Прешево, Бујановац и Медвеђа су ”срце Србије”!

Поделите:

Када је Реџеп Хоти, заменик владајуће албанске Демократске партије Косова, ноншалантно изјавио да подела Косова није на дневном реду, али и када би била, подразумевала би да Косово узме Рашки санџак и део југа Србије, чини се да га Срби нису схватили много озбиљно, јер су (велико)албанске претње нешто са чиме се сусрећемо скоро свакодневно.

Прешево је Косово

”Подела није на дневном реду. Напротив, одвајање се не може догодити без припајања Косову дела Санџака, који припада Србији, и дела Санџака у Црној Гори. Не може се догодити подела Косова без узимања долине Прешева. Не може бити одвајања Војводине од Србије. Као што видите, постоје неки мали аспекти који компликују поделу Косова. Косово и Албанци имају добар геостратешки положај. Имају САД, НАТО, имају подршку северне Македоније и званично признање од свих суседних земаља осим Србије.”, једноставно је објаснио Хоти, додајући да Србија инсистира на подели зато што се плаши стварања ”велике Албаније”. Као и увек, представници српских власти су осудили ове Хотијеве изјаве, називајући их ”фашистичким сновима о великој Албанији” и ” правим намерама Албанаца” и све се на томе завршило. Албанци прете, ветар носи, што би се рекло. Међутим, није на одмет поставити питање где се завршавају речи, а где почињу дела, бар кад су Албанци у питању. Док Хоти прети одузимањем Рашког санџака и југа Србије, информативна агенција ”Прешева јоне”, прилично осуђујућим тоном, позива Албанце са југа Србије да изађу на улице и придруже се протестима у Србији. Наравно, не очекује се од прешевских Албанаца да подрже малинаре или оне који протестују због високих цена горива, већ да  изађу на улице и изразе незадовољство због чињенице да је Национални просветни савет Републике Србије предложио да књига Хилари Клинтон, коју су Албанци са југа Србије хтели да уврсте у обавезну лектиру за ученике првог разреда гимназије на албанском језику, замени неким прикладнијим штивом. Такође, Албанци са југа Србије истичу да живе у сиромаштву и да су жртве дискриминације само због тога што су Албанци.

Дочек Едија Раме у Прешеву

”Ово кажемо зато што је српска држава у 21.веку убијала невину децу, отимала и убијала невине пословне људе, ви блокирате дечије књиге… Држава која је одузела права деци у великој мери и посебно на етничкој основи.“, пише у тексту који је објављен на овом порталу. Дакле, ”Прешева јоне”, водећи албански портал на југу Србије, позива Албанце да изађу на улице како би се изборили за своја права, јер је реч о народу, бар како тврди поменути портал, који живи у ”најсиромашнијем делу Европе” и коме су ”ускраћена људска права на етничкој основи”. Још кад се на све то дода чињеница да представници косметских Албанаца југ Србије називају источним Косовом и Албанцима одатле обећавају пасоше Косова, јасно је да је неки светски враг одавно однео (велико)албанску шалу. Док се ми бавимо тиме ко је шта рекао, Албанци делају. Давне 1981. године су затражили да Косово постане седма југословенска република. Данас их само корак дели до тога да Србија призна Косово, а следећи њихов пример, Албанци са југа Србије ће затражити ”посебна права” за Албанце из тзв. ”Прешевске долине”;А каква су то ”посебна права”? Ради се о захтевима које Србија не може и не сме да испуни, као што је случај са књигом Хилари Клинтон. Албанци врло добро знају да треба да траже оно што не могу да добију како би имали разлога да се побуне. Може се десити да у неком тренутку затраже да у школску лектиру буде увршетена књига Хашима Тачија или Рамуша Харадинаја, као да се из музичке културе учи химна тзв.Косова или да се на часовима историје говори о лику и делу Адема Јашарија.Сасвим оправдано и очекивано, Србија ће рећи ”не”, а Албанци ће изгворити чаробну реч ”дискриминација”. И ту се одмотава великоалбанско клупко: ако може Косово, зашто не бисмо могли и ми? Ако Србија да Косово, што не би дала и нас? Зашто да не, па није срце Србије Прешево, него Косово.

М. Ћ.

Видовдан

Поделите:

2 Коментари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here