Мина Ћурчић: Предизборне поруке албанских политичара

Поделите:

Све је извесније да ће Рамуш Харадинај постати нови косовски премијер. Превремни парламентарни избори ће се одржати једанаестог јуна ове године, а Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја, Демократска партија Косова Кадрија Весељија и Иницијатива за Косово Фатмира Љимаја су склопиле коалициони споразум само неколико минута пре истека рока за предају предизборних коалиција. Кадри Весељи, председник косовске скупштине и бивши шеф косовске обавештајне службе, одустао је од кандидатуре за председника владе. Весељи предводи ову изборну листу, али је кандидат ове листе за место премијера Рамуш Харадинај.

Са друге стране се налази Демократски савез Косова Исе Мусатфе и Алијанса ново Косово Беџета Пацолија које су такође постигле споразум о предизборној коалицији. Одлазећи косовски премијер, Иса Мустафа, одустао је од кандидатуре за место премијера, а евентуалну премијерску позицију је препустио Авдулаху Хотију, досадашњем министру финансија у косовској влади.

Такође, трећи кандидат за место председника косовске владе је Аљбин Курти из Самоопредељења. Иако се спекулисало да ће Самоопредељење ући у коалицију са Демократским савезом Косова и Алијансом ново Косово, то се ипак није десило, споразум није постигнут.

Харадинај је изабран за премијера у децембру 2004.године, али је након сто дана поднео оставку због процеса који се против њега водио у Хагу. Од тада па све до данас, он је био водећи лидер косовске опозиције и оштар критичар Весељија и Тачија.

Ипак, хапшење Рамуша Харадинаја у Француској, а потом одбијање захтева Србије за његово изручење Београду, његов повратак у Приштину, учинили су своје, па је Харадинај тренутно најпопуларнији албански политичар на Косову и Метохији.

Предизборна кампања на Косову и Метохији је почела само осам дана након његовог хапшења у Колмару. Иса Мустафа, одлазећи косовски премијер, саставши се са политичким представницима Албанаца из Прешева, Медвеђе и Бујановца, изјавио је да се сусрео са Албанцима из ”Источног Косова”.

Нису се либили да кажу и на српском: југ Србије као ”Источно Косово”

Након тога је уследила изјава Даута Харадинаја да ” Срба на Косову неће бити уколико Рамуш буде изручен Београду”. Са повратком Харадинаја у Приштину предизборна кампања је званично почела: позивао је на нову, албанску, акцију ”Олуја”, отворено претио српском премијеру Александру Вучићу, обећавши да уколико постане премијер а Србија не избрише Косово из преамбуле њеног устава, он ће косовским уставом утврдити да је ”Косово до Ниша”.

Након тога се обратио Албанцима из Гњилана, изјавивши да сви Албанци из Прешева, Медвеђе и Бујановца треба да добију пасоше ”Републике Косово”, а Албанцима из Пећи је обећао да ”Србије на Косову неће бити”. Није на одмет споменути да је своју званичну предизборну кампању започео у родном селу Глођан где се налази меморијални центар посвећен борцима ОВК.

 Шта ради Кадри Весељи?

За то време његов коалициони партнер, Кадри Весељи, пажљиво бира речи, избегавајући говор мржње, обраћа се малим привредницима са Косова и Метохије, албанској омладини и албанским женама које се баве предузетништвом, обећавајући им ”нови почетак” што је и слоган под којим наступа његова партија: Fillim i ri.

Очигледно, Весељију је јасно да косовски Албанци не маре за предизборна обећања осим ако се међу истима не нађе обећање о остваривању пројекта Велика Албанија. Такође, он врло добро зна да је великоалбанска реторика мач са две оштрице, јер подразумева позив на рат, а он не жели да буде један од оних лидера који ће преузети одговорност за нарушавање стабилности у региону, па тај ”посао” препушта свом коалиционом партнеру Харадинају.

Није немогуће да се понови сценарио из  2004.године, односно да Харадинај постане премијер Косова, али и да се на том месту не задржи дуго, већ да се нађе међу онима који ће одговарати пред Специјалним судом за ратне злочине ОВК о чијем формирању се одавно воде полемике.

Не треба постављати питање ко би у том случају заменио Харадинаја на премијерској позицији, јер је више него јасно да би то био Кадри Весељи који се на неки начин већ припрема за то.

Међутим, не треба заборавити да Срби са КиМ врло добро памте 2003. и 2004.годину; У августу 2003.године  десио се страшан терористички напад, познатији као ”злочин у Гораждевцу”, када је двоје српске деце убијено, а четворо тешко рањено. У марту 2004.године уследио је низ терористичких напада, познатијих као ”мартовски погром”, када су страдали српски цивили, православне цркве и манастири.

Већ у децембру 2004.године Рамуш Харадинај је постао премијер Косова. Данас, не случајно, скоро да је извесно да ће Харадинај бити нови косовски премијер.

Вероватно, постоји још ”’прљавих послова” које не може обавити нико други него Рамуш Харадинај, те Весељи није случајно одустао од кандидатуре за премијера, што не значи да је одустао и од премијерске фунцкије у блиској будућности. Међутим, иза албанског ”Новог почетка” очигледно се крију старе намере, као и могућност да се заврши оно што је одавно започето: прогон преосталог српског становинштва са Косова и Метохије.

Мина Ћурчић

ВИДОВДАН

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here