnji ministar hrvatskih branitelja. Nije izostavio da kaže da su se ”prilike između Srba i Hrvata u Vukovaru popravile, kao i da se rat završio i da je to svakome jasno”. Tako je govorio o ”Oluji” ministar hrvatskih branitelja, Fredo, pre nego što je Hrvatska postala članica Evropske unije, odnosno 2012.godine.

”Ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokratija, jednakost, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava jesu vrednosti koje su ugrađene u temelje ugovora Evropske unije”, piše u povelji EU-a o temeljnim pravima građana Evropske unije. Takođe, u pomenutoj povelji piše da ”politika EU obuhvata napore u poštovanju prava dece, žena, manjina i raseljenih osoba”.

U toku 16.veka Turci su u svim svojim pogranačnim pašalucima, odnosno sandžacima, pored granice prema ”habsburškoj” Hrvatskoj, Slavoniji i Ugarskoj ustanovili Vojnu krajinu, odnosno Serhat, kao zasebnu pograničnu teritoriju s posebnim vojnim ustrojstvom. Na tu teritoriju su Turci iz vojnih razloga naseljavali Srbe iz Srbije i Bosne tokom 16.veka, a isto je činila i Austrija pored svoje državne granice prema Turskoj. Mnogi Srbi su vršili dužnost graničara u turskom Serhatu, a mnogi tu istu dužnost kao austrijski krajišnici u Hrvatskoj i Gornjoj Slavoniji, odnosno u Vojnoj krajini ili Vojnoj granici. Dalje, neuspeli turski pohod na Beč 1529.godine ulivao je nadu vojnim i drugim činiocima u Hrvatskoj i Austriji da je moguće zaustaviti turske upade preko Hrvatske i Kranjske dalje na zapad. Mnogobrojni srpski stanovnici iz pograničnih delova bosanskog pašaluka nalazili su se u turskoj krajiškoj službi kao martolozi i bili razmešteni u tvrđavama kao vojna posada na Dunavu i njegovom porečju kao šajkaši. Izvesno je da je Ferdinand zajedno sa komadantima Vojne krajine prema Turskoj računao na spremnost Srba da se presele sa turske teritorije. Mnogi Srbi su tokom 16.veka bežali iz turskog Serhata u austrijsku Vojnu krajinu(vojnu granicu) i služili pod određenim uslovima kao graničari. Za izgradnju odbrambenog sistema određeno je 420 000 forinti i to za podizanje velike tvrđave u Karlovcu, kao i za oporavak starih utvrđenja. U međuvremenu je od 1579.do 1583.izgrađena snažna tvrđava iznad Kupe, nedaleko od ušća Korane u Kupu, koja je nazvana Karlovac prema nadvojvodi Karlu Drugom. Nova tvrđava je preuzela teret borbe protiv turskih upada. Karlovac je postao glavno sedište Vojne krajine u Hrvatskoj od Senja do Kupe.

”Jeste li zadovoljni akcijom?”, upita neki reporter hrvatske vojnike te 1995.godine.

”Jako!”, odgovoriše mu oni.

”Kako se osećate sada?”, zanimalo ga je.

”Super!”, složno odgovoriše. Potom ih pomenuti hrvatski novinar upita šta to nose u rukama, a oni mu odgovoriše da je to zastava Republike Srpske Krajine ”koja se više neće vijoriti gore na tvrđavi”. Očigledno, Hrvati ne slave samo ”dan pobjede”, već pokušavaju da obrišu istoriju. Vojna akcija ”Oluja” ili ”dan pobjede i hrvatskih branitelja” jeste dan kada 200 000 Srba moralo da napusti Hrvatsku. Od 2000.godine ovaj datum, četvrti avgust, obeležava se kao Dan oružanih snaga Republike Hrvatske. Očigledno, Republika Hrvatska, članica Evropske unije, istog datuma svake godine proslavlja nasilnu akciju, odnosno etničko čišćenje, koja je imala za cilj da ukloni određenu etničku zajednicu u ovom slučaju to je bila zajednica koju su činili Srbi. Evropa, tj. Evropska unija, neprestano se trudi da se predstavi kao ”stub demokratije i poštovanja ljudskih prava”, zanemarujući činjenicu da se u njenim redovima nalazi država koja počiva na zločinu, tj. slavi zločin poslednje dve decenije. Naravno, čak su i Hrvati napravili izuzetak, pa su uoči ulaska u Evropsku uniju, avgusta 2012.godine, godišnjicu ”Oluje” proslavili skromno, položivši samo tri venca, umesto trideset, kako sami kažu, ne spominjući Tompsonov koncert i ustaštvo, ali u njihovom slučaju može se reći da cilj opravdava sredstvo. Ne možemo a da ne primetimo da se Hrvati međusobno teško mire, ali lako pomire, naročito kada je u pitanju mržnja prema srpskom narodu: ove godine, povodom obeležavanja zločina u Glini, kada je ustaški režim likvidirao 1.200 Srba, koju je obeležilo Srpsko narodno veće ispred crkve Presvete Bogorodice u kojoj su 29.jula 1941.godine ubijeni zarobljeni Srbi, pojavili su se hrvatski branitelji sa zastavama i parolama.

Ko ne voli i ne poštuje Hrvatsku neka ide nje-poruka upućena Srbima koji žive u Hrvatskoj, a koji se usuđuju da se sete zločina koji je počinjen nad njihovim narodom.

Samo pobednici pišu istoriju, a ostali se trude da je obrišu: hrvatski vojnici sa zastavom Republike Srpske Krajine

”Nećemo nikad pristati na to da su ubijanje i progon srpskih civila neko veličanstveno delo. Užasno mi je žao što je do takve izjave došlo, jer smatram da nema šta da bude pohvaljeno u akciji ”Oluja”, pošto je u njoj ubijeno više od 2.000 običnih ljudi, starih i dece.”, izjavio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, povodom izjave američkog državnog sekretara odbrane, Džejmsa Matisa, koji je u razgovoru sa hrvatskim ministrom odbrane Damirom Krstičivićem, bez trunke srama, rekao  da će ”uskoro biti 22.godišnjica operacije koja je poznata pod nazivom ”Oluja”. To je operacija koja se ovde u Americi proučava i pokazuje šta je dobro predvođena, dobro opremljena i dobro istrenirana vojska, politički dobro predvođena, može da napravi i preokrene. ”, poručio je Mitis, poznat pod nadimkom ”besni pas”. Prema pisanju Forin afersa, uglednog američkog lista, Hrvatska u regionu vodi antirusku politiku sa ciljem odvajanja od Kremlja. Početkom godine Zagreb je pokrenuo Trilateralnu jadransku inicijativu sa Albanijom i Crnom Gorom kao regionalni savez čiji su glavni prioriteti bezbednost regiona i sprečavanje upliva Rusije kao i pomoć Albaniji i Crnoj Gori u pristupanju EU. Dok kosmetski Albanci tvrde kako je ”Kosovo je najproameričkija zemlja na svetu”, trudeći da se predstave kao najveći američki prijatelji na Balkanu, Hrvati se ne hvale moćnim prijateljima, nego još moćnijim neprijateljem-Rusijom. ”Hrvatska je glavna brana od Rusije na Balkanu”, ocenjuje Forin afers.

                                                               M.Ć.

VIDOVDAN

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here