Mina Ćurčić: Predizborne poruke albanskih političara

Podelite:

Sve je izvesnije da će Ramuš Haradinaj postati novi kosovski premijer. Prevremni parlamentarni izbori će se održati jedanaestog juna ove godine, a Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija i Inicijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja su sklopile koalicioni sporazum samo nekoliko minuta pre isteka roka za predaju predizbornih koalicija. Kadri Veselji, predsednik kosovske skupštine i bivši šef kosovske obaveštajne službe, odustao je od kandidature za predsednika vlade. Veselji predvodi ovu izbornu listu, ali je kandidat ove liste za mesto premijera Ramuš Haradinaj.

Sa druge strane se nalazi Demokratski savez Kosova Ise Musatfe i Alijansa novo Kosovo Bedžeta Pacolija koje su takođe postigle sporazum o predizbornoj koaliciji. Odlazeći kosovski premijer, Isa Mustafa, odustao je od kandidature za mesto premijera, a eventualnu premijersku poziciju je prepustio Avdulahu Hotiju, dosadašnjem ministru finansija u kosovskoj vladi.

Takođe, treći kandidat za mesto predsednika kosovske vlade je Aljbin Kurti iz Samoopredeljenja. Iako se spekulisalo da će Samoopredeljenje ući u koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova i Alijansom novo Kosovo, to se ipak nije desilo, sporazum nije postignut.

Haradinaj je izabran za premijera u decembru 2004.godine, ali je nakon sto dana podneo ostavku zbog procesa koji se protiv njega vodio u Hagu. Od tada pa sve do danas, on je bio vodeći lider kosovske opozicije i oštar kritičar Veseljija i Tačija.

Ipak, hapšenje Ramuša Haradinaja u Francuskoj, a potom odbijanje zahteva Srbije za njegovo izručenje Beogradu, njegov povratak u Prištinu, učinili su svoje, pa je Haradinaj trenutno najpopularniji albanski političar na Kosovu i Metohiji.

Predizborna kampanja na Kosovu i Metohiji je počela samo osam dana nakon njegovog hapšenja u Kolmaru. Isa Mustafa, odlazeći kosovski premijer, sastavši se sa političkim predstavnicima Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca, izjavio je da se susreo sa Albancima iz ”Istočnog Kosova”.

Nisu se libili da kažu i na srpskom: jug Srbije kao ”Istočno Kosovo”

Nakon toga je usledila izjava Dauta Haradinaja da ” Srba na Kosovu neće biti ukoliko Ramuš bude izručen Beogradu”. Sa povratkom Haradinaja u Prištinu predizborna kampanja je zvanično počela: pozivao je na novu, albansku, akciju ”Oluja”, otvoreno pretio srpskom premijeru Aleksandru Vučiću, obećavši da ukoliko postane premijer a Srbija ne izbriše Kosovo iz preambule njenog ustava, on će kosovskim ustavom utvrditi da je ”Kosovo do Niša”.

Nakon toga se obratio Albancima iz Gnjilana, izjavivši da svi Albanci iz Preševa, Medveđe i Bujanovca treba da dobiju pasoše ”Republike Kosovo”, a Albancima iz Peći je obećao da ”Srbije na Kosovu neće biti”. Nije na odmet spomenuti da je svoju zvaničnu predizbornu kampanju započeo u rodnom selu Glođan gde se nalazi memorijalni centar posvećen borcima OVK.

 Šta radi Kadri Veselji?

Za to vreme njegov koalicioni partner, Kadri Veselji, pažljivo bira reči, izbegavajući govor mržnje, obraća se malim privrednicima sa Kosova i Metohije, albanskoj omladini i albanskim ženama koje se bave preduzetništvom, obećavajući im ”novi početak” što je i slogan pod kojim nastupa njegova partija: Fillim i ri.

Očigledno, Veseljiju je jasno da kosovski Albanci ne mare za predizborna obećanja osim ako se među istima ne nađe obećanje o ostvarivanju projekta Velika Albanija. Takođe, on vrlo dobro zna da je velikoalbanska retorika mač sa dve oštrice, jer podrazumeva poziv na rat, a on ne želi da bude jedan od onih lidera koji će preuzeti odgovornost za narušavanje stabilnosti u regionu, pa taj ”posao” prepušta svom koalicionom partneru Haradinaju.

Nije nemoguće da se ponovi scenario iz  2004.godine, odnosno da Haradinaj postane premijer Kosova, ali i da se na tom mestu ne zadrži dugo, već da se nađe među onima koji će odgovarati pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK o čijem formiranju se odavno vode polemike.

Ne treba postavljati pitanje ko bi u tom slučaju zamenio Haradinaja na premijerskoj poziciji, jer je više nego jasno da bi to bio Kadri Veselji koji se na neki način već priprema za to.

Međutim, ne treba zaboraviti da Srbi sa KiM vrlo dobro pamte 2003. i 2004.godinu; U avgustu 2003.godine  desio se strašan teroristički napad, poznatiji kao ”zločin u Goraždevcu”, kada je dvoje srpske dece ubijeno, a četvoro teško ranjeno. U martu 2004.godine usledio je niz terorističkih napada, poznatijih kao ”martovski pogrom”, kada su stradali srpski civili, pravoslavne crkve i manastiri.

Već u decembru 2004.godine Ramuš Haradinaj je postao premijer Kosova. Danas, ne slučajno, skoro da je izvesno da će Haradinaj biti novi kosovski premijer.

Verovatno, postoji još ”’prljavih poslova” koje ne može obaviti niko drugi nego Ramuš Haradinaj, te Veselji nije slučajno odustao od kandidature za premijera, što ne znači da je odustao i od premijerske funckije u bliskoj budućnosti. Međutim, iza albanskog ”Novog početka” očigledno se kriju stare namere, kao i mogućnost da se završi ono što je odavno započeto: progon preostalog srpskog stanovinštva sa Kosova i Metohije.

Mina Ćurčić

VIDOVDAN

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here